Librarian 31.10.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dzień dobry!Na wiosnę ruszam z pracami instalacyjnymi C.O. i mam w związku z tym pewną wątpliwość dotyczącą optymalnego miejsca na ustawienie zasobnika dla C.W.U. Dom, który buduję to projekt Muratora - Subtelny D79, z kilkoma zmianami, z których najistotniejsza jest ta wynikająca z połączenia części "garażowej" z częścią mieszkalną. Powstaje tam pomieszczenie techniczne, w którym umieszczony będzie kocioł gazowy Junkersa CERAPUR SMART ZSB 14-3C, umieszczony na wschodniej ścianie (z poziomym przewodem spalinowym). Zapewne w tym pomieszczeniu będę utrzymywał stosunkowo niską temperaturę i stąd moje pytanie: czy zasobnik na C.W.U. ustawić w tym pomieszczeniu i ewentualnie dodatkowo go zaizolować, czy może - jak radzą mi projektant i instalator - przenieść go do pralni (pom. nr 4 na tym ryunku: http://cdn22.pgotowe.smcloud.net/s/pliki_pg/dom_218_3.jpg), za czym pójdzie oczywiście wydłużenie przewodów zasilających zasobnik. Które rozwiąznie byście wybrali ze względu na kryterium energooszczędności? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ja bym wybrał tak jak Ty zasobnik w technicznym. Jeśli jest tam zimno, to można go owinąć wełną 15-ką, wszystkie rury dobrze zaizolować i po sprawie. W pralni będzie przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ja bym wybrał tak jak Ty zasobnik w technicznym. Jeśli jest tam zimno, to można go owinąć wełną 15-ką, wszystkie rury dobrze zaizolować i po sprawie. W pralni będzie przeszkadzać. j.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2012 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 jeżeli zimno znaczy poniżej zera to odradzam takie rozwiązanie.Bo zawsze znajdzie się coś co zamarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.11.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 jeżeli zimno znaczy poniżej zera to odradzam Racja, ale nie może być<0 bo i tak będzie tam kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 I co, jak jest kocioł to w pomieszczeniu musi być powyżej?Kocioł nie służy do ogrzewania kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Librarian 02.11.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Dzięki wielkie za wszystkie sugestie - będę chyba musiał to dokładnie przeliczyć, bo mam do wyboru dwie lokalizacje: 1. pomieszczenie techniczne (poza częścią mieszkalna budynku) z temperaturą utrzymywana na poziomie 15 stopni, ale nieco bardziej oddalone od punktów poboru c.w.u (kuchnia i dwie łazienki) - zasobnik blisko kotła z pewnością będzie ładował się szybciej, ale niepokoją mnie ewentualne straty wynikające z umiejscowienia w chłodniejszym pomieszczeniu2. pralnia - pomieszczenie prawdopodobnie nieco cieplejsze i bliższe wszystkich punktów poboru .c.w.u - myślę, że tutaj straty zasobnika będą mniejsze, ale niepokoją mnie z kolei straty na linii oddalony kocioł -> zasobnik.Oddalenie zasobnika od kotła wydaje mi się po prosty zwiększaniem (choć być może nieodczuwalnym) jego bezwładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 02.11.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 1) Niezależnie od tego czy zasobnik będzie w pralni czy w gospodarczym to w obu tych pomieszczeniach musisz utrzymywać dodatnią temperaturę ze sporym zapasem. Tak, by kilkudniowy brak prądu bądź awaria kotła nie doprowadziły do zniszczenia kotła i rur. 2) Odsunięcie kotła od zasobnika o kilkanaście metrów nie zmieni ani mocy ładowania c.w.u. (jest uzależniona od wielkości wymiennika w zasobniku) ani bezwładności. 3) Jeśli przesunięcie zasobnika do kotłowni skróci odległości do punktów poboru wody to wybierz to rozwiązanie. Rurki kocioł - wymiennik ociepl 2-3 warstwami otuliny i zapomnij o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Librarian 02.11.2012 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 @ william.bonawentura Dzięki za poradę - tak też chyba zrobię, głównie ze względu na bliskość punktów poboru c.w.u. W kilku miejscach na forum czytałem już, że cyrkulacja c.w.u. potrafi dosyć mocno wychłodzić zbiornik więc w takim układzie chyba bym z niej zrezygnował.Jeszcze raz serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts