Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaryjne zasilanie pompy ciepła - czy jest coś takiego?

JK2010

Recommended Posts

Na typowe modele fogo trzeba czekać teraz 6 tygodni. Wiele z nich będzie dopiero w marcu. Ceny idą mocno w górę. Gdybym mógł pojechać na 1 fazie to byłaby bajka :) no i dla żony wymogiem był elektryczny rozrusznik. W mojej okolicy przerwy w dostawie prądu zdarzają się rzadko. Ale lepiej mieć i nie używać nie nie mieć, gdy będzie potrzeba ;)

Za tego Daewoo dałem 4370. Z opinii ludzi wynika, że daje radę. Chińczyk ale z wyższej chińskiej półeczki ;)

Jak pompa na tym agregacie śmiga?

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszcie, kiedy w okresie zimy nie było prądu dłużej, niż 24 godziny.

U mnie nigdy nie było nawet awarii w tym okresie.

Latem, tak. W lipcu 3 dni bez prądu.

Wtedy, to jest problem, bo zepsują się rzeczy w lodówce.

Zimą, to można jedzenie wystawić na zewnątrz, będzie jak w lodówce.

A grzanie domu?

Butla z gazem propan/butan i jakiś śmieszny piecyk obleci dom, jakby zerwało kable na słupach.

Tak samo, jak z CWU.

Podgrzać wodę na palniku z butli, czy ognisku.

Stwarzacie nieistniejące problemy.

Nawet zwykłą kozę można wstawić do domu, jeśli ktoś ma komin.

A pewnie wszyscy wypowiadający się tutaj, mają.

Edytowane przez klaudiusz_x

Tak się składa, że akurat komina nie mam :)

Nikt tutaj nie stwarza problemów.

Nie całą zimę na zewnątrz są ujemne temperatury, więc zamrożonej żywności nie zawsze wystawisz na zewnątrz.

Grzanie butla gazowa wymagałoby otwarcia okna, ale jak je otworzysz to trochę trudniej grzać ;)

Przez ostatnie 2 lata nie miałem sytuacji żeby nie było prądu dłużej niż kilka godzin. Ale to jak z ubezpieczeniem domu. Po co ubezpieczać jak większość osób mieszka całe życie i nic się nie stało? A u mnie już tego lata było gradobicie, takie, że ubezpieczenie się już przydało.

Zresztą u Ciebie awaria przydarzyła się latem. Ja wolę być przygotowany na takie shtuacje ;)

Jeśli ktoś chce wydać 5 tys na chiński agregat, by zasilać nim dom, a w głównej mierze pc w losowym zdarzeniu, do tego lać droga benzynę, ok.

Tak sobie to tylko przeliczyłem.

Na lato, można brać agregat na 1 fazę, za znacznie mniejsze pieniądze. Teraz nie wiem. Ale 4 lata temu, to takie małe były znacznie poniżej tysiąca.

Teraz, pewnie każdy jest drogi.

Edytowane przez klaudiusz_x

W domu mam chiński telefon, chińska kamerę, chińskie odkurzacze. Nie wszystko co chińskie oznacza tandetę. Wiele produktów z Chin przewyższa jakością konkurencję.

Co do ceny 1 fazowych - 4 lata temu kupowałem na budowę używane fogo za 900zl - 3kW bez AVR. Sprzedałem 2 lata temu za tę samą cenę. Ale to była już zmęczona życiem używka. Agregat o mocy 6kW z rozrusznikiem i AVR fogo kosztuje tyle samo co 3 fazowy 6kW - ceny można zobaczyć w necie. Tanio nie jest i nigdy tak naprawdę nie było.

Nie ma złotego środka - w przypadku agregatu, odpalam i normalnie funkcjonuję, pracuję.

Ja już jestem głupi z tego.. Adam mówi że musi być "dupny" agregat, ktoś tam zasila jakimś chińczykiem.. Mnie zależało by był na olej napędowy.. ale ważne dla mnie jest jaka ma być jego moc by wystarczył zasilić pompę jednofazowa oraz włączyć jakieś światło i podgrzać cwu które są na innych fazach..

Zastanwó się czy rzeczywiście ON jest waruynkiem koniecznym? Diesle z tej samej półki mocowej są ok 30% droższe. Co prawda spalają mniej, ale czy jako awaryjne sytuacje ma to aż takie znaczenie?

Tutaj znajdziesz konkretne info:

http://www.agregatypradotworcze.org/pl/strona/23/dobor-agregatow

Wszystko zależy od tego jaką masz pompę. W przypadku inwertera startującego z niskiej modulacji można przyjąć 1,5 mocy startowej, ale w przypadku silnika połączonego w gwiazdę to 3 razy moc sprężarki. W przypadku trójkąta 9 razy.

Jeśli przykładowo masz gwiazdę, to policz ile będziesz brał normalnie i do tego dolicz 3xenergia pobierana przez sprężarkę.

Jeśli masz pompę i CWU na innych fazach to i tak bierz 1 fazowy agregat i te jedną fazę zapnij do wszystkich obwodów - poza tymi które potrzebują 400V - jeśli jakiekolwiek masz.

To powiem inaczej.. mam Samsunga ehs mono 8kw jednofazowego. Ale.. mam ten zestaw z szafą izzi gdzie grzałka pomocnicza do dogrzania cwu lub jako awaryjne zasilanie jest na osobnej fazie.. A agregat chce na on bo jestem mechanikiem od diesli i każda "naprawa" po długim postoju to dla mnie najmniejszy problem. Tylko chodzi mi o moc owego agregatu..

Ps. Czy z tabliczki pompy dowiem się jak połączony jest silnik?

..................

Jak pompa na tym agregacie śmiga?

Podczas tej czterogodzinnej próby cały czas pracowała, akurat ogrzewanie działało z niską mocą, bo zimno nie było, wymusiłem komfort CWU wtedy wkręca się tak pewnie na 2/3 mocy, na agregacie nie zrobiło to większego wrażenia

Podchodzę do tematu podobnie jak Ty, lepiej mieć nawet jak się nie przyda, niż nie mieć jak potrzebny, zresztą, lubię takie zabawki mieć :)

pozdrawiam

Wszyscy wiedzą o istnienu "fabryki frądu" jaką jest agregat prądotwórczy.

Mało kto wie "co on umie".

Stad są wymagania - zapłacę, ale niech zasili PC, grzałki, pół domu, mikrofalkę...No i CWU - KONIECZNIE!

Poprawnie dobrana maszynka do takich wymagań stawia włosy dęba - jak się zobaczy jej cenę!

A dodatkowo...

Wymaga opieki jak pies czy berbeć...

A tego się już nie lubi i nie akceptuje!

Dlatego...

Zwykle "daje dupy" wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna.

Ale...

Się da!

Tylko trzeba się tego nauczyć!

Jak wielu innych rzeczy...

Adam M.

Bardzo istotne są "warunki brzegowe" eksperymentu typu - zasilanie alarmowe.

Np. czas na jaki je przewidujemy.

- Godziny czy nawet doba?

PO CO TO KOMU?

Tyle bez prądu mozna wytrzymać.

Dni i tygodnie?

- tylko urzadzenia do pracy CIĄGŁEJ!

A to już inna półka cenowa....

Adam M.

Ja o agregacie myślałem zanim zacząłem budowę domu. Mam nawet specjalne miejsce, poprowadzona instalację, przygotowaną rozdzielnię. Wcześniej nie było kasy :(

Dom się nie wychłodzi, ale brak CWU już i owszem będzie doskwierał. Do tego dochodzą lodówki, zamrażarki. UPS ciągnie tylko elektronikę potrzebna do pracy zdalnej, a też pociągnie koło 5h. Potem zzasilaniez baterii w laptopie..

Tinek, niestety pompa 3 fazowa. Siedzi falownik 3x400v. Potrafi sobie poradzić na 2 fazach, ale z jednej nie zrobi 400v i to jest problem. Agregat, który dałby radę na 3 fazy plus mocniej odciążona jedna to np fogo 9000tre, ale na ten moment niedostępny, a w marcu będzie kosztować koło 10k. Prawie od ręki jest 9000tr ale bez elektrycznego rozruchu i koszt prawie 8k.

Kupiłem Daewoo gda7500. Dual power. Gdy pompa nie będzie musiała śmigać to będzie zasilał dom z 1 fazy. Gdy będzie potrzebna to ja będę spał. W najgorszym wypadku puszcze pompę na 2 fazach, a cała resztę na 1 fazie, tak żeby równo dociazyc. Ciągłego poboru w domu mam ok 400W, więc dla równowagi musiałbym dołożyć kolejne 400W i mam po 800W na fazie i w nocy sobie wszystko śmiga.

Też wziąłem Fogo ale trochę mniejszy 6000tr.

Elektryczny rozruch w agregacie, który będzie miał być ręcznie załączany to moim zdaniem poważny minus.

Ten akumulator nie będzie miał się kiedy naładować. W razie braku prądu, może wtedy być tak, że nie odpalisz agregatu

Gdybym nie potrzebował 3 faz to ten 6000tr też by mi wystarczył, a cenowo też wygląda spoko. Testowales już tego fogo?

Jak mój dojedzie to opiszę jak działa, ale chcę jeszcze przygotować porządne okablowanie. No i wyrzut spalin na zewnątrz.

Chciałem żeby w razie W żona według instrukcji była w stanie odpalić agregat - stąd rozrusznik. Jeśli chodzi o ładowanie akumulatora, to już przywykłem do okresowego ładowania ;) mam 3 sztuki akumulatorów, które stoją i od czasu do czasu wszystkie podłączam pod prostownik. Jest też linka jakby co.

Ja kupiłem Fogo 6001TR, głównie dlatego że zakład mają w moim mieście. To są dobre agregaty. Stosunek cena/jakość pasuje.

Ja też mam 3 fazy w domu doprowadzone, jednak wszytko zasilane gazem, stąd brak urządzeń 3-fazowych.

Agregat wziąłem jednofazowy, bo z różnych względów, taki mi doradzono i elektryk przerobi tylko kabel do podłączenia jego pod dom - zmostkuje czy coś, nie znam się na tym. Tu też przeważył zbiornik 45 litrów.

Kupiłem go tu na miejscu za ok. 6500. Powiem Ci szczerze, że jeszcze nawet go nie testowałem ;)

"Jak mój dojedzie to opiszę jak działa, ale chcę jeszcze przygotować porządne okablowanie. No i wyrzut spalin na zewnątrz. "

Zadbaj o staranne "odwodnienie" tego wydechu.

W nim zbierają się całe wiadra wody...

Adam M.

Mam agregat 8kW Diesel chłodzony powietrzem służący do podtrzymania życia na fermie.

Też tak jak Adam, i z wymienionych przez niego powodów uważam że jest to urządzenie specjalnej troski.

Jak dotąd nie przyszło mi do głowy, aby zasilić nim awaryjnie dom.

Ale jak napisał Tinek, jak ktoś lubi takie zabawki...

"Jak mój dojedzie to opiszę jak działa, ale chcę jeszcze przygotować porządne okablowanie. No i wyrzut spalin na zewnątrz. "

Zadbaj o staranne "odwodnienie" tego wydechu.

W nim zbierają się całe wiadra wody...

Adam M.

Dzięki za wskazówkę. To rzeczywiście aż tak duży problem? Wychodzi na to, że najlepiej byłoby zrobić ze spadkiem. W sumie wystarczy pewnie postawić go na palecie, bo otwór w ścianie nie jest jakoś wysoko.

Mam agregat 8kW Diesel chłodzony powietrzem służący do podtrzymania życia na fermie.

Też tak jak Adam, i z wymienionych przez niego powodów uważam że jest to urządzenie specjalnej troski.

W sumie chętnie się dowiem co czyni go specjalnym troski? Używałem na budowie przez około rok i poza podstawowymi czynnościami serwisowymi nie widziałem większych upierdliwości. Prawde mowiac to wszystko co ma silnik spalinowy wymaga troski i chyba każdy zdaje sobie sprawę. Mam drugie auto z silnikiem V8 typowo hobbystycznie, na weekendy, na wakacje. W zeszłym roku zrobiłem nim 500km i wydaje mi się się co to znaczy specjalna troska :D

Te akurat Fogo-wskie nawet te za 3k. mogłyby w pracy ciągłej chodzić i miesiąc- wymiana oleju i znowu od początku. Czy by się zepsuł po roku, czy po 5 tego nie wiadomo

Z drugiej strony jakby miało nie być prądu, powyżej miesiąca, to z tych agregatów, będzie można sobie zrobić co najwyżej stojak na piwo ;)

Od siebie dodam, że uzrzadzeniem specjalnej troski, dającym multum więcej kłopotów niż agregat, jest przeciętna kosiarka spalinowa do trawy. A jednak prawie każdy ich używa ;)