HansKloss0 30.10.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witajcie, proszę o poradę, otóż po kilku latach zakończyło się w tamtym miesiącu w końcu postępowanie spadkowe, czekaliśmy na uprawomocnienie wyroku (chodzi o majątek po dziadku). W końcu mamy pole no i trochę lasu. Czy dałoby radę i czy w ogóle warto do świąt wybudować dom? Zawsze marzyliśmy o domu z bali, około 80-90 m2, w sumie to nawet nie musiałyby byc całe bale, byle z zewnątrz wyglądały jak całe i były ogólnie z drzewa. Co wy na to, czy jest to w ogóle możliwe, zeby załatwić pozwolenia, wykopać fundamenty i stawiać w tym roku jeszcze. A może wstrzymać się do wiosny? Boje się, że jak bedziemy to odwlekać to w końcu nigdy nie wybudujemy swojego domu. Mieszkam na Śląsku - czy jkest jakaś ekipa ze Śląska, która buduje na tym forum i powiedziałaby mi, czy jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skolos 30.10.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 stawiać w tym roku jeszcze. Jedyne co dasz radę to domek holenderski. A tak na poważnie to raczej grudzień 2013 jak zaczniesz walkę z papierami już teraz. Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pientka 30.10.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 @Hans - Bez szans. Ja zacząłem w czerwcu 2011 i na te święta będę miał zrealizowane 95% wszystkich prac. Zasadniczo musisz wziąć poprawkę na fakt, że w Polsce podczas budowy niemal nic nie dzieje się terminowo. Także sugeruje ochłonąć i podejść do tematu na spokojnie. Ja przez gorącą głowę straciłem kilka tysięcy a nic nie zyskałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 31.10.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jest zdecydowanie za późno, samo ubieganie się o pozwolenie na budowę może trwać 2 miesiące. Wstrzymaj się do wiosny z łopatą, a przez zimę na spokojnie zbieraj papiery i ekipy, tak żebyś od marca-kwietnia mógł zacząć. Co do samej budowy domu to niestety temat rzeka, sam postawienie SSO trwa stosunkowo krótko w jakiejkolwiek metodzie (drewno, mur), ale wykończenie to już zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fax1719510742 31.10.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Same formalności w przypadku przygotowania do budowy domu trochę trwają, najmniej 17-18 tygodni. Polecamy więc okres zimowy poświęcić właśnie na nie (wypis zagospodarowania przestrzennego,warunki techniczne przyłącza mediów, mapkę sytuacyjną do celów projektowych, mapa od geologa itd.). No i na wybór odpowiedniego projektu, kalkulację kosztów. Jeśli będzie Pan potrzebował porady odnośnie materiałów, techniki itp. domu z drewna, nie ważne , czy będą to bale, czy dom szkieletowy, proszę pisać, chętnie pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.10.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 zdąrzyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matysart 05.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 To jest dobry sposób ochłonąć troszkę bo po co wyrzucać niepotrzebnie pieniądze u nas choćby play zrobić czekać na decyzje to trwa długo a potem sama budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Propin 06.11.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Czas pokaże, czy zdązycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 06.11.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 @Hans - Bez szans. Ja zacząłem w czerwcu 2011 i na te święta będę miał zrealizowane 95% wszystkich prac. Zasadniczo musisz wziąć poprawkę na fakt, że w Polsce podczas budowy niemal nic nie dzieje się terminowo. Także sugeruje ochłonąć i podejść do tematu na spokojnie. Ja przez gorącą głowę straciłem kilka tysięcy a nic nie zyskałem. Podpisuję się pod tym obiema rękami Odczekaj do wiosny i nie spiesz się z budową... niech trwa dłużej... może unikniesz niedoróbek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia550 11.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 My zaczęliśmy równo rok temu- listopad- grudzień: przepisanie działki, mapki, współpraca z projektantem, marzec- kwiecień:pozwolenie na budowę ( tu nastał przestój, bo nie mogliśmy mieszkania sprzedać) 11 lipca geodeta, 12 koparka, 10 listopada mieszkamy. Czyli przy przestoju ok 2 miesiące wyszedł rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HansKloss0 30.11.2012 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 My zaczęliśmy równo rok temu- listopad- grudzień: przepisanie działki, mapki, współpraca z projektantem, marzec- kwiecień:pozwolenie na budowę ( tu nastał przestój, bo nie mogliśmy mieszkania sprzedać) 11 lipca geodeta, 12 koparka, 10 listopada mieszkamy. Czyli przy przestoju ok 2 miesiące wyszedł rok. No, mój pierwszy entuzjazm opadł po przeczytaniu waszych wpisów Teraz troche już to poukładałem, mamy już wypis zagospodarowania - to już pierwszy kroczek. No i teraz musimy przekwalifikować działkę bo jest rolna, na szczescie nie powinno byc problemu. Ale zaś to potrwa. W miedzyczasie myslimy nad projektem. Znacie jakiegoś dobrego projektanta? Za własny projekt pewnie zapłacimy wiecej... Z drugiej strony to gotowy tez można przerobić... Zobaczy sie. Podoba mi sie ten dom co nim Stollux wygrał konkurs dwa lata temu: . A wiecie jakie tam drzewo zastosowano? Ciekawe ile kosztował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pientka 30.11.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 @Hans zastanów się nad przerobieniem gotowego projektu - są to koszty nie duże, ja płaciłem kilkaset złotych z zmiany w projekcie - przy cenie gotowego projektu 2-2,5k opłaca się to bardzo. Ma to jednak sens pod warunkiem, że znajdziesz projekt, który będzie ci "prawie" odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnii1 27.01.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam chcialbym zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mieszkam na slasku, tychy. mam dzialke budowlana prawie w kwadracie 520m2 nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam. prosze tez o info od czego zaczac jaki urzad i jakie papierki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fax1719510742 27.02.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Witam chcialbym zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mieszkam na slasku, tychy. mam dzialke budowlana prawie w kwadracie 520m2 nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam. prosze tez o info od czego zaczac jaki urzad i jakie papierki?? Same formalności w przypadku przygotowania do budowy domu trochę trwają, najmniej 17-18 tygodni. Na pierwszym miejscu trzeba wiedzieć, czy działka, którą chcemy kupić jest działką budowlaną, więc pierwsze kroki powinien Pan skierować do Pana Gminy i poprosić o plan zagospodarowania przestrzennego (potrzebny jest wypis). Można zlecić, jeśli mamy już pewność, że na działce można wybudować dom jednorodzinny, wstępny szkic architektoniczny. Trzeba też postarać się o warunki techniczne przyłącza mediów - w tym celu udajemy się do zakładu energetycznego, gazowni, zakładu wod.-kan (tam dostajemy warunki przyłączenia mediów). W najlepszej sytuacji są ci, którzy mają te media koło swojej działki, wtedy koszty przyłączenia będą dużo mniejsze, no i czas budowy się skróci. Dalej jest geodeta - zrobi nam mapkę sytuacyjną do celów projektowych (to jakieś 600-1000 zł) ta mapka i warunki od dostawców mediów (woda, gaz, kanalizacja, prąd) są podstawą prac projektanta - musi on wiedzieć jakie warunki i ograniczenia są nakładane na daną działkę, żeby zaprojektować dom zgodnie z prawem budowlanym. Do akcji wkracza również geolog - ten stwierdza jaki mamy grunt, dzięki czemu możemy dostosować fundamenty do warunków gruntowych. W końcu, kiedy mamy wszystkie papiery, dostajemy zgodę ze starostwa - pozwolenie na budowę. Łącznie koszt może wynosić około 5000 zł, z czego najdroższy będzie projekt. Podsumowując, w 4,5 miesiąca zajmie nam chodzenie po urzędach nim w ogóle wbijemy pierwsza łopatę pod fundamenty domu. Wprawdzie sam dom na przygotowane wcześniej fundamenty postawi się szybko, nawet w 2-3 tygodnie, ale formalności trwają zdecydowanie dłużej. Dlatego trzeba po prostu wszystko zaplanować. Ogólnie w ziemie da się budować, ale trzeba mieć gotowe fundamenty, a o te może być trudno, kiedy gruntu nie ruszy nawet koparka. Jeśli potrzebowałby Pan wycen lub jakichkolwiek dalszych informacji, zapraszamy do kontaktu. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Fa***x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts