Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakiś czas temu opisywałem swoje doświadczenia w kominku Nordpeis. Kominek ma konstrukcję wymagającą stworzenia wewnątrz kominka wysokiej temperatury aby proces spalania przebiegał prawidłowo i dawał ładny efekt ognia. Nie da się w nim spalać drewna jak w ognisku a trzeba zrobić porządny żar aby paliło się ładnie. W zamian otrzymujemy ekonomiczne spalanie drewna i dymu z komina nie widać. Niestety jest jeden efekt uboczny - przy odległości ok 3m od kominka, siedząc na kanapie po godzinie od rozpalenia w kominku nie da się wysiedzieć bo jest za gorąco. Nie jest to żar ale zwyczajnie goraco jak w upalny dzień na słońcu. Czy zstosowanie podwójnej szyby coś zmieni? A może jest jakiś sposób palenia w takim kominku zmniejszoną ilością drewna, algo cienkimi (a może wręcz przeciwnie grubymi) polanami?

Nie ukrywam, że liczę na dyskusję szczególnie fachowców kominkowych.

https://forum.murator.pl/topic/173356-za-gor%C4%85co-przy-kominku-czyli-jak-spala%C4%87-w-kominku-bezrusztowym/

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Przy okładzinach paleniska, które są izolatorami (wermikulit), podwójna szyba, i palenie dużo mniejszą ilością drewna sposobem górnym a potem przy nagrzanym już palenisku tradycyjnie z 2-3 małymi szczapkami i częstszym podkładaniem opału.

Ale i dodatkowe urządzenia na wylocie odbierające energię, która niepotrzebnie wylatuje "w kosmos" ...

Pozdrawiam.

eniu w rusztowcu można po prostu spalać sobie kilka szczapek i będzie się paliło. W moim kominku jak nie rozpalę porządnie to nie będzie płomienia tylko się drewno będzie wędzić.

Witam.

Tylko za pierwszym razem - potem dokładasz "patyka" i praktycznie sam się powinien ogniem zająć ...

Pozdrawiam.

eniu w rusztowcu można po prostu spalać sobie kilka szczapek i będzie się paliło. W moim kominku jak nie rozpalę porządnie to nie będzie płomienia tylko się drewno będzie wędzić.

Można tak i w bez rusztowym, tylko jest to inna bajka. Wymaga innego podejścia. Trudno mi powiedzieć co masz robić, bo nie wiem jaki popełniasz błąd. Na pewno bez rusztowe paleniska wymagają więcej cierpliwości i trochę pokory. Za to odwdzięczają się lepszymi parametrami spalania, szczelnością, a przy paleniu od góry pozwalając na większą czystość gazów odprowadzanych kominem. Ćwicz.

Gość Arturo72
Siedziałam blisko kominka (piecokominka). Bez rusztu, Szyba podwójna, Szamoty w środku. Na obudowie 60 stopni C. Przyjemne ciepełko... mmmm.

Zapewne był to dom,gdzie te 60st.C jak szybko powstało tak szybko uciekło ;)

W domu na "dzisiejsze czasy" nie byłoby tak przyjemnie...

To jest problem kominków w domu z niskim zapotrzebowaniem na energię :)

No właśnie Arturo ... czasem mi się chce wejść do zimnego salonu rano opatulony w koc i napalić w kominku aby poczuć przyjemne ciepło ognia. A ja co wstaję, ogrzewanie w salonie wyłączyłem dobę temu, rano napaliłem w kominku a teraz siedzę w krótkich spodenkach bo mnie się tyłek odparzał w dresach z gorąca ... i jak tu napalić w kominku? Po cholerę mi było te ocieplanie domu ... :lol2:

ja już od jakiegoś czasu dochodzę do wniosku że brak ocieplenia na stropie mialoby zbawienne działanie

zauważyłem przy swoim że pierwsza h palenia to stracona jest na wygrzanie wkładu

po 2h zaczyna ładnie grzać obudową

Edytowane przez malux20

Witam.

Jedna z francuskich firm takie robi co grzeją zimą i chłodzą latem ...

Z technicznego punktu widzenia zrobienie z kominka zamrażarki jest całkiem proste - jak ktoś ma przyczepę campingową i w niej lodówkę gazem z butli pędzoną to będzie wiedział o co chodzi ... :)

Pozdrawiam.

W moim bezrusztowcu testuję całą jesień brykiet barlinka z LM po 5,90. Wrzucę z lenistwa 4 kostki do żaru zamiast 2-3 i już mam wrzask w domu, że za gorąco. Faktycznie należy opanować swój wkład i go wyczuć. Inaczej łatwo przegrzać atmosferę.
W moim bezrusztowcu testuję całą jesień brykiet barlinka z LM po 5,90. Wrzucę z lenistwa 4 kostki do żaru zamiast 2-3 i już mam wrzask w domu, że za gorąco. Faktycznie należy opanować swój wkład i go wyczuć. Inaczej łatwo przegrzać atmosferę.

mnie brykiet strasznie syfi szybę więc nie używam

Witam.

Jedna z francuskich firm takie robi co grzeją zimą i chłodzą latem ...

Z technicznego punktu widzenia zrobienie z kominka zamrażarki jest całkiem proste - jak ktoś ma przyczepę campingową i w niej lodówkę gazem z butli pędzoną to będzie wiedział o co chodzi ... :)

Pozdrawiam.

Ale do tego chłodzenia potrzeba aby część "grzewcza" była zaizolowana .. ciekawe jak to rozwiązali że zimą nie izolowana a latem izolowana ...

Zapewne był to dom,gdzie te 60st.C jak szybko powstało tak szybko uciekło ;)

W domu na "dzisiejsze czasy" nie byłoby tak przyjemnie...

To jest problem kominków w domu z niskim zapotrzebowaniem na energię :)

Arturo, zechciałbyś coś więcej...?

Coś o domu na "dzisiejsze czasy" i o tym problemie kominków....

Bo, nie wiem co chciałeś powiedzieć.

(I naprawdę, blisko szyby, nie było wcale gorąco)

Edytowane przez bajanadjembe
nawias
Gość Arturo72
Arturo, zechciałbyś coś więcej...?

Coś o domu na "dzisiejsze czasy" i o tym problemie kominków....

Bo, nie wiem co chciałeś powiedzieć.

(I naprawdę, blisko szyby, nie było wcale gorąco)

Nie bardzo to jest temat na wyjaśnianie tej kwestii ale kominek w salonie domu energooszczędnego (nie tylko) to problem z uwagi na przegrzanie tego pomieszczenia.

Mój salon o pow.33m2 ma stratę ciepła przy -20st.C i +22st.C na poziomie 0,8kW i to jest kominkowy problem w domach na "dzisiejsze czasy".