bobiczek 13.01.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Toczę ogromną walkę z samą sobą, żeby odważyć się na kolejną budowę. Bardzo chcę, ale jeszcze mnie to nie cieszy Pozdrawiam Was serdecznie! człowiek jak już rano nie wstaje i nie podejmuje kolejnych wyzwań - to znaczy że nie żyje....... Podejmujcie wyzwania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 13.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Bardzo dobra wiadomość że można wykorzystać fundamenty! Może chcecie forumowej burzy mózgów,to trzeba założyć wątek z rzutami fundamentów i projektem starego domu i na pewno coś się wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wierzę w to, że walkę z sobą dasz radę wygrać, Neluś. Nie jest to łatwe ani proste, ale przecież musicie odbudować marzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 13.01.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Neluś Kochana dacie radę jak już będzie projekt wybrany nie ma siły na wiosnę będzie radości po kokardki z budowy nowego domku:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 14.01.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego.Układ swojego domu już znacie bo jest sprawdzony w użytkowaniu codziennym.Myślę,że nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby ktoś na zastanych fundamentach zaprojektował inną opcję.Zawsze lepiej wybierać z dwóch lub trzech.pozdrawiam cieplutko Edytowane 14 Stycznia 2013 przez galka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 14.01.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Hej Neluś Kochana - walcz ze sobą ale podejmuj takie decyzje, abyś była szczęśliwa. Twój domek był cudowny, może warto go "przywrócić " Trzymam kciuki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 14.01.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Dzięki! Byłam dziś w domku. Nabrałam trochę więcej optymizmu. Na razie mam jedno marzenie z nim związane...żeby sufity kończyły się w szczycie Teraz to ładnie widać, bo stare sufity są zerwane i przez spalone kleszcze widać spalony dach, ale oczami wyobraźni widziałam piękne bielone jętki, a nad nimi piękny wybity bielonymi dechami dach. Wierzę, że jeszcze będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 14.01.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wiem, że Ci się taki dach podoba.. Jak się podoba. to można go mieć.. choćby na górze... A jak chcesz kawkę wypić to wpadnij do nas .. sprawdzisz czy taki może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.01.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nelcia..... i takie podejście mi sie podoba bardzo :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 14.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 no widzisz Słoneczko już wiesz co chcesz a to dobry znak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Tak! Zacznij od jednego marzenia o nowym domu. Potem, to... pójdzie z górki jak lawina i za rok będziesz wykańczać nowy dom, a może i mieszkać! :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossisko 15.01.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Skoro można murować z Ytonga24, to prawdopodobnie także z innego silikatu lub gazobetonu/suporeksu, bo masy mają raczej podobne. Docieplenie chyba też może być ze styropianu, bo patrząc na cały budynek, ciężar styropianu będzie znikomy. Ważniejszą kwestią będzie chyba wybór stropu. Może trzeba będzie robić drewniany, bo betonowy czy systemowy + wylewka waży sporo. Jako lekkie pokrycie dachu można też rozważyć gont bitumiczny - na rynku dostępne są nawet z 50-letnią gwarancją.U siebie w salonie mam sufit kończący się na szczycie właśnie (pod kalenicą). Nie mam wprawdzie widocznych belek ale sama wysokość daje git wrażenie. Powodzenia w planowaniu i całej masy optymizmu życzę! Niedługo śnieg stopnieje, przyjdzie wiosna i wszystko będzie się malowało w całkiem jasnych barwach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 15.01.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Nelluś i tak do nas mów (pisz) Jesteś wielka duchem Jakie to cudowne, że zaczynasz snuć plany o nowym domku - tylko tak dalej! :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 15.01.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dzięki! Byłam dziś w domku. Nabrałam trochę więcej optymizmu. Na razie mam jedno marzenie z nim związane...żeby sufity kończyły się w szczycie Teraz to ładnie widać, bo stare sufity są zerwane i przez spalone kleszcze widać spalony dach, ale oczami wyobraźni widziałam piękne bielone jętki, a nad nimi piękny wybity bielonymi dechami dach. Wierzę, że jeszcze będzie pięknie Nelcia, takie Twoje podejście mi się bardzo podoba! Uszy do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.01.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Neluś..ciesze sie ogromnie:) Wierze, że niedługo będziemy tu swiętować zwiechę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 20.01.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Wiem, że to wielka trauma przeżyć pożar domu. Mogę również zrozumieć niechęć do odbudowy domu w tym samym systemie, w którym budowany był ten spalony. Jednak przy wyzwaniu, jakim jest budowa domu trzeba się kierować przesłankami racjonalnymi, a nie emocjami. Dlatego jeśli: dobrze Wam się mieszkało w swoim domu był racjonalnie rozplanowany uznaliście, że dom odbudowywany najlepiej gdyby był podobny do poprzedniego to nie widzę argumentów za tym, żeby nie miał to być dom w technologii szkieletowej - taki, jak ten poprzedni. Za tą technologią przemawia fakt, że jest Wam już znana z poprzedniej budowy, możecie poprawić to, co w poprzednim domu uważacie za niedociągnięcia i błędy oraz przesłanka najważniejsza - macie gotowy fundament i projekt, którego nie trzeba adaptować. Pożary niestety się zdarzają i trzeba stwierdzić, że znacznie częściej w domach budowanych metodą tradycyjną /choćby z racji ich ogromnej przewagi liczebnej/. Na ogół takie domy palą się równie szybko i po pożarze w większości przypadków również nie nadają się do odbudowy. Poza tym - jak pisała nasza wielka Poetka - "nic dwa razy się nie zdarza". Dużo optymizmu życzę i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 21.01.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dalej czekamy na Wartę (stanowisko w sprawie nakazu rozbiórki) W międzyczasie gapimy się w projekt leśnego domu i nanosimy na niego kolejne krechy Jakie to trudne! Jutro jedziemy na spotkanie z architektem. Obym nie okazała się najbardziej nieznośną klientka jaką miał :oops: Kochani! Wszelkie informacje dotyczące projektu nowego domu jak również wszelkich działań z nim związanych będę zamieszczała w moim wątku Leśny Domek (na Galerii) Tam Was zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 21.01.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 electricianSzczerze dziękuję za wypowiedź. Masz rację. Z wszystkim się zgadzam. Naprawdę.Nie mogę jednak podjąć innej decyzji (dom murowany) ze względu na kilka takich epizodów, które jak się okazuje są ponad tym wszystkim. Ja już pisałam, że domy szkieletowe bardziej do mnie przemawiają i im zostawiam serce, ale są rzeczy ważniejsze, pod wpływem których zadecydowaliśmy inaczej. Pozdrawiam serdecznie! Dziękuję za wsparcie Arnika, malka, wu DPS, bossisko, Krokusia, Alunek, AgnesK, electrician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 21.01.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Nellus buziaki zostawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.01.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Nelcia, ściskam najserdeczniej, mam nadzieję, że wiosna będzie dla Was jedną z najpiękniejszych wiosen, kiedy będziecie znowu radośni i pełni marzeń odbudowywać, a właściwie budować Wasz nowy, piękny dom. Buziaki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts