Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik C.W.U. - gdzie najlepiej ustawić?

Librarian

Recommended Posts

Dzień dobry!

Na wiosnę ruszam z pracami instalacyjnymi C.O. i mam w związku z tym pewną wątpliwość dotyczącą optymalnego miejsca na ustawienie zasobnika dla C.W.U. Dom, który buduję to projekt Muratora - Subtelny D79, z kilkoma zmianami, z których najistotniejsza jest ta wynikająca z połączenia części "garażowej" z częścią mieszkalną. Powstaje tam pomieszczenie techniczne, w którym umieszczony będzie kocioł gazowy Junkersa CERAPUR SMART ZSB 14-3C, umieszczony na wschodniej ścianie (z poziomym przewodem spalinowym).

Zapewne w tym pomieszczeniu będę utrzymywał stosunkowo niską temperaturę i stąd moje pytanie: czy zasobnik na C.W.U. ustawić w tym pomieszczeniu i ewentualnie dodatkowo go zaizolować, czy może - jak radzą mi projektant i instalator - przenieść go do pralni (pom. nr 4 na tym ryunku: http://cdn22.pgotowe.smcloud.net/s/pliki_pg/dom_218_3.jpg), za czym pójdzie oczywiście wydłużenie przewodów zasilających zasobnik.

Które rozwiąznie byście wybrali ze względu na kryterium energooszczędności?

Pozdrawiam!

Dzięki wielkie za wszystkie sugestie - będę chyba musiał to dokładnie przeliczyć, bo mam do wyboru dwie lokalizacje:

1. pomieszczenie techniczne (poza częścią mieszkalna budynku) z temperaturą utrzymywana na poziomie 15 stopni, ale nieco bardziej oddalone od punktów poboru c.w.u (kuchnia i dwie łazienki) - zasobnik blisko kotła z pewnością będzie ładował się szybciej, ale niepokoją mnie ewentualne straty wynikające z umiejscowienia w chłodniejszym pomieszczeniu

2. pralnia - pomieszczenie prawdopodobnie nieco cieplejsze i bliższe wszystkich punktów poboru .c.w.u - myślę, że tutaj straty zasobnika będą mniejsze, ale niepokoją mnie z kolei straty na linii oddalony kocioł -> zasobnik.

Oddalenie zasobnika od kotła wydaje mi się po prosty zwiększaniem (choć być może nieodczuwalnym) jego bezwładności.

1) Niezależnie od tego czy zasobnik będzie w pralni czy w gospodarczym to w obu tych pomieszczeniach musisz utrzymywać dodatnią temperaturę ze sporym zapasem. Tak, by kilkudniowy brak prądu bądź awaria kotła nie doprowadziły do zniszczenia kotła i rur.

2) Odsunięcie kotła od zasobnika o kilkanaście metrów nie zmieni ani mocy ładowania c.w.u. (jest uzależniona od wielkości wymiennika w zasobniku) ani bezwładności.

3) Jeśli przesunięcie zasobnika do kotłowni skróci odległości do punktów poboru wody to wybierz to rozwiązanie. Rurki kocioł - wymiennik ociepl 2-3 warstwami otuliny i zapomnij o temacie.

@ william.bonawentura

Dzięki za poradę - tak też chyba zrobię, głównie ze względu na bliskość punktów poboru c.w.u. W kilku miejscach na forum czytałem już, że cyrkulacja c.w.u. potrafi dosyć mocno wychłodzić zbiornik więc w takim układzie chyba bym z niej zrezygnował.

Jeszcze raz serdeczne dzięki!