Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyprowadzić studzienkę 315 z odpływu drenu, otwór 600

tigga

Recommended Posts

Dzień dobry

Wpakowałem się w następujący problem: mam wkopane kręgi betonowe gdzie odpływa woda z drenażu. Pokrywa tych kręgów jest około 120 cm poniżej poziomu gruntu. Jest w niej standardowy otwór o 60 cm średnicy.Zamierzałem na tej pokrywie wyciągnąć kanał do góry kominkami od szamba, ale:

- kominki okazały się jednak mieć za małą średnicę

- ogarnąłem się, że przecież nie zamierzam tam schodzić - kręgi są bez dna, przeciskać się metr przez wąską rurę....

Potrzebuję tylko tego otworu żeby w razie czego zobaczyć co się dzieje albo w awaryjnej sytuacji spuścić pompę zanurzeniową. Dlatego umyśliłem sobie żeby wstawić tam zwykłą studzienkę teleskopową (o taką http://www.pipelife.com/pl/Produkty/kanalizacja_zewnetrzna/studnie_pro200_pro400.php ). Powstał "jedynie" problem jak zrobić redukcję z otworu 600 na 300...

Znalazłem gdzieś w necie stożek betonowy o dolnej średnicy 630 mm, ale na drugim końcu Polski. W okolicach trójmiasta stożki występują jedynie w wersjach wykończenia studzienki na powierzchni i mają średnicę niższą.

Macie pomysł jak wybrnąć z tego impasu? Na ten moment jedyny jaki mam to wyszalować samemu pokrywę z otworem, zazbroić, zalać betonem i potem taką nałożyć na pokrywę. Da się prościej?

• 2 months później...

Jakby ktoś miał podobną zagwozdkę to podam moje rozwiązanie. Niestety nie da się prościej. Zbiłem z desek szalunek 80x80 ze ściętymi rogami (taki ośmiokąt), włożyłem tam trochę prętów a na środku rurę karbowaną 315 i zalałem betonem na 20 cm. Potem w trzech chłopa nasunęliśmy to na pokrywę i zaciapałem zaprawą. Korzyść z tego taka, że wsunę w to studzienkę teleskopową która ma dość małą pokrywę i nie jest aż taka droga jak większe średnice. Do spuszczenia pompy zanurzeniowej wystarczy.

Tak to wyglądało:

http://img842.imageshack.us/img842/6514/20121104130412.jpg

Uploaded with ImageShack.us