Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak regulować rotametrem na podłogówce

axl2

Recommended Posts

Witam,

Mam nową instalację CO gdzie cały dół domu jest w podłogówce a góra tylko na korytarzu i w łazience, reszta grzejniki. Cały układ jest zalany i odpowietrzony. Na dole na rotametrach mam 1 a u góry między 0 i 1. Góra praktycznie w ogóle się nie grzeje, powrót na podłodze po 2h grzania jest zimny. Podobno można regulować przepływ wody na rotametrach ale nigdzie nie umie znaleźć gdzie :( Sam rotametr da się wykręcać i wkręcać ale na wskaźniku nic się nie dzieje. te termostaty na powrotach oczywiście mam otwarte na maxa. Chciałbym ustawić na rotametrze np 2L/1min, jak to zrobić?

1.JPG

Zakręć wszystkie obwody oprócz jednego, jeśli kręcenie rotametrem (oczywiście wcześniej zdejmujesz białą osłonkę) nie będzie powodowało zmiany wskazań przy pracującej pompie, to możliwe że masz rotametry źle zamontowane - są rotametry do montowania na powrocie i na zasilaniu. Jeżeli będą zmiany to znaczy, że albo pompa za słaba albo podejścia za małej średnicy albo kaloryfery zabierają cały przepływ.

Nie miałem jeszcze czasu siąść i pobawić się w zakręcanie danych obiegów ale zacząłem na poddaszu kręcić rotametrami. Mam tam tylko dwa i jak wspomniałem oba było na 0. ściągnąłem ten biały kapturek i zacząłem odkręcać czarny plastik wokół rotametru. Odkręciłem w obu na maxa ale tylko w jednym pokazała się woda, w drugi nic, wskaźniki w obu na 0. Później zacząłem kręcić samym tym przeźroczysty wskaźnikiem rotametru i na jednym pokazało się 1 a na drugim dalej 0. Niby teraz cała podłogówka grzeje ale nadal tego nie rozumie ;p czy w końcu się to reguluje, tą czarną podstawą rotametra czy samym szkłem? i dlaczego max idzie ustawić tylko 1. Jak np chciałbym dać na 2 to co mam zrobić, zwiększyć same obroty na pompie czy jak?