rybniczanin 30.12.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Sprezarka nowa to koszt max 3 tys zl A jaki jest koszt nowego kottla na eko? Czy on jest "wieczny"? Przepraszam ale jakoś mi się z dublowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pyxis Twoje dane sa bardzo niewiarygone, nie znamy twoich temperatur w domu, nie znamy temp na dworze nie wiemy do jakiej temp grzejesz cwu... na kompie można stworzyc wszystko... Mieszkam w dolnoslaskiem. temp w domu to 22*C Nie mam tez powodow aby kogokolwiek oklamywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Wracając do kolegi Pyxis'a, czy byłbyś w stanie udostępnić OZC swojego domu bo jak się bawiłem projektowaniem ogrzewania u siebie to dla zabawy robiąc różne symulacje nijak nie moglem się zbliżyć do domu energooszczędnego przy braku rekuperacji. OZC mam robine "na sztuke" do odbioru budynku tylko. Jako "swiadectwo energetyzne". Nie bylo mi to potrzebne. Wentylacje grawitacyjna mam zrobiona zgodnie ze sztuka i uzywana wg rozumu i przepisow Nawietzaki w oknach i kratki wylotowe skryzowane tam gdzie nie jest potrzebny tak duzy przeplyw powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Można wiedzieć jaką gwarancję dostałeś na sprężarkę? Chętnie dowiedziałbym się również coś o uwarunkowaniach serwisowych i ewentualnych związanych z tym kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Mieszkam w dolnoslaskiem. temp w domu to 22*C Nie mam tez powodow aby kogokolwiek oklamywac. Ja tam nie wiem... ale np anna76 (albo jakos tak )tez nie miała, albo arturo czy dziesiatki podobnych... po roku pisania anna siedzi w pc aż przykro-jej maz zakłada i sprzedaje pc, arturo-sami wiecie i wiele innych osób na forum Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No ok, ale sprawiasz wrażenie osoby która nie podejmuje decyzji na oko, jak więc dobrałeś moc PC jeśli nie znałeś zapotrzebowania budynku. Zakup urządzenia za kilkanaście tysięcy nie mając pewności czy wydoli trochę nie pasuje do twoich dotychczasowych wypowiedzi. Jeśli wrzucić parametry twojego domu do uproszczonych arkuszy kalkulacji OZC to zapotrzebowanie wyjdzie raczej więcej niż 12kW przy 240m2 domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 odyseuszekkolega pyxis zaczynam odnosić wrażenie że cyfry dobiera sobie podobnie jak artur jak mu pasująjeśli dobrał pompę na oko albo ze zrobionego na sztukę OZC to wyrównuje właśnie do artura czyli w dółtak też było z kosztem kotłowni na gaz -że niby koszt zblizony do pompy ciepłajakieś 2 strony temu o tym pisał.tylko że ja na spotkaniu z inwestorem który ma niby nasze osiedle zagazować usłyszałem że całkowity koszt przyłączenia do rurki nie licząc kociołka to 5tysięcy złotych materiały + robota, jak dodam do tego 5 tysięcy za kociołek to wychodzi 10 nadal to dużo mniej niż za pompę ciepła i żeby nie było - przy gazowym też mi kotłownia niepotrzebna, mogę powiesić w kuchni między szafkami albo w łązience lub przedpokoju, byle blisko dziura nad dach była podrąż mocniej to się może okaże że nie dość że zapotrzebowanie wyższe niż pisze to i źródło ciepła inne- pisał że ma kominek a na zdjęciu koza pisze że ma pompę a może myśli o pompie do CO przy kotle węglowym.niektórym przestałem już wierzyć na słowo nawet na zdjęcie czy papier też nie uwierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 30.12.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 hej, Panowie, ten wątek już dawno został zamieniony w jeden wielki off. Takie przekomarzania są bardzo podobne do dyskusji na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą . Dajcie spokój, przecież i tak nie dojdziecie do porozumienia Pyxis, widze, ze jesteś ze Strzegomia. Może handlujesz, albo masz jakieś znajomosci wśród tych, którzy handlują granitem? A ściślej kostką granitową? Do ciebie mam z 80km, transport mam, a na wiosnę trza brac się za podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mieszkam w dolnoslaskiem. temp w domu to 22*C Nie mam tez powodow aby kogokolwiek oklamywac. Ile kWh energii rocznie zużywasz na całość wg faktur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Na razie jak czytam o użytkownikach pomp ciepła to jedynym wiarygodnym wydaje się adiqq. Tylko o ile pamiętam od razu budował dom pod pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Chętnie dowiedziałbym się również coś o uwarunkowaniach serwisowych i ewentualnych związanych z tym kosztach. Mówisz i masz Koszt przeglądów gwarancyjnych wśród różnych producentów waha się od 150 - 550zł rocznie. Usterki wynikające z winy użytkownika lub po gwarancji są usuwane przez serwis w określonych stawkach tzn.: od 80 do 160zł roboczogodzina. Części zamienne : sprężarka 11kW inverter trzy fazy w zależności od producenta i modelu od 1300zł do 2800zł. koszt wymiany z czynnikiem itp. około 850zł. netto. płyta główna sterownika od 450 do 2000zł w zależności o modelu i producenta pompy wymiana około 150zł. netto. i tak można pisać. Większość firm przy PCPW daje na agregat od 3 do 5 lat gwarancji pod warunkiem przeglądów co roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 @miki121 a co ile trzeba wymieniać czynnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 nigdy chyba że układ się rozszczelni albo przy wymianie elementów układu chłodniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mówisz i masz Koszt przeglądów gwarancyjnych wśród różnych producentów waha się od 150 - 550zł rocznie. Usterki wynikające z winy użytkownika lub po gwarancji są usuwane przez serwis w określonych stawkach tzn.: od 80 do 160zł roboczogodzina. czyli przez 4 sezony wydac trzeba zakładając średni koszt usługi 350zł =1400PLN ja przez 4 sezony na serwis wydałem 4zł - koszt nabycia zawleczek na zapas wziąłem to są dodatkowe koszty które do kosztu rocznego trzeba doliczyć ale jakoś słowem tu żaden z was nie wspomina o tym róznica w koszcie grzania się zmniejsza:p jednym słowem podajecie tylko cyferki które wam pasują podajcie wszystkie. znajdźcie użytkownika który korzysta z pompy 7-8 lat i porównamy koszty poniesione przez niego z kosztami serwisu kotła na eko będzie bardziej wiarygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 nigdy chyba że układ się rozszczelni albo przy wymianie elementów układu chłodniczego Zapytałem bo napisałeś o cenie wymiany z czynnikiem. Czyli przy wymianie układu chłodzącego dodatkowo trzeba płacić za wymianę czynnika.Więc może odpowiesz ile kosztuje w razie rozszczelnienia które jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a kominiarz?? za darmochę przychodzi??a wywóz popiołu, też za darmo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No ok, ale sprawiasz wrażenie osoby która nie podejmuje decyzji na oko, jak więc dobrałeś moc PC jeśli nie znałeś zapotrzebowania budynku. Zakup urządzenia za kilkanaście tysięcy nie mając pewności czy wydoli trochę nie pasuje do twoich dotychczasowych wypowiedzi. Jeśli wrzucić parametry twojego domu do uproszczonych arkuszy kalkulacji OZC to zapotrzebowanie wyjdzie raczej więcej niż 12kW przy 240m2 domu. Zalozylem sobie grzanie tylko tanim pradem w 2 taryfie. To wymaga urzadzenia o wiekszej mocy, bo bedzie mialo mniej czasu na prace. Pmpe mam przewymiarowana o jakies 50%. Nie balem sie wiec ew pomysli. OZC to tylko kawalek papieru i teoretycznych zalozen. Wcale nie jest gwarancja tego, co nam zapewni rzeczywista jakos prac ekip docieplajacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 podrąż mocniej to się może okaże że nie dość że zapotrzebowanie wyższe niż pisze to i źródło ciepła inne- pisał że ma kominek a na zdjęciu koza pisze że ma pompę a może myśli o pompie do CO przy kotle węglowym. niektórym przestałem już wierzyć na słowo nawet na zdjęcie czy papier też nie uwierzę Koza to nie kominek? Daj ze spokoj. To jakies dziecinne lapanie za slowka jest. Czy to mnie uwiarygadnia w Twoich oczach? Czy fotke u sasiada zrobilem albo w necie znalazlem? Nie badzmy dziecmi. http://szkut.com/dom/Dom36.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a kominiarz?? za darmochę przychodzi?? a wywóz popiołu, też za darmo?? Jeśli w domu jest kominek to kominiarz też potrzebny. No chyba że ktoś nie ma ubezpiecznia domu to może sobie kupić zestaw kominiarza za 20-40zł i sam czyścić ... U mnie problem popiołu nie występuje. Wysypuję przed ogrodzenie , tak jak wszyscy. Gratisowe utwardzenie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Zapytałem bo napisałeś o cenie wymiany z czynnikiem. Czyli przy wymianie układu chłodzącego dodatkowo trzeba płacić za wymianę czynnika.Więc może odpowiesz ile kosztuje w razie rozszczelnienia które jest możliwe. Atlatnic - TRI 11, 14, 16 około 450zł. netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts