Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaryjne zasilanie pompy ciepła - czy jest coś takiego?

JK2010

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zwróć uwagę, że to prądnice potrzeb własnych. Urządzenia dedykowane do produkcji prądu w których silnik z prądnicą sprzęglony jest paskiem widziałem tylko w jednostkowych, chałupniczych produktach w Azji (Indie, Pakistan).

W 90% przypadków dobiera się tak silnik generatora, aby przy obrotach znamionowych prądnicy miał miał moc wystarczającą do jej napędzenia.

PO CO Ci ta wiedza?

sam napisales

Na dobre to Cię nie stać!

Zostaje... zrobić tymi recami.

Wiec pytam , jesli nadawac sie to bedzie do zasilania PC i domu, silnik za 1000 da sie kupic (pytanie co najlepsze) do tego prądnice z linków ktore obiecałes

EDYTA :

co do linka do agregatu ktory podales : http://www.e-leszno.pl/SINCRO_POLSKA,f531.html

to na stronie jest link do producenta :

http://www.sincro.pl. >> Ta witryna jest nieosiągalna

czy oni w takim razie jeszcze funkcjonuja ?

Edytowane przez gogush

Nie wiem kto pisze w "I", przypuszczam że nie debile.

Pytasz co ja uważam to mówię co uważam.

Ci ludzie piszący artykuły nie jeżdżą na naprawy tylko redagują teksty do pisma siedząc przy biurku.

.

NIejaki Szymon Piwowarczyk InstallReporter (06) str. 19 czerwiec 2014 i to co pisze mnie przekonuje wahania napiecia inwerter moze regulowac czestotliwoscia od 20 do 120 Hz wiec rozumiem ta zasade.

Szanuje Twoją wiedzę ale zrozum proszę że stwierdzenie "jest lepsze" bo "jest lepsze" trudno zestawić z rzeczowymi argumentami. To że elektronika siada częsciej w inerterach jak piszesz, nie oznacza że to wina wahań napięcia, czynników może być znacznie więcej. Inaczej mówiąc ja znam 10 osob z inwerterami i wszystko jest ok, to tez nie jest argument ze inwertery sie nie psują :)

NIejaki Szymon Piwowarczyk InstallReporter (06) str. 19 czerwiec 2014 i to co pisze mnie przekonuje wahania napiecia inwerter moze regulowac czestotliwoscia od 20 do 120 Hz wiec rozumiem ta zasade.

Wiem jak to działa.

To że elektronika siada częsciej w inerterach jak piszesz, nie oznacza że to wina wahań napięcia

Jakoś tak się dziwnie zbiegało że zawsze powodem były niestabilne parametry sieci energetycznej.

Ale zostawmy to, niech życie toczy się dalej.

Jakoś tak się dziwnie zbiegało że zawsze powodem były niestabilne parametry sieci energetycznej.

To napisz prosze jakie inwertery najczesciej siadaly 1f 3f ? moze jakas konkretna firma? a moze konkretny model ?

EDYTA :

tutaj przykładowe róznice (spadki) jakie miałem, najniżej w wybranym okresie to 200V na jednej fazie i najwiecej 245 V :

napiecie.JPG

Pompa dalej zyje

Edytowane przez gogush

"W 90% przypadków dobiera się tak silnik generatora, aby przy obrotach znamionowych prądnicy miał miał moc wystarczającą do jej napędzenia. "

Tak, ale nie zawsze.

Są i inne rozwiązania.

To, ze czegoś nie widziałeś dowodem nie jest!

Tak jak piszesz jest najwygodniej.

Mnie chodzi o jak najwydajniej a nie o jak najwygodniej.

I...

TAK!

To jednostkowe wykonanie.

Może podobne do Pakistańskiego, z Gabonu czy Konga...

Powinno działać dobrze.

Adam M.

To znalazłem takie agregaty :

http://allegro.pl/nowoczesny-agregat-pradotworczy-eco-diesel-3xc16-i6494780761.html

http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-avr-400v-10-6kva-pilot-i6007492492.html

http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-400v-piloty-bergo-65db-i5486904181.html

http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-400v-10-6kva-pilot-ats-i6494729868.html

w sumie nie potrzebuje SZR/ATS bo mam manualny przełącznik AGREGAT/SIEĆ ale AVR konieczny (pompa) , macie może jakieś inne sugestie ? Zasilanie pompy z agregatu zakładam to ostateczność ale wole mieć taką mozliwość niz nie mieć w razie godziny W :)

" Fabryczny generator na tej prądnicy miał słabszy silnik. "

Tak. Miał słabszy i przekładnię pasową.

Korzystam z oryginalnego koła pasowego prądnicy.

Kombinując z paliwami muszę się liczyć z tym, że moc silnika może (nie musi) być na nich mniejsza.

Adam M.

Twoja prądnica pochodzi prawdopodobnie z jakiegoś dźwigu, gdzie pracował jako źródło prądu potrzeb własnych.

W tym agregacie między silnikiem a prądnicą nie ma przekładni pasowej agregat-pradotworczy-epz-20-3-400-20kva.jpg

Rozumiem, że Twój zespół będzie pracował w "specyficznych" warunkach, gdzie się przydaje znaczna nadwyżka mocy.

Wydaje mi się, że z czytających to forum jest w stanie zbudować taki agregat mniej jak 1%. I Nie chodzi tutaj tylko o brak wiedzy, ale jak sam zauważyłeś również z powodu braku czasu. Dlatego chyba najlepiej doradzać gotowe rozwiązania.

Dobrze by było problem wyjaśnić jednoznacznie.

Dokładnie tak, jak piszesz.

NIE MA tanich i dobrych agregatów o sporej mocy, które zniosą długotrwała pracę.

Agregat do uruchamiania SILNIKÓW (np. sprężarki PC) MUSI mieć moc ZNACZNIE większą od mocy takiego silnika.

ISTNIEJĄ odpowiednie agregaty (nazywane już zespołami prądotwórczymi) ale są one dość DROGIE.

MOŻNA SOBIE TYMI RĘCAMI takie coś sklecić, ale nie jest to DLA KAŻDEGO!!!

Bo?

Czas, miejsce, narzędzie, koszt., wiedza...

Adam M.

Jak pisałem... drogo...

NAŚCIE tysi i gotowiec.

Albo klocki, flaki, i inwestycje...

https://www.olx.pl/oferty/q-agregat-pad/

Agregat za naście do PC za kilka... tysi... ?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

No też piszę , że taki agregat stricte jako zespół prądotwórczy jest łączony bezpośrednio, a w zastosowaniach specjalnych (w dźwigach, statkach?) jako generator potrzeb własnych mogła być stosowana przekładnia np pasowa. Choć przypuszczam że i na statku mogło się znaleźć miejsce dla takiego agregatu ;)

Agregat jak ze zdjęcia wyżej (16kW) służy w pobliskiej piekarni jako zasilanie awaryjne. Kilka silników o mocach 2-4kW w mieszarkach czy w pompach kotłowych nie stanowi dla niego problemu. Fakt start kilku jednocześnie skutkuje wachnieciem napięcia, ale jest to chwilowy spadek nieszkodliwy dla tych silników. Powoduje ich "miękki start" ;)

Dla przeciętnego domku jednorodzinnego z on/off'wą pompą ciepła taki generator w okolicach 7-10kW wystarczyłby w zupełności.

Tak wiec z tym kilkukrotny nadmiarem mocy też bym dyskutował ;) Chyba, że ktoś potrzebuje "sztywnego" źródła napięcia wtedy niestety musi włożyć rękę głębiej do kieszeni.

Wg mnie przy przeciętnym symetrycznym obciążeniu 2-3kW sporadycznie do 3/4mocy znamionowej, odpowiednio przeserwisowany raz odpalony mógłby chodzić nawet i dwa tygodnie bez przerwy. Najczęściej problemy takich agregacików pojawiają się po dłuższym okresie przestoju. Wtedy pojawiają się problemy z odpaleniem, czy utrzymaniem obrotów. Dlatego decydując się na taki agregat, należy się liczyc z tym, żeby raz na jakiś czas go przepalić, pilnować stanu oleju, świeżego paliwa, czy też nie dopuścić do zawilgocenia prądnicy i układu zapłonowego. Drugim problemem jest właśnie równe obciążenie poszczególnych faz. Dlatego do domków jednorodzinnych polecam generatory jednofazowe.

Ale tak długie przerwy w zasilaniu zdarzają się rzadko i też rzadko w domku jest potrzebne zasilanie 24h/dobę. Wszak to domek jednorodzinny to nie szpital.