Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za gorąco przy kominku czyli jak spalać w kominku bezrusztowym

bitter

Recommended Posts

No jak nie, jak tak.

Opisałem dokładnie dlaczego tak sadzę i, że się cieszę, że teoria sprawdziła się w praktyce.

Czas oddawania trzeba zwiększyć. Ilość ciepła do dyspozycji ta sama, jak będziemy nim dysponować dłużej - moc spadnie - proporcjonalnie.

Tam jest trochę więcej przemyśleń i sposobów dążenia do celu.

No tak. Niezrozumiale to napisałem ..."Zejść z czasem oddawania ciepła" miało znaczyć - spowolnić jego emisję. Zwykły "piecyk", nie ma takich możliwości...

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może by coś pokombinować do pasywowania?. Ale takiego prostaczka, bez fajerwerków. masa kumulacyjna i kożuszek....

Pardon - jakoś mi umkł ten wpis.

To, co zrobiłem wcale nie jest skomplikowane w sensie konstrukcji, dość jednak ze względu na pracochłonność - taka to uroda prototypa. Dokładne złożenie takiej ilości cegieł, płyt i kształtek trochę wysiłku kosztuje. Najlepiej byłoby zprefabrykować jakąś część. Tu chodziło raczej o zmaterializowanie w jednym urządzeniu kilku oczywistości.

To głębokie palenisko jest tu dla mnie równie ważne dla tego nieprzegrzewania pomieszczenia jak cała reszta. Ten zabieg daje to samo, co zmniejszanie rozmiarów szyby.

Jeszcze jedno -wielkość całości. Nie musiałoby być to takie duże, mimo nawet tego dużego paleniska, gdyby nie ten komin i jego usytuowanie. Wszystko zmieściłoby się właściwie na powierzchni metr na metr. Sam brak drugiego trójnika przesuwa wszystko o 20 cm do przodu.

Ja na wszelkie pomysły jestem otwarty. Trochę jednak ostatnio kiepsko z czasem było. Zimą jednak zawsze trochę lepiej pod tym względem.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Mam kłopot że za gorąco w salonie i tu proszę kogoś mądrego o radę Nie wiem czy nie za dużo kratek zrobiłem w czapce kominka.Niby tylko 3.Jedna ok.60 na 20 z przodu i 2 szt.20 na 30 po bokach.Proszę o radę czy mogę jedną czy dwie zlikwidowac żeby mniej na salon ciepła szło ale boję się żeby czapki nie rozwaliło czy coś w tym stylu.Mam 4 wywiewy na pokoje z turbinki może otworzyc jeszcze 2 sztuki bo mam taką możliwośc czy zatkac kratki w czapce.Co zrobic żeby nie było tak gorąco w salonie.Dodam że na pokoje dobrze dmucha|turbinka 600m.-h.Dzięki za rady Pozdrawiam.

Mam kłopot że za gorąco w salonie i tu proszę kogoś mądrego o radę Nie wiem czy nie za dużo kratek zrobiłem w czapce kominka.Niby tylko 3.Jedna ok.60 na 20 z przodu i 2 szt.20 na 30 po bokach.Proszę o radę czy mogę jedną czy dwie zlikwidowac żeby mniej na salon ciepła szło ale boję się żeby czapki nie rozwaliło czy coś w tym stylu.Mam 4 wywiewy na pokoje z turbinki może otworzyc jeszcze 2 sztuki bo mam taką możliwośc czy zatkac kratki w czapce.Co zrobic żeby nie było tak gorąco w salonie.Dodam że na pokoje dobrze dmucha|turbinka 600m.-h.Dzięki za rady Pozdrawiam.

W zależności z jakich materiałów Masz wykonany kominek, uważaj z tym przymykaniem kratek na kominku. Jeżeli to wełnowiec obudowa musi koniecznie być dobrze wentylowana, aby temperatura wewnątrz nie przekraczała 100 - 140 stopni. Inaczej zaczniesz czuć smród, którego się już nie pozbędziesz...

Jak to zauważył stale dyżurujący bywalec Eniu (emeryt), będziesz musiał ograniczyć intensywność spalania, dokładajac mniej drewna.

Edytowane przez bohusz

• 4 weeks później...
Dlatego też ja nadmiarowe ciepło z kominka chcę wydalać do garażu,no i z tego co sobie poczytałem,żeby nie przegrzewać salonu konieczna jest dodatkowa szyba ;)

No więc jak to jest z tą dodatkową szybą? Rzeczywiście będzie lepiej? Czy można zamówić sobie takie szyby tylko u producenta kominka czy są fachowcy robiący to na zamówienie?

edit: Zmierzyłem pirometrem temperaturę szyby i wnętrza kominka. Pali się tak sobie - szyba 230 stopni, po otwarciu drzwi w środku zmierzone 460 stopni. Szyba pojedyncza. Ciekawe jak by to było z podwójną.

Edytowane przez bitter