gonzol 30.10.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witam, W mieszkaniu w pokojach mam położony parkiet. Ostatnio ekipa która kładła parkiet przykleiła do ścian cokoły również drewniane tyle że między podłogą a cokołem są szpary ok 3-8mm. Wykonawca po zwróceniu mu na to uwagi zaproponował że może te szpary wypełnić akrylem. Mnie zastanawia tylko czy tych szpar nie powinno się wypełnić "szpachlą" tak samo jak parkiet na podłodze gdyż do akrylu to chyba bród się bedzie przyczepiał i nieestetycznie to wygląda.Drugie pytanie to dziwi mnie skąd takie szpary powstały skoro podłoga powinna być równo ułożona a i cokoły są cięte równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 30.10.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Podłoga nie jest równo skoro cokoły równo cięte - logiczne. Weź dłuższą poziomnicę, latarkę i posprawdzaj podłogę. Tak się zresztą powinnno odbierać robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzol 30.10.2012 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Tak też będę robił. A co do tych szpar to czym powinno je się wypełnić skoro już są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 30.10.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 akryl jest elastycznyszpachla szybko popękajak akryl pomalujesz to brud nie będzie się przyczepiałprzy większych szczelinach lepiej je zapełnić akrylem na dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.10.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witam, W mieszkaniu w pokojach mam położony parkiet. Ostatnio ekipa która kładła parkiet przykleiła do ścian cokoły również drewniane tyle że między podłogą a cokołem są szpary ok 3-8mm. Wykonawca po zwróceniu mu na to uwagi zaproponował że może te szpary wypełnić akrylem. Mnie zastanawia tylko czy tych szpar nie powinno się wypełnić "szpachlą" tak samo jak parkiet na podłodze gdyż do akrylu to chyba bród się bedzie przyczepiał i nieestetycznie to wygląda. Drugie pytanie to dziwi mnie skąd takie szpary powstały skoro podłoga powinna być równo ułożona a i cokoły są cięte równo. Zawsze jest tak gdy dwie firmy robią w sumie prace, którą powinna wykonać jedna czyli parkieciarze. Który wykonawca chce 8mm szpary fugować. Tak czy owak będzie to w krótkim czasie brudne. Mniejsze szpary możesz wypełnić (na dwa razy) akrylem w kolorze drewna. Te większe powinieneś najpierw wypełnic dopasowanym kawałkiem drewna. Następnie na powierzchni cokołu powstałe drobne szczelinki (wynik nieprecyzyjnego dopasowania) wypelnić woskiem twardym w kolorze drewna, a te przy podłodze akrylem jak pozostałe. Precyzyjna praca ale dająca pożądany efekt. Nie zgadzaj się na wykonanie tej fuszery byle jak. Twoje mieszkanie, twoje pieniądze. Szanuj to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 01.11.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 My do kosmetyki używamy kitów do parkietu firmy SOUDAL i dobrze się spisują .8mm to troche dużo i nie ma znaczenia czym wypełnisz i tak będzie widać taką duża dziure. Do kitów parkieciarskich bardzo łatwo przylega brud i te jasne typu klon jesion z czasem staja się brzydkie , dlatego mozna zabiegi kosmetyczne pokryc cienka warstwa lakieru ( pedzlem lekko) to zabezpieczy przed łapaniem bruduJeśli podłoga jest biała lub czarna to używamy akrylu Szpachla jest sztywna i pęka a do tego nie da się jej tak obrabiać jak kitu .Zastanawia mnie tylko to 8mm jak można coś takiego zrobić bo przecież listwa jak źle siada to może być podcięta na pile lub heblem aby zmniejszyć szpare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.11.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Dzisiaj przeczytałem ponownie post gonzola. Faktycznie była to jedna firma!!! To "fachowcy", którzy nawet własnej ,źle wykonanej pracy nie próbowali zatuszować podcinając od dołu cokół tak aby go dopasować do nierówności. Jest trochę z tym pracy, ale da się to zrobić ku zadowoleniu klienta. Najlepiej byłoby cokoły odciąć od ściany i ponownie ułożyć.Woski twarde nie stwarzają tych problemów z brudem jak pozostałe materiały. Po nałożeniu wosków należy je z powierzchni sąsiadującej ze szpara usunąć i to miejsce zalakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts