eniu 06.11.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie bardzo to jest temat na wyjaśnianie tej kwestii ale kominek w salonie domu energooszczędnego (nie tylko) to problem z uwagi na przegrzanie tego pomieszczenia. Mój salon o pow.33m2 ma stratę ciepła przy -20st.C i +22st.C na poziomie 0,8kW i to jest kominkowy problem w domach na "dzisiejsze czasy". Zrobię Ci takie palenisko z szybą np 100x100 mm....do tego podwójną....albo potrójną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniska Domowe 06.11.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 witam, to co napiszę to trochę musztarda po obiedzie , ale po prostu trzeba wpierw dobrze zaplanować to co się chce zbudować, gdzie i po co i czemu ma służyć, określić jakie jest zapotrzebowanie cieplne domu i pomieszczenia w którym ma stać kominek a potem cieszyć się ogniem i ciepłem domy energooszczędne mają zapotrzebowanie na poziomie ok 35W/m2 więc dom o pow. 200m potrzebuje ca 6-7 kW przy -15 stCj jedynym rozwiązaniem sa tu piece z szybą lub piecokominki z podwójną szybą /jak ładnie zauważył eniu/ czyli akumulacja = 2 do 6 kW, eksploatując zwykły kominek pozostaje tylko walka o ogień i sposób palenia niewiele tu zmieni pozdrawiam RB Nie bardzo to jest temat na wyjaśnianie tej kwestii ale kominek w salonie domu energooszczędnego (nie tylko) to problem z uwagi na przegrzanie tego pomieszczenia. Mój salon o pow.33m2 ma stratę ciepła przy -20st.C i +22st.C na poziomie 0,8kW i to jest kominkowy problem w domach na "dzisiejsze czasy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.11.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) witam, to co napiszę to trochę musztarda po obiedzie , ale po prostu trzeba wpierw dobrze zaplanować to co się chce zbudować, gdzie i po co i czemu ma służyć, określić jakie jest zapotrzebowanie cieplne domu i pomieszczenia w którym ma stać kominek a potem cieszyć się ogniem i ciepłem domy energooszczędne mają zapotrzebowanie na poziomie ok 35W/m2 więc dom o pow. 200m potrzebuje ca 6-7 kW przy -15 stCj jedynym rozwiązaniem sa tu piece z szybą lub piecokominki z podwójną szybą /jak ładnie zauważył eniu/ czyli akumulacja = 2 do 6 kW, eksploatując zwykły kominek pozostaje tylko walka o ogień i sposób palenia niewiele tu zmieni pozdrawiam RB Odniosłeś się do mojego postu a więc napiszę Ci,że w moim przypadku nie jest musztarda po obiedzie,wiem co chcę wybudować,mam wszystko zaplanowane i wyliczone dla -20st.C +22st.C Straty ciepła przy takim odniesieniu to ok.30W/m2 co przy 118m2 daje 3500W Dlatego chcę zamknąć szczelnie kominek ale bez akumulacji za to z dużym odbiorem ciepła z obudowy,głównie do garażu. Edytowane 6 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.11.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 a nie można w malym kominku włożyć 2 kilo brykietu czy drewna?no i może zrezygnować z wełnianej kołderki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 06.11.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Arturo, kominek zbudowany w odpowiednim miejscu salonu, przez łebskiego instalatora (nie pana Miecia od wszystkiego), z odpowiednim paleniskiem, nie przegrzeje pomieszczenia. (Tamten, przy którym siedziałam, nie przegrzewał... szczelny był, i z akumulacją.) Ciepło z kominka .... do garażu? znowu nie łapię. (Dla mnie to strata. Poza tym dla auta chyba lepiej jak chłodniej ma. Sól... Korozja....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.11.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Arturo, kominek zbudowany w odpowiednim miejscu salonu, przez łebskiego instalatora (nie pana Miecia od wszystkiego), z odpowiednim paleniskiem, nie przegrzeje pomieszczenia. (Tamten, przy którym siedziałam, nie przegrzewał... szczelny był, i z akumulacją.) Ciepło z kominka .... do garażu? znowu nie łapię. (Dla mnie to strata. Poza tym dla auta chyba lepiej jak chłodniej ma. Sól... Korozja....) U mnie kominek nie będzie źródłem ciepła,którego zadaniem jest ogrzanie całego domu czy nawet salonu.Ma jedynie ładnie wyglądać i tworzyć atmosferę w jesienne czy zimowe wieczory bez ukropu w salonie. A do garażu z uwagi,że jest to jedynie miejsce gdzie przegrzanie nie wpłynie negatywnie na mieszkańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 To ja mam podobny problem w domu Kupiłem nowy dom z kominkiem który nie pasuje mi Z braku kasy wstrzymuje się z wymianą do następnego roku. I w miejsce tradycyjnego kominka chcę wrzucić kominek marki LINNATULI. A dokładnie taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 06.11.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 U mnie kominek nie będzie źródłem ciepła,którego zadaniem jest ogrzanie całego domu czy nawet salonu.Ma jedynie ładnie wyglądać i tworzyć atmosferę w jesienne czy zimowe wieczory bez ukropu w salonie. A do garażu z uwagi,że jest to jedynie miejsce gdzie przegrzanie nie wpłynie negatywnie na mieszkańców U mnie kominek bezrusztowy, (w kotłowni kondensiak, podłogówki). Kominek też dla klimatu... i przyjemnego, nie męczącego ciepełka, Nie będzie przegrzewał. Auto pod wiatą.(uważam, że zmiany temp. nie są dobre dla auta. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.11.2012 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Akumulacja niewiele tu zmieni bo mój kominek ma obudowę z szamotu. Nie chodzi o przegrzewanie pomieszczenia poprzez konwekcję z wylotów chłodzących obudowę a promieniowanie od szyby. Chciałem być blisko ognia, lubię na niego patrzeć. Dlatego umieściłem kominek przy kanapie w salonie. Odległość od ławy ok 1,1 metra, od miejsca gdzie siedzę właśnie nieco ponad 2m. Jak rozpalę w kominku tak aby był ładny ogień to czuję się (jak już wcześniej napisałem) jak na plaży w słońcu. Da się wysiedzieć ale komfort to nie jest. Pytanie nasuwa się takie. Skoro dom ogrzewam innym źródłem a kominek miał służyć głównie efektom estetyczny (grzaniu oczywiście też) to czy nie lepiej było kupić wkład ze spalaniem od dołu. Mógłbym wrzucić tam dwie szczapy i patrzeć jak się pali bez żaru szyby. Oczywiście parametry spalania gorsze ale skoro szacuję, że w sezonie spalę maks 2-3 m3 drewna to co to za straty. Mam gdzieś też aspekt ekologiczny bo i tak jestem lepszy od sąsiadów palących oponami w śmieciuchach. Dodam, że kominek kupiłem najmniejszy jaki mi się udało (5kW Nordpeis N-21). Piecyk nie przeszedł u mojej narzeczonej niestety, poza tym szybka mała i efekt wizualny mizerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 To ja mam podobny problem w domu Kupiłem nowy dom z kominkiem który nie pasuje mi Z braku kasy wstrzymuje się z wymianą do następnego roku. I w miejsce tradycyjnego kominka chcę wrzucić kominek marki LINNATULI. A dokładnie taki: [ATTACH=CONFIG]146491[/ATTACH] Pompy ciepła i nie masz kasy ??? na kominek z wkładem z 20 tyś zyla??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniska Domowe 07.11.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 wybacz, jeśli źle odczytałem twoje pytanie i zrobiłem błędne założenia, że skoro pytasz o sposób palenia to już masz w czym palić okazuje się, że błędne założenia dotyczą nie tylko budowy kominków ale też aktywności na forum co do meritum, to istnieją rozwiązania funkcjonowania kominka w domu energooszczędnym bez strat ciepła i bez przegrzewania, jeśli uznasz, że mogę ci pomóc to z przyjemnością to zrobie.. tymczasem pozdrawiam RB Odniosłeś się do mojego postu a więc napiszę Ci,że w moim przypadku nie jest musztarda po obiedzie,wiem co chcę wybudować,mam wszystko zaplanowane i wyliczone dla -20st.C +22st.C Straty ciepła przy takim odniesieniu to ok.30W/m2 co przy 118m2 daje 3500W Dlatego chcę zamknąć szczelnie kominek ale bez akumulacji za to z dużym odbiorem ciepła z obudowy,głównie do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 ......................okazuje się, że błędne założenia dotyczą nie tylko budowy kominków ale też aktywności na forum.............. Jakież to pouczające dla branżystów............udzielają się na FM i to NON-STOP ale założenia czasami mają błędne co przenosi się na ich aktywność merytoryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 10.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Hej, czy mógłbyś więcej skrobnąć jak pożenić kkminek i energooszcz chałupę? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.11.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 separacja jest lepsza w tym wypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 10.11.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Z takim, co kolega ma pewnie na myśli - to rzeczywiście.Moja koncepcja - znaczy, że można - w "takim sobie piecyku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.11.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 (edytowane) Z takim, co kolega ma pewnie na myśli - to rzeczywiście. Moja koncepcja - znaczy, że można - w "takim sobie piecyku". Ile kW "taki sobie piecyk" daje w momencie palenia ? Dom energooszczędny,w moim przypadku przy -20st.C potrzebuje jedynie 3kW mocy cieplnej a salon tylko 0,8kW. Czy "tako sobie piecyk" zejdzie to takich mocy ? Edytowane 10 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Nie zejdzie. Trzeba przede wszystkim zejść z czasem oddawania ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.11.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Nie zejdzie. Trzeba przede wszystkim zejść z czasem oddawania ciepła... No właśnie,i tu rodzi się pytanie czy warto,w sensie ekonomicznym. Taki dom ogrzejemy tanio źródłem ciepła już za 3 tys.zł a wydanie kilkunastu tys.zł za to,żeby czasami popatrzyć sobie na ogień, jest co najmniej dyskusyjne. Dlatego też ja nadmiarowe ciepło z kominka chcę wydalać do garażu,no i z tego co sobie poczytałem,żeby nie przegrzewać salonu konieczna jest dodatkowa szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 10.11.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Nie zejdzie. Trzeba przede wszystkim zejść z czasem oddawania ciepła... No jak nie, jak tak. Opisałem dokładnie dlaczego tak sadzę i, że się cieszę, że teoria sprawdziła się w praktyce. Czas oddawania trzeba zwiększyć. Ilość ciepła do dyspozycji ta sama, jak będziemy nim dysponować dłużej - moc spadnie - proporcjonalnie. Tam jest trochę więcej przemyśleń i sposobów dążenia do celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.11.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 No właśnie,i tu rodzi się pytanie czy warto,w sensie ekonomicznym. Taki dom ogrzejemy tanio źródłem ciepła już za 3 tys.zł a wydanie kilkunastu tys.zł za to,żeby czasami popatrzyć sobie na ogień, jest co najmniej dyskusyjne. Dlatego też ja nadmiarowe ciepło z kominka chcę wydalać do garażu,no i z tego co sobie poczytałem,żeby nie przegrzewać salonu konieczna jest dodatkowa szyba Twoje podejście do kominka jest dla mnie jasne i trudno się go czepiać. Szyby można nawet 3 dać. Wyloty musisz mieć dwa. Jeden na garaż i drugi na dom, w razie "W". Oba z możliwością zamykania. Kominek najprostszy, z najmniejsza szybą jaką jesteś w stanie ścierpieć, w miarę estetyczny, niekoniecznie najtańszy....Inwestycja w "piecyk" z przykładowo, izolowaną kumulacją, to dla kogoś mającego nim ogrzewać jako podstawowym źródłem ciepła, lub dla kogoś kto lubi zabawki i stać go na nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts