maly77 02.11.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Witam! Mam małe pytanko..... Powierzchnia mieszkalna 294 m2, niecałe 800 m3, 3 osoby (na razie... ) Jak duży reku? Aeris 550 się sprawdzi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.11.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 policz według pomieszczeń które masz w domu, ale statystycznie powinien starczyć, zgaduję bo nie znam projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly77 02.11.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Dzięki:) Aaaaaa, jeszcze jedno:Projektant przewiduje pod to ok 200m rurki od GWC, ma rację czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 40mb.GWC to absolutny max.Każdy dodatkowy metr generuje koszty w postaci inwestycji i wyższych oporów przepływu,co wiąże się z mocą wentylatorów.Zapodaj projektantowi pytanie.Co by było jak w każdym pomieszczeniu będzie anemostat wyciągowy i czy wtedy wystarczy reku o wydajności 100 -150m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.11.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 hehe. Dobre Według mnie piszecie o dwóch różnych GWC Maly77 pisze o GWC glikolowym, nydar o rurowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.11.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Aaaaaa, jeszcze jedno: Projektant przewiduje pod to ok 200m rurki od GWC, ma rację czy nie? można zrobić i 400 ... tylko po co ...? WM nie przeniesie takiej ilości energii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly77 04.11.2012 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 hehe. Dobre Według mnie piszecie o dwóch różnych GWC Maly77 pisze o GWC glikolowym, nydar o rurowym o glikola pytam można zrobić i 400 ... tylko po co ...? WM nie przeniesie takiej ilości energii ... ale 200 to nie zbrodnia chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zapodaj projektantowi pytanie.Co by było jak w każdym pomieszczeniu będzie anemostat wyciągowy i czy wtedy wystarczy reku o wydajności 100 -150m3. ...projektant może odpowiedzieć tylko w jeden sposób: taka ilość wywiewanego powietrza będzie za mała na dom jednorodzinny, oczywiście mówię o domu "statystycznym" bo konkretnego projektu nie widziałem (w samej kuchni powinna być możliwość zwiększenia wydajności wywiewu do 120 m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Mam np.płytę indukcyjną i pochłaniacz nad nią a nie wyciąg.Po co mi 120m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.11.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 nydar to co masz ty może zrobić każdy u siebie ale żaden instalator bo zbyt słabo chodzi i przepis się doczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 To słabo nie chodzi .Tylko kto ma wpływ na normy?Historycy,poeci,czy może ..... .Kto ma interes w tym aby zrobić wentylację za 1000PLN? No chyba nie ci co mają wpływ na te normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ..nydar widzę, że wietrzysz jakiś spisek w normach wentylacyjnych....uwierz, że te normy nie powstały po to żeby ktoś mógł sprzedać swój produkt a po to żeby higienicznie i bezpiecznie przebywać w pomieszczeniach mieszkalnych (już ktoś zauważył, że Ty stosujesz wymiany niezbędne do podtrzymania funkcji życiowych a nie do normalnego życia ) normy na wentylację pomieszczeń mieszkalnych są czy Ci się to podoba czy nie, Twój pomysł na wentylację tych norm nie spełnia, chociaż oczywiście wolnoć Tomku w swoim domku - u siebie rób co chcesz, ale innych do tego nie namawiaj (w sumie to nie powinieneś dostać pozwolenia na użytkowanie tego budynku, ale ponieważ odbiory w Polsce to fikcja to mieszkaj sobie i oddychaj pełną piersią tymi 27 m3/h wymiany w całym domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Mój organizm wydziela na godzinę CO2 w ilości 1/27000 kubatury budynku.Nie uważam również,że to jest jakiś spisek,bo nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych.Natomiast pewne jest ,że o normach nie decydują gumisie a ludzie związani z wentylacją.I to nie jest żaden spisek a normalna gra rynkowa.ps.Normalne stężenie CO2 w powietrzu to 0,038-0,04%.Oddychając przez godzinę w swoim domu dostarczam w nim CO2 w ilości 0,000037 kubatury.Choć byś mnie tam zamknął na miesiąc i zatkał moje GWC,to nie będę miał bólu głowy(pierwszego objawu nadmiaru CO2). Jeżeli ktoś z kolegów forumowiczów dysponował by detektorem CO2, to chętnie pożyczę.A co detektor pokaże,to chętnie opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...wentylacja nie służy tylko i wyłącznie do usuwania nadmiaru CO2... ...a skoro już masz taki zapas to po co Ci w ogóle jakakolwiek wentylacja? ogranicz te 27 m do np 2,7 m3 będziesz miał oszczędności a i tak się jeszcze nie udusisz z braku tlenu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 nie życzę ci slawek żebyś musial wracać do dyskusji z wątku o jg z tamtego roku lekko nie miałeś chodziło o kubaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 2,7 by nie zabiło ,ale spowoduje wzrost stężenia,a tego nie chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...malux dyskusja jest twórcza (o ile jest konstruktywna), każdy może z niej wyciągnąć jakieś wnioski a ja chętnie podyskutuję nawet przy dużych naciskach oportunistów ...wow nydar widzę, że masz już obliczony jakiś próg graniczny przeżycia ile on wynosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Policz sobie.Wydychasz 12-15L CO2 /h.Na zewnątrz masz stężenie 360-400ppm .Policz ile potrzeba świeżego aby nie przekroczyło 500ppm.norma mówi o max.900ppm.Przyjemnego liczenia.Dla ułatwienia ja daje trzy razy więcej świeżego niż wynika z założenia.Przyjemnego liczenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...no dobra nydar... liczyć mi się nie chce i myślałem, że podasz ilość skoro już ją policzyłeś, ale powiedz mi jak usuniesz gromadzącą się wilgoć z domu przy takich wymianach? (zakładamy, że jeszcze się nie udusiłeś i cały czas oddychasz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dyskusja stała się bardziej polityczna niż merytoryczna ,ale skoro narzucasz taki styl.W moim konkretnym przypadku.Różnica w zawartości pary wodnej w powietrzu zewnętrznym i wewnętrznym jest taka,że usuwając ok.30m3/h mam przy tej pogodzie co wczoraj i dzisiaj 48% wilgotności .Jak dom jest bez ludzi(a grawitacja dalej działa ) to wilgotność ustala się na poziomie 45%.ps.Zapytaj o formaldehydy ,czy jak kto woli kwas mrówkowy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts