Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

nie wiem jak u ciebie, ale mam znajomych, co po sezonie zimowym zamawiają przyczepę i wywożą popiół z działki. Czyli płacą za transport + czas na załadowanie, więc nie są to niskie koszty, a jak doliczysz do obsługi pieca kominiarza, czas poświęcony na czyszczenie to ten koszt będzie bliski serwisu, który my musimy wykonać 1 do roku

Ja nie mam domu ocieplonego i w sezonie grzewczym wywożę z węgla dwa metalowe 110l kubły popiołu ze śmieciami. Czyli 17złx2 plus dodatkowo 2zł za każdy worek posegregowanych śmieci. No niech miesięcznie będą 3 worki. Czyli wychodzi 40zł miesięcznie wywóz śmieci. Ile Ty płacisz za wywóz?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1igor1

może ja wiem o pompach niewiele ale ty o kotłach na eko chyba jeszcze mniej

wybacz ale mam wrażenie że cię koledzy do pomocy w obronie poglądów ściągnęli bo sobie nie radzą

popiół wsypuję do kosza na odpady. nie wolno tam sypać tylko gorącego bo wiadomo kosz z tworzywa i się rozpuści

jak wystygnie biorę węglareczkę w której jest około 7kg popiołu-tyle go jest z zasypu 100kg eko

to takie czarne cuś co dla ciebie jest BE

wsypuję do kosza i zamykam klapę

a obsługa kotła i czyszczenie - dla mnie dodatkowa porcja ruchu więc zysk a nie koszt - jeśli tobie tyłek przywarł do kanapy to przykro mi bardzo ja wolę robić wkoło swojego domu i w nim bo ciężko na to pracuję by go mieć

jeśli ty nie potrafisz docenić to przykro mi bardzo

a wracając do meritum czyli kosztów

ktoś tu wspominał że nierzadko trzeba dodatkowej zmiany w temacie izolacji budynku co w połączeniu z zakupem pompy podnosi wysokość kredytu

znalazł się ktoś odważny co policzył ile rata wyższa przez kiladziesiąt lat z tego powodu???

załóżmy tylko wydatek o jakim pisał arturo czyli 15tysięcy za dodatkowe ocieplenie i róznicę w koszcie źródła ciepła- kocioł na eko 8 tys pompa 20 tys

czyli kredyt wyższy o 15+12=27tysięcy

o tym też wszyscy milczycie

jak ktoś dostał dotację to mniej ale ilu nie dostało???

chcecie dalej o kosztach rozmawiać???

spytajcie artura czy spi dobrze ze swoimi 2200zł co miesiąc a sprzedaż słaba oj słaba

Ja nie mam domu ocieplonego i w sezonie grzewczym wywożę z węgla dwa metalowe 110l kubły popiołu ze śmieciami. Czyli 17złx2 plus dodatkowo 2zł za każdy worek posegregowanych śmieci. No niech miesięcznie będą 3 worki. Czyli wychodzi 40zł miesięcznie wywóz śmieci. Ile Ty płacisz za wywóz?

to masz szczęście, bo masz popiołu mało, ale mniejsza z tym, co do śmieci, to mam trochę inaczej liczoną stawkę bo płacę od osoby.

kończąc głupią polemikę - jak doliczysz wszystkie koszty obsługi pieca na węgiel lub pochodne to w skali roku będą one bardzo porównywalne z pompą powietrzną, a na pewno wyższe od pompy gruntowej.

1igor1

wybacz ale mam wrażenie że cię koledzy do pomocy w obronie poglądów ściągnęli bo sobie nie radzą

popiół wsypuję do kosza na odpady. nie wolno tam sypać tylko gorącego bo wiadomo kosz z tworzywa i się rozpuści

jak wystygnie biorę węglareczkę w której jest około 7kg popiołu-tyle go jest z zasypu 100kg eko

to takie czarne cuś co dla ciebie jest BE

w przypadku eko jest mało, ale w przypadku miału i mułu - to nie raz ile wrzucisz tyle wyciągniesz. nie ograniczaj się tylko do eko grochu ...

W moich oczach lzesz jak pies. Nie wierze w ani jedna wartosc podana przez Ciebie. Pewnie spalies z 5 ton wegla a tu podajesz 2, bo tak wygodniej dla Twoich teorii.

;-)

przyjedz sprawdź

jak kłamię zwrócę ci za podróż i jeszcze ugoszczę

mam wszystko w excelu bo mam świra małego na tym punkcie

a ty poświadczyłeś nieprawdę i zapłaciłeś za OZC które nie zostało zrobione właściwie

może napiszemy gdzie trzeba???

zobaczymy kto zyska kto straci???

uważaj bo ja się swoich słów nie boję a ty za swoje zaraz przepraszał będziesz

już zaczynasz rzucać epitety a to tylko potwierdza moje zdanie o tobie

przykro mi że dołączyłeś właśnie do grona kłamców

nie spaliłem 2 ton

gdzie to napisałem???- pokaż albo odszczekaj

nie wiem jak u ciebie, ale mam znajomych, co po sezonie zimowym zamawiają przyczepę i wywożą popiół z działki. Czyli płacą za transport + czas na załadowanie, więc nie są to niskie koszty, a jak doliczysz do obsługi pieca kominiarza, czas poświęcony na czyszczenie to ten koszt będzie bliski serwisu, który my musimy wykonać 1 do roku

Pewnie spalają z 5-6 ton węgla na sezon ale popiołu wywożą ze dwa pełne kamazy?

Napisz, że jeszcze ładowarkę wynajmują do załadunku. Napisz, że widziałeś.

A Ciebie ile kosztowało sprawdzanie licznika od pompy? Też wyceniasz swój wolny czas?

Ile Cię kosztowało sprawdzenie i wpisanie kWh w stopce?

1igor1

Co do obrony poglądów, to ja do grzania nastawiałem się tylko na kominek, a pompę mam głównie ze względu na klimę i po to ją brałem, a że dodatkowo grzeje i to tanio, to w domu mam tylko kozę i ogrzewanie nadmuchowe na pompie ciepła z czego jestem bardzo zadowolony

a wracając do meritum czyli kosztów

ktoś tu wspominał że nierzadko trzeba dodatkowej zmiany w temacie izolacji budynku co w połączeniu z zakupem pompy podnosi wysokość kredytu

znalazł się ktoś odważny co policzył ile rata wyższa przez kiladziesiąt lat z tego powodu???

załóżmy tylko wydatek o jakim pisał arturo czyli 15tysięcy za dodatkowe ocieplenie i róznicę w koszcie źródła ciepła- kocioł na eko 8 tys pompa 20 tys

czyli kredyt wyższy o 15+12=27tysięcy

o tym też wszyscy milczycie

jak ktoś dostał dotację to mniej ale ilu nie dostało???

chcecie dalej o kosztach rozmawiać???

spytajcie artura czy spi dobrze ze swoimi 2200zł co miesiąc a sprzedaż słaba oj słaba

Nie zrozumiałeś widoczne to jeszcze raz wytłumaczę,mój koszt zejścia z projektowych 86kWh/m2/rok i 6kW(projekt gotowy tyle przewidywał) do 40kWh/m2/rok z WM i 3,5kW wyniósł 17tys.zł ale było to pod grzanie prądem ale dzieki temu kupiłem pompę o mniejszej mocy grzewczej.

Gdybym zostawił 86kWh/m2/rok czyli budował tak jak w projekcie gotowym to w niczym nie przeszkadzało by kupić pompy ciepła,po prostu kupiłbym pompę o większej mocy grzewczej i tyle :)

Zmniejszanie zapotrzebowania uważam za podstawę obniżenia rachunków za ogrzewanie i to nie ważne czym będziemy grzali.

A z 2200zł miesięcznie ciężko się żyje,oj ciężko ;)

Edytowane przez ArturWi

Pewnie spalają z 5-6 ton węgla na sezon ale popiołu wywożą ze dwa pełne kamazy?

Napisz, że jeszcze ładowarkę wynajmują do załadunku. Napisz, że widziałeś.

A Ciebie ile kosztowało sprawdzanie licznika od pompy? Też wyceniasz swój wolny czas?

Ile Cię kosztowało sprawdzenie i wpisanie kWh w stopce?

spalają około 8 ton czarnego BE jak to kolega określił, wywożą jedną przyczepę taką od traktora, ładują ręcznie, widziałem, ba nawet zdarzyło się pomóc,

Co do licznika mam go w łazience, więc idąc umyć ręce mogą zerknąć na licznik - czas 2sekundy niech będzie i 50zł za godzinę, to policz sobie ile mnie to kosztuje, a ile ty czasu spędzasz na czyszczeniu swoje pieca .... ja czyszczę czasami tylko kominek, a i tak mam dość tego co wytwarza popiół!

zeby nie było niedomówień, 8 ton mułu czy miału, nie ekogrochu

Edytowane przez 1igor1

przyjedz sprawdź

jak kłamię zwrócę ci za podróż i jeszcze ugoszczę

mam wszystko w excelu bo mam świra małego na tym punkcie

a ty poświadczyłeś nieprawdę i zapłaciłeś za OZC które nie zostało zrobione właściwie

może napiszemy gdzie trzeba???

zobaczymy kto zyska kto straci???

uważaj bo ja się swoich słów nie boję a ty za swoje zaraz przepraszał będziesz

już zaczynasz rzucać epitety a to tylko potwierdza moje zdanie o tobie

przykro mi że dołączyłeś właśnie do grona kłamców

nie spaliłem 2 ton

gdzie to napisałem???- pokaż albo odszczekaj

Przyjedz do mnie i sprawdz faktury. Jak klamie to tez za podroz zwroce.(matko, co za zenada)

Myslisz, ze ja sobie na karteczkach notuje.

A z ciagotkami do ORMO to juz sobie sam musisz poradzic.

Nie wiem czy to piszesz powaznie i jestes podpity, czy to po prostu jakis inny rodzaj "inwalidztwa".

Jest tez takie powiedzenie: "Nie strasz, nie starsz bo sie zesrasz" Wez to sobie do serca i nie zachowuj sie jak szczyl przy trzepaku.

to masz szczęście, bo masz popiołu mało, ale mniejsza z tym, co do śmieci, to mam trochę inaczej liczoną stawkę bo płacę od osoby.

kończąc głupią polemikę - jak doliczysz wszystkie koszty obsługi pieca na węgiel lub pochodne to w skali roku będą one bardzo porównywalne z pompą powietrzną, a na pewno wyższe od pompy gruntowej.

Tylko że ja jestem w tej sytuacji że robię sam przy kotle i nie płace za serwis. Czyli tych kosztów nie ponoszę. Tak zgodzę się z Tobą, jeśli projektowałeś dom z myślą o pompie ciepła i zrobiłeś odpowiednią izolację do korzystania z niej i WM , to możesz porównywać. Jeśli budowałeś standardowo to już nie jest tak różowo.

Edytowane przez rybniczanin

spalają około 8 ton czarnego BE jak to kolega określił, wywożą jedną przyczepę taką od traktora, ładują ręcznie, widziałem, ba nawet zdarzyło się pomóc,

Co do licznika mam go w łazience, więc idąc umyć ręce mogą zerknąć na licznik - czas 2sekundy niech będzie i 50zł za godzinę, to policz sobie ile mnie to kosztuje, a ile ty czasu spędzasz na czyszczeniu swoje pieca .... ja czyszczę czasami tylko kominek, a i tak mam dość tego co wytwarza popiół!

Licznik w łazience? Pewnie masz tam jeszcze rozdzielnię elektryczną? Nad wanną czy pod?

Nie czyszczę pieca. Mam gazówkę:)

Nie jestem zwolennikiem węgla ale szanuję wybór innych

artur

ale koszt poniosłeś???

czy może nie skoro i tak byś kupił pompę???

kasa wydana, koszt poniesiony a czy zasadnie - to już tylko Ty wiesz

Koszt poniosłem ale taki sam koszt bym poniósł niezależnie czym bym grzał czy węglem,czy gazem,czy prądem czy pompą :)

Dom postawiłem do końca życia i chcę płacić niskie rachunki,teraz i na emeryturze ;)

Pompa tylko i wyłącznie przez cwu gdyż przypuszczalne zużycie będzie w okolicach 5000kWh a na c.o wychodzi 4800kWh a samej pompy do cwu nie opłacało się kupować.

Edytowane przez ArturWi

Licznik w łazience? Pewnie masz tam jeszcze rozdzielnię elektryczną? Nad wanną czy pod?

Nie czyszczę pieca. Mam gazówkę:)

Nie jestem zwolennikiem węgla ale szanuję wybór innych

jak masz gazówkę, to tak samo ponosisz jakieś koszty nie związane z samym gazem, ale nie musisz przynajmniej czyścić tego syfu, co do licznika - mam w go łazience bo początkowo połowa łazienki to miała być kotłownia, a że jest pompa, to mam większą łazienkę, a rozdzielnia znalazła się w łazience - nad pralką w dodatku ... :)

Ile drewna w tym czasie spaliłeś?

A ze 3 worki wegla w takiej stalowej kozie. Palilem w listopadzie jak jeszcze nie mialem uruchomionej pompy a byly swiero wylane posadzki. Przy samej dzialajacej juz pompie poszlo moze ze 2 worki. W te najwieksze mrozy w lutym. Nie chcialem puszczac pompy w drogim pradzie.

Przyjedz do mnie i sprawdz faktury. Jak klamie to tez za podroz zwroce.(matko, co za zenada)

Myslisz, ze ja sobie na karteczkach notuje.

A z ciagotkami do ORMO to juz sobie sam musisz poradzic.

Nie wiem czy to piszesz powaznie i jestes podpity, czy to po prostu jakis inny rodzaj "inwalidztwa".

Jest tez takie powiedzenie: "Nie strasz, nie starsz bo sie zesrasz" Wez to sobie do serca i nie zachowuj sie jak szczyl przy trzepaku.

jest przedostatni dzien roku i doszedłem do wniosku że jeszcze żadnego złego uczynku nie zrobiłem

i właśnie uznałem że tobie dokopię

ja nie piszę nieprawdy

nie ukrywam niczego

już się bronisz kolejnymi sloganami o inwalidztwie i innych takich a nie odpowiedziałeś gdzie napisałem że spaliłem 2 tony

już wolę dyskusję z arturem on przynajmniej nie jest tak jak ty wyrwany z kontekstu

nie wiesz nic o domu w którym mieszkasz, pompę kupujesz na oko i ty mnie chcesz pouczać i uświadamiać i przekonywać do swoich racji???- to jest żenada

przepraszam że zmarnowałem swoj cenny czas na pisanie w tym wątku.

1igor1

z tony węgla jest maksymalnie 14% popiołu więc przyczepa to mało możliwe ale to już nie istotne

jeśli Cię jakimś słowem uraziłem nie było to moim zamiarem

przepraszam

resztę "pompiarzy"żegnam bez żalu