Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Poki mieszkasz pare lat, to obsluga pieca nie jest uciazliwa, ale pomysl co bedzie za lat 5 czy 10. Nie daj Boze bedziesz musial sie na starosc polozyc do jakiegos szpitala. Zona bedzie te wory taszczyla z wunglem w zimie i odkuwala nagar z palnika?

Do 70-tki to my będziemy w pracy albo na cmentarzu. Większości osób budujących jeszcze do tego daleko, ciekawe czy twoja Pc wytrzyma ? Co do samotnej żony w tym czasie to albo znajdzie sobie kogos zdrowszego do pomocy albo trawy na podwórku nie skosi, liści nie zgrabi i z rynien nie wybierze, śniegu nie odśnierzy do szpitala sama nie pojedzie.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panasonic T-CAP przy -15st.C gwarantuje COP2,57,cena kWh w II taryfie to 0,33zł ale biorąc pod uwagę normalne zużycie na cele bytowe w droższej taryfie średnia cena 1kWh wynosi wtedy zależnie od użytkowników 0,4-0,45zł.

Ale moment ...

przed chwilą podawałeś 0,2zł i że nie chciałbyś gazu za 0,27zł ..

Więc skąd nagle się zrobiło 0,33-0,45 ?

No chyba że te 0,2 zł dotyczy takiej "pseudo zimy" ;)

Kaszpir, Ty podaj w koncu kwote o ktora Cie prosilem wczesniej. Bo chyba nie "zgasles" swiadomie? :-)

Przecież napisałem jakie miałem w poprzednim sezonie średnie zuzycie opału. Cały sezon (od 01.10 do 05.2012) zuzyłem około 2,2 tony opału za 700zł za tonę.

Teraz doszło 60m2 , doszedł też rekuperator.

Nie ta to bedzie inna, albo ta tylko z nowa sprezarka. Co to za ronica? Bedzie tak samo bezobslugowa jak ta ta co teraz pracuje.

Do 70 tki jeszce kawałek zobaczymy co będzie na topie i jakie będa ceny nośników. Może obaj będziemy zmieniali na gaz. Ponieważ nie wiem co będzie to zbytnio się tym nie przejmuje podobnie jak tym że mogę nie dać rady wejść po schodach na poddasze.;)

Do 70 tki jeszce kawałek zobaczymy co będzie na topie i jakie będa ceny nośników. Może obaj będziemy zmieniali na gaz. Ponieważ nie wiem co będzie to zbytnio się tym nie przejmuje podobnie jak tym że mogę nie dać rady wejść po schodach na poddasze.;)

Jasne że będziemy zmieniali na gaz polski łupkowy.:p

Ale moment ...

przed chwilą podawałeś 0,2zł i że nie chciałbyś gazu za 0,27zł ..

Więc skąd nagle się zrobiło 0,33-0,45 ?

No chyba że te 0,2 zł dotyczy takiej "pseudo zimy" ;)

Z COP ;)

Cena 0,33 czy 0,4 obowiązuje dla grzania prądem z COP1,pompa przy COP2 ma tą cenę dzieloną na 2 czyli 0,2 z COP3 ma dzieloną na 3 czyli 0,13 itd ;)

No może nie sama cena kWh bo to jest niezmienne ale zużycie prądu jest tak dzielone z COP ale to jest to samo.

Edytowane przez ArturWi

Przecież napisałem jakie miałem w poprzednim sezonie średnie zuzycie opału. Cały sezon (od 01.10 do 05.2012) zuzyłem około 2,2 tony opału za 700zł za tonę.

Teraz doszło 60m2 , doszedł też rekuperator.

OK. Widocznie przeoczylem.

No to ja sie powinienem przy PCi zmiescic w kwocie 1400 zl. Moze nie "spokojnie", ale na pewno nie przekrocze 1500 zl (chciaz licze na 1300 i to mnie zadowoli). Koszta mamy bardzo podobne , tylko ja nawet pluszkiem kiwnac nie musze. Nic. Siedze i patrze na ekran komputera :-)

http://szkut.com/dom/PCi_STAT_SS2.jpg

Pyxis Twoje dane sa bardzo niewiarygone, nie znamy twoich temperatur w domu, nie znamy temp na dworze nie wiemy do jakiej temp grzejesz cwu... na kompie można stworzyc wszystko...

Może nie oceniajmy kolegi w ten sposób, ale z podawanych informacji wynika, że ma dom 5 litrowy co bez rekuperacji jest dla mnie zaskakujące, chyba że grawitację ma mocno ograniczoną.

Spór ogólnie zrobił się trochę ad personam co jest zbędne, choć typowe na forach, a wszystko sprowadza się do uwarunkowań lokalnych i osobistych preferencji.

Jak ceni się wygodę to gaz lub pompa ciepła - jak nie ma gazu to tylko pompa ciepła, bo propan lub olej wychodzi sporo drożej, nie mówiąc o prądzie, jak jest gaz to chyba gaz bo instalacja jest znacznie tańsza kotłownia spokojnie mieści się w 10 000 zł, ale jak bym miał dom 2 litrowy to pewnie grzałbym prądem bo instalacja jest "prawie za darmo".

Jak po taniości to paliwa stałe.

Wracając do kolegi Pyxis'a, czy byłbyś w stanie udostępnić OZC swojego domu bo jak się bawiłem projektowaniem ogrzewania u siebie to dla zabawy robiąc różne symulacje nijak nie moglem się zbliżyć do domu energooszczędnego przy braku rekuperacji.