kbab 30.12.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A ze 3 worki wegla w takiej stalowej kozie. Czas pokaże czy zmieścisz się w 20000kWh/rok za całość - obstawiam, że przy tak dużym domu będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 OK. Widocznie przeoczylem. No to ja sie powinienem przy PCi zmiescic w kwocie 1400 zl. Moze nie "spokojnie", ale na pewno nie przekrocze 1500 zl (chciaz licze na 1300 i to mnie zadowoli). Koszta mamy bardzo podobne , tylko ja nawet pluszkiem kiwnac nie musze. Nic. Siedze i patrze na ekran komputera Powiem tak ... Jeśli faktycznie grzejesz te swoje 230m2 do temperatury 22 stopni nonstop i dotyczy to całej tej powierzchni i planujesz wydać 1400zł to jestem delikatnie mówiąc w szoku ... Domu nie masz super energooszczednego , nie masz też WM ... No chyba że z tych 230m2 ogrzewanych do 22 stopni jest zupełnie mniejsza powierzchnia a te 22 stopnie tez nie zawsze i nie wszedzie i itd ... Plus dodatkowo kochasz ogień i palenie w kominku Jeśli nie to będę pod wielkim wrażeniem , bo niestety wyniki jakie podawali inni posiadacze pomp nie były aż tak cudowne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Czas pokaże czy zmieścisz się w 20000kWh/rok za całość - obstawiam, że przy tak dużym domu będzie ciężko. Ale mowisz o pradze do zasilania PCi czy energii dostarczonej w podlogowke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jeśli nie to będę pod wielkim wrażeniem , bo niestety wyniki jakie podawali inni posiadacze pomp nie były aż tak cudowne ... Widocznie nie czytałeś postów i danych maluxa 7-10kWh/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Powiem tak ... Jeśli faktycznie grzejesz te swoje 230m2 do temperatury 22 stopni nonstop i dotyczy to całej tej powierzchni i planujesz wydać 1400zł to jestem delikatnie mówiąc w szoku ... Domu nie masz super energooszczednego , nie masz też WM ... No chyba że z tych 230m2 ogrzewanych do 22 stopni jest zupełnie mniejsza powierzchnia a te 22 stopnie tez nie zawsze i nie wszedzie i itd ... Plus dodatkowo kochasz ogień i palenie w kominku Jeśli nie to będę pod wielkim wrażeniem , bo niestety wyniki jakie podawali inni posiadacze pomp nie były aż tak cudowne ... 230m2 to grzana powierzchnia. W miare rownomiernie (nieraz jest roznica z 0,5*C miedzy dolem a poddaszem, ale to raczej nieistotne) Garaz i kotlownia nie sa ogrzewane. W kominku (kozie) pale raczej sporadycznie. Po prostu w salonie robi sie wtedy dla mnie za goraco. Glowne rozpalki to jak przyjada w odzwiedziny goscie i sobie zazycza ogien poogldac. Spelniam ta prosbe. Co do zuzycia, to na biezaco je prezentuje w watku o pompach ciepla. Z tego co obserwuje wskaznik zuzycia ma 100m2 pow podlogi mam raczej wyzszy od sredniej. Nie wiem skad masz dane o zuzyciu innych "pompiarzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Ale mowisz o pradze do zasilania PCi czy energii dostarczonej w podlogowke? Wiesz dokładnie o czym mówię - całość w kWh to prąd wg faktur, drewno i inne nośniki energii na rok - moje dane znasz - podaję co do kWh i grosza. Z tych 8000kWh jaki udział jest dziennej? Edytowane 30 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a gdyby kominiarz nie był za darmo... nie porównuj płatnego serwisu do kominiarza znajomego, bo np. ana ma M który montuje pc i też ma serwis za free. ale napisz ile to kosztuje Ja przegląd kominiarski miałem w tamtym roku. Płaciłem chyba z 60zł bo nie chciałem papieru. Z papierem chyba 100zł. przegląd raz na rok. Cena za wyczyszcznie 2 kanałów (kominek + piec) i obejrzenie wentylacji. Teraz wezmę z papierem bo potrzebny jest do ubezpieczenia. Myślę nad zakupem kuli ze szczotką aby samemu też wyczyścić sobie komin , choć nie wiem czy jest sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Wiesz dokładnie o czym mówię - całość w kWh to prąd wg faktur, drewno i inne nośniki energii na rok - moje dane znasz - podaję co do kWh i grosza. Z tych 8000kWh jaki udział jest dziennej? Czyli uwazasz, ze licznik nakreci mi w roku 20 tys kWh zuzycia? Bo nie moge zalapac. Dziennej 2435 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 to masz szczęście, bo masz popiołu mało, ale mniejsza z tym, co do śmieci, to mam trochę inaczej liczoną stawkę bo płacę od osoby. kończąc głupią polemikę - jak doliczysz wszystkie koszty obsługi pieca na węgiel lub pochodne to w skali roku będą one bardzo porównywalne z pompą powietrzną, a na pewno wyższe od pompy gruntowej. Ale jakie koszty ? 100zł za kominiarza raz do roku. Jeśli ktoś ma kominek w domu to ten koszt także poniesie , nie ważne czy pali gazem , czy ma pompę ciepła. Wywóz popiołu ? Niech będzie to 50zł za cały sezon. Za 50zł mam wywózkę kosza 240L co 2 tygodnie , tyli musiałbym mieć 480L popiołu ... Ale niech będzie. Powiedzmy 150zł za CAŁY rok i to są kwoty mocno zawyżone ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 30.12.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jasne. Napisz na priv, to pdam. Sasiad np ma kamieniarstwo. jeden z forumowiczow tez: http://forum.muratordom.pl/member.php?101586-k***a*z dzięki serdeczne. Jak coś to sie odezwę. W ramach rewanżu zapraszam do siebie, jak będziecie się wybierać w Izery . I przy okazji oblookasz sobie moją kotłownię z piecykiem na groch Chłopy, dajcie już spokój, bo się pozagryzacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli uwazasz, ze licznik nakreci mi w roku 20 tys kWh zuzycia? Bo nie moge zalapac. Dziennej 2435 kWh. do prądu musisz dodać drewno i węgiel do kozy - w swoim "kalkulatorku kieszonkowym" bez problemu policzysz roczne zużyte kWh z całości. znasz to z tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=5705065&viewfull=1#post5705065 masz niezłe wykorzystanie tańszej taryfy, ale czy utrzymasz takie proporcje przy zamieszkaniu? Raczej nie masz na to szans, zatem za prąd zapłacisz ponad 4kzł/rok. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 do prądu musisz dodać drewno i węgiel do kozy - w swoim "kalkulatorku kieszonkowym" bez problemu policzysz roczne zużyte kWh z całości. znasz to z tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=5705065&viewfull=1#post5705065 No to Cie bede musial zmartwic. Ja na liczniku nie wykrece w tym sezonie wiecej jak 8-9tys kWh. Jesli pale w kominku to tylko brykietem w paczkach. Taka "cegielka" i zaopatrzylem sie "az" w 10 opakowan. Pewnie na 2 lata bede mial Gdzie tu te Twoje "wyliczone" 20 tys kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Gdzie tu te Twoje "wyliczone" 20 tys kWh? Pomieszkasz troszkę dłużej niż kilka miesięcy, przekalkulujesz to się przekonasz. Masz wentylację grawitacyjną, czy wiesz ile energii ona pochłania? Policz na swoim "kalkulatorku kieszonkowym" - jak będziesz miał problem to skorzystaj z mojego arkusza - może też Ci się do czegoś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pomieszkasz troszkę dłużej niż kilka miesięcy, przekalkulujesz to się przekonasz. Masz wentylację grawitacyjną, czy wiesz ile energii ona pochłania? Policz na swoim "kalkulatorku kieszonkowym" - jak będziesz miał problem to skorzystaj z mojego arkusza - może też Ci się do czegoś przyda. Ale po co mam to liczyc. Wentylacji nie zmienie. Ja mam teraz realne zuzycie spisywane z licznika i placone do Taurona. To chyba dokladniej niz wyliczone z Excela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 ...nie rozumiem czemu robicie taką nagonkę na Pyxisa, przecież jego zużycie nie jest aż tak bardzo dziwne, skąd się wzięły te Wasze wnioski skoro jak rozumiem grzejecie węglem i pompy znacie tylko z opowiadań... najlepszy był szanowny Pan timon, jakby to była rozmowa face to face to chyba Pyxis byś został pobity co za debil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 ...nie rozumiem czemu robicie taką nagonkę na Pyxisa, przecież jego zużycie nie jest aż tak bardzo dziwne, skąd się wzięły te Wasze wnioski skoro jak rozumiem grzejecie węglem i pompy znacie tylko z opowiadań... najlepszy był szanowny Pan timon, jakby to była rozmowa face to face to chyba Pyxis byś został pobity co za debil Sugerowlem juz wczsniej, ze moje zuzycie na 100m2 podlogi to raczej "gorna strefa stanow srednich". Ja tez w nim nie widze czarow, chociaz jest lepiej niz sie spodziewalem. Co dziwne nie odebralem tego jako "nagonke". Moze to po prostu kwestia przyzwyczajenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 @Sławek... chyba trochę się zagalopowałeś z wyzywaniem kogoś od debili. Mimo że była dość gorąca wymiana zdań i poglądów , to nikt nikogo od debili nie wyzywał(oprócz Ciebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Tak zupełnie na marginesie to Pyxis ma nerwy ze stali - z czystej ciekawości (bo mam gaz i w najbliższej przyszłości zmienić nie zamierzam) googlnąłem Ekontech i wyskoczył mi wątek przygód z tą firmą opisany na tym forum (linka nie podaję kto ciekawy znajdzie). Jeśli na dodatek jak pisałeś dobierałeś pompę za poradą producenta bez zrobienia bilansu energetycznego domu to jesteś w czepku urodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 niektóre jego wypowiedzi były o wiele mniej kulturalne, a tak na marginesie to Ty kto jesteś? jego pełnomocnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 niektóre jego wypowiedzi były o wiele mniej kulturalne, a tak na marginesie to Ty kto jesteś? jego pełnomocnik? Nie jestem jego pełnomocnikiem, nawet go nie znam. Tylko nie lubię chamstwa, a Ty nim zabłysłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts