Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciąg wsteczny w łazience - mieszkanie od FULL FARB

Recommended Posts

Witam

mam problem z zakupionym mieszkaniem od firmy FullFarb, na zewnątrz zrobiło się wietrznie i zimno a u mnie w łazience z wentylacji wieje zimne powietrze, nadmieniam że mam w łazience piec gazowy. Zaczęłam się bać zamykać w łazience, czy moje obawy są właściwe? tyle słyszałam o zaczadzeniach, chce nadal żyć, eh.

FullFarb twierdzi że mam zbyt szczelne okna, ale sami mi je rozszczelnili montując nawiewniki, oraz wycieli część uszczelki z drzwi wejściowych, a z wentylacji wieje jakbym zamontowała jakiś nawiew, nie mam nawet motyliczości nagrzać w łazience, jest tak zimno, ze kaloryfer nie wystarcza, a co będzie kiedy przyjdą mrozy?

Dziś dzwoniąc do FullFarbu otrzymałam informację że to normalne i powinnam sobie zatkać wentylacje na zimę, jestem w szoku czy to jest właściwe? z piecem gazowym? poza tym ile razy nie pojawia się kominiarz tyle razy uczula na to by wentylacji niczym nie zatykać. Niestety jako kobieta zgłupiałam, nie znam się na tym.

Proszę nich mi ktoś poradzi co robić, czego żądać od FullFarbu?

z góry dziękuję

swoją drogą nie polecam interesów z firmą Full Farb ...

Gość Konto usunięte_12*
Magdo, jaki kociołek gazowy masz w łazience?

No właśnie! Poczytaj instrukcję (gwarancję) tego kociołka. Czy jest to kociołek

z OTWARTĄ czy ZAMKNIĘTĄ komorą spalania :confused:

Jeśli to kociołek z otwartą komorą spalania, to ta "firma" od początku jest nieuczciwa (lub niedouczona :rolleyes:), bo takie kociołki można instalować jedynie

w WYDZIELONYCH kotłowniach z intensywnym nawiewem!

Do instalowania w mieszkaniu (łazience) się nie nadają!!

Bo kocioł z otwartą komorą spalania to taki, który pobiera powietrze do spalania

z pomieszczenia, w którym jest zainstalowany. A pobiera go dużo i dlatego "ciągnie"

z kratki. Za to kocioł z zamkniętą komorą spalania pobiera to powietrze z zewnątrz przez co:

- nie oziębia pomieszczenia

- jest znacznie bezpieczniejszy

P.S. Kratkę wentylacyjną (o ile dobrze widzę) też masz nieodpowiednią.

A dodatkowo - co to za kabel (rurka?) tam idzie? Co za "paprak" tak to ci

"zainstalował"? :confused:

Reasumując (ku przestrodze innych) - lepiej pytać PRZED a nie PO montażu.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

hmmm

i tu pojawia się problem, nie otrzymałam instrukcji do pieca i nie mam zielonego pojęcia czy może on mieć zastosowanie w moim mieszkaniu, a konkretnie w łazience.

Co do kabelka, to kabel internetowy.

Kratka jest zła? jakoś mnie to nie zaskoczyło, w tym mieszkaniu same buble ciągle wychodzą, jakbym wiedziała że tyle problemów jest to bym mieszkania nie kupowała, a już napewno nie od Fullfarbu

No ale teraz muszę w rozmowie z nimi powołać się na to jak to powinno być zrobione, dlatego pytam tutaj, bo jak się im palcem nie pokaże jak naprawić to nic nie zrobią, albo gorzej spaprają.

Gość Konto usunięte_12*

Ta "marketowa" kratka ma jedną zaletę (dla dewelopera ;)) - jest TANIA :D

Posiada szerokie "szczeble" nie dość, że zmniejszające czynną powierzchnię wlotu ale i gęstą siateczkę, którą trzeba często czyścić, aby całkiem się nie zatkała (karygodne w pomieszczeniu z urządzeniem gazowym!!!).

Dzięki za foto, niestety ciężko powiedzieć po zdjęciu czy kociołek ma zamkniętą czy otwartą komorę spalania. Po nacięciu na obudowie (w którym widać świeczkę lub piezo-zapalarkę) można domniemywać, że jest otwarty. W takim razie poproś developera o projekt swojego mieszkania i porównaj stan faktyczny. Jak kocioł jest otwarty (domniemywam tylko) zainstaluj koniecznie w domku około 2-3m od kotła przy suficie czujnik CO (tlenek węgla) i sprawdź kratkę nawiewną (powietrze z zewnątrz) oraz kratkę w drzwiach łazienkowych (powinna mieć powierzchnię min. 220cm2) zdemontuj ewentualną siatkę z kratki wentylacyjnej (tej z kabelkiem) oraz inne gadżety ze środka takie jak np. żaluzje. W przypadku dalszych wątpliwości skorzystaj z opinii niezależnego mistrza kominiarskiego aby ocenił stan techniczny, poprawność budowy z założeniami projektowymi. Jak kocioł jest otwarty myśl powoli o wymianie kotła o zamkniętej komorze spalania.

Sobieradek. To, że można takie kotły wieszać ludziom nad wanną to nie wina developera tylko naszych głupawych przepisów. Daleko nam jeszcze do Francji czy Niemiec, ale małe postępy już są.

Gość Konto usunięte_12*
Sobieradek. To, że można takie kotły wieszać ludziom nad wanną to nie wina developera tylko naszych głupawych przepisów. Daleko nam jeszcze do Francji czy Niemiec, ale małe postępy już są.

Jednak się nie zgodzę :no:

Sprawę widzę prozaicznie:

gazowe kotły (piecyki, bojlery, podgrzewacze) z otwartą komorą spalania, których instalowanie w pomieszczeniach mieszkalnych (moim skromnym zdaniem) powinno być już dawno zakazane, są z pełną świadomością instalowane przez tychże deweloperów, bo są tańsze !

I nie jest to wina przepisów, tylko "oszczędnych" (czytaj: chciwych) deweloperów :cool:

tlenek razem z dwutlenkiem jako mieszanina jest cięższy od powietrza, czujka w suficie?

Tak, ale... z mieszaniną gorących spalin najpierw opiera się o sufit i jako pierwszy „urywa” się i powolutku opada na dół. Czujnik 20 – 50 cm od sufitu pozwala na jego wcześniejsze wykrycie, a czas w tym przypadku odgrywa wielką rolę.

ludziska powiem dosadnie, powypierdalajcie z łazienek to gówno,

kiedyś dawno temu poszedłem na randkę z dziewczyną a ona nie przyszła, od jej starszych dowiedziałem się ze struła się czadem gdy się kąpała przed wyjściem, no i poszedłem na randkę... na oiom,

miała szczęście bo ja uratowali, starszy usłyszał jak coś jęczała w łazience

i tu pojawia się problem, nie otrzymałam instrukcji do pieca i nie mam zielonego pojęcia czy może on mieć zastosowanie w moim mieszkaniu, a konkretnie w łazience.

To sprawdź typ na tabliczce znamionowej i poszukaj instrukcji, a przynajmniej opisu w sieci. Jeśli jest z otwartą komorą, to spróbuj wymusić na developerze wymianę na kocioł z zamkniętą. Masz coś takiego jak kratka nawiewna powietrza z zewnątrz przez którą powinno pizgać zimnym powietrzem ?

powinnam sobie zatkać wentylacje na zimę, jestem w szoku czy to jest właściwe?

To jest tak jak z grzybami: wszystkie są jadalne, ale niektóre tylko raz... Nigdy nie zatykaj wentylacji, zwłaszcza w pomieszczeniu z kotłem gazowym.

Edytowane przez rwxw