Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duży rekuperator?

Recommended Posts

obaj macie racją, nydar w ogóle a sławek w szczególe, wypadkowa jest ale szczególy giną, wyjdzie nydar z kibla powietrze się ochłodzi :) i wentylacja przestanie działać bo grzane będzie w salonie np a zawiesina w kiblu zostanie, no chyba że te przewiewy są jednak większe niż nydar sugeruje

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zacznijmy od tego ,że standardem to była i jest wentylacja grawitacyjna działająca od wieków.WM przy swoich niewątpliwych zaletach jest w tym rankingu raczkującym bobasem.Idea WG ,ruchu powietrza z dołu do góry została popsuta przez WM,narzucającą olbrzymie ilości wymienianego powietrza poprzez wprowadzenie przepływu burzliwego z góry do dołu wbrew logice i fizyce ,ale w logice biznesu.Duży przepływ objętościowy to duże urządzenia i kasa.A prawda jest taka ,że większość posiadaczy tradycyjnej WM w okresie zimowym wyłącza ją okresowo lub redukuje bardzo przepływ i defakto ma taką samą ilość świeżego powietrza w domu co ja.Z tą tylko różnicą,że moje jest bardziej świeże ,bo mam przepływ z dołu do góry

Zamieściłem szkic z rozkładem temperatur w pionie pomieszczenia.Wyniki z konkretnego dnia i godz.Wyraźnie widać ,że pod sufitem jest najcieplej ,mimo ,że ogrzewanie podłogowe.To był pomiar z pomieszczenia gdzie siedzieli domownicy.Co ciekawe,w pomieszczeniu obok,temp.była o pół stopnia niższa od tej w połowie wysokości pokoju.Jak myślisz orko,które pomieszczenie było bardziej wentylowane? Bo mi się wydaje,że to z ludźmi kosztem pozostałych.Jak się rozlezą do swoich pokoi spać,to tam będzie ciut cieplej niż gdzie indziej i tam będzie główny przepływ powietrza.Gdy się pójdę kąpać to tam będzie najcieplej i tam wentylacja będzie najintensywniejsza ....

A jak myślisz co napędza wentylację: różnica temperatury pomiędzy nawiewem z GWC a wywiewem gdzieś pod sufitem czy też różnica pomiędzy powietrzem zewnętrznym i wspomnianym wywiewem. Ja sądzę że ta ostatnia. Obecnie jest ona rzędu 15oC, więc zmiana w pokojach rzędu 0.5oC to jakieś 1/30 całości, i o tyle czyli 1/30 więcej będziesz miał lepiej wentylowane pomieszczenie z ludźmi. Ale 1/30 z 5m^3/h (pewnie z 5 m^3/h wypada na pokój w zależności od ich ilości) to wartość w zupełności bez znaczenia. A więc dalej masz problem! Miernik CO2 może i jest drogi ale zdrowie bliskich jest bezcenne a Ty najwyraźniej z nim eksperymentujesz.

Ściślej rzecz ujmując to różnica gęstości ,ale ona wynika tak jak piszesz z temperatury.Ponieważ mówimy o małych ilościach ,a w konsekwencji i minimalnych przepływach na poszczególnych anemostatach,to ustawienie tych anemostatów iście benedyktyńska pracą jest.,ale możliwą.Eksperymentowanie to jest fascynujące zajęcie:yes:Mogę jedynie zapewnić,że świeczka nie gaśnie,a kominek nawet jak pali się 2-3godz. to podnosi temp.w salonie o max.2 oC mimo forumowej opinii ,że w energooszczędnym domu kominek =sauna.

reku zatrzymuje ciepło a twoja wentylacja je wyrzuca

a dodatkowo im więcej kominek nagrzeje tym bardziej intensywnie działa WG i system się trochę samoczynnie reguluje.

Z jednej strony podziwiam nydara za innowacyjny pomysł, z drugiej strony

przesadą jest dla mnie twierdzenie, że WM działa wbrew prawom natury.

Chciałbym zauważyć, że WM dostarczając powietrze anemostatami w suficie w normalnych warunkach nie nawiewa tego powietrza z jakąś gigantyczną prędkością powodującą zawirowania czy co tam jeszcze.

Po prostu powietrze nawiewane jest chłodniejsze [ przez to cięższe] i naturalnie - na tej samej zasadzie co u nydara - opada w dół przy okazji przewietrzając pomieszczenie i mieszając się. Nie używamy przecież w domowych instalacjach nawiewników typu jet nozzle.

Nikt rozsądny nie twierdzi, że WG w ogóle nie działa!

Problem w tym, że działanie WG jest kapryśne i uzależnione od wielu czynników.

Gdyby każdy Klient decydujący się na WG miał taki układ jak u nydara, ty bym przynajmniej był spokojny, że nie braknie mu świeżego powietrza.

Niestety realia są takie, że typowa WG to kilka kominów wentylacyjnych w szczelnym domu, zero nawiewu/nawiewników i sporadyczny ruch powietrza

jak domownicy uchylą okno "bo zaprowało".

No ma jednak.Jak palę w kominku to pod sufitem mam grubo ponad 25oC ,a że to uchodzi na strych to na strychu tyle co w domu i nie ma strat sufitowych.W typowej WM zasilnie powietrza z góry ,więc miesza się to z tym gorącym i dlatego przegrzanie.Wczoraj montowali mi drenaż do oczyszczalni i z nudów paliłem w kominku.Podłogówka ustawiona na 20oC wewnątrz.Po 6-ciu godzinach palenia,temperatura podeszła do 22,5 oC.Nadal wszystko w granicach pełnego komfortu.

Na to pytanie Panu nie odpowiem – natomiast chętnie udostępnię materiały które zbudują Pana wiedzę i pomogą dowiedzieć się co i jak jest potrzebne aby dobrze wykonać instalację z odzyskiem ciepła. Przedstawiam link do broszury o Rekuperacji  odzysku ciepła i wilgoci.

http://www.alnor.com.pl/assets/images/PR/PL/baza_wiedzy/2012-10-31-Rekuperacja-co_to_jest.pdf

na stronie też znajdzie Pan informacje jakie jeszcze elementy – rury, kształtki, izolacje, przewody elastyczne, nawiewniki czy kratki zewnętrzne będą Panu potrzebne.

Panie Sławku

Lokowanie produktu - chyba nie do tyczy forów - ale może nie znam pełnej definicji

Odpowiedziałem na pytanie - zgodnie z wiedzą którą mam + z podaniem imienia i nazwiska - mam nadzieje że informacje dla pytającego będę użyteczne.

Jestem pracownikiem firmy ALNOR, natomiast każdy ma prawo wybrać to co mu odpowiada i skorzystać z rad które uważa za wartościowe.

Droga / Drogi miki121

Możliwe że oni poszli taką drogą, możliwe że my podobną - ale się nie wzorowaliśmy na nich.

Mi zależy by klient dostał dobry produkt w dobrej cenie, z magazynu z dobrą obsługą - jeśli nasi klienci nasi to otrzymują - to jestem z tego zadowolony. Natomiast kto co produkuje i gdzie i jak to było zrobione to rzecz poboczna.

...a nie... jednak ma Pan w 100% rację... to co Pan zrobił to nie było lokowanie produktu tylko najzwyklejsze w świecie naganianie, coś czego nie powinien Pan robić z prywatnego konta.

Niech Pan sobie wykupi konto komercyjne i niech Pan reklamuje to co Pan tam sobie życzy bo nikt tu nie lubi takich zagrywek (chyba stać taką firmę jak Alnor na te parę zł ? )

Panie Sławku

Lokowanie produktu - chyba nie do tyczy forów - ale może nie znam pełnej definicji

Odpowiedziałem na pytanie - zgodnie z wiedzą którą mam + z podaniem imienia i nazwiska - mam nadzieje że informacje dla pytającego będę użyteczne.

Jestem pracownikiem firmy ALNOR, natomiast każdy ma prawo wybrać to co mu odpowiada i skorzystać z rad które uważa za wartościowe.

Droga / Drogi miki121

Możliwe że oni poszli taką drogą, możliwe że my podobną - ale się nie wzorowaliśmy na nich.

Mi zależy by klient dostał dobry produkt w dobrej cenie, z magazynu z dobrą obsługą - jeśli nasi klienci nasi to otrzymują - to jestem z tego zadowolony. Natomiast kto co produkuje i gdzie i jak to było zrobione to rzecz poboczna.

W takim razie się kompletnie nie znam :)

Wydawało mi się że duże polskie firmy powinny się skupić na produkowaniu urządzeniu a nie na wprowadzaniu kolejnej kopi mitsu :)

Ale spoko jeszcze mnie cieszy fakt że takie firmy jak pro-vent nie zlecają swojej produkcji w chinach....