Krismarzyk 02.11.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Witam, Dom ma 134.5 m2, w zabudowie szeregowej, położony w Warszawie, zbudowany z cegły 25cm docieplony styropianem 15 cm, ogrzewany piecem Immergas Zeusc Victrix 26 l, grzejniki wszędzie plus podłogówka w łazienkach i na korytarzu na dole. Dach zaś nie jest docieplony wełną czy czymś innym. Jest tylko blachodachówka a podnią chyba jakiś materiał. Natomiast strop ma 0,5 m grubości i wewnątrz jest niby styropian 15 cm. Parę osób mu radziło żeby, pomimo tego grubego stropu i styropianu w nim, docieplić dach wełną. Zamierzam tak zrobić - poradźcie czy 15 cm wystarczy czy lepiej dać 20-25 cm. Ale moje główne pytanie jest inne. Mam dużą różnicę temperatur na dole i na górze - na dole dajmy na to jest 23 stopnie a na górze w tym czasie jest 20.5-20.8 stopni. Jak dla mnie jest to duża różnica. Na dole jest bardzo ciepło a na górze już nie do końca - co ma znaczenie przy małym dziecku.Czy niedocieplenie dachu może za to odpowiadać - za tę różnicę temperatur? Jeżeli tak to zabieram się jak najszybciej za to docieplenie. Jeżeli nie to wstrzymaj się jeszcze do wiosny. Nie wiem czy to ma znaczenie ale latem przy dużych temperaturach na zewnątrze na górze, szczególnie na korytarzy jest potworny zaduch jak nie jest wietrzone. Cżyżby ciepło tak sielnie wbijało się przez dach i strop i wpadało na piętro? Będę bardzo wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 02.11.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Ciepło idzie do góry, jeżeli mimo to na górze w zimie masz znacznie chłodniej to znaczy, że ucieka najpewniej przez dach. Jeżeli strych nie jest użytkowy to możesz ocieplić tylko strop rozkładając wełnę w paroizolacji, jeżeli użytkowy to lepiej ocieplić połacie dachu, ale nie musi to oznaczać, że będzie dużo cieplej na piętrze, ale na pewno będzie cieplej na strychu. Bardzo ważne jest nawiązanie izolacją dachu do izolacji ścian, żeby nie powstały mostki termiczne bo efekt końcowy może być niezadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krismarzyk 02.11.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 dzięki za odpowiedź. z góry zaznaczam że jestem zupełnym laikiem w tych sprawach. czyli ciepło ucieka przez strop a potem przez dach? dobrze to rozumiem? na piętrze jest zimniej niż na parterze, a na poddaszu jest bardzo zimno. poddasze jest nieużytkowe, natomiast ma służyć za graciarnię tj. żeby można było tam wejść i poustawiać np kartony, stare walizki, wózki dziecięce etc. na razie mam taki materiał na stropie że trzeba go wykończyć - myślałem o położeniu płyty OSB żeby było równo a do docieplenia dachu myślałem o wełnie pod połaciami dachu. ale z twojej odpowiedzi wynika, że mogę zrobić docieplenie samego stropu czyli rozumiem rozłożyć wełnę na stropie? tak? czy oprócz rozłożenia wełny coś trzeba jeszcze położyć na to - jakieś folie? czy da się zrobić docieplenie stropu w taki sposób żeby była wełna na stropie a nie na połaciach dachu iżeby można było po tym chodzić - czy można zrobić krokwie na stropie, pomiędzy wepchać wełnę a następnie położyć na krowie płytę osb? i rozumiem że pomimo docieplenia stropu lub dachu wcale nie musi być cieplej na piętrze przez to? ale jeżeli jest chłodniej na górze to znaczy że ciepło ucieka do góry więc jeżeli docieplę strop to to powinno zatrzymać utratę ciepła i strop powinien oddawać ciepło i przez wpadać do pokoi na górze??? rozumiem że docieplenie dachu spowoduje że na poddaszu będzie cieplej. czy jednak z uwagi na to że na poddaszu będzie cieplej ciepło nie odbije się i wpadnie do pokoi na piętrze? będę wdzięczny za odpowiedzi. zastanawiam się czy warto inwestować w docieplenie stropu lub dachu - mój cel zatrzymanie ciepłą w domu - bez znaczenia jest dla mnie samo to czy będzie cieplej na poddaszu czy nie gdyż poddasze jest nieużytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 02.11.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 minimum minimorum to wełnę owijasz w folię i układasz szczelnie na stropie co jednak wobec braku nawiązania do ocieplenia zewnętrznego zmniejsza straty, ale pozostają mostki termiczne (ciepło ucieknie w jakimś stopniu ścianą kolankową), na to dajesz deski i możesz chodzić, jesli chcesz często korzystać to lepiej jakąś konstrukcję z drewna, pomiędzy wełna i deskowanie (płytowanie), coby wełny nie ugniatać, albo styropian na zakladkę.Ocieplenie nie odbija ciepła tylko spowalnia wychładzanie, jeśli ocieplisz tylko dach to strych będzie ogrzewany przez ciepło z piętra przechodzące przez strop, a więc kosztem wychłodzenia pietra (już nie tak dużego jak obecnie) będziesz miał cieplej na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.11.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 lepiej izolację na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcef 15.11.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 hydraulik uzasadnij , Ja jestem zdania zeby poddasze ocieplić - najtańszą wełną 15cm za 7 zł /m , plus sznurek 30zł plus folia paroizo... 1zł/m, robocizna swoja. ocieplenie poddasza spowoduje maxymalne zmniejszenie mostków, bo izolacja jest od zewnątrz. natomiast ocieplenie samego stropu jest dużo gorsze bo strop łączy sie z wychłodzoną ścianką kolankową i oddaje jej dużo ciepła które pochłania z mieszkan.. Jeśli z ocieplenia poddasza zostaną jakieś środki to jak najbardziej położyłbym jakąś izolację na stopie - czemu nie . Może od kogoś kto sie budował weżmiesz resztki jakiegoś materiału izolacyjnego po pieniądzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts