Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyba absorbcyjna (antisol). Potrzebne info od posiadających.

Recommended Posts

W naszym domku mamy jeden otwór okienny 5m x 2,3m będący od strony południowej. Szukam rozwiązań aby nie usmarzyć się latem w salonie przez to wielkie okno.

Wyszukałem w internecie,że istnieje szkło absorbcyjne antisol, ktore jest barwione w masie i obniża efekt nagrzewania się wnętrz. Wiem, ze tego typu szklenie idzie głównie na fasady, ale skoro jest oferowane przez niektórych producentów to może takowe szklenie ma ktoś z Was i podzieli się doświadczeniem z używania.

Masz duże okno, to zasadne będzie by było też ciepłe, a więc trzyszybówka. A te z natury mają niewysokie G - czyli przenikalność energii słonecznej. Korzyśc dodatkowa, że zimą oszczędzą dzięki lepszemu U.

Na moje kilkanaście lat praktyki wiem, że kolorowe szyby to niemal w 100% duże inwestycje, biurowce itp.

Ciężko o doświadczenia użytkowników - trzeba byłoby mieć w domu takie szyby i obok zwykłe. A tru zapewniam CIę, że efekt wizualny z zewnątrz będzie zwykle słaby.

Ps. Praktycznie zawsze stosuje się rolety, zasłony, itp.

Szkło barwione w masie czyli Antisol występuje w kolorach zielony, brązowy, grafit, niebieski.

Ochrona przed nadmiernym naslonecznieniem spełnia swoją rolę szczególnie wysoko przy graficie w grubosci 6 mm ale trzeba wtedy zahartować taką grubość.

Niestety, ale szkła kolorowe mają swój spory minus - w okresach kiedy brak jest słońca ( za chmurami ) obniżają mocno poziom światła w pomieszczeniu. Przekłada się to na konieczność świecenia sztucznym światłem. Czyli godzina 15 :00 i świecimy lampkami żeby coś przeczytać.

W biurach tak naprawdę pracuje się do 16-ej ; 17-ej i świecenie lamp nie przeszkadza ale w domu prywatnym sądzę, że będzie to męczące.

Wyjściem z sytuacji będą okiennice suwane na szynie elewacyjnej. W mojej ocenie rozwiązanie funkcjonalne i estetyczne - wzbogaca elewację :)

Słuchaj - to nie musi być okiennica długości 5 mb.

Wystarczą dwa skrzydła lamelkowe po 1,5 mb - przestawiasz je sobie żeby "zasłonić Słońce".

Jedyny wysiłek to trzeba ruszyć 4 litery jak się przesunie na nieboskłonie żółta kula :)

Widziałem takie rozwiązanie i bardzo mi się podobało :)

Dzięki za Wasze opinie. Zostaje przy typowym szkleniu, bo coś czuję, że bym przekombinował. Przy 5 metrowym HSie z jareko ustaliłem, że najlepszą opcją szklenia będzie pakiet 6/16/6 bez antisoli, stopsoli i innych wynalazków.

Pomyślę nad suwankami, gdyż to mi do głowy wcześniej nie przyszło.