miki121 30.12.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Podsumowując całe to zamieszanie dookoła PC to patrzą na siebie mogę napisać mniej więcej tak: DOM - około 280m2 w 100% podłogówka z czego blisko 50% spieprz..... Cóż kupiłem dom zrobiony pod " klucz" Koszt naprawy ( skucie kilkudziesięciu metrów okładziny i wylewki ) około 16k - sprzedający oczywiście zwróci wszystkie koszty Do tych 16k muszę dodać kolejne 30k na modernizację kotłowni i montaż PC PW RAZEM 46K pytanie dużo czy mało??? Odpowiedź dla mnie bardzo dużo - biorąc pod uwagę zakup dom ( wszystkie oszczędności poszły ).... W kotłowni mam jeszcze dodatkowo DEFRO AKM II 22kW No ale cóż puszczenie go na niecałe 60% podłogówki to raczej nie idzie w rachubę... W moim przypadku zaryzykowałem i kupiłem kilkanaście grzejników elektrycznych plus sterowanie itp... Nie długo drugi miesiąc idzie i jak na razie koszty nie zabijają Oczywiście pytanie się pojawi że jak to sprzedaje pompy a nie mam u siebie - odpowiedź prosta a dokładnie póki co 46k odpowiedzi... Ale nie o to w tym chodzi... Żyje z montażu pomp PC PW i gruntówek i szczerze mówiąc nie jest to źródło do każdego domu i każdego klienta Idealne do domów ogrzewanych olejem i propanem ( modernizacja ) oraz do domów o małym zapotrzebowaniu na energię do CO To znaczy nowo budowane takie jak kilku ludzi na tym forum buduje Co do paliw stałych to będę jak wół uparcie powtarzał pellets i drewno ( kotły na holzgas ) przede wszystkim a potem wszystko inne Więc po co mamy się kłócić o to czy jeden ma racje czy drugi po jakiego grzyba to ??? Każdy ma swoją wolę i pomysł na życie.. Każdy ma swój budżet w domu i wydanie kilkudziesięciu tysięcy na PC nie znajdzie a jak weźmie kredyt to 1/3 mu dojdzie więcej niż dostał i cała ta oszczędność się wyrówna kosztami kredytu PC dobra rzecz ale w Naszym kochanym kraju jeszcze nie doczekamy się na dobre porządne kredyty, lepsze warunki przy zakupie energii czy jakieś ulgi. Serwis PC w Polsce w większości firm - producentów jest w pieleszach i zanim się stworzy taki sam jak przy kotłach gazowych wiele awarii upłynie wynikłych zarówno z winy urządzeń, montażu czy wad materiału Ale tendencja jest dobra i ciesz się że PC powoli się sprzedają A na rynku Polskim każdy znajdzie coś dla siebie I nic na siłę tylko z pełną świadomością zarówno po stronie inwestora jak i wykonawcy Edytowane 30 Grudnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie jestem jego pełnomocnikiem, nawet go nie znam. Tylko nie lubię chamstwa, a Ty nim zabłysłeś. a co o nim powiesz? szczególnie podniosło mi ciśnienie to jego "odszczekasz" , to nie jest chamstwo? ja tylko odpowiedziałem chamstwem na chamstwo i jestem zmuszony swoje zdanie o nim podtrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Tak zupełnie na marginesie to Pyxis ma nerwy ze stali - z czystej ciekawości (bo mam gaz i w najbliższej przyszłości zmienić nie zamierzam) googlnąłem Ekontech i wyskoczył mi wątek przygód z tą firmą opisany na tym forum (linka nie podaję kto ciekawy znajdzie). Jeśli na dodatek jak pisałeś dobierałeś pompę za poradą producenta bez zrobienia bilansu energetycznego domu to jesteś w czepku urodzony Czytalem ten watek. Poznalem tez opinie drugiej strony i nie wyglada to juz tak "czarnobialo". Zreszta to tylko jedna opinia niezadowolonego uzytkownika. Nigdy sie nie zadowoli 100%. Kazdy dom jest inny, ale "srednio" to sa podobne budowle. Duzo nie mozna sie pomyslic znajac metraz grzanej powierzchni i paramerty ocieplenia. Tym bardziej, ze przy kolektorze poziomym i tak sie "domyslnie" przewymiarowuje instalacje DZ minimum o 25%. Liczenie OZC nie pomoze w zdyscyplinowaniu ekip docieplajacych, a od jakos prac zalezy wiecej niz od cyferek. Za to ladnie dyscyplinuje badanie kamera termowizyjna. Tego etapu juz nie olalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a co o nim powiesz? szczególnie podniosło mi ciśnienie to jego "odszczekasz" , to nie jest chamstwo? ja tylko odpowiedziałem chamstwem na chamstwo i jestem zmuszony swoje zdanie o nim podtrzymać Słowo "odszczekasz" a "debil" to u mnie jednak jest duża różnica. Drugą sprawą jest że kulturalny człowiek na chamstwo nie odpowiada tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 23:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie jestem jego pełnomocnikiem, nawet go nie znam. Tylko nie lubię chamstwa, a Ty nim zabłysłeś. Facet ma juz grubo po 30tce a wypisuej jakies bzdety jak zwykly szczyl. Najpierw zarzuca klamstwa, pozniej czyms tam mnie straszy. Toz to zenujace jest. Poczytales jego posty i argumentacje? Ja sie posmialem, ale ponizej pewnego poziomu staram sie nie schodzic. Moim zdaniem musial cos lyknac przy niedzieli, bo chyba powaznie tego nie wypisywal... chociaz...ludzie sa rozni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 ...widocznie w Rybniku takie odszczekasz znaczy co innego niżu mnie hehe dajmy już spokój tym dywagacjom o dobrym zachowaniu się przy stole i zacznijmy analizować "spalanie" pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No to jedziem:) -------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-30 23:59:59 (30,00 [d]) ---------Czas pracy CO: 221,78 [h] (88,4%)Czas pracy CWU: 29,01 [h] (Cykli: 88 ) (Średnio dziennie: 2,9)Suma pracy PCi: 250,8 [h]Startów: 106 (Średnio dziennie: 3,5)Czas pracy śr CO: 7,39 [h/d]Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/d]Czas pracy śr: 8,4 [h/d]Szacowane zużycie: 863 [kWh] Średnio: 28,8 [kWh/d]CWU: 142 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]CO: 721 [kWh] Średnio: 24,0 [kWh/d]CO/100m2: 10,4 [kWh/(d*100m2)]Koszt [3/97%]: 287 zł w tym CO [3/97%]: 237 zł CWU [7/93%]: 50 zł------------------------------------------------------------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 @Pyxis ale Ty też nie byłeś mu dłużny w tej pyskówce. Jeśli dobrze pamiętam to miedzy innymi zarzuciłeś mu że "łże jak pies". Dlatego uważam ze byliście na remis a Sławek... wtrącając się w temat zaczął już ubliżać (wyzywając od debila). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 @Pyxis ale Ty też nie byłeś mu dłużny w tej pyskówce. Jeśli dobrze pamiętam to miedzy innymi zarzuciłeś mu że "łże jak pies". Dlatego uważam ze byliście na remis a Sławek... wtrącając się w temat zaczął już ubliżać (wyzywając od debila). Jesli ktos mi pisze nie majac juz innych argumentow: "w przeciwieństwie do ciebie podaję prawdziwe i wszystkie dane a nie tylko te wygodne dla jednej ze stron", to jak mam mu odpowiedziec? Niech sam na sobie poczuje jakiej "broni" uzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Ale ja nie mam pretensji do Ciebie , tylko grzecznie zwróciłem uwagę Sławek... że przegiął tym słowem;) Edit: Nawet jeśli ktoś się myli i twardo obstaje przy swoich racjach , to nie upoważnia to nikogo do wyzywania go i ubliżania. Każdy ma swoja godność. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 ...ok, odmówię w ramach zadośćuczynienia ze 3 zdrowaśki i się wyrówna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 masz niezłe wykorzystanie tańszej taryfy, ale czy utrzymasz takie proporcje przy zamieszkaniu? Raczej nie masz na to szans, zatem za prąd zapłacisz ponad 4kzł/rok. Na cele bytowe przez te miesiace co mieszkam place ok 200zl (ok 390-400kWh srednia). Mam wszystko na prad. Bedzie to 2400 zl rocznie. Do tego dojdzie zuzycie przez PCi na poziomie powiedzmy max 1500 zl. Mysle, ze sie jednak w tych 4 tys zl za caly prad sie zmieszcze i IMHO nie jest to kwota przerazajaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 31.12.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Podsumowując całe to zamieszanie dookoła PC to patrzą na siebie mogę napisać mniej więcej tak: Żyje z montażu pomp PC PW i gruntówek i szczerze mówiąc nie jest to źródło do każdego domu i każdego klienta Idealne do domów ogrzewanych olejem i propanem ( modernizacja ) oraz do domów o małym zapotrzebowaniu na energię do CO Co do paliw stałych to będę jak wół uparcie powtarzał pellets i drewno ( kotły na holzgas ) przede wszystkim a potem wszystko inne Więc po co mamy się kłócić o to czy jeden ma racje czy drugi po jakiego grzyba to ??? Każdy ma swoją wolę i pomysł na życie.. Każdy ma swój budżet w domu i wydanie kilkudziesięciu tysięcy na PC nie znajdzie a jak weźmie kredyt to 1/3 mu dojdzie więcej niż dostał i cała ta oszczędność się wyrówna kosztami kredytu PC dobra rzecz ale w Naszym kochanym kraju jeszcze nie doczekamy się na dobre porządne kredyty, lepsze warunki przy zakupie energii czy jakieś ulgi. Serwis PC w Polsce w większości firm - producentów jest w pieleszach i zanim się stworzy taki sam jak przy kotłach gazowych wiele awarii upłynie wynikłych zarówno z winy urządzeń, montażu czy wad materiału No i co się spinacie??? jak nawet (monter-sprzedawca) ma swoje zdanie? proste i logiczne !na chwile obecną nie ma co się bić o swoje racje PC NIGDY NIE nie BĘDZIE TANIEJ JAK KOCIOŁ, (po podsumowaniu wszelkich kosztów) chcesz mieć tanio bierz kocioł chcesz mieć bezobsługowo bierz PC ! ew ustawiaj w domu 17-18 st kupuj PC i wtedy będziesz miec taniej.....a tylko nie zapomnieć dodac że taka temperatura jest ok nawiasem mówiąc info dla osób majacych Pc , nowoczesne kotły wymagaja naprawde mało pracy , załadunek eko na 1x na10-14 dni, wybieranie popiołu 1x na 5-7dni i tyle, a temperatura w domach zupełnie inna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.12.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Pomieszkasz troszkę dłużej niż kilka miesięcy, przekalkulujesz to się przekonasz. Masz wentylację grawitacyjną, czy wiesz ile energii ona pochłania? Policz na swoim "kalkulatorku kieszonkowym" - jak będziesz miał problem to skorzystaj z mojego arkusza - może też Ci się do czegoś przyda. No chyba że tak naprawdę nie ma wentylacji Wtedy wiadomo straty żadne albo bardzo niskie , bo niestety przy poprawnie działającej wentylacji i zachowaniu chociaż minimalnych norm na osobę (30m3/h) , czyli średnio około 100-150m3/h na godzinę ... Jeśli wymiany powietrza nie ma to i straty niskie albo żadne .... U mnie np. jest stałą wymiana 150m3/h ... A jeśli ma sprawnie działającą wentylację to ma chyba perpetum mobile , lub może dom leży na źródłach termalnych Tak czy owak gratuluję Pyxis i trochę zazdroszczę Jeśli wyjdzie Ci tyle ile zakładasz (1500zł) to będzie to według mnie rewelacyjny wynik. Ja takiego na ekogroszku napewno nie osiagnę , bo musiałbym spalić około 2-2,2 tony ekogroszku a tyle to nie ma szansy w przypadku ogrzewaniu po podłogach 165m2 , w tym część oparta na grzejnikach. Ja się zmieściłem w poprzednim roku w około 1500-1600zł , ale grzałem tylko 105m2 i tylko sama podłogówka ... W tym roku mam nadzieję że zmieszcze się w 3 tonach ekogrochu czy około 2100zł , ale to tylko gdybanie ... Niestety na pompę mnie nie stać , a jeśli bym już "celował" to raczej w pompę powietrzną , bo niestety pompa gruntowa to wydatek minimum 2x większy , a niestety koszty inwestycji i jej zwrot są dla mnie bardzo ważne ... A nawet trochę droższe utrzymanie pompy powietrznej powinno być zrekompensowane jej dużo niższą ceną kompletną. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 kaszpir:Co do wentylacji, to raczej dziala ona poprawnie, bo w pomieszczeniach mieszkalnych mam wilgotnosc na poziomie 35-40% a w lazienkach jest srednio o 5-10% wyzsza. W czesci mieszkalnej mam 10 kanalow wentylacyjnych + okap kuchenny. Ze wzgledu na ich ilosc musialem je skryzowac dobierajac intensywnosc wentylacji do wielkosci i przeznaczenia pomieszczenia. Poczytaj troszke o zuzyciu przez "pomiarzy", to sien przekonasz, ze jestem ze zuzyciem powyzej przecietnej. Ci co maja rekuperacje i domy-termosy maja znacznie mniejsze. Zadna rewelacja. Moja pompa gruntowa kosztowala mnie za calozc z DZ i 300l zasobnikiem CWU 27 tys zl. Musialem kolo tego sporo sie "nalazic", ale nie wyszlo drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 PC NIGDY NIE nie BĘDZIE TANIEJ JAK KOCIOŁ, (po podsumowaniu wszelkich kosztów) No to podaj zuzycie swoje za oststni kwartal i metraz grzanego domu. Porownamy. Ja mam w domu 22*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 31.12.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 No to podaj zuzycie swoje za oststni kwartal i metraz grzanego domu. Porownamy. Ja mam w domu 22*C. A co Ty kol chcesz porównywać???inna technologia wykonania domu, inne ocieplenie itd.... chcesz prosze bardzo ,od 14 wrzesnia do swiat spaliłem 1 T ekogroszku, dom 150m2+ garaż (40m2) grzany do 14-16 st w domu ok 22st cwu na dom(zimna + ciepła 40%/60%)15-20m3/m-c kubatura domu ok 1000m3,(po podłogach 236m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 nie ma co się kłucić o każdą zlotówkę i rozliczać koszty instalacyjne, są jeszcze inne niewymierne czynniki które wpływają na decyzję o wyborze źródła ciepła.Podam jeden ze swojego podwórka: chciałbym wyprowadzić pralkę z kuchni i nigdzie prócz kotłowni nie ma na nią miejsca. W kotłowni niestety stoi tłokowiec na miał i pyłu na każdej poziomej powierzchni na palec. Jak więc wycenić pralkę w kotłowni zamiast na kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 31.12.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 ew ustawiaj w domu 17-18 st kupuj PC i wtedy będziesz miec taniej.....a tylko nie zapomnieć dodac że taka temperatura jest ok ...po co zaczynasz wygłaszać jakieś niestworzone rzeczy? grzejąc PC masz tą samą temp w domu co przy każdym innym źródle ciepła, pogląd że przy pompie jest zimno w domu może brać się tylko przy analizie totalnie złego doboru systemu (za mała moc PC, za krótkie dolne źródło) gdy oba te komponenty są dobrane prawidłowo (co nie jest żadną sztuką tajemną) to pompa w 100 % pokrywa zapotrzebowanie na ciepło i zapewnia temp powyżej 20 stopni bez żadnego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 31.12.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 nie ma co się kłucić o każdą zlotówkę i rozliczać koszty instalacyjne, są jeszcze inne niewymierne czynniki które wpływają na decyzję o wyborze źródła ciepła. Podam jeden ze swojego podwórka: chciałbym wyprowadzić pralkę z kuchni i nigdzie prócz kotłowni nie ma na nią miejsca. W kotłowni niestety stoi tłokowiec na miał i pyłu na każdej poziomej powierzchni na palec. Jak więc wycenić pralkę w kotłowni zamiast na kuchni? No fakt, czemu nie zrobiłes sobie pralni z szuszarnią??? u mnie pralka i zmywarka podłączona do cwu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts