plusfoto 12.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) ...poziom Twojego kretynizmu jest coraz wyższy, gratulacje... Dziękuję za docenienie i na wzajem a jak nie potrafisz odróżnić sarkazmu skierowanego do assesora od rzeczywistości to już nie moja wina Edytowane 12 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Dziękuję za docenienie i na wzajem a jak nie potrafisz odróżnić sarkazmu skierowanego do assesora od rzeczywistości to już nie moja wina Hehe.... musisz plusfoto akcentowac bardziej dobrana emotikonka takie teksty. Ja przypuszczalem, ze to sarkazm, bo znalem kontekst z wczesniejszych wypowiedzi Twoich, ale mozna sie bylo latwo pomylic. Zwykle nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Asesor zawsze możesz sobie zafundować taniutkie grzejniczki i super doskonały kociołek na węgiel, nikt Ci nie broni... masz może coś sensownego do powiedzenia na temat tego wątku? Są różne systemy ogrzewania,ja nie preferuję takiego który nigdy się nie spłaci,do niektórych nie może dotrzeć ,wyjaśnij co za różnica oddać kasę elektrowni czy gazowni na raty,albo wydać na dolne źródło,pompę ciepła,podłogówkę dla producenta jednorazowo,różnica jest cały system może się zepsuć... Przyszłość to ocieplenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Są różne systemy ogrzewania,ja nie preferuję takiego który nigdy się nie spłaci, Idac tym tokiem rozumowania, to dziura w dachu i ognisko w salonie. Minimalne koszta inwestycyjne i najtanszy opal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Idac tym tokiem rozumowania, to dziura w dachu i ognisko w salonie. Minimalne koszta inwestycyjne i najtanszy opal. Pyxis to że władowałeś kupę kasy w pompę,to twój ból,bo każdego dnia próbujesz się dowartościować na tym forum.Grzałka do bufora + podłogówka+ styropian na ścianę i jedziesz na narty , anie co dzień podajesz...uff nie dotrze,nawet nie mam nadzieji... Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Asesor2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Przyszłość to ocieplenie.. To prawda, żeby tylko wszyscy tak myśleli i nie kładli w dzisiejszych czasach 10cm na ścianę i 20cm wełny na dach itp... Edytowane 12 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.01.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Dziękuję za docenienie i na wzajem a jak nie potrafisz odróżnić sarkazmu skierowanego do assesora od rzeczywistości to już nie moja wina wykasowałem, ale brzmiało to dwuznacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.01.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Są różne systemy ogrzewania,ja nie preferuję takiego który nigdy się nie spłaci. a który się"spłaci" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Pyxis to że władowałeś kupę kasy w pompę,to twój ból,bo każdego dnia próbujesz się dowartościować na tym forum. Ciebie tez czesto tu widac 27 tys to nie jest "kupe kasy" jak sie buduje dom. Wiesz, tak sie zastanawiam po kiego ch...a meczysz konia w tym watku? Masz jakis problem ze swoim systemem grzewczym? Nietrafiles z wyborem. Jest mi "przykro", ale ja Ci darmowej terapii nie zapewnie. Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 12.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ten temat to typowy flame. Zero informacji tylko pyskówki z piaskownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ten temat to typowy flame. Zero informacji tylko pyskówki z piaskownicy. No coz, ja nikogo na flame'a do watku nie zapraszalem. Zazdrosc jak widac to wredne uczucie -------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-12 23:41:21 (11,99 [d]) --------- Czas pracy CO: 89,74 [h] (88,7%) Czas pracy CWU: 11,48 [h] (Cykli: 40) (Średnio dziennie: 3,3) Suma pracy PCi: 101,2 [h] Startów: 42 (Średnio dziennie: 3,5) Czas pracy śr CO: 7,49 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,96 [h/d] Czas pracy śr: 8,4 [h/d] Szacowane zużycie: 348 [kWh] Średnio: 29,0 [kWh/d] CWU: 56 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d] CO: 292 [kWh] Średnio: 24,3 [kWh/d] CO/100m2: 10,6 [kWh/(d*100m2)] Koszt [1/99%]: 113 zł w tym CO [1/99%]: 94 zł CWU [5/95%]: 20 zł ------------------------------------------------------------------------ Moze faktycznie za malo tu informacji o zuzyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 To prawda, żeby tylko wszyscy tak myśleli i nie kładli w dzisiejszych czasach 10cm na ścianę i 20cm wełny na dach itp... To powiedz to Pyxisowi,bo do niego to nie dotarło,mi powie ze za mało podróżuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 To powiedz to Pyxisowi,bo do niego to nie dotarło,mi powie ze za mało podróżuję ... Masz powyzej moje zuzycie i koszta. Ile bym zaoszczedzil dolepiajac jeszcze 10cm styro? 10 zl miesiecznie? No to faktycznie blad zyciowy zrobilem dajac tylko dyche. 60cm sciana to IMHO porazka jest. Jak bym mieszkal na wschodzie, to moze.... ale na Dolnym Slasku? Po ch... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 A po co ściana suporex 36,można było 24 i 20 styro grafitowy i wyrzucamy pompę na złom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 A po co ściana suporex 36,można było 24 i 20 styro grafitowy i wyrzucamy pompę na złom... 24 to IMHO na garaz, ale nie na dom. Pompa na zlom? Grzal bym pierdem powiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Ja mam w jednym z domów 24+12 cm pustaka ale tak już kupiliśmy no i stawiany był w 77 roku dociepliliśmy styro grafit. 12cm,pierwszy miesiąc grubość muru była porażjąca,teraz tego się nie widzi,rachunki za gaz to 1600zł.ale nie cały sezon,bo teraz nikt tam nie mieszka,zabrakło miesiąca do pełnego sezonudom 120m Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Asesor2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) A ja mial bym jeszcze 18cm wiecej sciany. Asesor, to moze z innej strony. Zalozmy, ze podwajam docieplenie, robie w grafitowym. Na dach - niech bedzie 50cm welny a co! Koszt dla mojego domku w baaaaardzo optymistycznej wersji to dodatkowe 15..... dobra niech bedzie 10 tys. Ile na tym moge ugrac na zyskach energetycznych. Zrobmy zalozenie znowu po optymistycznej lini .... 40% mniej (bo okna te same i wentylacja grawitacyjna) Liczmy dalej: Moje zuzycie na cele CO od 1.10 do teraz to 553 zl. Sezonu niedlugo bedzie polowa i licze,ze na CO sie zamkne w 1200 zl 1200 - 40% = 720 co daje 480 zl oszczednosci na sezon. 10 000 zl / 480 zl =<> 21 lat Po 21 lat bedzie zwrot inwestycji (bez inflacji, odsetek na koncie i innych pierol) i to IMHO w optymistycznych zalozeniach poczatkowych. Ty, wrog wyrzucania kasy w bloto na "gadzety" ktore sie nie zwracaja namawiasz mnie na taka "inwestycje"? Czy zakladamy, ze robie docieplenie za 5 tys zl a oszczednosci mam 70% na zuzyciu, bo tak dobrze wychodzi? Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.01.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A ja mial bym jeszcze 18cm wiecej sciany. Asesor, to moze z innej strony. Zalozmy, ze podwajam docieplenie, robie w grafitowym. Na dach - niech bedzie 50cm welny a co! Koszt dla mojego domku w baaaaardzo optymistycznej wersji to dodatkowe 15..... dobra niech bedzie 10 tys. Ile na tym moge ugrac na zyskach energetycznych. Zrobmy zalozenie znowu po optymistycznej lini .... 40% mniej (bo okna te same i wentylacja grawitacyjna) Liczmy dalej: Moje zuzycie na cele CO od 1.10 do teraz to 553 zl. Sezonu niedlugo bedzie polowa i licze,ze na CO sie zamkne w 1200 zl 1200 - 40% = 720 co daje 480 zl oszczednosci na sezon. 10 000 zl / 480 zl =<> 21 lat Po 21 lat bedzie zwrot inwestycji (bez inflacji, odsetek na koncie i innych pierol) i to IMHO w optymistycznych zalozeniach poczatkowych. Ty, wrog wyrzucania kasy w bloto na "gadzety" ktore sie nie zwracaja namawiasz mnie na taka "inwestycje"? Czy zakladamy, ze robie docieplenie za 5 tys zl a oszczednosci mam 70% na zuzyciu, bo tak dobrze wychodzi? Liczenie na jakikolwiek brak podwyżek cen nosników energii w ciągu 21 lat to są bardzo pobozne zyczenia, niemożliwe do zrealizowania. Sadzę ze ten wzrost będzie dużo wiekszy niż inflacja odsetki itp. Przy takim wzroscie te 21 lat równie dobrze moze zamienic się w 10 lub mniej lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 13.01.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Pyxis wrzuć na luz. Czy ty myślisz, ze ja ci zazdroszcze? Chyba, ze kierujesz ta uwagę do swoich innych rozmówców. Osobiście mam w d... Co kto ma w garażu, na dzialce czy w pomieszczeniu technicznym. Na fm interesują mnie konkretne informacje, niestety w tym wątku ich jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 13.01.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 To pisz o jaki to informacje Ci chodzi. Odpowiem jeśli potrafię.Jestem użytkownikiem PCi (cztery sezony grzewcze) nie sprzedawcą czy instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts