Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie na działce o wysokim poziomie wód gruntowych - czy warto?

Recommended Posts

Witam,

Mam możliwość kupienia działki na wrocławskich Maślicach (niedaleko byłego wysypiska na Maślicach). Z tego co wiem jest to rejon o wysokim poziomie wód gruntowych. Podobno już przy wykopaniu otworu na fundament (dom oczywiście bez piwnicy) w tym rejonie pojawiała się woda, a jak popadało to był basen.

Warto jest się pchać w budowę w takim rejonie.

Jakie będą później minusy takiego domu i ogrodu? Czy później nie będzie problemów np. z ogrodem po opadach tzn. nie będzie błoto.

z góry dziękuję za rozjaśnienie sprawy i pomoc

pozdrawiam

Krzysiek

Edytowane przez krisfour

Kupiłem działkę na terenach podmokłych, w lecie 2011 nie można było zdjąć humusu, we wrześniu na głębokości 1 m. stała woda. Wiosną 2012 przy wkopywaniu szamba woda nie pojawiła się na 3 metrach.

Ważne kiedy i ile jest wody, "podobno" trzeba zbadać. Ważne aby woda odpływała. U nas poprawiło się gdy gmina poprawiła odpływ do rowów melioracyjnych.

Z ogrodem sąsiedzi nie mają problemu (ja jeszcze nie mam).

Trawa i kilka drzewek u mnie rośnie bez problemu, warstwę żwiru wymieszałem z humusem, na to torf wymieszany z piachem. Jak zasiałem trawę błota nie ma.

Największym problemem było odprowadzenie wody z rynien, wybrałem skrzynki po piwie, w w roku 2012 nie było problemu. Ale rok 2012 jest suchy. Co będzie dalej zobaczymy ?