yoannka 13.11.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 W Polsce ? W naszym tekturowym państwie chcesz spełniania standardów, gwarancji itd... Wolne żarty Źle się wyraziłam - nie pewność, ale większą szansę na to, że dom będzie ok. Co nie zwalnia nas z obowiązku przyswojenia wiedzy z zakresu budownictwa - niestety... W naszym kraju inwestor, który nie ma zielonego pojęcia o budowlance i osobiście nie dopilnuje szczegółów, zakończy budowę z pustą kieszenią i z dziurą w dachu lub z innymi niespodziankami (trzykrotnie poprawiany dach przez trzy różne ekipy - przykład z naszego sąsiedztwa). Takie przykłady można mnożyć w nieskończoność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.11.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Co sądzicie o domach w konstrukcji szkieletowej? Jakie plusy i minusy kanadyjczyka powinienem sobie uświadomić zanim się zdecyduje na budowę? Czytałem, że zaletą tych domów jest to że są budowane w bardzo szybkim tempie i stosunkowo niewielkim kosztem (w porównaniu do domu murowanego). Nie ukrywam, że ważne jest dla mnie, by niskim kosztem wybudować ładny dom, w którym będę się czuł bezpiecznie. Chciałbym się też dowiedzieć jak często trzeba przeprowadzać konserwację takiego domu i jakie są koszty takich działań i przede wszystkim bardzo proszę o polecanie konkretnych firm budujących takie domy. Dodam swoje trzy grosze. Kupiłem budynek socjalny (stółówka, kuchnia, świetlica, toalety i łazienki) niecałe 220m2 po byłym ośrodku wypoczynkowym zakładu produkcyjnego minionej epoki. Konstrukcja szkieletowa ok. 40-sto letnia. Ze względu na bliskośc rzeki nie dostałbym pozwolenia na budowę nowego. Więc stary przemianowałem na mieszkalny i poddałem modernizacji. Zamierzałem rozebrac do fundamentów i postawic nowe sciany i dach. W miarę odsłaniania konstrukcji okazało się że choc nie jest ona zbyt solidna to jednak zdrowa. Ściany oryginalne zbudowane sa z kantówek 7x7cm.co 60cm.,jakiejś prehistorycznej wełny szklanej, dykty, oraz modernizacji poprzedniego właściciela-OSB+ 5cm. styro z zewnątrz i K-G od środka. Więżba natomiast jest kratownicowa i bardzo wytrzymała. Modernizacja polegała na wybudowaniu od środka porządnej konstrukcji szkieletowej 7x14cm. połączeniu jej z podłożem, ścianami i więźbą. Byłem naprawdę zaskoczony stanem zachowania drewna w tym starym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 15.11.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Źle się wyraziłam - nie pewność, ale większą szansę na to, że dom będzie ok. Co nie zwalnia nas z obowiązku przyswojenia wiedzy z zakresu budownictwa - niestety... W naszym kraju inwestor, który nie ma zielonego pojęcia o budowlance i osobiście nie dopilnuje szczegółów, zakończy budowę z pustą kieszenią i z dziurą w dachu lub z innymi niespodziankami (trzykrotnie poprawiany dach przez trzy różne ekipy - przykład z naszego sąsiedztwa). Takie przykłady można mnożyć w nieskończoność... Dokładnie tak jest, właśnie dlatego ludzie boją się budować tak egzotyczne domy jak drewniane w Polsce, bo dosyć że inwestor nie ma o takiej technologii bladego pojęcia, to jeszcze często ekipy również nie grzeszą pełną wiedzą. I bomba gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DexterM 29.11.2012 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ale się rozkręcił temat, dzięki wszystkim za dyskusję, no, może poza tym panem, który tak się o swoją siłownię martwił ;P Na razie jestem na najprzyjemniejszym etapie, to znaczy przeglądania gotowych domów i marzenia o własnym, ale myslę, że w następnym roku będę mógł zacząć. Jak na razie myślę o czymś małym, ale w sumie to planujemy ze dwójkę conajmniej dzieci, wiec może się zmienić plan. Podoba mi się ten domek: http://stollux.com/191,skoczow.html Taki zgrabny, przytulny. Albo coś ogólnie w tym klimacie. Jeśli chodzi o firmę, to już się rozglądałem w okolicy, pare firm wygląda przyzwoicie. pewnie decydować będzie wyważenie ceny i profesjonalizmu. Raczej wezmę większą firmę z referencjami i doświadczeniem niż nieznaną ekipę. Działke mam juz upatrzoną, teraz kwestia tej całej papierologii sie zacznie, tego chyba nikt nie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fax1719510742 31.12.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Jak na razie myślę o czymś małym, ale w sumie to planujemy ze dwójkę conajmniej dzieci, wiec może się zmienić plan. Podoba mi się ten domek: http://stollux.com/191,skoczow.html Taki zgrabny, przytulny. Albo coś ogólnie w tym klimacie. DexterM - bardzo cieszy nas, że nasze domy znajdują Państwa uznanie. W ofercie posiadamy wiele różnych możliwości i materiałów. Jesteśmy firmą, która działa od 1993 roku, więc posiadamy niezbędne doświadczenie. Jeśli potrzebowałby Pan wyceny lub jakiejkolwiek pomocy, np. w doborze materiałów lub po prostu porady, zachęcamy do kontaktu na forum lub przez naszą stronę firmową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 07.01.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 A ja właśnie zrezygnowałem z szkieletowego . Nie z powodu pożaru albo gryzoni ale po prostu z ekonomi. Niestety albo ja liczę źle albo rzeczywiście jest tak że wychodzi porównywalnie z murowanym albo nawet ciut drożej. Mam zamiar budować powiedzmy że dom 12,5 m x 24 mm a dokładniej to ma być warsztacik na moje powiedzmy hobby. Robiły mi wycenę firmy a to z szkieletu drewnianego a to z stalowego . Powie tylko tyle że szkielet stalowy sam kosztuje tyle co stan surowy otwarty z drewna ale dla mnie to i tak było drogo .Chciałem się przekonać co w tym jest takiego drogiego w zależności od technologi w jakiej się stawia dom . Na marginesie powiem że ekipa która miała stawiać szkielet stalowy zażyczyła sobie za samo poskręcanie 70 tyś bez obicia po prostu sam szkielet a czas wykonania 2 tygodnie i oczywiście na moim fundamencie. Ekipa z szkieletu drewnianego podobnie z tym że to już nie była sama konstrukcja ale z obiciem ale też na moim fundamencie i w obu przypadkach zamykało się to w 300 tyś + fundament . Zacząłem liczyć o tak sam materiał w drewniaku i zacząłem porównywać to z innymi technikami wznoszenia ścian . Tak wiec aby osiągnąć te same parametry co do U ściany trzeba by rożnych grubości i materiałów aby to osiągnąć . Zależało mi na tym aby w sumie dojść do przybliżonych wartości domu pasywnego pomijając parę czynników jak skierowanie w odpowiednie strony świata itp. Po prostu miał być najcieplejszy ile się da aby eksploatacja była tego jak najmniejsza bo dużo mam m2 .Dla samego porównania tylko ściany zewnętrzne parteru mają 182,5 m2 i w zależności od jaką technologie wybrałem wyszedł mi odpowiedni wynik . Najtaniej wyszło budować z 1 ytonga 36,5 potem z porotherm 44 potem Kanadyjczyk potem porotherm 50 a na najdrożej z Termodom lub izodom 200 to prawie to samo . Tak wiec nie zawsze jest tak jak opisujecie z tymi domami Kanadyjskim. Jestem i byłem zachwycony tą techniką budowania bo szybka łatwa i jak na byłego stolarza meblowego dla mnie przyjemna i może bym i własnymi rencami dał rade z książka za pazuchom schowaną . Ale ekonomia wygrała w tym przypadku. No chyba że się mylę i drewniak jest o wiele tańszy jak ja policzyłem . Ale o tym mogę rozmawiać z forumowiczem wyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.01.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Z ytonga? To chyba rzeczywiście coś jest nie tak z Twoimi obliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 08.01.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Nie wiem co masz na myśli że jest coś nie tak to tylko 1520 szt po 11,85 /szt - rabat 9 % ale zamian za rabat dostałem klej więc proszę sprecyzuj swoje domniemanie że coś nie jest tak . szt m2 cena co ?. Co prawda ytong ytongowi nie równy i ten oryginalny może się różnić cenowo od jakiś innych że tak powiem podróbek ale ja taki znalazłem u siebie w okolicy i taką cenę dostałem i przyjąłem do wyceny . Niestety nie da się zliczyć wszystkiego co do gwoździa więc biorę poprawkę na całość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiem co masz na myśli że jest coś nie tak to tylko 1520 szt po 11,85 /szt - rabat 9 % ale zamian za rabat dostałem klej więc proszę sprecyzuj swoje domniemanie że coś nie jest tak . szt m2 cena co ? . Ytong z klejem wyjdzie za 99zł/m2 Najtańszy BK kupisz poniżej 50zł/m2, a nawet za 40 złoty. Zostanie 50 złoty na dodatkowe ocieplenie. Porównam to do moich kosztów. Za silikaty płaciłem 60zł/m2. Kleju wyszło 35 worków (nie mam jeszcze ścianek działowych na poddaszu), 2zł od m2. Za 20cm styro grafit zapłaciłem 34zł/m2. Należy doliczyć klej do przyklejenia styro około 3,5zł od m2 ściany. Do kosztów doliczam po jednej połówce silikata po 2 złote od m2 ściany i wychodzi 60+2+34+3,5+2=101,5 złotego za materiał na ścianę od m2. Ściana 2x cieplejsza od ytonga energo. Dolicz koszty za robociznę od klejenia styro. Jeśli kupisz najtańszy BK po 40 zł, wychodzi 81zł+dodatkowa robocizna za przyklejenie styro. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 08.01.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za podpowiedz mnie też jakoś tak wyszło że ytong się zmieści w 100 zł /m2 ale zaskoczyłeś mnie że da się gdzieś kupić bloczki bk tak tanio Chyba że rozmawiamy o tych 24 cm . Jak masz jakiś namiar na 36,5 na taki tani to proszę daj będę wdzięczny . Też myślałem aby okleić to styro 15-20 cm ale chyba bardziej jestem skłonny do wełny . Edytowane 8 Stycznia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Tak tanio to tylko 24cm. Jednak sumarycznie wyjdzie podobnie z cena. Warto się nad tym zastanowić.Kiedy kupiłem projekt byłem przekonany że dom będzie z porotherm-y 44.Wełna jest około 1,5x droższa od styropianu. Ceny na szybko można sprawdzić na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.01.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 coś tu dziwnego wypisujecie jak można porównywać te wszystkie technologie do szkieletu i pisać że to dom pasywny żeby uzyskać pasywność to musicie mieć 35cm izolacji jak przykleicie taki styropian na ścianę czym go zamocujecie jakie to będę koszty????? szkielety mają to do siebie że ściana nośna jest wypełniona wełną i tu ich przewaga a drugim poważnym aspektem są mostki termiczne jakie koszty poniesiecie aby odciąć mostek między murem a fundamentem???? w szkielecie drewnianym stawiasz podwalinę i już jest odcięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 09.01.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Zgadza się ale tylko w części . Pisałem że ja próbuje się przybliżyć do domu pasywnego a nie zrobić dom pasywny bo mnie zjedzą koszty na ogrzewaniu wszak to ok 600 m2 wiec muszę zrobić ciepły to po pierwsze. Tak mi się wydaje że stosując ytong 36,5 cm sam w sobie to ściana 0,25 W /m2K i do tego jak dowalimy styropian 15-20 cm lub wełnę to się zbliżę do tych warunków które w założeniu ma dom pasywny . A co ytonga 24 cm to na pewno mnie to mniej przybliży niż z ytongiem 36,5. Co do kosztów nie rozmawiam pomiędzy 24 cm i 36 5 cm . W sprawie drewniaka i owszem tok myślenia był podobny do tego co mówisz czyli 20 cm w ścianie +15-20 na zewnątrz wełny A jak rozmawiamy o samych kosztach materiału to drewniak się zamyka w 90 zł /m2 ściany wiec podobnie jak ytong .Więc materiały wychodzą w miarę ale robocizny w poszczególnych technologiach to już nie i dla tego drewniak mimo że jest szybszy i łatwiejszy to powinien w założeniu być tańszy ale tak nie jest a to dla tego że się zdziera z klientów ile się da i dla tego nigdy nie będzie alternatywą dla budownictwa tradycyjnego aż do 2020 r . Ale po tym jak mi zrobili wyceny za sam szkielet w firmie AmTech dałem sobie spokój bo mnie nie stać na sam szkielet dać 300 tyś w tym 70 tyś a samo poskręcanie . Ja rozumiem że nie brakuje frajerów aby dawać tyle zrobić firmom bo one się tak czy inaczej nazywają a prezeski muszą zmieniać autka jak skarpetki ale ja nie mam ochoty zapisać się do tego grona . No chyba e kiedyś trafie w totka ale wtedy to są wyspy bora bora i szeszelki . Wracając do sprawy próbuje się przybliżyć maksymalnie do wyniku 0,15 i taki jest cel . O drewniaku też sporo czytałem mam książki i o budowaniu pasywnym i forum też studiuje i myślałem że przynajmniej w części dam rade sam. Przynajmniej od stanu surowego. Jako były stolarz meblowy elektryk elektronik oraz trochę bawiłem się wykończeniówką a teraz modelarz smykałek mam i dokładność wiec czemu by nie spróbować. Nie spieszy mi się i czy to powstanie w sezon czy w dwa mnie to raczej rybka . To że drewniak jest szybki w budowie to jego zaleta i tak jak pisałem jestem bardzo zaczarowany taką techniką może z powodu że długo robiłem w drewnie i jakoś mi bliżej do tego niż do cegły itp. Ale ekonomia mimo wszystko zwłaszcza że postanowiłem w ramach oszczędności robić sam od stanu surowego . Czytam te wypowiedzi nad wyższością drewniaka nad murowanego i ciągle mam obawy a to z jednej strony a to z drugiej. No ale chyba to forum do tego zostało stworzone i po to jest . Edytowane 9 Stycznia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Co do kosztów nie rozmawiam pomiędzy 24 cm i 36 5 cm . Ale dlaczego nie? Jeśli porównujesz Ytonga z drewnianym szkieletem, czyli technologie zupełnie różne, dlaczego nie weźmiesz do porównań najcieńszej murowanej ściany, która będzie miała wystarczające parametry nośne? Po co Ci w ścianie warstwa nośna grubości 36 cm, jeśli może być o 1/3 cieńsza? 36 cm Ytonga + 15 cm styro to więcej, niż 24 cm bloczka + 20 cm styro. Pod każdym względem -- zarówno grubości, jak i ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.01.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 musiał bym zrobić inwentaryzację by konkretnie rozmawiać o kosztach bo jestem w trakcie budowy plan jest taki by zamknąć się w 200 tys za 109m2 powszechni użytkowej i na razie nic nie wskazuje na to by było to nie możliwe jest to szkielet drewniany dom pasywny i jeszcze troszkę więcej czyli konstrukcja prototypowa według własnego pomysłu, wykonanie w 99% samodzielne więc niema kosztów robocizny, podstawowe pytanie na jakie trzeba sobie odpowiedzieć to sposób ogrzewania dla technologii szkieletowych które nie kumulują ciepła jest on inny niż dla technologii murowanych, w murowanych domach musisz te mury nagrzać by oddawały ciepło w szkieletowcach wszystko ciepło od razu ogrzewa mieszkańców czyli ogrzewania niskotemperaturowe sprawdzają się rewelacyjnie, więc dopiero przeliczając koszty budowy i eksploatacji można powiedzieć co lepiej się opłaca bo koszt kilku złotych za droższy m2 ściany jest niczym do późniejszych kosztów ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 10.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Ja jak rozmyślałem nad budową drewniaka to założyłem że będzie tam pompa ciepła i ogrzewanie podłogowe . Z przyczyn jak by to powiedzieć zdrowotnych . Mam żonę alergiczkę i raczej nie bardzo się da przekonać na salon w panelach i ładnym dywanie .A przy alergii i astmie jaki ona ma niestety mycie podłogi na mokro mopem to tak 4-5 razy na tydzień więc nie długo by wytrzymał parkiet lub panele. Tylko płytki wchodzą w grę a jak płytki to najlepiej pod nie ogrzewanie podłogowe. A tak spytam ile ładujesz wełny do szkieletu a ile na zewnątrz ?? i jak rozwiązałeś sobie sprawę ocieplania fundamentów . Ja planowałem i planuje jakoś płytę fundamentową co prawda wychodzi drogo no ale ........ Z dachem nie wiem czy dobrze ale wykombinowałem w ten sposób że idzie 20 cm wełny w krokwie a na to kształtki z styropianu i dachówka. Nie wiem czy do końca jest to dobre rozwiązanie ale takie mi coś przyszło do głowy i siedzi do dziś. Jak kiedyś tam zacząłem marzyć o domu to bylem zaczarowany pustakiem styropianowym i jakoś tak zostało i próbuje coś z tamtej technologi zaadaptować . Edytowane 10 Stycznia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.01.2013 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 konstrukcja 15cm i na to ruszt 5cm to wełna ana zewnątrz 15cm styropiany, co do fundamentu to mam zwykły lany z zewnątrz ocieplony 10cm styropiany a wewnątrz 30m3 GWC żwirowe, jako ogrzewanie system wentylacyjno-grzewczy czyli skomplikowane ogrzewanie nadmuchowe które ma podnieść standard domu pasywnego w kierunku domu autonomicznego jest to prototyp więc zobaczymy jakie będą efekty gdy uruchomię wszystko z tego co montowaloem to dla Twojej żony jedynym rozwiązaniem jest ogrzewanie nadmuchowe z filtrowaniem powietrza takie jakie stosuje się dla szpitalnych bloków operacyjnych a nie podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.01.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 drexpol a co do Twojego pomysłu dachu to jest tragiczny poczytaj pierwsze trochę o punkcie rosy i jak to przenika przez konstrukcje bo tym co wykombinowałeś spuścisz sobie deszcz na głowę wewnątrz domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 11.01.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) A le ja planowałem normalnie po wełnie zrobić sztywne poszycie OSB i na to dać albo folie i dopiero na to dawać kształtki . Swoją drogą ciekaw gdzie wypada punkt rosy w kształtkach termomur jak oni kładą bezpośrednio na krokwie . Edytowane 11 Stycznia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.01.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Też analizowałem zalety i wady szkieletowców...Zbudowałem murowany, choć z zapałem podchodziłem do wersji szkieletowej.Głównymi powodami były:1. Obawa o skutki pożaru. Tu także wzrost ceny ubezpieczenia, choć do przeżycia.2. Dekapitalizacja majątku w czasie. To nie tylko problem z ew. sprzedażą przeze mnie. Dla mnie budowa domu to duże wyzwanie finansowe, podołałem ale chciałbym aby dzieci miały też z tego jakiś pożytek, gdy nas z żoną już nie będzie na tym padole łez....bo co z tego szkieletora za 50 lat ?3. Cena. Gdyby cena rekompensowała zastosowanie takiej technologii - to może bym się skusił. ale jeśli ceny są porównywalne (a przynajmniej były 4 lata temu) to gdzie sens ?4. Sprawa trochę irracjonalna, bardzo z żoną przywiązaliśmy się do tego miejsca, jest nasze na zawsze, a konstrukcja szkieletowa ma w sobie coś z tymczasowości... tu kłaniają się USA, tam jest to technologia dominująca bo amerykanie są mobilni, ze względu na zmianę pracy, wielkość kraju, gospodarkę, mentalność, ścieżkę kariery itd, itp. To powoduje, iż nie warto angażować dużych środów w budowę siedziby, którą za parę lat trzeba będzie sprzedać i kupić nową. Łatwiej też kupić nową tańszą (bo szkielet) niż konstrukcje murowane. Jest rynek jest towar. PSWokół mnie dużo się buduje. Na kilkadziesiąt domów wokół dwa są w konstrukcji szkieletowej, drewnianej. Obydwie budowy rozpoczęły się pod koniec ub. roku. Może to jakiś nowy trend....Planuję na wiosnę pogadać z inwestorami. Z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts