Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła dziurawka i kołki

mkkraw

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy post na tym forum dlatego przepraszam jeżeli coś zrobię źle.

Mam prośbę o pomoc w wybraniu odpowiedniej metody powieszenia TV plazmowego 50 cali na ścianie z cegły dziurawki o grubości ok 8 cm. Wiem, że taka ściana pod telewizor który z uchwytem waży ok 30kg jest średnio odpowiednia ale teraz raczej nie ma odwrotu. Dodam, że dokładanie czegoś do ścian raczej nie wchodzi w grę - mieszkanie jest praktycznie wykończone.

Teraz moje pytanie jak to zrobić aby mieć pewność, że ten ciężar nie walnie z łomotem na ziemię gdy ktoś będzie chciał przestawić telewizor na tym uchwycie. Mam kilka pomysłów:

1) przewiercić się na wylot i po drugiej stronie troszkę wdłubać się w ścianę, zastosować śruby z podkładkami potem to zaszpachlować na równo ze ścianą

2) kotwy chemiczne - czytalem troszkę o tym ale nie wiem czy przy takiej ścianie 8 cm będzie to pewne rozwiązanie

3) kołki do pustaków i im podobnych - tu jakoś nie przekonuje mnie wytrzymałość tego rozwiązania

Proszę o pomoc i podpowiedź jak to zrobić

Dzięki i pozdrawiam

4 tradycyjne kołki wystarczą, ale dobrej firmy. Osobiście polecam Fishera (swego czasu używałem kołków Upat). Jak się śrubę wkręca, to z kołków robi się klucha. Cegła pomimo, że dziurawka jest twarda i otwór wiercony ma swój kształ. W końcu wiercisz od boku w cegle a nie od góry przez dziury. Telewizor plazmowy kroci nie waży tak jak kineskopowy. 4 kołki fi 10 i nie ruszysz tego.