duduś 09.04.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Proszę o opinie osoby ,które jakiś czas użytkują przydomową oczyszczalnię ścieków - czy po czasie zdecydowaliby sie ponownie na ten krok. Jakich błędów można uniknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 09.04.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 oczyszczalnia jest dobra jeżeli nie ma dosteou do kanalizacji ale w innym przypadku jest mało opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.04.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 brunerdlaczego twierdzisz, że jest mało opłacalna? Kompletne oczyszczalnie dla 2-5 osób można kupić w kwocie ok. 3500 zł + ew. koszt montażu. Natomiast późniejsze użytkowanie ogranicza sie do uzupełniania bakterii oraz wywozu 1-2 razy w roku tego co pozostanie w osadniku nie rozpuszczone.Ja będę budował oczyszczalnię i jakoś widzę więcej korzyści niż strat z tego powodu.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 09.04.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 po pierwsz większy koszt budowy oczyszczalni niż dołączenie do istniejącej kanalizacji po drugie gdzieś tą oczyszczalnię trzeba na działce umieścic a wraz z całym osprzętem trochę trzeba pokopać jeżeli jest wybór oczyszczalnia albo szambo to tylko oczyszczalnia ale jezeli jest kanalizacja to jednak kanalizacja chyba ze gmina zwraca przynajmniej połowe za oczyszczalnie ale tam gdzie jest kanalizacja na pewno nie ma dofinansowania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.04.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 bruner po pierwsze: koszt budowy oczyszczalni jest rzeczywiście wyższy jniż dołączenie do kanalizacji jednak koszty późniejszego użytkowania zdecydowanie przemawiają za oczyszczalnią. Za kanalizację płacisz co miesiąc ok. 50-70 zł. po drugie: rzeczywiście gdzieś trzeba tę oczyszczalnię umieścić podobnie jak i szambo. A decydując się na budowę domu chyba każdy ma świadomość, że od czasu do czasu będzie trzeba "trochę pokopać". po trzecie: gdybym miał możliwośc podłączenia się do kanalizacji to być może bym to zrobił ale tak nie jest i może to i dobrze, bo wiem dzięki temu, że istnieje coś takiego jak POŚ, na która sie zdecydowałem. [color=green]Pozdrawiam i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT![/color] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 09.04.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 RYBY Też będę instalował oczyszczalnie scieków u siebie na kanalizacje nie mam co liczyc ale jak bym miał wybor wybralbym jednak kanalizacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.04.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 No, nie wiem czy podłączenie do kanalizacji jest takie tanie... Przecież na każdym załamaniu rury musi być studzienka, wykopów też sporo, no i warto pamiętać że metr sześcienny ścieków jest droższy niż metr wody, a płacisz nie za tyle ścieków ile odprowadzisz do kanalizacji, tylko odpowiednio do ilości wody jaką zużyjesz. Czyli - podlewając ogródek lub myjąc samochód - płacisz i za wodę i za ścieki. Ja już zdecydowałem się na oczyszczalnię, mimo że gmina właśnie buduje kanalizację i jest szansa, że zdąży przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 09.04.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Proszę o opinie osoby ,które jakiś czas użytkują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 u mnie jest sprawa oczywistawoda 3,32zł za m3ścieki 3,84zł za m3nawet jak by mnie sam prezes wodociągów chciał pocałować w DUPE nigdy nie zgodził bym sie na takie zdzierstwo.Dlatego też wybudowałem POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 09.04.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 u mnie jest sprawa oczywista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.04.2004 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 u mnie jest sprawa oczywista woda 3,32zł za m3 ścieki 3,84zł za m3 nawet jak by mnie sam prezes wodociągów chciał pocałować w DUPE nigdy nie zgodził bym sie na takie zdzierstwo. Dlatego też wybudowałem POŚ No właśnie! Ja na szczęście w warunkach zabudowy mam wybór "szambo lub oczyszczalnia, docelowo kanalizacja", ale niech zapomną, że się dam golić za ścieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 10.04.2004 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 cHODZIŁO MI JEDNAK O OPINIĘ OSÓB KTÓRE UżYTKUJĄ już POŚ - o kosztach to już wszystko wiem- chodzi mi o inne za i przeciw w korzystaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.04.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Co prawda jeszcze nie mam oczyszczalni, ale kiedyś czytałem o ograniczeniach, które się z tym wiążą. Nie można na przykład używać domestosów i innych takich środków do mycia sedesu, bo zabijają bakterie w oczyszczalni. Poszukaj w archiwum forum, chyba tutaj o tym czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnara 10.04.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Od 1997 użytkuję oczyszczalnie . M-czny koszt to ok. 20zł. - koszt rocznego przeglądu, bakteri, wywóz osadu ( 2 lata temu ) . Od 2 lat w okolicy budują kanalizację. Po policzeniu kosztów eksploatacji , zdecydowanie zostałem przy oczyszczalni. Szczególnie gdy weźmie się pod uwagę coroczne podwyżki cen za kanalizację - w końcu trzeba łatać budżet gminny W miejscu zainstalowania drenażu rozsączającego rośnie piękna , soczysta trawka. Generalnie trzeba uważać na dobre wypoziomowanie drenażu, obsypanie go kruszywem o odpowiedniej granulacji ( zamulenie ) , właściwym wykonaniem wentylacji. U mnie zrobiono jeden błąd - do oczyszczalni podłączono deszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 10.04.2004 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Miałem do wyboru szambo albo oczyszczalnia. O kanalizie mogę na długie lata zapomnieć. Decyzja była prosta - oczyszczalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 02.02.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 A co z "zapachami"? Coś czuć?Zrobiliśmy oczyszczalnie, ale jeszcze nie mieszkamy. Teraz gmina robi kanalizacje i chce od nas chyba okolo tysiaca PLN, jezeli sie zdecydujemy na przylacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 03.02.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 A ja słyszałem, że jak ma się POŚ to co kilka lat trzeba zmienić miejsce drenarzu lub coś tam przenosić w inne miejsce... Prawda? Mam małą działkę (i nawet nie wiem, czy zmieści się POŚ), więc jak to usłyszałem to troszkę zniechęciłem się do POŚ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 03.02.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 mam POŚ z osadnikiem gnilnym, calosc kosztowala mnie okolo 5,5k PLN, wywoz szambiarka raz na kilka lat, bakterie kupuje za 30 PLN, wystarcza na okolo pol roku, to wszystkie koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 03.02.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 rozumie, ze przykrych zapachow nie ma jak jest wszystko prawidlowo zainstalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 03.02.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 w wakacje kilka razy czulem, moze to akurat wschodni wiatr?? nie mam pojecia, podczas koszenia trawy czulem ... ale to tylko kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts