brownnoiser 31.10.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 (edytowane) Witam, Jakiś czas temu wykonana została w moim domu instalacja CO. Na parterze podłogówka i dodatkowo grzejniki, na poddaszu tylko grzejniki. Instalator polecił mi kocioł jak w temacie, argumentów było wiele (bogata automatyka, stacja pogodowa, niskie zużycie gazu itd...).Podłączone jest to przez przez sprzęgło hydrauliczne ( 2 obiegi - pompa z pieca pompuje tylko na sprzęgło, za sprzęgłem dwie pompy Alpha 2 - 1 na podłogówkę, druga na grzejniki ) Obecnie zacząłem grzać i pojawiły się moje wątpliwości związane z rozwiązaniem jakie zostało zastosowane do mieszania wody zasilającej podłogówkę.Zamiast zaworu trójdrogowego z siłownikiem instalator zamontował zawór trójdrogowy z termostatem (ustawiany manualnie na określoną temperaturę miesza powrót z podłogówki z zasilaniem z kotła bez udziału w całym procesie sterownika w kotle). Wtedy tłumaczył mi to tym, że to rozwiązanie jest pewne i mniej awaryjne, że łatwo nad tym zapanować i tak jest bezdyskusyjnie lepiej więc nie dyskutowałem. Po pewnym czasie użytkowania i próbach optymalnego ustawienia kotła, krzywych grzania dla dwóch obiegów A i B (grzejniki i podłogówka) zacząłem mieć wątpliwości co do tego rozwiązania. Jeśli chodzi o grzejniki to nie ma problemu, natomiast jeśli chodzi o podłogówkę to mam wrażenie że automatyka w jaką wyposażony jest kocioł jest w tym momencie zupełnie nie wykorzystana. Kocioł nie wie jaką temperaturę ma na zasilaniu podłogówki ponieważ nie ma czujnika temp. za zaworem mieszającym, temperatura wody na podłogówkę ustawiana jest "manualnie" na zaworze w związku z tym moim zdaniem kocioł nie jest w stanie dobrać odpowiednich parametrów i krzywej grzania dla podłogi. Druga sprawa to kwestia bezprzewodowego czujnika pokojowego temperatury, który skojarzony jest z obiegiem A (grzejniki). Jeśli czujnik zabiorę do pokoju na poddaszu gdzie nie ma podłogówki to piec nie otrzymuje żadnej informacji zwrotnej jaka temperatura panuje w pomieszczeniach ogrzewanych podłogówką, która dodatkowo wspomagana jest grzejnikami. Czy byłoby zasadne (pomijając koszty) zakupienie drugiego czujnika i skojarzenie go z obiegiem B - tak aby kocioł mógł wiedzieć jakie warunki panują w pomieszczeniach ogrzewanych podłogówką i przy założeniu że zamontowany zostałby zawór z siłownikiem dostosowałby temperaturę wody w podłodze? No i trzecia sprawa - czy ma ktoś może namiar na serwisanta De Dietrich z prawdziwego zdarzenia (okolice Bielska-Białej), który potrafiłby ustawić kocioł jak należy, ponieważ mój instalator moim zdaniem nie podołał i nie bardzo rozumie jak ten kocioł działa ( wydaje mi się, że źle podpiął pompy ponieważ obie pracują przez cały czas - nawet kiedy na wyświetlaczu znika symbol pompy). Pomiar spalin wykonał przy pracy kotła na 10% mocy a w instrukcji wyczytałem, że ma to sie odbywać przy pełnej wydajności itd... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc. Łukasz Edytowane 31 Października 2012 przez brownnoiser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts