Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana zaworów w starych grzejnikach

bartek28124683

Recommended Posts

Witam. Stare zawory w grzejnikach ciekną mi od jakiegoś czasu dlatego chciałbym je wymienić na takie z głowicą termostatyczną aby przy okazji móc utrzymywać stałą temperaturę w pomieszczeniu. Obawiam się niezgodności gwintów dlatego postanowiłem zapytać ludzi którzy mają o tym pojęcie. Będzie mi potrzebny jeden zawór prosty a drugi kątowy. Nakrętka z prawej strony ma średnice 2.5cm jeśli to coś pomoże (na zaworze prostym). Czy coś takiego by się nadawało:

http://allegro.pl/glowica-schlosser-zawor-1-2-prosty-lub-katowy-i2757150277.html

DSC_0184.jpg

DSC_0185.jpg

Gwinty będą pasować.

Te głowice z aukcji powinne pasować.

Kątowe to chyba tylko są max 1/2 cala. Ten prosty może być 3/4 - chyba że jest średnica rury jest taka sama jak tego kątowego,wtedy też będzie 1/2.

Nie znam się za bardzo na firmach z armaturą ale wiem że 46 zł za głowicę z zaworem to mało.

Wymiana zaworu to trochę roboty -spuszczanie wody,odkręcanie,nalewanie wody, znowu cieknie ..itp - zastanów się czy nie warto zainwestować.

zależało by mi na tym żeby było to w miarę bezproblemowe więc ile musiałbym wydać na te zawory? może mógłbyś podać jakiś pasujący model? mam z tymi grzejnikami jeszcze taki kłopot że odchodzi od nich jeszcze z 30-40cm rurki na których są odpowietrzniki, nie wiem czy ma to jakiś związek ale są to grzejniki położone najwyżej w instalacji, można by się ich było pozbyć? brudzą mi ścianę za każdym razem gdy pozbywają się tego powietrza

Model powinien pasować każdy.

Myślę że dobry zawór będzie kosztował około od 50 w górę . Głowica podobnie. Trudno mi ci coś zasugerować bo się tak dobrze nei znam.

Osobiście mam herze i danfossy i oba rodzaje sprawują się dobrze.

Chodziło mi tylko żeby raczej nie kupowac tych z allegro.Ale teraz już wiem ze to były przykłady.

Zrób zdjęcie tych odpowietrzeników.