Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura na piecu i regulacja temperatur termostatami przy grzejniku

grissom

Recommended Posts

Dzień dobry w ten miły poranek (przynajmniej u mnie :))

Bardzo proszę o wytłumaczenie, jak to działa, poszukałem w Internecie i niestety nie znalazłem zadowalających odpowiedzi (albo ich nie zrozumiałem :rolleyes:).

Sytuacja wygląda tak: dom ok 200m2, piec na olej opałowy vitorond 111 + vitotronic 200, bez sterownika pokojowego, na kotle temperatura pomieszczeń ustawiona na 22 (zredukowana 18 st), czy regulując temperaturę termostatami np jak ustawię 4 lub 5, grzejnik będzie grzał do odpowiedniej temperatury (wg termostatu) czy na max 22, tak jak jest ustawiona na kotle? Czy optymalnie jest ustawić np 21 i mieć termostat ustawiony ciągle na 3.

Chodzi mi głównie o logikę, jak działa tu piec i termostaty, czy temperatura na piecu jest wiążąca bardziej niż na termostacie czy odwrotnie. Jak ustawie piec na 21 st a termostat na 5 to w pomieszczeniu będzie więcej niż 21st? I np w czasie temp. zredukowanej, jak jest ustawiona na 18 st a termostat np na 3 lub 4 to jaka temperatura będzie w pomieszczeniu 18 st czy taka jak ustawiona na termostacie?

No i jeszcze jedna wątpliwość, niestety na moim termostacie nie ma wpisanego producenta (przynajmniej na zewnątrz), czy zakres temperatur jest taki sam dla każdego termostatu? Gdzieś wyczytałem, że przy zakresie od 1 do 5, to 1 = 6 st, 3 = ok 21 st, 5 = 26 st?

I jeszcze jedno pytanie :), otóż jeśli na termostacie jest ustawiona np temp. 22 st (trójka na termostacie) i piec przechodzi w czas pracy nocy z temp. zredukowaną na 18 st, to jaka temp. będzie w pomieszczeniu? Czy piec będzie mimo to dogrzewał do 22 st czy jednak temp. opadnie o X stopni, gdzie X to różnica między temperaturą dzienną i nocną.

Dziękuje za odpowiedzi.

Edytowane przez grissom

Witam.

Trochę chyba mylisz pojęcia. Jeśli twój piec nie ma sterownika pomieszczeniowego (lub przynajmniej czujnika temperatury), to skąd ma niby "wiedzieć", jaką masz temperaturę w pokoju. Po prostu ustawia temperaturę czynnika grzewczego wg. założeń producenta (np. wg. krzywej grzewczej, jeśli masz czujnik temperatury zewnętrznej) na zadaną wartość i pilnuje jej utrzymania. Głowice termostatyczne grzejników z kolei reagują na temperaturę w pomieszczeniu, zamykając lub otwierając odpowiednio zawory grzejników i powodując określony dopływ czynnika o stałej temperaturze. Po przekroczeniu zadanej temperatury głowice przymykają zawory, dzięki czemu nie przegrzewasz pomieszczeń. Oczywiście ustawiając niższą temperaturę czynnika na piecu spowodujesz, że temperatura pomieszczenia nie zostanie przekroczona i zawory pozostaną otwarte przy danym ustawieniu.

Nie wiem, czy jasno to wytłumaczyłem...

i ja się podepnę.

mam sterownik do pieca i mam tam ustawione dajmy na to 23 stopnie i piec grzeje jak osiągnie te 23 stopnie. mam tak ustawiony piec że grzeje przeciętnie na ok 40-45 stopniach. mam też termostaty założone na każdym grzejniku i ustawione na poziom 6.

moje pytanie jest takie: czy jeżeli dajmy na to na termostacie poziom 6 oznacza 28 stopni to nawet jeżeli piec grzeje z temp. 45 stopni to do grzejnika taka temp. czynnika grzewczego nigdy nie wpłynie? czy to jest tak że 45 stopni wpływa od pieca niezależnie od tego jak jest ustawiony termostat ale poziom ustawienia termostatu wpływa na temp. w pokoju więc jeżeli chcę żeby grzejniki zawsze dawały maksymalne ciepło jakie wychodzi od pieca to trzeba termostaty przekręcić na maksymalny poziom.

i teraz inne pytanie: czy samo założenie termostatów na grzejnik wpływa na jego ciepło które otrzymuje od pieca tj. czy grzejniki bez założonych termostatów gromadzą więcej ciepła (jaką wieksza przepustowość grzejnika)?

i ja się podepnę.(...)

Następnym razem zadając pytania na forum używaj kropek, przecinków, wielkich liter i akapitów. I krótszych zdań, bo się motasz strasznie. Będzie Cię łatwiej zrozumieć.

Termostaty (głowice termostatyczne zaworów) na grzejnikach NIE SŁUŻĄ DO REGULACJI ILOŚCI CIEPŁA dostarczanego przez grzejniki! Jeśli chcesz tym sterować, zamontuj zwykły zawór, bez takiej głowicy.

Zawory termostatyczne służą do tego, by regulować w pomieszczeniach temperaturę. Przykładowo, jeśli masz głowicę ustawioną na pozycję "6" a wg instrukcji odpowiada ona temperaturze 28*C, to głowica tak otworzy zawór na tyle długo, by w pokoju zrobiło się właśnie 28*C. Potem zawór zostanie przez głowicę samoczynnie zamknięty. I znów, gdy temperatura spadnie poniżej 28*C, głowica zawór otworzy, by temperatura w pokoju wzrosła.

Jeśli sterownik pokojowy do kotła jest ustawiony na 23*C i powoduje to, że kocioł dostarcza ciepłą wodę o temperaturze 42-45*C, to taka woda z tego kotła wychodzi i płynie sobie do grzejników. W teorii, gdyby rurki od CO były zaizolowane, te same 42-45*C dopłynęłyby do grzejników.

To, ile ciepła grzejniki GROMADZĄ (?) nie zależy od tego, jaki mają zawór, tylko od ich masy i pojemności wodnej. No i od temperatury zasilania, ale to inna historia.

Jeśli jakieś pytanie przeoczyłem, daj znać.

KrzysztofLis2, wielkie dzięki za odpowiedź. Tym razem będzie zgodnie z interpunkcją i gramatyką.

Rozumiem że sam termostat nie ma wpływu na ciepło które dociera do grzejników. Mam więc pytanie - czy na samym grzejniku jest jakiś zawór/przełącznik czy coś podobnego (nie znam się na tym więc nie mam pojęcia wogóle o grzejnikach) które może odpowiadać za szybkość/intensywność przepływu na grzejniku. Oczywiście wiem, że moc grzejnika została tam jakoś dobrana i w zależności od niej pokój się nagrzeje szybciej lub wolniej. Jednakże chciałbym wiedzieć czy mogę jakoś wspomoć moje grzejniki tak żeby mieć pewność że szybkość/intensywność przepływu czynnika grzewczego była ustawiona na jak najwyższy poziom. Jeżeli jest taka możliwość chciałbym sprawdzić jak ma to ustawione na grzejnikach - czy osoby które montowały grzejniki/termostaty czegoś nie zdławiły.