Sławek... 05.11.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 ...moim zdaniem temp powrotu pewniejsza i u siebie inaczej bym nie zrobił...oczywiście jeśli ktoś ma życzenie to może stosować 50 innych czujników o ile tylko mu się to sprawdza to czemu nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Po co zaraz 50. Wystarczy jeden a dobry Po co pompowac wode na darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.11.2012 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 wczoraj PCi łaskawie się uruchomiła na nowych ustawieniach krzywej i podbicia 2T, muszę powiedzieć że nie jest gorąco (odczuwalnie) ale też i nie chłodno. Temp. powietrza rano była o 1 stopień wyższa niż wieczorem. Muszę poczekać kilka dni to się przekonam czy te ustawienia są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 wczoraj PCi łaskawie się uruchomiła na nowych ustawieniach krzywej i podbicia 2T, muszę powiedzieć że nie jest gorąco (odczuwalnie) ale też i nie chłodno. Temp. powietrza rano była o 1 stopień wyższa niż wieczorem. Muszę poczekać kilka dni to się przekonam czy te ustawienia są dobre. Teraz powinno być dobrze. Jak temperatura spadnie będzie jeszcze lepiej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Najprzyjemniej jest jak na zewnątrz -25 i PC pracuje niemal całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.11.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Najprzyjemniej jest jak na zewnątrz -25 i PC pracuje niemal całą dobę Ja tam wolę jak na zewnątrz jest +20 i PC odpoczywa niemal całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.11.2012 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Teraz powinno być dobrze. Jak temperatura spadnie będzie jeszcze lepiej;) Dzisiaj w nocy też pracowała, w domu wg różnych czujników mam 22.5-23.0 stopnia i jest przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 08.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Witam Zaobserwowałem dziwną rzecz, PCi grzeje podłogę powiedzmy do 24stopni (ustawione 22 i podbicie w taniej +2 stopnie) i jest cieplutko w domku nawet za bardzo. Podłoga stygnie jakieś 1,5 doby (może ciut dłużej) do tych swoich wyjściowych 22 stopni a w tym czasie powietrze wychładza się szybciej, tzn ma 21 stopni i czuć jakiś taki chłód . Temperatura podłogi w okolicach +/-22stopni utrzymuje się jeszcze dość długo a temp. powietrza w środku spada do 20.5 . Dziwne ? czy powietrze nie powinno mieć temperatury podłogi ? Jak ustawić krzywą ? czy lepiej obniżyć temp. wyjściowe i podbić więcej w taniej taryfie czy może podnieść temp. wyjściową i zmniejszyć podbicie ? w tym drugim przypadku to wydaje mi się że PCi będzie chodziła częściej w drogiej taryfie. Zawsze ustawienie temperatury bedzie trudne i czasochłonne . proste rozwiazanie to wentylacja wymuszona z ogrzewaniem powietrza wentylujacego i to dopiero da istotną poprtawę konfortu użytkowania. kłaniają sie rekuperatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Rekuperacja to max 20% strat, wiec jakos w przypadku kamieniarza nie zalatwi mu sprawy regulacji poziomu temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.11.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Zawsze ustawienie temperatury bedzie trudne i czasochłonne . proste rozwiazanie to wentylacja wymuszona z ogrzewaniem powietrza wentylujacego i to dopiero da istotną poprtawę konfortu użytkowania. kłaniają sie rekuperatory Możesz rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem ? Chcesz ogrzewać dom wentylacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.11.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Chodzi mu o to, że nie łatwo jest od razu znaleźć złoty środek na ogrzewanie, bez ingerencji użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.11.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Chodzi mu o to, że nie łatwo jest od razu znaleźć złoty środek na ogrzewanie, bez ingerencji użytkownika. Skoro juz bawisz sie w awokata, to dlaczego klient tak nie napisal, tylko cos metnie o WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.11.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Adwokata? Nie. Ja tylko trochę kijek w mrowisko chciałem powtykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.11.2012 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Wentylacja z odzyskiem pracuje całą dobę, powoli już zaczyna to chodzić jak powinno. Jeszcze tylko muszę dopracować krzywą w zakresie +5 -20 stopnia ale to pewnie w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Jak masz teraz ustawiona krzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 15.11.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Jak macie ustawione temperatury nazwijmy to "dzień" i "noc" i jakich godzinach obowiązują, że macie tak mało startów PC? Jeśli optymalizować ustawienia pod 2 taryfy prądu to czy aby zbyt duża różnica między tymi dwoma okresami nie wywoła w trakcie sporych przymrozków niedogrzania domu?U mnie sterowanie pompą odbywa się w oparciu o temp. powrotu z GZ i za nic nie mogę "zejść" poniżej kilku w ciągu godzin pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Ja mam ustawione podbicie 2*C w tanim pradzie (14-16 i 22-6). W ciagu przerw miedzy grzaniami przy obecnych temperaturach na zewnatrz wahania temp w domu to max 0,5-0,6*C (22,3*C-21,8*C). Histereza ustawiona na pompie przy pomiarze temp wylewki 0,4*C.W listopadzie srednio pompa startuje 3,3x/dobe (CO+CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 15.11.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Ja mam ustawione podbicie 2*C w tanim pradzie (14-16 i 22-6). W ciagu przerw miedzy grzaniami przy obecnych temperaturach na zewnatrz wahania temp w domu to max 0,5-0,6*C (22,3*C-21,8*C). Histereza ustawiona na pompie przy pomiarze temp wylewki 0,4*C. W listopadzie srednio pompa startuje 3,3x/dobe (CO+CWU) średnio 3,3 starty na dobę dla CO i CWU? to jaki kolega ma zbiornik CWU i ile osób korzysta z ciepłej wody oraz jakie Masz ustawione temperatury załączenia i wyłączenie PC przy podgrzewaniu CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Podbicie w taniej taryfie o 6*C od temperatury 39*C z histereza 2*C. Zasobnik 300l Nas dwoje + "tsylatka" Pompa startuje w taniej taryfie, grzeje CWU i przechodzi od razu bez zatrzymania do grzania CO jesli jest wymagane. Tu masz wykresiki z cykli pracy PCi z ostatnich 24h. http://szkut.com/dom/pci_cykle01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 16.11.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Opanowanie podgrzewanie CWU przy "zdyscyplinowanej" rodzinie jest całkiem proste. U mnie sprawdza się grzanie do 45 oC z histerezą ponownego załączenia 5 oC. Ustawiając zakres grzania na 13-15 (lub jak w poprzednich ustawieniach na 16-18) wystarczy na to 1 godz. pracy pompy oraz 1 jej start. Kolejnego dnia rano woda ma ok. 40-40,5 oC więc spokojnie starcza by np. umyć włosy. Kolejny start jest od ok. 38-39 oC (zbiornik 300l dzięki wysoko umieszczonemu czujnikowy grzane ok. 1/3 pojemności, wyłącznie prysznic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts