klinik 01.11.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 W naszym domku mamy jeden otwór okienny 5m x 2,3m będący od strony południowej. Szukam rozwiązań aby nie usmarzyć się latem w salonie przez to wielkie okno. Wyszukałem w internecie,że istnieje szkło absorbcyjne antisol, ktore jest barwione w masie i obniża efekt nagrzewania się wnętrz. Wiem, ze tego typu szklenie idzie głównie na fasady, ale skoro jest oferowane przez niektórych producentów to może takowe szklenie ma ktoś z Was i podzieli się doświadczeniem z używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.11.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Masz duże okno, to zasadne będzie by było też ciepłe, a więc trzyszybówka. A te z natury mają niewysokie G - czyli przenikalność energii słonecznej. Korzyśc dodatkowa, że zimą oszczędzą dzięki lepszemu U. Na moje kilkanaście lat praktyki wiem, że kolorowe szyby to niemal w 100% duże inwestycje, biurowce itp. Ciężko o doświadczenia użytkowników - trzeba byłoby mieć w domu takie szyby i obok zwykłe. A tru zapewniam CIę, że efekt wizualny z zewnątrz będzie zwykle słaby. Ps. Praktycznie zawsze stosuje się rolety, zasłony, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.11.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Szkło barwione w masie czyli Antisol występuje w kolorach zielony, brązowy, grafit, niebieski. Ochrona przed nadmiernym naslonecznieniem spełnia swoją rolę szczególnie wysoko przy graficie w grubosci 6 mm ale trzeba wtedy zahartować taką grubość. Niestety, ale szkła kolorowe mają swój spory minus - w okresach kiedy brak jest słońca ( za chmurami ) obniżają mocno poziom światła w pomieszczeniu. Przekłada się to na konieczność świecenia sztucznym światłem. Czyli godzina 15 :00 i świecimy lampkami żeby coś przeczytać. W biurach tak naprawdę pracuje się do 16-ej ; 17-ej i świecenie lamp nie przeszkadza ale w domu prywatnym sądzę, że będzie to męczące. Wyjściem z sytuacji będą okiennice suwane na szynie elewacyjnej. W mojej ocenie rozwiązanie funkcjonalne i estetyczne - wzbogaca elewację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.11.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Charlie, wyobrażasz sobie okiennice na okno 5metrowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.11.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Słuchaj - to nie musi być okiennica długości 5 mb. Wystarczą dwa skrzydła lamelkowe po 1,5 mb - przestawiasz je sobie żeby "zasłonić Słońce". Jedyny wysiłek to trzeba ruszyć 4 litery jak się przesunie na nieboskłonie żółta kula Widziałem takie rozwiązanie i bardzo mi się podobało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 07.11.2012 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki za Wasze opinie. Zostaje przy typowym szkleniu, bo coś czuję, że bym przekombinował. Przy 5 metrowym HSie z jareko ustaliłem, że najlepszą opcją szklenia będzie pakiet 6/16/6 bez antisoli, stopsoli i innych wynalazków. Pomyślę nad suwankami, gdyż to mi do głowy wcześniej nie przyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.11.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 No i dobrze, mamy antisol brąz w salonie i jak dla mnie nie daje rady, gdyby nie żaluzje to osoba siedząca przy biurku jakiś metr od witryny dawno by zwariowała. Szkło Coollite jest trochę lepsze ale paskudne cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Jest takie szkło refleksyjne we w miarę przystępnej cenie pod nazwą Antelio Srebrne. Niestety ale nie tłumi natężenia światła słonecznego ( jest bezbarwne jak zwykłe ) ale ogranicza napływ ciepła do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 08.11.2012 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 No to nie pozostaje nic innego jak suwanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts