Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka Roben monza pęknięcia przy zamkach

tomasz130672

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się przywitać jako, że jest to mój pierwszy post tutaj ;) Szkoda że na wstępie mam już problem :mad:

Czy takie pęknięcia dachówki są groźne ?? Czy podlega to reklamacji ?? A może jest to normalne jak wmawiają mi na składzie budowlanym ??

http://zapodaj.net/a8e854c8c7b61.jpg.html

http://zapodaj.net/9a4ba898f7813.jpg.html

http://zapodaj.net/e0628338db797.jpg.html

http://zapodaj.net/089506e9cace2.jpg.html

http://zapodaj.net/7553e0238cb1b.jpg.html

Edytowane przez tomasz130672

Jest to materiał niepełnowartościowy. Można takie dachówki wykorzystać na docinki w koszu bądź w narożu i ewentualnie w kalenicy gdy konieczne jest cięcie. W przypadku gdy nie ma możliwości wykorzystania sprzedawca powinien wymienić te dachówki. Ile masz takich dachówek? Jak kilka to nie ma o co kopii kruszyć. Pozdrawiam.

Ile masz takich dachówek? Jak kilka to nie ma o co kopii kruszyć. Pozdrawiam.

Takich pęknięć jak na zdjęciu nr1 jest ok 50 i są to krawędziowe lewe

Takich pęknięć jak na zdj nr2 mam na pozostałych 70szt lewych krawędziowych, 90szt prawych krawędziowych, i na 12 z 13 palet podstawy.

Czyli na towaru za 20 tyś zł, dobrych jest może za 2 tyś :mad:

Ogólnie zgłosiłem już uwagi kierowcy który to przywoził, lecz on niegrzecznie odpowiedział że to nie jego broszka (a przedstawiciel kazał zgłaszać problemy i uwagi kierowcy) Więc wsiadłem do samochodu i pojechałem na skład, mówię jaki jest problem a Pani sprzedawczyni wyskoczyła na mnie podniesionym głosem, że zamówiłem towar, to mam za niego w tej chwili zapłacić, i ją nie interesuje w jakim stanie dachówka przyjechała. W tej sytuacji poprosiłem właściciela. Właściciel na początku wmawiał że jest to normalne, nie istotne, i że mam zapłacić w tej chwili, i on reklamacji nie przyjmuje. Po małej głośnej wymianie zdań przy klientach (niezła reklama dla składu) :p doszło do tego, że została przyjęta pisemna reklamacja i został odroczony termin do momentu wyjaśnienia reklamacji

Denerwuje mnie strasznie to, że jak było towar sprzedać, to normalnie sprzedawcy do rany przyłóż, a jak wyszedł problem, to jak w PRL-u... Ciesz się że w ogóle masz dachówkę , dawaj kasę i spadaj na drzewo

Edytowane przez tomasz130672

O kurcze, rzeczywiście trafiło Ci się i jeszcze w tej hurtowni, to chamstwo. Kupiłam tą samą dachówkę ale nie widziałam takich pęknięć, muszę dokładnie się przyjrzeć. Praktycznie oglądałam i była ładna. Jeśli chodzi o zapłatę, to ja musiałam zapłacić, żeby zamówili i tak było w dwóch hurtowniach. Nie daj się, powodzenia.

• 2 weeks później...

Dawno nie pisałem.

Był przedstawiciel Robena, i w żywe oczy chciał weprzeć mi, że to jest normalne. Kazał odejść 5 metrów, i stwierdził z uśmiechem, że przecież tego nie będzie widać :jawdrop:

Bronił produktu jak matka dzieci, jak mu powiedziałem że ja nie chce nic od Robena, nie chce tego nawet reklamować bo nie mam na to czasutylko żeby sobie zabrał to w diabły skład, nagle szybko zmienił zdanie, że skoro tak to pewnie, niech odbierają jak nie poinformaowali że tak to wygląda.

Troszkę było problemów, straszono mnie, że zaliczka przepada ale posypałem troszkę paragrafami, na temat niezgodności towaru z umową, to zaczęli znów wymyślać, jak pan udowodni, że przedstawiciel nie poinformował mnie o tym że są pęknięcia.

W końcu wczoraj, zabrano mi ten gruz, z działki, i zwrócono kasę, a towar pojechał do innego klienta ( bo przecież jest pierwsza klasa) :eek:

Teraz po raz kolejny zastanawiam się nad ceramiką:

Koramic - 1tyś droższa od robena

Tondach - cena taka jak roben

Nelskamp - ok 3tyś droższa niż roben

Creaton - od 7 do 12tyś drożej

Rupp ok 3 tyś drożej

i sam nie wiem co wybrać ;)

Chodzi mi jeszcze ponownie betonowa po głowie :

I tu rozważam

IBF - 8tyś taniej niż roben

Brass w powłoce lumiono - 5tyś taniej, a w cisar 3tyś taniej

Może ktoś poradzi co wybrać, bo tak sobie myślę czy nie wziąć tego IBF-u, niech wytrzyma chociaż te 20-30 lat.

• 2 weeks później...

Po długich rozmyślaniach, w grę wchodzą 2 dachówki.

1 .Ceramiczny Tondach holenderka czarna glazura

2. Betonowy brass celtycka grafit.

Oglądałem na paletach jedną i drugą i wyglądają bardzo dobrze. Obejrzałem kilka domów przykrytych właśnie tymi dachówkami i doszedłem do wniosku że któraś z tych. Różnica w cenie to 5tyś zł hmm. dużo czy mało, trudno powiedzieć ;)

Tutaj mam pytanie, jak długo taka betonowa zachowa walory estetyczne, chodzi mi tu o kolor nim spłowieje, czy zacznie odchodzić od dachówki ?? Bo wszystkie domy miały góra 5lat, więc teoretycznie prawie nówki sztuki ;) Ale jak będzie taki beton wyglądał za powiedzmy 15-20 lat ?

Jeszcze mam pytanie odnośnie koszy dachowych, w wycenie mam kosz aluminiowy powlekany o szerokości 50cm, czy jest to wystarczające ??

Kolejnym elementem w wycenie jest taśma kalenicowa. Jedni dają taśmę kalenicową a jedni wywietrznik ze szczotką, co jest lepsze, lub co powinienem zastosować ??

Dachówek wentylacyjnych w wycenia mam aż 50szt przy powierzchni dachu 330m2 , czy jest to odpowiednia ilość ?? Ponieważ przy robenie dawali mi ich tylko 14szt.

Nic nie piszesz o swoim dachu więc trudno powiedzieć czy dachówki wentylacyjne muszą być i ile. Dachówki wentylacyjne należy stosować gdy połać jest dłuższa od 6 m po jednej w każdym polu. Szczotka to tandetny materiał najlepsza jest taśma aluminiowa. Ta szerokość kosza to standard. Jak będzie wyglądała powłoka dachówki cementowej za 15~20 lat tego nikt nie. Teoretycznie powinno być wszystko OK. Braas to renomowana firma. Nie można porównywać dachówki ceramicznej glazurowanej z dachówka cementową. A może Tobie chodzi o angobę szlachetna a nie glazurę? Pozdrawiam.

Nic nie piszesz o swoim dachu więc trudno powiedzieć czy dachówki wentylacyjne muszą być i ile. Dachówki wentylacyjne należy stosować gdy połać jest dłuższa od 6 m po jednej w każdym polu. Szczotka to tandetny materiał najlepsza jest taśma aluminiowa. Ta szerokość kosza to standard. Jak będzie wyglądała powłoka dachówki cementowej za 15~20 lat tego nikt nie. Teoretycznie powinno być wszystko OK. Braas to renomowana firma. Nie można porównywać dachówki ceramicznej glazurowanej z dachówka cementową. A może Tobie chodzi o angobę szlachetna a nie glazurę? Pozdrawiam.

Dach ma połać ok 9m

Dziś przyjechało 19 Palet Tondachu Holenderki czarnej glazury.

Po wstępnej inspekcji jest super ;) Nie to co roben ;)