rwxw 03.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Ale chciałbym zobaczyć ile ktoś płaci, za jaką powierzchnię i ocieplenie. To kliknij na pierwsze TU w mojej stopce i zerknij do arkusza, w którym parę osób wpisuje zużycie prądu i parametry domu. Masz dużo czasu. Jeśli zrobisz dobre ocieplenie i wodną podłogówkę, to decyzję o źródle ciepłą będziesz mógł podjąć na samym końcu, bo każde źródło ciepła będzie pasować, od kotła elektrycznego, przez węgiel, pellety, gaz, aż po pompę ciepła gruntową czy powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 04.11.2012 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 No nie jest drogo, ale musze o te pompie ciepla czytac i to duzo bo nic mi to nie mowi. Teraz chcialbym zobaczyc kwoty za ogrzewanie pradem , za konkretny metraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zobacz kwoty rwxw i przemoz x3,5. Tyle by zaplacil mniej wiecej za grzanie czystym pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.11.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zobacz kwoty rwxw i przemoz x3,5. Nie tylko moje, współczynnik koło 3.5 dotyczy w zasadzie każdej gruntowej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 04.11.2012 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Licząc dane rwxw Wychodzi sredni sezon za max. 1500zl x3,5 = 5250 . Dzielac ta sume na 2 bo rwxw ma prawie 200metrow uzytkowej a ja 90 wychodzi =2625 i dzielac to na 12miesiecy =219zl /miesiacDobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 No prawie. Nie jest to tak liniowo z ta powierzchnia. Np zuzycie CWU i wentylacja zupelnie nie (to zalezy juz bardziej juz od upodoban i liczby lokatorow). Ale mozesz zalozyc srednia blisko 350 zl. Pewnie duzo sie nie pomylisz. W zimie bedzie to 550 zl a poza sezonem grzewczym pewnie kolo 150 zl na sama CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zobacz kwoty rwxw i przemoz x3,5. Tyle by zaplacil mniej wiecej za grzanie czystym pradem. raczej bardziej razy 2,5 ... ja grzeje czystym i płace średnio ok.450/mc za całość ( CO, CWU, żarówki i wszystko inne co pobiera energię na mojej posesji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 04.11.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 No własnie tu bym musial cos pomyslec bo mam dostep do drewna praktycznie za darmo i chciałbym po prostu w miesiacach maj- wrzesien na wode grzac drzewem wiec musialbym kominek jakos polaczyc pod CWU . i wtedy prad z glowy na te miesiace oczywiscie tylko w przypadkach gdy jestem w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 I bedziesz w lipcu palil w kominklu zeby miec ciepla wode? Oj chyba zaczynamy bladzic i to ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 04.11.2012 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Fakt, to bez sensu. Panowie wielkie dzięki za pomoc, jeśli znaleźlibyscie jakies tematy poswiecone kosztom ogrzewania elektrycznego w domu to wrzuccie tu w temat. Ja serdecznie Wam dziekuje za pomoc. Czekam teraz na zgode na podzial dzialki a pozniej dopiero po warunki zabudowy wiec czasu trochę jest. Głowa musi odpocząc od tematu bo jest zawalona myslami, wizjami itd. Wybor prosty : Pompa albo elektryka. Wielkie dzieki raz jeszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.11.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Drewno do kominka zostaw sobie na zimę, latem się ugotujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.11.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Licząc dane rwxw Wychodzi sredni sezon za max. 1500zl x3,5 = 5250 Tylko weź jeszcze pod uwagę ocieplenie, jeśli zrobisz gorsze niż moje któremu i tak daleko od ideału, to "trochę" możesz się przeliczyć. Do tego jeszcze reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts