bolek1986 31.10.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam forumowiczów, Dziś jestem po rozmowie z hydraulikiem i firmą z którą współpracuje i jest możliwość zaciągnięcia kredytu z WFOŚ na PC i rekuperacje z dofinansowaniem do 45% kosztów kwalifikowanych. W przypadku PC gruntowej wchodzi w dofinansowanie wszystko co w kotłowni plus rekuperacja bez rur i na wszystko 8% VAT. Druga możliwość to PC powietrze/woda vitocal 200-s plus piec z elektrometu na pellet. Przy ok. -10 C załącza się pellet bo wiadomo, że PC traci sprawność. Jestem na etapie wyboru najlepszego sposobu i składania wniosku i myślę co wybrać. Dofinansowanie na PC to 2000zł za 1kW a na pellet 1000zł na 1kW. Warunki przestrzenne nie ograniczają mnie do obu tych rozwiązań - miałem nawet propozycję PC pod studnie głębnową ale po lekturze forum chyba się nie zdecyduje, woda bogata w żelazo. Może ktoś swoim doświadczeniem mógłby pomóc w wyborze najlepszej opcji. Miała być sama PC ale jak dadzą dofinansowanie to dodatkowo mam rekuperacje tylko który sposób wybrać? Dom to 189m2, powierzchnia ogrzewana 170m2, ceramika 25 plus 15 cm styropianu, wełna mineralna 25-30 cm, podłofga na przyziemiu 15 cm a na poddaszu 5 cm styropianu. W projekcie zapotrzebowanie mam na 170kW/m2 na rok ale przy wartościach minimalnych dla pozwolenia. Okna 1,6, styro 10 cm w podłodze, ocieplenie 12 cm na zewnątrz, drzwi 1,6 itp. Czy ktoś może polecić jakiś program do OZC czy lepiej złożyć to w ręce jakiemuś specjaliście? Czekam na podpowiedzi, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.11.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 ...bolek z tym dofinansowaniem to jest trochę nie tak...przysługuje Ci tylko na PC (urządzenie) - koszt kwalifikowany 2000 od 1 kW mocy PC + koszt odwiertów - koszt kwalifikowany w pełnej wysokości. Zwrot to 40 % kosztów kwalifikowanych nie więcej niż 20 tys zł. Pieniędzy nie dostaniesz bezpośrednio ponieważ jest to spłata kredytu który musisz na to zadanie zaciągnąć w wybranym przez WFOŚ banku (lista banków u nich na stronie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 15.03.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 na chwilę obecną wygląda to trochę lepiej i w mazowieckim dzisiaj ruszyło dofinansowanie... http://www.wfosigw.pl/strefa-beneficjenta/programy-2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 15.03.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Instaltechnic - mam dom w stanie SSO, niebawem go zamkniemy i dojdzie instalacja elektryczna, tynki...Czy mogę starać się o dofinansowanie zakupu pompy już teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 15.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Instaltechnic - mam dom w stanie SSO, niebawem go zamkniemy i dojdzie instalacja elektryczna, tynki... Czy mogę starać się o dofinansowanie zakupu pompy już teraz? tak przeczytaj regulamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js1971 03.05.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 stoje przed podobnym problemem, ale zastanowił mnie wpis o problemie pomiedzy PC a zażelaziona wodą, jezeli moge prosić o rozwinięcie tematu lub odesłanie mnie do głównego watku o tym mówiącego bede wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 05.05.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Panowie, a jak jest z dofinansowaniem PC w innych regionach ? a konkretniej, śląskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 05.05.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Panowie, a jak jest z dofinansowaniem PC w innych regionach ? a konkretniej, śląskie? tez jestem ciekaw jak to jest na slasku jak ktos wie cos to napiszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.05.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 tez jestem ciekaw jak to jest na slasku jak ktos wie cos to napiszcie. Skoro nikt nie wie to gdzie można się dopytać cosik w tym temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Skoro nikt nie wie to gdzie można się dopytać cosik w tym temacie ? Wiem,że Magnolia coś wspomiał o dofinansowaniu przez gminę Gliwice,rzuć mu zapytanie albo bezpośrednio w starostwie się dowiedz. Swego czasu w NFOŚiGW w Katowicach miał dofinansowania do pomp ale w momencie jak ma ruszyć system dopłąt do domó energooszczednych zrezygnowali z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 07.05.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Miasto Gliwice mialo finansowanie 'iles tam' % ale nie wiecej niz 4000,- PLN w 2012. Nie wiem jak w tym roku. Info mozna bylo smialo wyszukac na stronach UM Gliwice, Wydzial Srodowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.05.2013 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Miasto Gliwice mialo finansowanie 'iles tam' % ale nie wiecej niz 4000,- PLN w 2012. Nie wiem jak w tym roku. Info mozna bylo smialo wyszukac na stronach UM Gliwice, Wydzial Srodowiska Dzięki Arturo i Magnolia, pozwolicie że nazwę Was "powietrzniaki" Pozdrawia gruntowiec z Knurowa Edytowane 8 Maja 2013 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 08.05.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Co prawda na stronie jednej z firm handlującej pompami ciepła , ale znalazłem spis całego kraju z podanymi województwami w których są dotacje i w jakiej wysokości. http://www.sofath.pl/dotacje/ Edytowane 8 Maja 2013 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 08.05.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 wnormalnych województwach jest z tym jako tako dobrze... w nienormalnych jest bidnie przykład z mojego podwórka woj. opolskie (ktoś dopytywał się o Śląsk - jakby nie było to właśnie dotyczy Śląska:P) jedynie Opole, gmina Opole, daje cos co można nazwac dotacją - kredyt z BoŚa reszta województwa nie daje nic.... w przypadku gdybym miał piec na węgiel, to w prawie każdej gminie jest jakieś dofinansowanie na zmianę na np. pc ale dla nowych, budujących chałupę, nic nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matabane 03.10.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Dzięki Arturo i Magnolia, pozwolicie że nazwę Was "powietrzniaki" Pozdrawia gruntowiec z Knurowa Dofinansowanie w 2013 r w Mikołowie wynosi 2500 brutto i od tego podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 13.12.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 W mojej Gminie nie ma dotacji do pomp ciepła i raczej nie będzie sądząc po rozmowie z osobą odpowiedzialną za tego typu rzeczy. Po prostu moja gmina nie robi nic w tym kierunku.Pytanie: czy ktoś próbował uzyskać dotację w Gminie na zasadzie prośby i indywidualnego rozpatrzenia wniosku przez władze Gminy? Chodzi o sytuację, gdzie w Gminie nie ma żadnych dedykowanych programów wsparcia.Chyba spróbuje napisać pismo do Burmistrza, umotywować wniosek działaniem pro ekologicznym i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 14.02.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Witam, działkę kupiłem w zeszłym roku. Planuję zacząć budowę domu w 2015 r. (jak tylko sprzedam mieszkanie, w którym aktualnie mieszkam). Czytam forum od paru dni/tygodni i zastanawiam się nad ogrzewaniem domu. Mam wybór między gazem, a właśnie pompą ciepła z dolnym wymiennikiem poziomym. Wiadomo, że pompa jest droższa i dotacja WFOŚiGW z 2013r. została już zamknięta, ale znalazłem dotację na 2014r. zaczynająca sie w kwietniu http://www.wfosigw.pl/strefa-beneficjenta/programy-2014-osoby-fizyczne https://wfosigw.pl/sites/default/files/media/28_OZE.pdf Czy ktoś korzystał z tej dotacji? I pytanie: czy te 25% dotacji to jest zwrot 25% kosztów zakupu i instalacji PC czy dopłata do kredytu? Bo ja rozumiem z tego, że zwracają 25% kosztów (max 10tys.) zakupu i instalacji + mogą udzielić kredyt na resztę?A może ktoś próbował dostać jakąś dopłatę gdzie indziej? Województwo Mazowieckie (gm. Jabłonna k. Warszawy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Ć1719512149 17.02.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Dzień dobry,jestem własnie na etapie rozpoczecia budowy domu, ogrzewanie bedzie napedzane pompą ciepła gruntową z odwiertami 3x80m w pionie, pompa NIBE F1245. Powiem tak... pracuję w branży hydraulicznej i na naszym terenie też występują dotacje na ekologiczne źródła ciepła, ale są one mało opłacalne. Wygląda to zazwyczaj tak, że ma Pan dotację w wysokości 25-30% do ceny zakupu brutto pompy ciepła. Bardziej opłacalny jest zakup pompy ciepła od dobrego wykonawcy na fakturę z montażem, ponieważ cena zakupu jest wtedy dużo bardziej atrakcyjna niż zakup w salonie lub sklepie na 23% fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 18.02.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ale w przypadku tej dotacji, którą podałem jest 25% kosztów kwalifikowanych (do 10tys. zł) i w tych kosztach zawiera się:- Koszt zakupu i montażu nowej pompy ciepła wraz z osprzętem oraz pracami geologicznymi niezbędnymi do przeprowadzania montażu pompy- Koszt innych materiałów i urządzeń, o ile Fundusz uzna je za niezbędne do prawidłowej pracy całej instalacji. - Koszt przygotowania dokumentacji technicznej. - Podatek VAT uznawany jest za koszt kwalifikowany w sytuacji, gdy stanowi on koszt ponoszony na realizację zadania, a beneficjent nie ma możliwości jego odliczenia/odzyskania na mocy odrębnych przepisów Więc nie jest to tylko koszt zakupu pompy brutto. Z tego co Pan napisał, to właśnie wybranie wykonawcy z montażem mogłoby się zawierać w tych kosztach kwalifikowanych. W kosztach niekwalifikowanych są: - Roboty instalacyjne wewnątrz obiektów – instalacja c.o. i c.w.u. - Nadzór inwestorski. - Koszty promocji i obsługi projektu, doradztwa inwestycyjnego. Ale montaż wewnątrz zawsze można ustalić na oddzielnej fakturze. Czy w takim wypadku i tak taniej wyjdzie, tak jak Pan pisał, znalezienie dobrego wykonawcy z montażem? Czym spowodowane jest to, że nie opłaca się dotacja i cena u wykonawcy jest niższa niż z dotacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BT1719510413 20.02.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ale w przypadku tej dotacji, którą podałem jest 25% kosztów kwalifikowanych (do 10tys. zł) i w tych kosztach zawiera się: - Koszt zakupu i montażu nowej pompy ciepła wraz z osprzętem oraz pracami geologicznymi niezbędnymi do przeprowadzania montażu pompy - Koszt innych materiałów i urządzeń, o ile Fundusz uzna je za niezbędne do prawidłowej pracy całej instalacji. - Koszt przygotowania dokumentacji technicznej. - Podatek VAT uznawany jest za koszt kwalifikowany w sytuacji, gdy stanowi on koszt ponoszony na realizację zadania, a beneficjent nie ma możliwości jego odliczenia/odzyskania na mocy odrębnych przepisów Więc nie jest to tylko koszt zakupu pompy brutto. Z tego co Pan napisał, to właśnie wybranie wykonawcy z montażem mogłoby się zawierać w tych kosztach kwalifikowanych. W kosztach niekwalifikowanych są: - Roboty instalacyjne wewnątrz obiektów – instalacja c.o. i c.w.u. - Nadzór inwestorski. - Koszty promocji i obsługi projektu, doradztwa inwestycyjnego. Ale montaż wewnątrz zawsze można ustalić na oddzielnej fakturze. Czy w takim wypadku i tak taniej wyjdzie, tak jak Pan pisał, znalezienie dobrego wykonawcy z montażem? Czym spowodowane jest to, że nie opłaca się dotacja i cena u wykonawcy jest niższa niż z dotacją? Witaj, mam juz dom w stanie surowym szukam teraz wykonawcy na wykonanie PC na przyszly rok, ale temat dofinansowania przez Mazowiecki Fundusz sledze od 2012 roku i co roku jest gorzej zamiast lepiej. Teraz Dotacje to maxymalnie 10tys a reszta to kredyt preferencyjny w banku. Zauwaz ze aby zebrac odpowiednia ilosc punktow kwalfikowanych do "dotacji" trzeba miec podpisana umowe z wykonawca. Wiec wg mnie jezeli firma sprzedaje pompe z usluga montazu 8proc. to jest to koszt kwalfikowany tak czy owak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts