Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zamiast tynków wewnętrznych? docieplenie i wygłuszenie mieszkania

Recommended Posts

Witam

mam pytanie związane z wykończeniem mieszkania w bloku z bloczków silki + styropian

Otóż z myślą docieplenia oraz wygłuszenia mieszkania od środka zrezygnowałem z tynków maszynowych.

W zamian chcę położyć

1. wełna skalna 3cm (w ściankach działowych 5cm)

2. płyta MFP

3. płyta KG

Pytanie

1. czy powinienem zastosować dodatkowo folie paraizolacyjną ? jest to dodatkowy koszt a czy w moim przypadku niezbędny ?

2. płyta MFP czy OSB czy może zastąpić ją podwójną warstwą KG ? Z wiedzy o akustyce wiem że lepiej tłumi ściana ciężka z różnego materiału stąd myśl o MFP. Ponadto nigdy nie wiem gdzie będą wisieć szafki, półki itp.

3. co z punktem rosy. czy w ogóle powinienem w bloku się nim interesować ?

http://www.listwy-dekoracyjne.pl/77-wygluszenia

może to rozwiązanie? korek ekspandowany i na nim płyta g-k ( przykręcana do pasów montażowych z OSB..można tez zastosować inne wykończenie powierzchni. w każdym razie znakomita izolacja akustyczna i termiczna, trwałość ( nie ograniczona) całkowicie naturalny materiał, łatwy montaż.

• 3 weeks później...
http://www.listwy-dekoracyjne.pl/77-wygluszenia

może to rozwiązanie? korek ekspandowany i na nim płyta g-k ( przykręcana do pasów montażowych z OSB..można tez zastosować inne wykończenie powierzchni. w każdym razie znakomita izolacja akustyczna i termiczna, trwałość ( nie ograniczona) całkowicie naturalny materiał, łatwy montaż.

podany link nie działa