wihajster 01.02.2018 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Nadal mnie nie przekonałeś więc zakładaj koła i paski, ja zrobię bez PS. Z tego co pamiętam z dawnych czasów, w tym zakresie obrotów dla 15kW potrzebujesz co najmniej 4 pasów "siedemnastek" (B) równolegle, a sam mówisz że nie ma 2. identycznych... Edytowane 1 Lutego 2018 przez wihajster PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2018 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Mam Ci napisać, że mało widziałeś czy... fotkę podesłać? Bardzo chętnie obejrzę, podsyłaj proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Teraz wyjeżdżam. Wieczorem wstawię fotkę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Popieram kolegę wihajster. Najpewniej, najprościej, najlepiej połączyć prądnice z silnikiem sprzęgłem osiowym. A że się da pasem.. Nie da się podobno tylko hełmu na lewą stronę. Często widzę jak pracują przekładnie pasowe, które przenoszą 1MW. Tylko po co sobie komplikować życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) " Tylko po co sobie komplikować życie? " No, po co?Silnik ma największy moment przy 2700.Prądnica powinna pracować przy 1500Wiesz co będzie jak zrobisz tak, jak radzisz i na prądnicę wrzucisz spore obciążenie?Klęknie i nie wstanie! Jak coś konstruować, to tak, aby działało dobrze.Mnie to że czasem działa nie wystarcza. A poza tym...Moja Gce nominalnie kręci się w LEWO. Adam M. Edytowane 2 Lutego 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.02.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Witam Towarzystwo,jak ktoś ma smykałkę i czas, to może sobie sobie zrobić sam agregat prądotwórczy (np wg w/w wskazówek)-jednak jeśli sami tego nie zrobimy , to możemy kupić cuś takiego : https://agromoc.pl/pl/agregaty-pradotworcze-diesel/agregat-pradotworczy-oasis-188-400v Kolega zapłacił za w/w model po targowaniu 4500 pln brutto.Sprzęt działa w pełni automatycznie-odpala PC na nowo ,zaraz po zaniku energii.Ma panasa T-cap 9kW H 1fazowy Pzdr PSSorry za reklamę-chciałem pokazać konkretny przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Silnik ma największy moment przy 2700. Prądnica powinna pracować przy 1500 Dobiera się tak silnik aby miał wystarczający moment przy obrotach znamionowych prądnicy. Lub licząc się z tym tak dobiera się moc znamionową zespołu, aby "nie klęknął". Prościej generator jest tak mocny, jak jego najsłabszy element. Jeśli chodzi o lewe obroty -prądnice - nie można jej napędzić z drugiej strony? Albo podłączyć "od przodu"(strony rozrządu?) silnika ? Zastanawiam się po co w rowerach wymyślono przerzutkę skoro napęd bezpośredni jest najlepszy i najprostszy. Po co rowerzyści komplikują sobie życie. Wow , trzeba dać znać inżynierom z cat'a żeby przy swoich generatorach stosowali przerzutki. Jacy to gamonie, a Ty taki bystry... Edit. Adam jakoś mnie przyćmiło - jaki to problem dla prądnicy, że pójdzie "w prawo" Edytowane 2 Lutego 2018 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 " Adam jakoś mnie przyćmiło - jaki to problem dla prądnicy, że pójdzie "w prawo" " Problemik.Do pokonania...Szczotki trzeba mu przenieść na inne miejsce.Wzbudzenia.Rozumiem, znasz dobrze te Gce... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2018 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Skup się trochę. Prądnice ma Adam, a wihajster ma silnik. Pewnie nie więcej niż 1/3 tych 40kW będę miał na wale do wykorzystania ale to i tak znacznie przekracza potrzeby własne. I byś przeczytał co napisałem wyżej bystrzachu to byś się dowiedział, że z tych dwóch elementów szło by stwożyć całkiem mocny jak na potrzeby domowe ok 10kW agregat, który pracowałby na niskich obrotach, z umiarkowanym apetytem na paliwo i bez upierdliwej przekładni pasowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 02.02.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Inwerter to jak LOS da, ale twierdzisz inaczej (przeczytawszy artykuły) to nie będę polemizować czy uwazasz ze w "instalatorze" pisza debile którzy się nie znają ? co wiecej jakos argumentow nie przedstawiles wiec trudno mi zestawic te opinie Moja tez jak sprawdzilem działa jak roznica miedzy fazami znacznie przekracza 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 02.02.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Sorry za reklamę-chciałem pokazać konkretny przykład Ale to chyba chińczyk ...ile może mieć tych kW z tych 6,2 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 "Prądnice ma Adam, a wihajster ma silnik." Mam i silnik i prądnicę i przekładnię...Czasu nie mam, aby to dokończyć.Sporo jeszcze zostało dłubania. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.02.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Ale to chyba chińczyk ...ile może mieć tych kW z tych 6,2 kW Na parę dni bez prudu - powinien starczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 "Prądnice ma Adam, a wihajster ma silnik." Mam i silnik i prądnicę i przekładnię... Czasu nie mam, aby to dokończyć. Sporo jeszcze zostało dłubania. Adam M. Wiem czytałem parę lat temu. Ko-generator z możliwością zasilania gazem drzewnym. świetny pomysł na czasy postapokaliptyczne. Ale najbardziej mi się podobał pomysł na generator czasu wstecznego, czy jakoś tak;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Nie ma wybranej konkretnej. Obroty wynikają z rodzaju prądnicy, a właściwie z ilości par biegunów - 3000. 1500. 1000. 750. 600. 500. 375. 300. 250... Znasz charakterystykę posiadanego przez kolegę silnika, że uważasz, że przy 1500obr nie ma tych 10KM? Dla ułatwienia podpowiem, że moc w silniku wolnossącym narasta w przybliżeniu prawie liniowo do obrotów. Co innego silniki turbodoładowane... Wszystko się da zgrać i to bez przerzutek Ale już trochę offtop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 "Wiem czytałem parę lat temu. Ko-generator z możliwością zasilania gazem drzewnym. świetny pomysł na czasy postapokaliptyczne. Ale najbardziej mi się podobał pomysł na generator czasu wstecznego, czy jakoś tak" :lol: Generator czasu ujemnego! I... nie na holcgaz a na.. wodę. Konkretnie HHO. Idę zrobić tę fotkę flaków i wstawię... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Skupcie się na istocie problemu. Na bałagan nie patrzeć! Są cztery paski... Dziewiętnastki. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 02.02.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Skupcie się na istocie problemu. Na bałagan nie patrzeć! [ATTACH=CONFIG]406431[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]406432[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]406433[/ATTACH] Są cztery paski... Dziewiętnastki. Adam M. Adam przegapiłem może moment i zapytam na co pali ten silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Stoi.Nie pali... Ja palę.Na ścianie mam rurkę CNG.Od tego zacznę.Prototyp elektrolizera (imponujący ale z błędami) na razie utknął w Szczecińskim.Nie wiem, czy nie zrobię docelowego jeszcze raz. Mogę go puścić na CNG, LPG, klasycznie - na benzynie, i docelowo na HHO.Na wodór też by poszedł...Nawet, jakbym się uparł, to na acetylenie bym go odpalił. Tylko po co? Bufor-akumulator na spawalni się kurzy... Tonowy.A mnie w łapy zimno!Czekam do wiosny i pogonię do zwycięstwa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Ciężko znaleźć wykres tego silnika zaczynający się od niskich obrotów. Powyżej widzimy, że ta ośmiozaworówka przy 1.5kobr dysponuje już ponad 25hp co w zupełności wystarcza na ten nastu kilowatowy agregat. Bez przekładni pasowej, ekonomiczniej, ciszej... Kwestia tylko jak będzie się zachowywał silnik po zmianie sposobu zasilania - tylko, że w tym (konkretnym, Adamowym) prostota i niezawodność nie jest priorytetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts