Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da radę zdążyć z domem przed zimą?

HansKloss0

Recommended Posts

Witajcie, proszę o poradę, otóż po kilku latach zakończyło się w tamtym miesiącu w końcu postępowanie spadkowe, czekaliśmy na uprawomocnienie wyroku (chodzi o majątek po dziadku). W końcu mamy pole no i trochę lasu. Czy dałoby radę i czy w ogóle warto do świąt wybudować dom? Zawsze marzyliśmy o domu z bali, około 80-90 m2, w sumie to nawet nie musiałyby byc całe bale, byle z zewnątrz wyglądały jak całe i były ogólnie z drzewa. Co wy na to, czy jest to w ogóle możliwe, zeby załatwić pozwolenia, wykopać fundamenty i stawiać w tym roku jeszcze. A może wstrzymać się do wiosny? Boje się, że jak bedziemy to odwlekać to w końcu nigdy nie wybudujemy swojego domu. Mieszkam na Śląsku - czy jkest jakaś ekipa ze Śląska, która buduje na tym forum i powiedziałaby mi, czy jest to możliwe?

@Hans - Bez szans. Ja zacząłem w czerwcu 2011 i na te święta będę miał zrealizowane 95% wszystkich prac. Zasadniczo musisz wziąć poprawkę na fakt, że w Polsce podczas budowy niemal nic nie dzieje się terminowo. Także sugeruje ochłonąć i podejść do tematu na spokojnie. Ja przez gorącą głowę straciłem kilka tysięcy a nic nie zyskałem.

Jest zdecydowanie za późno, samo ubieganie się o pozwolenie na budowę może trwać 2 miesiące. Wstrzymaj się do wiosny z łopatą, a przez zimę na spokojnie zbieraj papiery i ekipy, tak żebyś od marca-kwietnia mógł zacząć.

Co do samej budowy domu to niestety temat rzeka, sam postawienie SSO trwa stosunkowo krótko w jakiejkolwiek metodzie (drewno, mur), ale wykończenie to już zupełnie inna sprawa.

Same formalności w przypadku przygotowania do budowy domu trochę trwają, najmniej 17-18 tygodni. Polecamy więc okres zimowy poświęcić właśnie na nie (wypis zagospodarowania przestrzennego,warunki techniczne przyłącza mediów, mapkę sytuacyjną do celów projektowych, mapa od geologa itd.). No i na wybór odpowiedniego projektu, kalkulację kosztów. Jeśli będzie Pan potrzebował porady odnośnie materiałów, techniki itp. domu z drewna, nie ważne , czy będą to bale, czy dom szkieletowy, proszę pisać, chętnie pomożemy.

@Hans - Bez szans. Ja zacząłem w czerwcu 2011 i na te święta będę miał zrealizowane 95% wszystkich prac. Zasadniczo musisz wziąć poprawkę na fakt, że w Polsce podczas budowy niemal nic nie dzieje się terminowo. Także sugeruje ochłonąć i podejść do tematu na spokojnie. Ja przez gorącą głowę straciłem kilka tysięcy a nic nie zyskałem.

Podpisuję się pod tym obiema rękami :)

Odczekaj do wiosny i nie spiesz się z budową... niech trwa dłużej... może unikniesz niedoróbek

Pozdrawiam

My zaczęliśmy równo rok temu- listopad- grudzień: przepisanie działki, mapki, współpraca z projektantem, marzec- kwiecień:pozwolenie na budowę ( tu nastał przestój, bo nie mogliśmy mieszkania sprzedać) 11 lipca geodeta, 12 koparka, 10 listopada mieszkamy. Czyli przy przestoju ok 2 miesiące wyszedł rok.

• 3 weeks później...
My zaczęliśmy równo rok temu- listopad- grudzień: przepisanie działki, mapki, współpraca z projektantem, marzec- kwiecień:pozwolenie na budowę ( tu nastał przestój, bo nie mogliśmy mieszkania sprzedać) 11 lipca geodeta, 12 koparka, 10 listopada mieszkamy. Czyli przy przestoju ok 2 miesiące wyszedł rok.

No, mój pierwszy entuzjazm opadł po przeczytaniu waszych wpisów :( Teraz troche już to poukładałem, mamy już wypis zagospodarowania - to już pierwszy kroczek. No i teraz musimy przekwalifikować działkę bo jest rolna, na szczescie nie powinno byc problemu. Ale zaś to potrwa. W miedzyczasie myslimy nad projektem. Znacie jakiegoś dobrego projektanta? Za własny projekt pewnie zapłacimy wiecej... Z drugiej strony to gotowy tez można przerobić... Zobaczy sie. Podoba mi sie ten dom co nim Stollux wygrał konkurs dwa lata temu: . A wiecie jakie tam drzewo zastosowano? Ciekawe ile kosztował...

• 1 month później...

Witam

chcialbym zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mieszkam na slasku, tychy. mam dzialke budowlana prawie w kwadracie 520m2 nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam.

prosze tez o info od czego zaczac jaki urzad i jakie papierki??

• 5 weeks później...
Witam

chcialbym zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mieszkam na slasku, tychy. mam dzialke budowlana prawie w kwadracie 520m2 nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam.

prosze tez o info od czego zaczac jaki urzad i jakie papierki??

Same formalności w przypadku przygotowania do budowy domu trochę trwają, najmniej 17-18 tygodni. Na pierwszym miejscu trzeba wiedzieć, czy działka, którą chcemy kupić jest działką budowlaną, więc pierwsze kroki powinien Pan skierować do Pana Gminy i poprosić o plan zagospodarowania przestrzennego (potrzebny jest wypis). Można zlecić, jeśli mamy już pewność, że na działce można wybudować dom jednorodzinny, wstępny szkic architektoniczny. Trzeba też postarać się o warunki techniczne przyłącza mediów - w tym celu udajemy się do zakładu energetycznego, gazowni, zakładu wod.-kan (tam dostajemy warunki przyłączenia mediów). W najlepszej sytuacji są ci, którzy mają te media koło swojej działki, wtedy koszty przyłączenia będą dużo mniejsze, no i czas budowy się skróci. Dalej jest geodeta - zrobi nam mapkę sytuacyjną do celów projektowych (to jakieś 600-1000 zł) ta mapka i warunki od dostawców mediów (woda, gaz, kanalizacja, prąd) są podstawą prac projektanta - musi on wiedzieć jakie warunki i ograniczenia są nakładane na daną działkę, żeby zaprojektować dom zgodnie z prawem budowlanym. Do akcji wkracza również geolog - ten stwierdza jaki mamy grunt, dzięki czemu możemy dostosować fundamenty do warunków gruntowych. W końcu, kiedy mamy wszystkie papiery, dostajemy zgodę ze starostwa - pozwolenie na budowę. Łącznie koszt może wynosić około 5000 zł, z czego najdroższy będzie projekt. Podsumowując, w 4,5 miesiąca zajmie nam chodzenie po urzędach nim w ogóle wbijemy pierwsza łopatę pod fundamenty domu.

Wprawdzie sam dom na przygotowane wcześniej fundamenty postawi się szybko, nawet w 2-3 tygodnie, ale formalności trwają zdecydowanie dłużej. Dlatego trzeba po prostu wszystko zaplanować. Ogólnie w ziemie da się budować, ale trzeba mieć gotowe fundamenty, a o te może być trudno, kiedy gruntu nie ruszy nawet koparka. Jeśli potrzebowałby Pan wycen lub jakichkolwiek dalszych informacji, zapraszamy do kontaktu.

Edytowane przez Fa***x