Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Pyxis, widze, ze jesteś ze Strzegomia. Może handlujesz, albo masz jakieś znajomosci wśród tych, którzy handlują granitem? A ściślej kostką granitową? Do ciebie mam z 80km, transport mam, a na wiosnę trza brac się za podjazd.

Jasne. Napisz na priv, to pdam. Sasiad np ma kamieniarstwo. jeden z forumowiczow tez:

http://forum.muratordom.pl/member.php?101586-k***a*z

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1igor1

kominiarz za darmo bo znajomy

a 40kg popiołu na miesiąc jest utylizowane razem z resztą odpadów więc koszty nie są wyższe z tego powodu

Pyxis

skoro dla Ciebie OZC to tylko kawałek papieru to dla mnie wszystko co tutaj napisałeś właśnie stało się tyle samo warte co ten dokument dla ciebie

wybacz ale z takim podejściem właśnie potwierdziłeś ze równasz do najgorszych

arturku już nie jesteś sam

załóżcie może spółkę- jeśli jeszcze jej nie macie- będziesz arturkowi z niemiec pompy przewoził może wtedy będzie szybciej niż teraz:P

1igor1

kominiarz za darmo bo znajomy

a 40kg popiołu na miesiąc jest utylizowane razem z resztą odpadów więc koszty nie są wyższe z tego powodu

a gdyby kominiarz nie był za darmo... nie porównuj płatnego serwisu do kominiarza znajomego, bo np. ana ma M który montuje pc i też ma serwis za free. ale napisz ile to kosztuje

Pyxis

skoro dla Ciebie OZC to tylko kawałek papieru to dla mnie wszystko co tutaj napisałeś właśnie stało się tyle samo warte co ten dokument dla ciebie

wybacz ale z takim podejściem właśnie potwierdziłeś ze równasz do najgorszych

załóżcie może spółkę- jeśli jeszcze jej nie macie- będziesz arturkowi z niemiec pompy przewoził może wtedy będzie szybciej niż teraz:P

OZC to jest czysta TEORIA. jaki ono ma wplyw na moje REALNE zuzycie. Nie rozumiem.

Rozumiem natomiast, ze Cie drazni to, ze ja mam PCi a ty kociol na wegiel, ale przeciez to nie jest moja wina :-)

Zalozylem sobie grzanie tylko tanim pradem w 2 taryfie. To wymaga urzadzenia o wiekszej mocy, bo bedzie mialo mniej czasu na prace. Pmpe mam przewymiarowana o jakies 50%. Nie balem sie wiec ew pomysli.

OZC to tylko kawalek papieru i teoretycznych zalozen. Wcale nie jest gwarancja tego, co nam zapewni rzeczywista jakos prac ekip docieplajacych. :-)

Wybacz ale przewymiarowanie czegoś o 50% wymaga znajomości pierwotnej wielkości którą się przewymiarowuje. Z tego co napisałeś wcześniej wynika, że tego parametru nie znałeś bo świadectwo energetyczne jak napisałeś pominąłeś jako niewiarygodne i sporządzone na potrzeby odbioru, a innych obliczeń nie wykonałeś. Jeśli źle odczytuję to skąd wiedziałeś że dom który budujesz ma zapotrzebowanie 8kW (po przewymiarowaniu o 50%) dawałoby to 12kW czyli moc twojej pompy. Dostępne w necie projekty gotowe domów 5 litrowych wymagają minimum 20 cm styropianu na elewacji i rekuperatora, ty osiągnąłeś to przy 10 cm i grawitacji, dlatego ponawiam prośbę o OZC lub wyliczenia źródłowe na których się oparłeś przy projektowaniu swojego systemu.

O przepraszam,dla mnie OZC jest najważniejszym i podstawowym świstkiem przy budowie :)

To głownie ten świstek decyduje o wyborze źródła ciepła,dzięki niemu nie wybrałem węgla tylko prąd.

Każdy powinien go mieć,niektórzy na oko dobierają kotły ale jaki instalator taki dobór i takie źródło ciepła ;)

Edytowane przez ArturWi

Wybacz ale przewymiarowanie czegoś o 50% wymaga znajomości pierwotnej wielkości którą się przewymiarowuje. Z tego co napisałeś wcześniej wynika, że tego parametru nie znałeś bo świadectwo energetyczne jak napisałeś pominąłeś jako niewiarygodne i sporządzone na potrzeby odbioru, a innych obliczeń nie wykonałeś. Jeśli źle odczytuję to skąd wiedziałeś że dom który budujesz ma zapotrzebowanie 8kW (po przewymiarowaniu o 50%) dawałoby to 12kW czyli moc twojej pompy. Dostępne w necie projekty gotowe domów 5 litrowych wymagają minimum 20 cm styropianu na elewacji i rekuperatora, ty osiągnąłeś to przy 10 cm i grawitacji, dlatego ponawiam prośbę o OZC lub wyliczenia źródłowe na których się oparłeś przy projektowaniu swojego systemu.

Nie wiem ilu litrowy mam dom, bo sie nad tym nie zastanawialem i tego nie liczylem. Oceny potrzebnej minimalnej mocy PCi dokonalem na podstawie konsultacji z czlowiekiem ktory te pompy produkuje i potwierdzilem lektura tego forum. Nie ma dla mnie znaczenia, czy moj dom potrzebuje faktycznie pomy 6 czy 10 kW bo moja 12tka da rade przy kazdym z tych zalozen. Po prostu nie byly mi potrzebne dokladne kalkulacje OZC, wiec ich nie robilem.

Następny co jeszcze sezonu nie grzał a już mądrości wypisuje. Jesteś trochę lepszy od Arturo, bo masz już pompę i mieszkasz od sierpnia.:p

Przeciez nie podaje zuzycia za ostsnie 3 lata tylko za 3 miesiace. Co ma do rzeczy ile mieszkam?

Co najwyzej mam wyzsze zuzycie niz bedzie za 3 lata jak dom juz calkowicie obeschnie. Moze byc tylko lepiej. :-)

Rozumiem natomiast, ze Cie drazni to, ze ja mam PCi a ty kociol na wegiel, ale przeciez to nie jest moja wina :-)

wybacz ale ja nie mam kompleksów w przeciwieństwie do Ciebie możesz mieć nawet reaktor jądrowy i tak mnie to nie ruszy

ja jestem otwarty na dyskusję o innych źródłach dostarczania do domu ciepła i nie powiedziałem nigdy że pompa jest zła

w przeciwieństwie do ciebie podaję prawdziwe i wszystkie dane a nie tylko te wygodne dla jednej ze stron

1igor1

kominiarz jest kosztem takim samym dla mnie jak dla pyxisa

on ma kozę i musi płacić za przeglądy więc te koszty nie mają wpływu na koszt całkowity bo się znoszą

jeśli ty nie masz komina to jesteś do przodu 80zł rocznie w stosunku do kogoś kto ma

...jeśli ty nie masz komina to jesteś do przodu 80zł rocznie w stosunku do kogoś kto ma

Drogo masz tego kominiarza, ja płace 14zł na kwartał.;)

Edit: Ostatnio chciałem żeby przychodził częściej , bo to kominiarka i to dość szwarna. Nawet te 80zł na rok mogę płacić jej.:p

Edytowane przez rybniczanin

O przepraszam,dla mnie OZC jest najważniejszym i podstawowym świstkiem przy budowie :)

To głownie ten świstek decyduje o wyborze źródła ciepła,dzięki niemu nie wybrałem węgla tylko prąd.

Każdy powinien go mieć,niektórzy na oko dobierają kotły ale jaki instalator taki dobór i takie źródło ciepła ;)

nie miałem na myśli tylko liczenia OZC

w tej materii jesteś bardziej wiarygodny bo przynajmniej w teorii wszystko masz zaplanowane i policzone

chodziło mi o całą resztę.

kolega cię już dogonił a jak go mocniej się przyciśnie to za chwilę cię wyprzedzi

więc ucz się na jego błędach tych popełnionych i tych co za chwilę popełni może jest jeszcze nadzieja

Pyxis

skoro nie wiesz jaki masz dom to co ty właściwie wiesz???

NIC!!!

a jak przyjdzie -25st i mocy zabraknie??? koza może nie dać rady

ale salon masz spory da się ognisko rozpalić

i z popiołem z drewna problemu nie będzie bo możesz w ogrodzie rozsypać więc kosztów nie poniesiesz jak to kolega 1igor1 sugeruje -straszliwych, gdyby nie były tak ogromne to by nie wspominał

i z popiołem z drewna problemu nie będzie bo możesz w ogrodzie rozsypać więc kosztów nie poniesiesz jak to kolega 1igor1 sugeruje -straszliwych, gdyby nie były tak ogromne to by nie wspominał

nie wiem jak u ciebie, ale mam znajomych, co po sezonie zimowym zamawiają przyczepę i wywożą popiół z działki. Czyli płacą za transport + czas na załadowanie, więc nie są to niskie koszty, a jak doliczysz do obsługi pieca kominiarza, czas poświęcony na czyszczenie to ten koszt będzie bliski serwisu, który my musimy wykonać 1 do roku

Nie wiem ilu litrowy mam dom, bo sie nad tym nie zastanawialem i tego nie liczylem. Oceny potrzebnej minimalnej mocy PCi dokonalem na podstawie konsultacji z czlowiekiem ktory te pompy produkuje i potwierdzilem lektura tego forum. Nie ma dla mnie znaczenia, czy moj dom potrzebuje faktycznie pomy 6 czy 10 kW bo moja 12tka da rade przy kazdym z tych zalozen. Po prostu nie byly mi potrzebne dokladne kalkulacje OZC, wiec ich nie robilem.

Wybacz ale zawierzyłeś człowiekowi który produkuje pompy że twój dom będzie potrzebował pompy 8kW, a nie 15kW??? Budując dom za set tysięcy złotych i kupując pompę za kilkanaście oparłeś się na twierdzeniu cżłowieka który może jest super automatykiem ale nie musi się znać na fizyce budowli, wiedzieć jaka jest lambda styropianu, co to są mostki termiczne, jaka jest strata ciepła przy wentylacji grawitacyjnej?

Nie neguję, że pompy ciepła w pewnych konfiguracjach są optymalnym źródłem ogrzewania, ale podziwiam optymizm, ja nie potrafiłbym być aż tak odważny "przy inwestycji życia".

Pyxis

skoro nie wiesz jaki masz dom to co ty właściwie wiesz???

NIC!!!

a jak przyjdzie -25st i mocy zabraknie??? koza może nie dać rady

Wiem ile energii potrzebuje na jego ogrzanie. To chyba rzetelniejsza wiedza niz cyferki z OZC. Nie uwazasz?

A wzeszlej zimy juz bylo tyle na misusie i jakos w domu zimno nie bylo, wiec sie nie martw o mnie na zapas. :-)