Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura podłogi ?

kaz1719505673

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

;-) wczoraj PCi łaskawie się uruchomiła na nowych ustawieniach krzywej i podbicia 2T, muszę powiedzieć że nie jest gorąco (odczuwalnie) ale też i nie chłodno. Temp. powietrza rano była o 1 stopień wyższa niż wieczorem. Muszę poczekać kilka dni to się przekonam czy te ustawienia są dobre.

;-) wczoraj PCi łaskawie się uruchomiła na nowych ustawieniach krzywej i podbicia 2T, muszę powiedzieć że nie jest gorąco (odczuwalnie) ale też i nie chłodno. Temp. powietrza rano była o 1 stopień wyższa niż wieczorem. Muszę poczekać kilka dni to się przekonam czy te ustawienia są dobre.

Teraz powinno być dobrze. Jak temperatura spadnie będzie jeszcze lepiej;)

Witam

Zaobserwowałem dziwną rzecz, PCi grzeje podłogę powiedzmy do 24stopni (ustawione 22 i podbicie w taniej +2 stopnie) i jest cieplutko w domku nawet za bardzo. Podłoga stygnie jakieś 1,5 doby (może ciut dłużej) do tych swoich wyjściowych 22 stopni a w tym czasie powietrze wychładza się szybciej, tzn ma 21 stopni i czuć jakiś taki chłód . Temperatura podłogi w okolicach +/-22stopni utrzymuje się jeszcze dość długo a temp. powietrza w środku spada do 20.5 . Dziwne ? czy powietrze nie powinno mieć temperatury podłogi ? Jak ustawić krzywą ? czy lepiej obniżyć temp. wyjściowe i podbić więcej w taniej taryfie czy może podnieść temp. wyjściową i zmniejszyć podbicie ? w tym drugim przypadku to wydaje mi się że PCi będzie chodziła częściej w drogiej taryfie.

Zawsze ustawienie temperatury bedzie trudne i czasochłonne . proste rozwiazanie to wentylacja wymuszona z ogrzewaniem powietrza wentylujacego i to dopiero da istotną poprtawę konfortu użytkowania. kłaniają sie rekuperatory

Zawsze ustawienie temperatury bedzie trudne i czasochłonne . proste rozwiazanie to wentylacja wymuszona z ogrzewaniem powietrza wentylujacego i to dopiero da istotną poprtawę konfortu użytkowania. kłaniają sie rekuperatory

Możesz rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem ? Chcesz ogrzewać dom wentylacją?

Jak macie ustawione temperatury nazwijmy to "dzień" i "noc" i jakich godzinach obowiązują, że macie tak mało startów PC? Jeśli optymalizować ustawienia pod 2 taryfy prądu to czy aby zbyt duża różnica między tymi dwoma okresami nie wywoła w trakcie sporych przymrozków niedogrzania domu?

U mnie sterowanie pompą odbywa się w oparciu o temp. powrotu z GZ i za nic nie mogę "zejść" poniżej kilku w ciągu godzin pracy.

Ja mam ustawione podbicie 2*C w tanim pradzie (14-16 i 22-6). W ciagu przerw miedzy grzaniami przy obecnych temperaturach na zewnatrz wahania temp w domu to max 0,5-0,6*C (22,3*C-21,8*C). Histereza ustawiona na pompie przy pomiarze temp wylewki 0,4*C.

W listopadzie srednio pompa startuje 3,3x/dobe (CO+CWU)

Ja mam ustawione podbicie 2*C w tanim pradzie (14-16 i 22-6). W ciagu przerw miedzy grzaniami przy obecnych temperaturach na zewnatrz wahania temp w domu to max 0,5-0,6*C (22,3*C-21,8*C). Histereza ustawiona na pompie przy pomiarze temp wylewki 0,4*C.

W listopadzie srednio pompa startuje 3,3x/dobe (CO+CWU)

średnio 3,3 starty na dobę dla CO i CWU?

to jaki kolega ma zbiornik CWU i ile osób korzysta z ciepłej wody oraz jakie Masz ustawione temperatury załączenia i wyłączenie PC przy podgrzewaniu CWU?

Podbicie w taniej taryfie o 6*C od temperatury 39*C z histereza 2*C. Zasobnik 300l Nas dwoje + "tsylatka" :-)

Pompa startuje w taniej taryfie, grzeje CWU i przechodzi od razu bez zatrzymania do grzania CO jesli jest wymagane.

Tu masz wykresiki z cykli pracy PCi z ostatnich 24h.

http://szkut.com/dom/pci_cykle01.jpg

Opanowanie podgrzewanie CWU przy "zdyscyplinowanej" rodzinie jest całkiem proste. U mnie sprawdza się grzanie do 45 oC z histerezą ponownego załączenia 5 oC. Ustawiając zakres grzania na 13-15 (lub jak w poprzednich ustawieniach na 16-18) wystarczy na to 1 godz. pracy pompy oraz 1 jej start. Kolejnego dnia rano woda ma ok. 40-40,5 oC więc spokojnie starcza by np. umyć włosy. Kolejny start jest od ok. 38-39 oC (zbiornik 300l dzięki wysoko umieszczonemu czujnikowy grzane ok. 1/3 pojemności, wyłącznie prysznic).