adam_mk 03.02.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Jak znajdziesz chwilę czasu to zajrzyj pod maskę jakiego samochodu.Napęd alternatora czy prądnicy PASKIEM klinowym stosowany jest powszechnie.Zdarza się, ze piszczy.Nie zawsze i nie w każdym aucie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 03.02.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Zwróć uwagę, że to prądnice potrzeb własnych. Urządzenia dedykowane do produkcji prądu w których silnik z prądnicą sprzęglony jest paskiem widziałem tylko w jednostkowych, chałupniczych produktach w Azji (Indie, Pakistan). W 90% przypadków dobiera się tak silnik generatora, aby przy obrotach znamionowych prądnicy miał miał moc wystarczającą do jej napędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 03.02.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) PO CO Ci ta wiedza? sam napisales Na dobre to Cię nie stać! Zostaje... zrobić tymi recami. Wiec pytam , jesli nadawac sie to bedzie do zasilania PC i domu, silnik za 1000 da sie kupic (pytanie co najlepsze) do tego prądnice z linków ktore obiecałes EDYTA : co do linka do agregatu ktory podales : http://www.e-leszno.pl/SINCRO_POLSKA,f531.html to na stronie jest link do producenta : http://www.sincro.pl. >> Ta witryna jest nieosiągalna czy oni w takim razie jeszcze funkcjonuja ? Edytowane 3 Lutego 2018 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 03.02.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Nie wiem kto pisze w "I", przypuszczam że nie debile. Pytasz co ja uważam to mówię co uważam. Ci ludzie piszący artykuły nie jeżdżą na naprawy tylko redagują teksty do pisma siedząc przy biurku. . NIejaki Szymon Piwowarczyk InstallReporter (06) str. 19 czerwiec 2014 i to co pisze mnie przekonuje wahania napiecia inwerter moze regulowac czestotliwoscia od 20 do 120 Hz wiec rozumiem ta zasade. Szanuje Twoją wiedzę ale zrozum proszę że stwierdzenie "jest lepsze" bo "jest lepsze" trudno zestawić z rzeczowymi argumentami. To że elektronika siada częsciej w inerterach jak piszesz, nie oznacza że to wina wahań napięcia, czynników może być znacznie więcej. Inaczej mówiąc ja znam 10 osob z inwerterami i wszystko jest ok, to tez nie jest argument ze inwertery sie nie psują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.02.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 NIejaki Szymon Piwowarczyk InstallReporter (06) str. 19 czerwiec 2014 i to co pisze mnie przekonuje wahania napiecia inwerter moze regulowac czestotliwoscia od 20 do 120 Hz wiec rozumiem ta zasade. Wiem jak to działa. To że elektronika siada częsciej w inerterach jak piszesz, nie oznacza że to wina wahań napięcia Jakoś tak się dziwnie zbiegało że zawsze powodem były niestabilne parametry sieci energetycznej. Ale zostawmy to, niech życie toczy się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 03.02.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Jakoś tak się dziwnie zbiegało że zawsze powodem były niestabilne parametry sieci energetycznej. To napisz prosze jakie inwertery najczesciej siadaly 1f 3f ? moze jakas konkretna firma? a moze konkretny model ? EDYTA : tutaj przykładowe róznice (spadki) jakie miałem, najniżej w wybranym okresie to 200V na jednej fazie i najwiecej 245 V : Pompa dalej zyje Edytowane 3 Lutego 2018 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 "W 90% przypadków dobiera się tak silnik generatora, aby przy obrotach znamionowych prądnicy miał miał moc wystarczającą do jej napędzenia. " Tak, ale nie zawsze.Są i inne rozwiązania.To, ze czegoś nie widziałeś dowodem nie jest! Tak jak piszesz jest najwygodniej.Mnie chodzi o jak najwydajniej a nie o jak najwygodniej.I...TAK!To jednostkowe wykonanie.Może podobne do Pakistańskiego, z Gabonu czy Konga...Powinno działać dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Mam silnik jaki mam.Mam prądnicę jaką mam.CO mam wyrzucić aby było "jak zwykle" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 03.02.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Mam silnik jaki mam. Mam prądnicę jaką mam. CO mam wyrzucić aby było "jak zwykle" Adam M. Połączyć te dwa elementy bez przekładni Fabryczny generator na tej prądnicy miał słabszy silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 04.02.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 To znalazłem takie agregaty : http://allegro.pl/nowoczesny-agregat-pradotworczy-eco-diesel-3xc16-i6494780761.html http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-avr-400v-10-6kva-pilot-i6007492492.html http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-400v-piloty-bergo-65db-i5486904181.html http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-400v-10-6kva-pilot-ats-i6494729868.html w sumie nie potrzebuje SZR/ATS bo mam manualny przełącznik AGREGAT/SIEĆ ale AVR konieczny (pompa) , macie może jakieś inne sugestie ? Zasilanie pompy z agregatu zakładam to ostateczność ale wole mieć taką mozliwość niz nie mieć w razie godziny W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 " Fabryczny generator na tej prądnicy miał słabszy silnik. " Tak. Miał słabszy i przekładnię pasową.Korzystam z oryginalnego koła pasowego prądnicy. Kombinując z paliwami muszę się liczyć z tym, że moc silnika może (nie musi) być na nich mniejsza. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 04.02.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Twoja prądnica pochodzi prawdopodobnie z jakiegoś dźwigu, gdzie pracował jako źródło prądu potrzeb własnych. W tym agregacie między silnikiem a prądnicą nie ma przekładni pasowej Rozumiem, że Twój zespół będzie pracował w "specyficznych" warunkach, gdzie się przydaje znaczna nadwyżka mocy. Wydaje mi się, że z czytających to forum jest w stanie zbudować taki agregat mniej jak 1%. I Nie chodzi tutaj tylko o brak wiedzy, ale jak sam zauważyłeś również z powodu braku czasu. Dlatego chyba najlepiej doradzać gotowe rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Dobrze by było problem wyjaśnić jednoznacznie.Dokładnie tak, jak piszesz. NIE MA tanich i dobrych agregatów o sporej mocy, które zniosą długotrwała pracę.Agregat do uruchamiania SILNIKÓW (np. sprężarki PC) MUSI mieć moc ZNACZNIE większą od mocy takiego silnika.ISTNIEJĄ odpowiednie agregaty (nazywane już zespołami prądotwórczymi) ale są one dość DROGIE.MOŻNA SOBIE TYMI RĘCAMI takie coś sklecić, ale nie jest to DLA KAŻDEGO!!!Bo?Czas, miejsce, narzędzie, koszt., wiedza... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Wstawiłeś fotkę PAD 16 z silnikiem S322 sprzężonym wprost. Nie była to jedyna aplikacja tej maszyny prądotwórczej. Na statku jakim TEŻ był sprzężony z silnikiem wprost, uważasz? :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Jak pisałem... drogo...NAŚCIE tysi i gotowiec.Albo klocki, flaki, i inwestycje...https://www.olx.pl/oferty/q-agregat-pad/ Agregat za naście do PC za kilka... tysi... ? Adam M. Edytowane 4 Lutego 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 04.02.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 No też piszę , że taki agregat stricte jako zespół prądotwórczy jest łączony bezpośrednio, a w zastosowaniach specjalnych (w dźwigach, statkach?) jako generator potrzeb własnych mogła być stosowana przekładnia np pasowa. Choć przypuszczam że i na statku mogło się znaleźć miejsce dla takiego agregatu Agregat jak ze zdjęcia wyżej (16kW) służy w pobliskiej piekarni jako zasilanie awaryjne. Kilka silników o mocach 2-4kW w mieszarkach czy w pompach kotłowych nie stanowi dla niego problemu. Fakt start kilku jednocześnie skutkuje wachnieciem napięcia, ale jest to chwilowy spadek nieszkodliwy dla tych silników. Powoduje ich "miękki start" Dla przeciętnego domku jednorodzinnego z on/off'wą pompą ciepła taki generator w okolicach 7-10kW wystarczyłby w zupełności. Tak wiec z tym kilkukrotny nadmiarem mocy też bym dyskutował Chyba, że ktoś potrzebuje "sztywnego" źródła napięcia wtedy niestety musi włożyć rękę głębiej do kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 04.02.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Przykładowy agregat któy poradzi sobie z trójfazowym on/off'em w przeciętnym domku http://tomex-bartoszyce.pl/fotki/agregaty/fh9000rram.jpg za okolice 6kpln Zdjęcie przykładowe, proszę nie traktować tego jako reklamę. Edytowane 4 Lutego 2018 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Jak to nie jest tylko "nalepka" honda - to wierzę...Tani, jak robi co trzeba. Napisz jeszcze czy poradzi sobie tydzień non-stop.(ja wiem) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 04.02.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Wg mnie przy przeciętnym symetrycznym obciążeniu 2-3kW sporadycznie do 3/4mocy znamionowej, odpowiednio przeserwisowany raz odpalony mógłby chodzić nawet i dwa tygodnie bez przerwy. Najczęściej problemy takich agregacików pojawiają się po dłuższym okresie przestoju. Wtedy pojawiają się problemy z odpaleniem, czy utrzymaniem obrotów. Dlatego decydując się na taki agregat, należy się liczyc z tym, żeby raz na jakiś czas go przepalić, pilnować stanu oleju, świeżego paliwa, czy też nie dopuścić do zawilgocenia prądnicy i układu zapłonowego. Drugim problemem jest właśnie równe obciążenie poszczególnych faz. Dlatego do domków jednorodzinnych polecam generatory jednofazowe. Ale tak długie przerwy w zasilaniu zdarzają się rzadko i też rzadko w domku jest potrzebne zasilanie 24h/dobę. Wszak to domek jednorodzinny to nie szpital. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ludziska woleliby mieć zabezpieczenie nawet na apokalipsę Zombi.Najlepiej - gratis i w automacie.Samo ma się załączać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts