Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TO BYŁO: Nelli Sza spłonął dom..

Recommended Posts

Kiedy czytam o tym, że dom naszej Nelli to pogorzelisko,

to wszystko w środku zawiązuje się na supeł, to nie do ogarnięcia.

Nelli, przytulam.

Proszę o przesłanie numeru konta.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszlo.

Sluchajcie, sa zdjecia domu Nelli w lokalnych wiadomosciach w necie, ale nie chce wklejac bez jej zgody. Ja tam sie nie znam, ale nie wyglada to dobrze... :(

Ja też widziałam .... i masz rację, nie wygląda to dobrze :( , to dom szkieletowy , sugerując się zdjęciami faktycznie najprawdopodobniej pójdzie do rozbiórki .

Ja też proszę numer konta - u mnie sytuacja jak u Agduś, ale na pewno akcja potrwa na tyle długo, że uda mi się coś wpłacić.

Słuchajcie,

dobrze będzie zorganizować też aukcję, nie tylko zbiórkę gotówki.

Na pewno wielu z nas chętnie przekaże dary rzeczowe/ lub będzie je licytować; takie aukcje cieszą się zawsze sporym zainteresowaniem, i jak wiemy, efekty są świetne.

Ja już robię remanent i sprawdzam, co z nowych, nieużywanych oczywiście przedmiotów mogłabym przekazać.

Aniu,

to przekaż im proszę informację, że NIE MUSZĄ likwidować szkody ze swojej polisy - producent towaru / importer MUSI posiadać ubezpieczenie OC produktu, i w przypadku udowodnienia, że to jego sprzęt/ towar spowodował straty, MUSI zlikwidować szkodę do jej pełnej wysokości!

Zwykle firmy mają polisy wykupione na setki tysięcy, lub nawet parę milionów złotych.

To ważne, bo nie zawsze ma się przecież wykupioną polisę na całkowitą wartość domu z wyposażeniem; a producent na pewno jest ubezpieczony na dużą sumę!

Muszą zbierać dowody; jeśli straż pożarna/ rzeczoznawca stwierdzi, że to na pewno sprzęt X spowodował pożar, powinni jak najszybciej wezwać producenta/ importera towaru do likwidacji szkody!

Aniu,

to przekaż im proszę informację, że NIE MUSZĄ likwidować szkody ze swojej polisy - producent towaru / importer MUSI posiadać ubezpieczenie OC produktu, i w przypadku udowodnienia, że to jego sprzęt/ towar spowodował straty, MUSI zlikwidować szkodę do jej pełnej wysokości!

!

Jeśli tak jest, to ich ubezpieczyciel niechybnie sam skorzysta z tej furtki.

Ale droga kręta, wyboista i zapewne czasochłonna.

Sharlotko to nie był nowy telewizor z tego, co kojarzę. Firma zapewne będzie się broniła rękami i nogami przed wypłatą odszkodowania (zwłaszcza jeśli siedziba firmy jest w kraju X, a rzeczywista produkcja sprzętu i jego podzespołów w kraju Y...), a wypłata odszkodowania majątkowego może być przyznana jednorazowo (chyba, że coś się zmieniło w tej dziedzinie). Trzeba się zastanowić co ma większy sens. Ja nie mówię absolutnie, że pociągnięcie do odpowiedzialności producenta jest pozbawione sensu. Mam tylko na myśli, że może to trwać dużo dłużej niż wypłata odszkodowania przez ubezpieczyciela.

Może jest ktoś, kto ma doświadczenie w powyższej sprawie? Nie znam nikogo, kto próbowałby ściągnąć odszkodowanie od producenta... Kurczę, może warto (wyższa kwota (?)).

No i kolejny problem. Nawet, gdyby mieli fakturę za zakup tv. W jaki sposób udowodnią, że właśnie ten telewizor stał w tym miejscu i spowodował pożar? Zdaje się, że nawet jego szczątki spłonęły :(

Edytowane przez AniaS79

Tak sobie myślę, że przydałby im się teraz na miejscu jakiś spec (prawnik?) od ubezpieczeń , bo ubezpieczyciel jak zwykle będzie szukał furtek , a osoba która w tym nie siedzi i nie zna się na tych wszystkich przepisach jak Nelli - powinna mieć przy sobie kogoś kto się w tym specjalizuje. Może jest ktoś taki na forum ze Śląska , kto mógłby pomóc.