Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

z zainteresowaniem czytam wpisy na forum dotyczące kosztów eksploatacji pompy ciepła.

Zastanawiam się czy nie jest to w większości praca agencji marketingowych na zlecenie firm produkujących pompy ciepła.

Sam posiadam pompę ciepła i koszty o których piszecie są zdumiewająco niskie. Moim zdaniem niemożliwe do osiągnięcia.

Chętnie przeczytam opinię osoby, która ograniczy mój rachunek za prąd. Mało tego nawet za to zapłacę.

Reasumując:

Posiadam dom pod Warszawą 230 m2 powierzchni użytkowej.

Mój rachunek za prąd za cały rok ( w domu wszystko jest na prąd, oświetlenie led w całym domu) wynosi 7900 zł

Nie wiem dokładnie jaki procent to koszt ogrzewania i podgrzewania wody ale sądzę, że około 5500 zł.

Dodam, że dom ma rekuperator w gruntowym wymiennikiem ciepła firmy zender

Okna 3 szybowe + rolety, ocieplenie ściany 15 cm, dach 35, podłoga 40

Ogrzewanie podłogówka i grzejniki.

Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym do doładowania pompy - palimy raz w tygodniu (w tym czasie pompa nie pracuje)

Pompa firmy Ochsner - bardzo dobrej jakości 10kw, dolne źródło - poziome odwierty 240 metrów. Posiadam bufor 750 litrów i zbiornik na wodę 500 litrów.

Temperatura w domu 21,5 stopnia.

Dodam, że dom jest bardzo dobrze ocieplony - co potwierdziły badania kamerą termowizyjną.

Proszę wszystkich posiadających wiedzę o sugestie. Oczywiście tylko tych, którzy naprawdę wiedzą o czym mówią.

Interesuje mnie w jaki sposób ustawiacie pompe tak aby działała tylko w drugiej taryfie - to praktycznie jest nie możliwe zaburza cały cykl programu?

W jaki sposób osiągacie taki dobry wynik. Przyjmując, że pompa w średnim domu mam pobór 3 kW i pracuje (przy temp. -3 stopnie) około 8 - 10 godzin dziennie co daje 20 zł za dzień) (0,6 za kW - 1 godzina ~ 2 zł). W jaki sposób jesteście ogrzać dom 150 mk jak piszecie za 1200 zł. Moim zdaniem wynik poniżej 3500 zł to sukces.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

KW

Okna 3 szybowe + rolety, ocieplenie ściany 15 cm, dach 35, podłoga 40

KW

Mnie zastanawia ta dysproporcja podłoga 40 cm styro jak mniemam, a sciany zewnetrzne tylko 15 cm. Czyżby to był wpływ TB.

To ze sciana osiąga norme nie znaczy wcale ze dom jest bardzo dobrze ocieplony. Starannie jest wykonane ocieplenie co pokazuje termowizja ale nie jest bardzo dobre ocieplenie. Zapewne okna choc bardzo dobre nie są montowane w warstwie ocieplenia (za cienkie). Skoro nie ma oddzielnych pomiarów zuzycia na cele grzewacze, cwu i bytowe ciężko wnioskować jakie są faktyczne zuzycia

Witam,

z zainteresowaniem czytam wpisy na forum dotyczące kosztów eksploatacji pompy ciepła.

Zastanawiam się czy nie jest to w większości praca agencji marketingowych na zlecenie firm produkujących pompy ciepła.

Sam posiadam pompę ciepła i koszty o których piszecie są zdumiewająco niskie. Moim zdaniem niemożliwe do osiągnięcia.

Nie. Ja nie handlarz w tej branzy. W informatycznej robie. :)

Specjalnie dla Ciebie wklejam zestawienie kosztow. Porownaj ze swoimi. Pow domu mamy bardzo podobna a i docieplenie chyba nie jakos strasznie daleko.

-------- Okres: 2012-10-01 do 2012-10-31 23:59:59 (31,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 71,05 [h] (78,0%)

Czas pracy CWU: 19,99 [h] (Cykli: 84) (Średnio dziennie: 2,7)

Suma pracy PCi: 91,0 [h]

Startów: 103 (Średnio dziennie: 3,3)

Czas pracy śr CO: 2,29 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,64 [h/d]

Czas pracy śr: 2,9 [h/d]

Szacowane zużycie: 329 [kWh] Średnio: 10,6 [kWh/d]

CWU: 98 [kWh] Średnio: 3,2 [kWh/d]

CO: 231 [kWh] Średnio: 7,4 [kWh/d]

CO/100m2: 3,2 [kWh/(d*100m2)]

Koszt[3/97%]: 110 zł w tym CO: 74 zł CWU: 36 zł

------------------------------------------------------------------------

-------- Okres: 2012-11-01 do 2012-11-30 23:59:59 (30,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 135,91 [h] (86,1%)

Czas pracy CWU: 21,94 [h] (Cykli: 77) (Średnio dziennie: 2,6)

Suma pracy PCi: 157,8 [h]

Startów: 108 (Średnio dziennie: 3,6)

Czas pracy śr CO: 4,53 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,73 [h/d]

Czas pracy śr: 5,3 [h/d]

Szacowane zużycie: 549 [kWh] Średnio: 18,3 [kWh/d]

CWU: 108 [kWh] Średnio: 3,6 [kWh/d]

CO: 442 [kWh] Średnio: 14,7 [kWh/d]

CO/100m2: 6,4 [kWh/(d*100m2)]

Koszt[1/99%]: 179 zł w tym CO: 142 zł CWU: 38 zł

-------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-28 21:55:52 (27,91 [d]) ---------

Czas pracy CO: 204,16 [h] (88,5%)

Czas pracy CWU: 26,66 [h] (Cykli: 81) (Średnio dziennie: 2,9)

Suma pracy PCi: 230,8 [h]

Startów: 97 (Średnio dziennie: 3,5)

Czas pracy śr CO: 7,31 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,95 [h/d]

Czas pracy śr: 8,3 [h/d]

Szacowane zużycie: 794 [kWh] Średnio: 28,4 [kWh/d]

CWU: 131 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 664 [kWh] Średnio: 23,8 [kWh/d]

CO/100m2: 10,3 [kWh/(d*100m2)]

Koszt[3/97%]: 264 zł w tym CO: 218 zł CWU: 46 zł

Mnie też to dziwi. dla przykładu dom moich rodziców z lat 80, 260 m2 powierzchni użytkowej, ściany 8 cm styro, podłoga 0, poddaszed 15 cm weły między krokwiami, okna plastiki, nieszczelne drzwi zewnętrzne i garażowe, 3 balokny. Piec śmieciuch, grzejniki, spalanie 3 tony węgla (700 zł/t i 2 tony miału 600 zł/t) 3300,- zł/sezon

Mnie też to dziwi. dla przykładu dom moich rodziców z lat 80, 260 m2 powierzchni użytkowej, ściany 8 cm styro, podłoga 0, poddaszed 15 cm weły między krokwiami, okna plastiki, nieszczelne drzwi zewnętrzne i garażowe, 3 balokny. Piec śmieciuch, grzejniki, spalanie 3 tony węgla (700 zł/t i 2 tony miału 600 zł/t) 3300,- zł/sezon

Ale co Cie tak dziwi?

Jeśli chodzi o ogrzewanie:

Pompa gruntowa=zapotrzebowanie domu na ciepło/COP3,5

Wow, ales sie zagalopowal. Jesli wezmiesz pod uwage samo cieplo na CO to wstaw tam raczej 4,5 dla COP i 4,2 dla SPF dla podlogowki.

Tu masz pomiary realnych instalacji dla SPF (CO+CWU). Poogladaj wyniki:

http://www.portpc.pl/wizualizacje.html

Wow, ales sie zagalopowal. Jesli wezmiesz pod uwage samo cieplo na CO to wstaw tam raczej 4,5 dla COP i 4,2 dla SPF dla podlogowki.

Nie chce mi się już spierać,niech będzie COP4,5 ale dla powietrznej też zaniżyłem,bo w sezonie wyjdzie wyższy :)

Z tym Cop-em dla instalacji grzejnikowej to ja bym się tak bardzo nie rozpędzał, bo później można się zdziwić tak jak kol. kkkw. Ale ja mogę się na tym nie znać, nie handluje tym.

Ja tez nie handluje, ale uzywam "namietnie". Tylek mi grzeje poki co nader skutecznie i tanio. Do tego lubie sie "bawic" w takie statystyki. :-)

Gdy sie to forum dluzej poczyta to po jakims czasie okazuje sie, ze najnamietniej Pc bawi ich montazystow, pracownikow producenta, handlowcow oraz ich matki, zony i kochanki lub kochankow. Taki rodzinny interes ;-) ale nie mozna wykluczc ze zwykly namietny uzytkownik tez sie tu zaplacze choc ci ostatni nie zostaja tu na dlugo, bo z reguly maja w zyciu tez inne dylematy. Pzdr

Gdy sie to forum dluzej poczyta to po jakims czasie okazuje sie, ze najnamietniej Pc bawi ich montazystow, pracownikow producenta, handlowcow oraz ich matki, zony i kochanki lub kochankow. Taki rodzinny interes ;-) ale nie mozna wykluczc ze zwykly namietny uzytkownik tez sie tu zaplacze choc ci ostatni nie zostaja tu na dlugo, bo z reguly maja w zyciu tez inne dylematy. Pzdr

Nie wykluczam, ze za miesiac, kwartal, rok czy dwa znudzi mi sie zledzenie pracy PCi. Pewnie tak bedzie, ale poki co bawie sie ta nowa zabawka. :-)

Pyxis"

z tego co podliczyłem to kwartał cie kosztował 553 zł....i to tylko X. XI .XII 2012 czyli kwartał..... drugi kwartał szacuję u ciebie również dość podobnie ale pewnie bedzie w granicach 700 zł albo i troche wiecej gdyż styczeń luty i nawet czasami marzec moze być zmniejszy proporcjonalnie do IV kw 2012 więc koszt za poł roku to około 1200-1300 + do tego jeszcze 6 miesiecy po 50 zł za ciepłą wodę.... czyli łącznie 1600 zł rok.....wynik świetny patrząc na twój metraż oraz domek z miniaturki....

pytanie tylko jedno....ile całe CO i CWU ...czyli cała ta instalacja z grzenikami i podłogówka cie kosztowała wraz z pompą ciepła.....oczywiście plus koszt rozłożenia kolektoru spiralnego....itp.

...ja pale miałem piec z podajnikiem szufladowym/tłokowym....koszty roczne to około 1300 zł ale powierzchnia jest 165 m2 + 84 piwnicy....

przyznam że pompy ciepła są idealnym rozwiązaniem do ogrzewania domów.....ale....mają jedną wadę....iż dla ludzi mniej majetnych....nie do osiagniecia...gdyż nalezy miec bardzo dobrze zaizolowany budynek....a dodatkowo wydać na całą instalacje wewnątrz i na zewnątrz budynku niezłą sumke..... a róznicę pomiedzy np. moimi kosztami całego układu CO iCWU a twoimi wydając na paliwo....na najblizsze lata.....to pewnie kupiłbym paliwa na jakieś 20 lat.....

....ale ogólnie musze przyznac że to jest przyszłość systemów ogrzewania....opartych głównie na prądzie.....

pozdrawiam, i życze miłej zabawy.....aczkwoliek przy pompie jest jej sporo mniej niż u mnie :)

pytanie tylko jedno....ile całe CO i CWU ...czyli cała ta instalacja z grzenikami i podłogówka cie kosztowała wraz z pompą ciepła.....oczywiście plus koszt rozłożenia kolektoru spiralnego....itp.....

przyznam że pompy ciepła są idealnym rozwiązaniem do ogrzewania domów.....ale....mają jedną wadę....iż dla ludzi mniej majetnych....nie do osiagniecia...gdyż nalezy miec bardzo dobrze zaizolowany budynek....a dodatkowo wydać na całą instalacje wewnątrz i na zewnątrz budynku niezłą sumke..... a róznicę pomiedzy np. moimi kosztami całego układu CO iCWU a twoimi wydając na paliwo....na najblizsze lata.....to pewnie kupiłbym paliwa na jakieś 20 lat.....

No nie do końca tak jest jak piszesz.

Pompę gruntową ok.6-7kW (tyle mocy cieplnej potrzebują dzisiejsze domy przy -20st.C +21st.C ) można mieć już przy własnym udziale przy kolektorze poziomym za 26-27tys.zł,jeśli ktoś bawi się amatorsko w hydraulika to mniej,bez udziału własnego czyli wszystko robi firma ok.35tys.zł.

Pompę powietrzną o takiej mocy przy -20st.C można mieć już za 22-25tys.zł i wszystko robi firma.

Nie wiem czy są to tak kosmiczne ceny zwłaszcza,że kotłownia z kotłem na ekogroszek i z kominem wyjdzie w podobnej cenie ponieważ duża część osób decydujących się od początku na grzanie prądem czy pompą ciepła rezygnuje z komina spalinowego w kotłowni :)

Edytowane przez ArturWi

Koszta ogrzewanie policzyles OK, tylko CWU w okresie od kwietnia do wrzesnia to kwota co najwyzej 30-32 zl. Wtedy pompa pracuje z duuuzo wyzszym COP.

Licze, ze zamkne sie ponizej 1500 zl za sezon. Kwota 1300 zl bedzie ty w co celuje.

Co do kosztow instalacji, to opisywalem to juz w watkach o PCi niejednokrotnie. Samo urzadzenie to kwota 17 tys (w alternatywie miqalem kociol z podajnikiem tlokowym za 10 tys) i wykonanie kolektora poziomego za calosciowa kwote 7 tys zl. Doplacilem wiec do interesu 14 tys zl. Musze Ci powiedziec, ze jak rozmawiam z sasiadami ktorzy grzeja ekogroszkiem, to sa zalamani syfem i nakladam pracy. Ja im sie nie dziwie, bo widzialem i czulem ich kotlownie. Ja mam bezobslugowa praktycznie i za to jest ta doplata. Za brak etatu palacza :-)

Z kotlownia zmiescielm sie w miejscu przewidzianym na podreczny sklad opalu do kotla:

http://szkut.com/dom/Dom36b.jpg

Zostalo mi natomiast reszta na warsztacik :-)

http://szkut.com/dom/Dom39.jpg

Pyxis, fajnie to wygląda. A policzyłes nakłady poniesione na odpowiednie wyizolowanie chałupy, tak żeby pompa mało prądu "żarła"?? Bo wydaje mi się, że można porównywać koszty związane z nakłądami na taką, czy inną instalację w dwóch podobnie wyizolowanych domkach.

pozdrawiam