Pyxis 30.12.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pyxis, widze, ze jesteś ze Strzegomia. Może handlujesz, albo masz jakieś znajomosci wśród tych, którzy handlują granitem? A ściślej kostką granitową? Do ciebie mam z 80km, transport mam, a na wiosnę trza brac się za podjazd. Jasne. Napisz na priv, to pdam. Sasiad np ma kamieniarstwo. jeden z forumowiczow tez: http://forum.muratordom.pl/member.php?101586-k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 idąc twoim tokiem, jeśli w domu jest klima to serwis i tak potrzebny ...a co do popiołu .... no cóż komentować nie będę. utwardzaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 1igor1kominiarz za darmo bo znajomya 40kg popiołu na miesiąc jest utylizowane razem z resztą odpadów więc koszty nie są wyższe z tego powodu Pyxisskoro dla Ciebie OZC to tylko kawałek papieru to dla mnie wszystko co tutaj napisałeś właśnie stało się tyle samo warte co ten dokument dla ciebiewybacz ale z takim podejściem właśnie potwierdziłeś ze równasz do najgorszycharturku już nie jesteś samzałóżcie może spółkę- jeśli jeszcze jej nie macie- będziesz arturkowi z niemiec pompy przewoził może wtedy będzie szybciej niż teraz:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ile kWh energii rocznie zużywasz na całość wg faktur? Za ostatni rok kalendarzowy wychodzi 8000 kWh. Ale to dane niemiarodajne, bo mieszkam dopiero od sierpnia. Wczesniej byl grzany pusty dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 1igor1 kominiarz za darmo bo znajomy a 40kg popiołu na miesiąc jest utylizowane razem z resztą odpadów więc koszty nie są wyższe z tego powodu a gdyby kominiarz nie był za darmo... nie porównuj płatnego serwisu do kominiarza znajomego, bo np. ana ma M który montuje pc i też ma serwis za free. ale napisz ile to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pyxis skoro dla Ciebie OZC to tylko kawałek papieru to dla mnie wszystko co tutaj napisałeś właśnie stało się tyle samo warte co ten dokument dla ciebie wybacz ale z takim podejściem właśnie potwierdziłeś ze równasz do najgorszych arturku już nie jesteś sam załóżcie może spółkę- jeśli jeszcze jej nie macie- będziesz arturkowi z niemiec pompy przewoził może wtedy będzie szybciej niż teraz:P OZC to jest czysta TEORIA. jaki ono ma wplyw na moje REALNE zuzycie. Nie rozumiem. Rozumiem natomiast, ze Cie drazni to, ze ja mam PCi a ty kociol na wegiel, ale przeciez to nie jest moja wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Zalozylem sobie grzanie tylko tanim pradem w 2 taryfie. To wymaga urzadzenia o wiekszej mocy, bo bedzie mialo mniej czasu na prace. Pmpe mam przewymiarowana o jakies 50%. Nie balem sie wiec ew pomysli. OZC to tylko kawalek papieru i teoretycznych zalozen. Wcale nie jest gwarancja tego, co nam zapewni rzeczywista jakos prac ekip docieplajacych. Wybacz ale przewymiarowanie czegoś o 50% wymaga znajomości pierwotnej wielkości którą się przewymiarowuje. Z tego co napisałeś wcześniej wynika, że tego parametru nie znałeś bo świadectwo energetyczne jak napisałeś pominąłeś jako niewiarygodne i sporządzone na potrzeby odbioru, a innych obliczeń nie wykonałeś. Jeśli źle odczytuję to skąd wiedziałeś że dom który budujesz ma zapotrzebowanie 8kW (po przewymiarowaniu o 50%) dawałoby to 12kW czyli moc twojej pompy. Dostępne w necie projekty gotowe domów 5 litrowych wymagają minimum 20 cm styropianu na elewacji i rekuperatora, ty osiągnąłeś to przy 10 cm i grawitacji, dlatego ponawiam prośbę o OZC lub wyliczenia źródłowe na których się oparłeś przy projektowaniu swojego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Za ostatni rok kalendarzowy wychodzi 8000 kWh. Ale to dane niemiarodajne, bo mieszkam dopiero od sierpnia. Wczesniej byl grzany pusty dom. Następny co jeszcze sezonu nie grzał a już mądrości wypisuje. Jesteś trochę lepszy od Arturo, bo masz już pompę i mieszkasz od sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) arturku już nie jesteś sam O przepraszam,dla mnie OZC jest najważniejszym i podstawowym świstkiem przy budowie To głownie ten świstek decyduje o wyborze źródła ciepła,dzięki niemu nie wybrałem węgla tylko prąd. Każdy powinien go mieć,niektórzy na oko dobierają kotły ale jaki instalator taki dobór i takie źródło ciepła Edytowane 30 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Wybacz ale przewymiarowanie czegoś o 50% wymaga znajomości pierwotnej wielkości którą się przewymiarowuje. Z tego co napisałeś wcześniej wynika, że tego parametru nie znałeś bo świadectwo energetyczne jak napisałeś pominąłeś jako niewiarygodne i sporządzone na potrzeby odbioru, a innych obliczeń nie wykonałeś. Jeśli źle odczytuję to skąd wiedziałeś że dom który budujesz ma zapotrzebowanie 8kW (po przewymiarowaniu o 50%) dawałoby to 12kW czyli moc twojej pompy. Dostępne w necie projekty gotowe domów 5 litrowych wymagają minimum 20 cm styropianu na elewacji i rekuperatora, ty osiągnąłeś to przy 10 cm i grawitacji, dlatego ponawiam prośbę o OZC lub wyliczenia źródłowe na których się oparłeś przy projektowaniu swojego systemu. Nie wiem ilu litrowy mam dom, bo sie nad tym nie zastanawialem i tego nie liczylem. Oceny potrzebnej minimalnej mocy PCi dokonalem na podstawie konsultacji z czlowiekiem ktory te pompy produkuje i potwierdzilem lektura tego forum. Nie ma dla mnie znaczenia, czy moj dom potrzebuje faktycznie pomy 6 czy 10 kW bo moja 12tka da rade przy kazdym z tych zalozen. Po prostu nie byly mi potrzebne dokladne kalkulacje OZC, wiec ich nie robilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Następny co jeszcze sezonu nie grzał a już mądrości wypisuje. Jesteś trochę lepszy od Arturo, bo masz już pompę i mieszkasz od sierpnia. Przeciez nie podaje zuzycia za ostsnie 3 lata tylko za 3 miesiace. Co ma do rzeczy ile mieszkam? Co najwyzej mam wyzsze zuzycie niz bedzie za 3 lata jak dom juz calkowicie obeschnie. Moze byc tylko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 30.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Moze kominiarz 50 zł. Można samemu szczotka, ciężarek i mocna linka razem 30 zł, raz w roku 10 min pracy. Popiół można wywozić ale można sie z kimś dogadać, ja wysypuje droge wewnętrzną u sąsiada, za jego zgodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Rozumiem natomiast, ze Cie drazni to, ze ja mam PCi a ty kociol na wegiel, ale przeciez to nie jest moja wina wybacz ale ja nie mam kompleksów w przeciwieństwie do Ciebie możesz mieć nawet reaktor jądrowy i tak mnie to nie ruszy ja jestem otwarty na dyskusję o innych źródłach dostarczania do domu ciepła i nie powiedziałem nigdy że pompa jest zła w przeciwieństwie do ciebie podaję prawdziwe i wszystkie dane a nie tylko te wygodne dla jednej ze stron 1igor1 kominiarz jest kosztem takim samym dla mnie jak dla pyxisa on ma kozę i musi płacić za przeglądy więc te koszty nie mają wpływu na koszt całkowity bo się znoszą jeśli ty nie masz komina to jesteś do przodu 80zł rocznie w stosunku do kogoś kto ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a kominiarz liczy od przyjazdu czy od ilości przewodów spalinowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) ...jeśli ty nie masz komina to jesteś do przodu 80zł rocznie w stosunku do kogoś kto ma Drogo masz tego kominiarza, ja płace 14zł na kwartał. Edit: Ostatnio chciałem żeby przychodził częściej , bo to kominiarka i to dość szwarna. Nawet te 80zł na rok mogę płacić jej. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 O przepraszam,dla mnie OZC jest najważniejszym i podstawowym świstkiem przy budowie To głownie ten świstek decyduje o wyborze źródła ciepła,dzięki niemu nie wybrałem węgla tylko prąd. Każdy powinien go mieć,niektórzy na oko dobierają kotły ale jaki instalator taki dobór i takie źródło ciepła nie miałem na myśli tylko liczenia OZC w tej materii jesteś bardziej wiarygodny bo przynajmniej w teorii wszystko masz zaplanowane i policzone chodziło mi o całą resztę. kolega cię już dogonił a jak go mocniej się przyciśnie to za chwilę cię wyprzedzi więc ucz się na jego błędach tych popełnionych i tych co za chwilę popełni może jest jeszcze nadzieja Pyxis skoro nie wiesz jaki masz dom to co ty właściwie wiesz??? NIC!!! a jak przyjdzie -25st i mocy zabraknie??? koza może nie dać rady ale salon masz spory da się ognisko rozpalić i z popiołem z drewna problemu nie będzie bo możesz w ogrodzie rozsypać więc kosztów nie poniesiesz jak to kolega 1igor1 sugeruje -straszliwych, gdyby nie były tak ogromne to by nie wspominał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 i z popiołem z drewna problemu nie będzie bo możesz w ogrodzie rozsypać więc kosztów nie poniesiesz jak to kolega 1igor1 sugeruje -straszliwych, gdyby nie były tak ogromne to by nie wspominał nie wiem jak u ciebie, ale mam znajomych, co po sezonie zimowym zamawiają przyczepę i wywożą popiół z działki. Czyli płacą za transport + czas na załadowanie, więc nie są to niskie koszty, a jak doliczysz do obsługi pieca kominiarza, czas poświęcony na czyszczenie to ten koszt będzie bliski serwisu, który my musimy wykonać 1 do roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 w przeciwieństwie do ciebie podaję prawdziwe i wszystkie dane a nie tylko te wygodne dla jednej ze stron W moich oczach lzesz jak pies. Nie wierze w ani jedna wartosc podana przez Ciebie. Pewnie spalies z 5 ton wegla a tu podajesz 2, bo tak wygodniej dla Twoich teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie wiem ilu litrowy mam dom, bo sie nad tym nie zastanawialem i tego nie liczylem. Oceny potrzebnej minimalnej mocy PCi dokonalem na podstawie konsultacji z czlowiekiem ktory te pompy produkuje i potwierdzilem lektura tego forum. Nie ma dla mnie znaczenia, czy moj dom potrzebuje faktycznie pomy 6 czy 10 kW bo moja 12tka da rade przy kazdym z tych zalozen. Po prostu nie byly mi potrzebne dokladne kalkulacje OZC, wiec ich nie robilem. Wybacz ale zawierzyłeś człowiekowi który produkuje pompy że twój dom będzie potrzebował pompy 8kW, a nie 15kW??? Budując dom za set tysięcy złotych i kupując pompę za kilkanaście oparłeś się na twierdzeniu cżłowieka który może jest super automatykiem ale nie musi się znać na fizyce budowli, wiedzieć jaka jest lambda styropianu, co to są mostki termiczne, jaka jest strata ciepła przy wentylacji grawitacyjnej? Nie neguję, że pompy ciepła w pewnych konfiguracjach są optymalnym źródłem ogrzewania, ale podziwiam optymizm, ja nie potrafiłbym być aż tak odważny "przy inwestycji życia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pyxis skoro nie wiesz jaki masz dom to co ty właściwie wiesz??? NIC!!! a jak przyjdzie -25st i mocy zabraknie??? koza może nie dać rady Wiem ile energii potrzebuje na jego ogrzanie. To chyba rzetelniejsza wiedza niz cyferki z OZC. Nie uwazasz? A wzeszlej zimy juz bylo tyle na misusie i jakos w domu zimno nie bylo, wiec sie nie martw o mnie na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts