Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaryjne zasilanie pompy ciepła - czy jest coś takiego?

JK2010

Recommended Posts

Jak znajdziesz chwilę czasu to zajrzyj pod maskę jakiego samochodu.

Po co ten sarkazm Adamie?

Mam wielką prośbę do Ciebie - zostaw ten "typ gadki" na inne okazje i jeśli możesz dla innych rozmówców, dobrze? Bardzo dziękuję z góry.

Wiem co jest pod maską mojego samochodu, wiem jak jest zbudowany silnik, układ wtryskowy moich obecnych samochodów i trzech poprzednich konstrukcji oczywiście również, wiem jak działa skrzynia biegów, synchronizatory, mechanizm różnicowy, zmienna geometria turbosprężarki, zawór EGR i układ ABS, ESP czy nawet KGB... Powinieneś zrozumieć moją prośbę aż nadto.

Napęd alternatora czy prądnicy PASKIEM klinowym stosowany jest powszechnie.

Czy twierdzę inaczej? Masz rację.

Ale sam dobrze wiesz, że tylko w aplikacjach gdzie nie jest wymagany synchronizm.

Zdarza się, ze piszczy.

Otóż to, i to jest właśnie utrata synchronizmu. (BTW - o synchronicznej pracy napędu pasami klinowymi nie ma mowy, zawsze jest jakiś poślizg).

Nie zawsze i nie w każdym aucie.

Lubię ciekawostki, powiedz mi w jakim aucie nie zapiszczy nigdy pasek klinowy alternatora (a obecnie raczej wieloklinowy bo takie się stosuje teraz - ale to szczegół)???

PS.

"pasek rozrządu"

(nie będę mówił żebyś "zajrzał do jakiego samochodu pod maskę" - w lot łapiesz prawda? ;) )

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też mam prośbę do Ciebie.

Przestańmy bić pianę i udowadniać kto tu jest głupszy.

Masz swoje doświadczenie ja mam swoje.

Pchamy się do celu różnymi drogami, ważne, że skutecznie.

Zostaw więc ten "typ gadki" na inne okazje i jeśli możesz dla innych rozmówców, dobrze? Bardzo dziękuję z góry.

Adam M.

Ludziska woleliby mieć zabezpieczenie nawet na apokalipsę Zombi.

oj tam wystarczy takie cuś :

"Awaria doprowadziła również do nagłego wyłączenia 16 elektrowni jądrowych na terenie Stanów Zjednoczonych (9 siłowni nuklearnych) oraz Kanady (7 siłowni nuklearnych)"

https://pl.wikipedia.org/wiki/Awaria_zasilania_w_USA_i_Kanadzie_w_2003

A nasz system do najsprawniejszych nie należy.

Najlepiej - gratis i w automacie.

To gratis to dla mnie nie wiecej niż 6k

Samo ma się załączać...

eeee tam szpitala nie prowadzę , sam se załącze ...

• 1 year później...
  • 2 years później...
Pt,wczytałem całość i sam już nie wiem.. chce zakupić agregat by w razie potrzeby udźwignął zasilanie pompy ciepła wraz z obiegowa oraz można było włączyć tv lub coś ugotować. Jaki najlepiej kupić? Aaa no i pompa ma grzałki 6kw których może właśnie wtedy użyć.. Zaznaczam że wolę diesla kupić

Pt,wczytałem całość i sam już nie wiem.. chce zakupić agregat by w razie potrzeby udźwignął zasilanie pompy ciepła wraz z obiegowa oraz można było włączyć tv lub coś ugotować. Jaki najlepiej kupić? Aaa no i pompa ma grzałki 6kw których może właśnie wtedy użyć.. Zaznaczam że wolę diesla kupić

Szukaj dizla coś koło 30kW

Adam M.

Witam jestem tu nowy też mam pompę ciepła ecodan 8,5 .Ja zakupiłem agregat 3 fazy i montuję go będzie zasilany gazem ziemnym.Agregat prądotwórczy geko 6401 z silnikiem hondy gx390

No minalnych 5kW na tym gazie nie uzyskasz...

Ciekaw jestem jak to zadziała.

Adam M.

Mówisz serio? Myślałem że z 10kw wystarczy..

Słyszałeś o prądzie rozruchu silnika (sprężarki) ?

Aby agregat nie klęknął przy starcie PC musi mieć moc większą od mocy silnika tak 4-5 razy.

SPRAWNY STALE agregat to obowiązek taki, jakbyś psiego szczeniaka wziął...

Regularne odpalanie co jakiś czas...

Wymiana paliwa (bo się starzeje) co jakiś czas...

Szczelne odprowadzanie spalin (i regularna jego kontrola).

No i...

Mało jest agregatów DO PRACY CIĄGŁEJ.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

A inwerter wie, ze ma zasilanie z generatora, co się gnie jak gówno?

Skąd?

Spore wymagania postawiłeś!

PC ze sprężarką 2kW (elektrycznie) zasilisz z generatora 10kW spokojnie.

Ale tylko to. Co z resztą?

Odpuszczasz?

Adam M.

Każda pompa jest inna. Moja startuje zawsze z najnowszego biegu.

Co do zasilania reszty. Ja celuję w zasilanie automatyki, sieci i oświetlenia. Bez kotleta da się przeżyć - zawsze można zamówić z dowozem jędzenie. Grunt żeby było ciepło w tyłek. Mimo wszystko sensowny agregat z AVR i rozrusznikiem elektrycznym (nie mylic z azsr) to wydatek ponad 8k za 6-7kW (9-10kVA).

• 2 weeks później...
Zrobiłem rekonesans i generalnie agregat 3 fazowy do samej pompy ok - do zasilania domu nie będziesz w stanie uzyskać symtreycznego obciążenia faz. Ja teraz szukam z prądnicą asymetryczną, ale ceny zabijają. Ostatecznie wezmę chyba 3 fazowy z możliwości pracy na 1 fazie z całą mocą. ALe niestety to albo to... Więc albo grzeje albo zasilam dom.

Ja o agregacie myślałem zanim zacząłem budowę domu. Mam nawet specjalne miejsce, poprowadzona instalację, przygotowaną rozdzielnię. Wcześniej nie było kasy :(

Dom się nie wychłodzi, ale brak CWU już i owszem będzie doskwierał. Do tego dochodzą lodówki, zamrażarki. UPS ciągnie tylko elektronikę potrzebna do pracy zdalnej, a też pociągnie koło 5h. Potem zzasilaniez baterii w laptopie..

Tinek, niestety pompa 3 fazowa. Siedzi falownik 3x400v. Potrafi sobie poradzić na 2 fazach, ale z jednej nie zrobi 400v i to jest problem. Agregat, który dałby radę na 3 fazy plus mocniej odciążona jedna to np fogo 9000tre, ale na ten moment niedostępny, a w marcu będzie kosztować koło 10k. Prawie od ręki jest 9000tr ale bez elektrycznego rozruchu i koszt prawie 8k.

Kupiłem Daewoo gda7500. Dual power. Gdy pompa nie będzie musiała śmigać to będzie zasilał dom z 1 fazy. Gdy będzie potrzebna to ja będę spał. W najgorszym wypadku puszcze pompę na 2 fazach, a cała resztę na 1 fazie, tak żeby równo dociazyc. Ciągłego poboru w domu mam ok 400W, więc dla równowagi musiałbym dołożyć kolejne 400W i mam po 800W na fazie i w nocy sobie wszystko śmiga.

Czyli faktycznie potrzebne są Ci 3 fazy

Ja też przy budowie pomyślałem o agregacie i instalację miałem od razu przygotowaną

Kupiłem we wrześniu fogo 6001R, podłączyłem do instalacji, wszystko działa, PC również, ale moja PC pomimo zasilania 3 fazowego, falownik ma jednofazowy, pod pozostałem dwie fazy podłączone są grzałki.

Tak jak piszesz, problemem nie jest wychłodzenie domu, ale brak CWU (co przy kobietach jest problemem) lodówki, zamrażarki

W czerwcu niedaleko mnie, przeszła wichura, kilka dni nie było prądu, problemem nie było brak ogrzewania, w okolicznych marketach wykupiono wszsytkie agregaty, jakie były

Sprawdzałem w weekend, model agregatu, który kupiłem we wrześniu jest o ponad 1 kzł droższy, a w sklepie, w którym kupowałem niedostępny

pozdrawiam