Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TO BYŁO: Organizacja pomocy dla Nelli - wątek zbiorczy

Recommended Posts

Po rozmowach z Nell, z Jej Rodziną, po szoku jakiego doznali myślę, że nikogo nie zdziwi, że będą chcieli odbudować dom, ale w technologii murowanej...

Przepraszam że ja tu z takim pytaniem wyskakuję jak Filip z konopi,ale strasznie mnie to nurtuje-gdyby dom był murowany to przetrwałby ten pożar?

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja juz jestem przygotowana. :popcorn:

Małgos do czego?????? Będziemy budowali własnymi rękami???????????????? Dom murowany troche więcej kosztuje i nawet jak Warta wyplaci pelne ubezpieczenie, to za to się nie da wybudowac domu murowanego tak mi się wydaje?????

Edit: U mojej Babci dawno temu paliło się tylko w jednym pokoju murowanego domu smród był przez kilka lat :(

Edytowane przez emiranda

Przepraszam że ja tu z takim pytaniem wyskakuję jak Filip z konopi,ale strasznie mnie to nurtuje-gdyby dom był murowany to przetrwałby ten pożar?

Ja nie wiem... nie jestem ekspertem, ale źródłem pożaru był telewizor stojący w kącie salonu, po telewizorze nie zostało nic, po ścianie w tym kącie też tylko popiół, wydaje mi się, że tak by nie wyglądał spalony narożnik domu z cegły.

Niestety więcej, a o ile więcej to wszystko zależy od wyboru materiałów- czy cegła czy bloczki, czy ściana trójwarstwowa, jak grube ocieplenie, itp.

Ale będzie dobrze, najwyżej będzie mniejszy:)

Ważne, by był bezpieczniejszy. By nigdy więcej nie spotkała ich już podobna trauma.

Kochani, Wspaniali Forumowicze! Serce rośnie jak się Was czyta... jak z każdego słowa płynie gorące wielkie serce:yes:!

Czekamy na kolejną ekspertyzę rzeczoznawcy, która potwierdzi opinię Inspektora Nadzoru Budowlanego, że dom nadaje się do rozbiórki... co prawda stoją dwie ściany, ale trzeba by je rozebrać do szkieletu, zerwać elewację, wszystkie instalacje, co wyjdzie dużo drożej niż postawienie od nowa... więc szykujmy się na budowę... od podstaw...

Wierzę, że ubezpieczyciel, czyli Warta stanie na wysokości zadania, bo ja mam z tą firmą przez kilka lat współpracy same dobre doświadczenia:).

kurcze to chyba dobrze, że do rozbiórki:confused:

kurcze to chyba dobrze, że do rozbiórki:confused:

Anetka,może to co powiem, wielu osobom się nie spodoba. Ale moim zdaniem -BARDZO DOBRZE.

Przerabiałam odbudowę domu i jest to absolutnie nieuzasadnione ekonomicznie.

Cała papierologię i tak trzeba załatwiać (pozwolenie na budowę, konstruktora, projektanta, kierbuda)

Rozbieranie domu po kawałku, tak by nie uszkodzić tego co ocalało, jest bardzo kosztowne i nierzadko wymaga stałego nadzoru , co generuje kolejne koszty.

Kolejna sprawą jest zakup materiału - inne ceny (za szt.) są przy zakupie 5 palet bloczków, inne przy zakupie 20, a transport jest cholernie drogi....

Suma summarum, często (tak było w moim przypadku) przebudowa/odbudowa okazuje się znacznie droższa niż postawienie nowego domu i co może zabrzmi dziwnie -ale trwa znacznie krócej...

Dzisiaj wszystkie forumowiczki powinny zagrac w totka i z tej sumy 50 mln zasponsorować odbudowę domu Nelki :)

No dobra, teraz przyznać się tu na FM proszę która/y wygrała??? :cool: Bo wygranach padło aż 3 :D

To jest sekta. Jak już się do tej społeczności trafi to już się nie wyjdzie. Nigdy. ;)

Co prawda to prawda... :lol2:

A kwota imponująca :rolleyes:Jesteście niesamowici!!!! :hug:

PS. Zgadzam się z Malką

No dobra, teraz przyznać się tu na FM proszę która/y wygrała??? :cool: Bo wygranach padło aż 3 :D

no jaaaa:) co prawda trójkę miałam

na jednym kuponie 2 trafienia, na drugim 1 :lol2:

PS. Zgadzam się z Malką

dziękuję

Aneta BARDZO DOBRZE , że do rozbiórki.. tak wpadnie sprzęt zwali i wywiezie resztę, przyjadą palety z bloczkami albo cegłą.. majstry wpadną i postawią dom tej wielkości w miesiąc... Pamiętajmy, że fundament pozostał.

nie nie pozostaje, tylko kciuki zacisnąć, aby przed wakacjami Rodzinka była już u siebie. A jest to realne jak najbardziej.

Anetka,może to co powiem, wielu osobom się nie spodoba. Ale moim zdaniem -BARDZO DOBRZE.

Przerabiałam odbudowę domu i jest to absolutnie nieuzasadnione ekonomicznie.

Cała papierologię i tak trzeba załatwiać (pozwolenie na budowę, konstruktora, projektanta, kierbuda)

Rozbieranie domu po kawałku, tak by nie uszkodzić tego co ocalało, jest bardzo kosztowne i nierzadko wymaga stałego nadzoru , co generuje kolejne koszty.

Kolejna sprawą jest zakup materiału - inne ceny (za szt.) są przy zakupie 5 palet bloczków, inne przy zakupie 20, a transport jest cholernie drogi....

Suma summarum, często (tak było w moim przypadku) przebudowa/odbudowa okazuje się znacznie droższa niż postawienie nowego domu i co może zabrzmi dziwnie -ale trwa znacznie krócej...

Maluś też mi się tak zdawało i z doświadczenia wiem , że ekonomicznie odbudowa nie wychodzi dobrze.