Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TO BYŁO: Organizacja pomocy dla Nelli - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

technicznie zapytam,czy istnieje mozliwość wielokrotnej (z kilku polis) wypłaty odszkodowania za tę samą szkodę ??

nie ma takiej mozliwosci (zdaje sie, ze jest to szczegolowo opisane w prawie ubezpieczeniowym) wiec kupowanie drugiego ubezpieczenia jest bez sensu wydanymi pieniedzmi.

nam dal bank wybor albo korzystamy z ich ubezpieczenia albo zawieramy sami polise do akceptacji przez bank. wybralismy drugie wyjscie. mamy ubezpieczenie budynku na dosc wysoka kwote, stale elementy tez na spora sume plus dodatki kr, oc, koszty prawne przy likwidacji szkody itp. ale cesja na bak jest nie dla calej polisy tylko dla 1 pkt. od nieczczesliwych wypadkow budynku (pozar, powodz itp.), reszta punktow polisy czyli stale elementy, kr itp. nie sa scedowane na bank. po prostu scedowalismy tylko to czego wymagal bank i ani odrobiny wiecej.

Edytowane przez TAR

Wlasnie bede ubezpieczala dom w PZU .... i dosc dokladnie dyskutuje z agentem na ten temat .... jako " nowa " otrzymuje 30 % znizki do konca roku taka maja oferte teraz .... ale bardzo skrupulatnie przegladam to za co place i co ew. z tego bede miala .

technicznie zapytam,czy istnieje mozliwość wielokrotnej (z kilku polis) wypłaty odszkodowania za tę samą szkodę ??

oczywiscie, ze tak ale TYLKO do rzeczywistej wartosci ubezpieczonego mienia.

I tak dla przykladu my mamy dwie polisy. Jedna, ta ktora zwiazana jest z wysokoscia kredytu, a z uwagi na to ze u nas kredyt stanowi niewielka wartosc nieruchomosci, zostala wykupiona kolejna (juz dobrowolna) ktora ubezpiecza tzw. mienie nieruchome (mury) i ruchomosci.

NIestety wiele osob zapomina o ubezpieczeniu od roznych ryzyk ruchomosci w budynku, a w przypadku pozaru pala sie mury, dach, okna ale tez kanapy, ubrania, sprzet, meble ... wszystko :(

Wyplate odszkodowania w takim przypadku reguluja zapisy KC. I tak jak na wstepie lacznie nie moze ona przewyzszac rzeczywistej wartosci nieruchomosci/ruchomosci. Przepisow tych nie stosuje sie do ubez. wypadkowych i na zycie.

no moze tak , mnie bardziej chodzilo ze dwa razy tego samego odszkodowania po 100% nie dostaniesz z 2 polis. czyli sumarycznie100% z dwoch polis a nie 2x100% .

to nie lepiej miec jedna wyzsza a porzadna z pelnym zakresem?

alez sumarycznie 100% otrzymasz. Przeciez powyzej pisalam, ze odszkodowanie nie moze przewyzszyc realnej wartosci szkody ... Wiec o co Ci chodzi?

Podaje Ci przepis zrodlowy jako jedyna dyrektywe wykonania takiego manewru. Teraz juz wszystko jest jasne :-) I wazna uwaga. Reguluje to KC a nie jakies przepisy ubezpieczeniowe :-)

Art. 824[1] [Odpowiedzialność] § 1. O ile nie umówiono się inaczej, suma pieniężna wypłacona przez zakład ubezpieczeń z tytułu ubezpieczenia nie może być wyższa od poniesionej szkody.

§ 2. Jeżeli ten sam przedmiot ubezpieczenia w tym samym czasie jest ubezpieczony od tego samego ryzyka w dwóch lub więcej zakładach ubezpieczeń na sumy, które łącznie przewyższają jego wartość ubezpieczeniową, każdy z zakładów ubezpieczeń odpowiada do wysokości szkody w takim stosunku, w jakim przyjęta przez niego suma ubezpieczenia pozostaje do łącznych sum wynikających z podwójnego lub wielokrotnego ubezpieczenia.

Czyli podsumowując nie da się np ubezpieczyć dachu w dwóch różnych ubezpieczalniach i uzyskać potem wypłatę na dwa dachy.

Umowy pewnie można w dwóch ubezpieczalniach zawrzeć i dwie składki zapłacić,ale wypłata będzie albo z jednej,albo dzielona.

dokladnie!

BTW sorry ze to pisze, ale dziwilabym sie gdy bank nie majac juz zabezpieczenia w postacji nieruchomosci, uwolnil srodki z ubezpieczenia na ... dosc enigmatyczna odbudowe domu. Bank to instytucja komercyjna. Bieze co mu sie nalezy i tyle.

Gdyby srodki z ubezpieczenia zostaly uwolnione na rzecz poszkodowanych to jakie - na chwile obecna - byloby zabezpieczenie banku???

I tutaj klaniaja sie roznice pomiedzy zabezpieczeniem w przypadku udzielania kredytu hipotecznego przez banki europejskie i amerykanskie.

W pierwszym przypadku bez wzgledu na to jak spada wartosc nieruchomosci, czy rosna dysproporcje kursowe kredyt hipoteczny splacac musimy. W przypadku amerykanskim warto "porzucic" nieruchomosc i w ten sposob uwolnic sie od splacania ciazacej "kuli u nogi" :cool:

Dlatego zadałam pytanie, gdyż stanęłam kiedyś przed taką sytuacją :wypadek, dwa ubezpieczenia, jedno tzw. grupowe w zakładzie pracy,drugie NW przy wykupionym OC kierowcy. Nie było możliwości wypłaty z dwu polis za ten sam uszczerbek - wybrano tę polisę gdzie 1% był lepiej płatny.

Dlatego przypuszczałam,że przy nieruchomościach jest tak samo. Potwierdziliście moje przypuszczenia.

Dlatego przypuszczałam,że przy nieruchomościach jest tak samo. Potwierdziliście moje przypuszczenia.

Prosze przeczytaj dokladnie.

Przepisu tego NIE stosuje sie do ubezpieczen wypadkowych i na zycie.

Uszczerbek na zdrowiu moze byc wyplacanay i z 50 polis, jesli takie mamy. To samo dotyczy ubezpieczenia z tytulu trwalkego kalectwa czy smierci.

I jeszcze jedno dla wyjasnienia.

Mamy jeden wypadek. Np przechodzimy na przejsciu dla pieszych na zielonym w drodze do pracy. Mamy polise od NNW grupowe w pracy, dodatkowo prywatna a kierowca ktory nas puknal ma swoje OC.

Lekarz ustala nam, ze mamy np. 4% uszczerbku na zdrowiu. I tak otrzymujemy te 4% wyplacane z naszej grupowki w pracy, z ubezpieczenia prywatnego i z OC kierowcy. No ale nam malo, wiec skarzymy kierowce w postepowaniu cywilnym i otrzymujemy dodatkowe odszkodowanie. Jasne?

Amber -ciekawe co mówisz, gdyż przykład,który podałam, był przyczynkiem do zadania pytania.

Nie wiem więc dlaczego przy tamtym zdarzeniu wypłacono tylko z grupowego. Niemniej by nie rozmywać tematu - rozumiem,że przy ubezpieczeniu nieruchomości,lub ruchomości za tę samą szkodę wypłata nastąpi z jednego źródła, lub z kilku ale jedynie do wysokości 100% ubezpieczenia.