Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przeglądając zdjęcia z etapu zabudowy poddasza odkryłem, że fachowcy nie wykonali zbyt dokładnie izolacji paroszczelnej w pomieszczeniu łazienki. Przy przejściu rur i wiązek z kablami przez regipsy oraz na styku skosów ze ścianką kolankową folia nie została dokładnie docięta i przyklejona. Widoczne są szpary. Skoro wyłapałem to to pod regipsami mogą być też inne niespodzianki. Obawiam się, że tam zacznie przenikać wilgoć. W tej chwili położone są już regipsy i zaszpachlowane. Czy można z tym coś w tej chwili zrobić? Jak na tym etapie można się uchronić przez skutkami wilgoci wnikającej w ocieplenie i degradacją wełny i konstrukcji dachu? Patrząc od góry mamy: dachówka ceramiczna falista Roben, membrana wysokoparoprzepuszczalna Dorken Delta..,wełna Rockwool 20cm, folia paroszczelna, płyta regipsowa.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/173367-naprawa-niedok%C5%82adnie-wykonanej-izolacji-paroszczelnej-poddasza/

• 2 months później...
Witam,

przeglądając zdjęcia z etapu zabudowy poddasza odkryłem, że fachowcy nie wykonali zbyt dokładnie izolacji paroszczelnej w pomieszczeniu łazienki. Przy przejściu rur i wiązek z kablami przez regipsy oraz na styku skosów ze ścianką kolankową folia nie została dokładnie docięta i przyklejona. Widoczne są szpary. Skoro wyłapałem to to pod regipsami mogą być też inne niespodzianki. Obawiam się, że tam zacznie przenikać wilgoć. W tej chwili położone są już regipsy i zaszpachlowane. Czy można z tym coś w tej chwili zrobić? Jak na tym etapie można się uchronić przez skutkami wilgoci wnikającej w ocieplenie i degradacją wełny i konstrukcji dachu? Patrząc od góry mamy: dachówka ceramiczna falista Roben, membrana wysokoparoprzepuszczalna Dorken Delta..,wełna Rockwool 20cm, folia paroszczelna, płyta regipsowa.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie

Dobry jesteś, nie wykonać odbioru prac zanikajacych a jedynie oglądać fotki :-D.

Rozebrać i wykonać poprawnie.

Na podobnej robocie zakończyło się całkowitą wymiana wełny, a kklient prosił nas byśmy mu to poszpachlowali, bo jego fladhowcy musieli raptem do szwecji jechać :-D.

To aż tak? No to mnie pocieszyłeś. Podczas wykonania regipsów nie zdawałem sobie sprawy z tego, że to ma aż tak istotne znaczenie. Dopiero czytając wątki na forum przejrzałem ponownie zdjęcia z budowy i zwróciłem uwagę na te elementy. A czy jest ktoś na forum kto miał podobny problem?

Gips porządnie zakleić szpachlą

a potem farbą albo oleją labo emulsją poliwinilową x 2 co najmniej !

ale szczelnie wszędzie !

I masz spokój po za tym trzy maj wilgoć jak najmniejszą .