Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

...po co zaczynasz wygłaszać jakieś niestworzone rzeczy?

grzejąc PC masz tą samą temp w domu co przy każdym innym źródle ciepła, pogląd że przy pompie jest zimno w domu może brać się tylko przy analizie totalnie złego doboru systemu (za mała moc PC, za krótkie dolne źródło)

gdy oba te komponenty są dobrane prawidłowo (co nie jest żadną sztuką tajemną) to pompa w 100 % pokrywa zapotrzebowanie na ciepło i zapewnia temp powyżej 20 stopni bez żadnego problemu...

Tobie wolno , wiec mi tez.... IMBECYL....nie niestworzone, a realne... koszt utrzymania....

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kaszpir:

Co do wentylacji, to raczej dziala ona poprawnie, bo w pomieszczeniach mieszkalnych mam wilgotnosc na poziomie 35-40% a w lazienkach jest srednio o 5-10% wyzsza. W czesci mieszkalnej mam 10 kanalow wentylacyjnych + okap kuchenny. Ze wzgledu na ich ilosc musialem je skryzowac dobierajac intensywnosc wentylacji do wielkosci i przeznaczenia pomieszczenia.

Poczytaj troszke o zuzyciu przez "pomiarzy", to sien przekonasz, ze jestem ze zuzyciem powyzej przecietnej. Ci co maja rekuperacje i domy-termosy maja znacznie mniejsze. Zadna rewelacja.

Moja pompa gruntowa kosztowala mnie za calozc z DZ i 300l zasobnikiem CWU 27 tys zl. Musialem kolo tego sporo sie "nalazic", ale nie wyszlo drogo.

No cóż mnie by tyle to nie kosztowało.

Kiedyś się orientowałem i cena za pompę gruntową ze wszystkimi "pracami ziemnymi" to był koszt 50-70tys zł. Takie ceny podawały mi firmy które się tym zajmują. Ceny jak dla mnie delikatnie mówiąc za duże ...

Pompa powietrza to dużo niższy bo koszt taki jak montaż klimatyzacji ...

Ja myślę że w przyszłości zamontuję pompę powietrzną bo gruntowa niestety jest dużo droższa (koszty robót ziemnych i późniejszej "rekultywacji" terenu).

Zapłaciłeś naprawdę mało.

Co do cen i "utrzymania".

To nie ukrywam że interesowały mnie głównie pompy powietrzne bo ich montaż nie jest skomplikowany i da się zamontować w każdym domu bez jakiś wielkich dodatkowych inwestycji i demolki ogrodu. Dodatkowo są w coraz ciekawszej cenie i ciągle powstają coraz to nowocześniejsze urządzenia

Dodatkowo całkowity koszt montażu i itd jest dużo niższy (100-200%) od kompletnej ceny pompy "gruntowej".

Kiedyś czytałem dziennik na muratorze babki której mąż zajmuje się sprzedażą i montuje pompy ciepła. Kupili dom , zamontowali jakąś drogą pompę ciepła powietrzną , lubią ciepło i rachunki są delikatnie mówiąc szokująco wysokie ...

Edytowane przez kaszpir007

No cóż mnie by tyle to nie kosztowało.

Kiedyś się orientowałem i cena za pompę gruntową ze wszystkimi "pracami ziemnymi" to był koszt 50-70tys zł. Takie ceny podawały mi firmy które się tym zajmują. Ceny jak dla mnie delikatnie mówiąc za duże ...

Pompa powietrza to dużo niższy bo koszt taki jak montaż klimatyzacji ...

Ja myślę że w przyszłości zamontuję pompę powietrzną bo gruntowa niestety jest dużo droższa (koszty robót ziemnych i późniejszej "rekultywacji" terenu).

Jak jak się budowałem to porzadna pompę wyceniano na 70-120 tys (na moj dom- miałem 4 wyceny róznych firm) teraz nie wiem ile, podciągnieto mi gaz rure więc jak kiedyś będe chciał przejść na bezobsługowy sytem to wybiorę gaz...

...realny koszt utrzymania masz u Pyxisa, ale przecież takie koszty nie pasują do Twojej ideologii więc je podważasz bez żadnych podstaw bo prawda w oczy kole...

A tak zdrówko w porządku??? a co mnie obchodzi zużycie Pyxisa??? to forum mnie nauczyło jednej rzeczy... nie wierz NIGDY w slowo pisane bo tu jest pełno pełnej maści, sprzedawców,handlarzy, monterów, naganiaczy różnych usług i towarów...dziś zwykły user a za chwilkę, albo dwie- całkowicie przypadkowo ;) ktoś wymieniony wcześniej, Pyxis nie może udowonić swoich zapisów... ja mogę, godzina po godzinie,dzień po dniu, rok po roku...

Pyxis nie może udowonić swoich zapisów... ja mogę, godzina po godzinie,dzień po dniu, rok po roku...

Niby jak mozesz? Krwi uticzysz z ramienia i podpiszesz sie. Wiarygodnosc nasza bedzie taka sama. Zawsze slowo pisane przeciwko pisanemu.

Zastanow sie tez z laski swojej - po jaka cholere mial bym siebie i kogokolwiek oszukiwac w temacie zuzycia? Czy przez te 2,3tys postow bym wytrzymal jako sprzedawca nie "demaskujac" sie?

Masz jakies koszmarne urojenia. Omnis homo mendax? Tylko Ty jeden sie wyrozniasz in plus. Gadasz jak jakis schizol :-)

Jak jak się budowałem to porzadna pompę wyceniano na 70-120 tys (na moj dom- miałem 4 wyceny róznych firm) teraz nie wiem ile, podciągnieto mi gaz rure więc jak kiedyś będe chciał przejść na bezobsługowy sytem to wybiorę gaz...

Musiales sie juz dosyc dawno temu budowac. Duzo sie w tym temacie zmienilo.

N

Co do cen i "utrzymania".

To nie ukrywam że interesowały mnie głównie pompy powietrzne bo ich montaż nie jest skomplikowany i da się zamontować w każdym domu bez jakiś wielkich dodatkowych inwestycji i demolki ogrodu. Dodatkowo są w coraz ciekawszej cenie i ciągle powstają coraz to nowocześniejsze urządzenia

Dodatkowo całkowity koszt montażu i itd jest dużo niższy (100-200%) od kompletnej ceny pompy "gruntowej".

Kiedyś czytałem dziennik na muratorze babki której mąż zajmuje się sprzedażą i montuje pompy ciepła. Kupili dom , zamontowali jakąś drogą pompę ciepła powietrzną , lubią ciepło i rachunki są delikatnie mówiąc szokująco wysokie ...

Tak. Zgadzam sie. Zaplacilem najmniej jak tylko moglem. Nie zlecalem instalacji "na gotowo", bo to wychodzilo duzo drozej.

Teraz roznica miedzy gruntowymi a powietrznymi nie jest az tak duza. Trzeba sobie zdawac sprawe, ze pompa powietrzna dziala z duzo nizszym COP. Jak dodatkowo dasz za maja jednostke, to w mrozy jedzie glownie na grzalkach i to jest grzanie czystym pradem. Jak jest bez pradu dwutaryfowego, to rachunki nie beda male.

..widocznie Cię jednak obchodzi i to mocno skoro się tak podniecasz niezdrowo...

zakochałeś się w węglu i kotłach - Twoja sprawa, nikt Ci tutaj nie chce tego wyperswadować i nikt Ci nie zarzuca że kłamiesz pisząc że zużyłeś 1t na pół roku, a Ty zarzucasz kłamstwo innym bez żadnej przyczyny i piszesz bzdury o arktycznym zimnie panującym w domach grzanych PC i kosmicznych rachunkach za prąd....

ja nie neguję zużycia czy kosztów eko - wiem, że instalacja + utrzymanie jest bardzo tanie tylko trzeba zaakceptować konieczność składowania opału, regularnej obsługi kotła i pyłu węglowego w kotłowni, PC jest droższa w inwestycji a może być nawet tańsza w eksploatacji i zupełnie bezobsługowa...

nie rozumiem o co jest to bicie piany i to jeszcze w wątku o kosztach CO i CWU przy PC i dlaczego aż tyle w tym temacie mają do powiedzenia wyznawcy eko...

chcesz mieć bezobsługowo bierz PC ! ew ustawiaj w domu 17-18 st kupuj PC i wtedy będziesz miec taniej.....a tylko nie zapomnieć dodac że taka temperatura jest ok :) nawiasem mówiąc info dla osób majacych Pc , nowoczesne kotły wymagaja naprawde mało pracy , załadunek eko na 1x na10-14 dni, wybieranie popiołu 1x na 5-7dni i tyle, a temperatura w domach zupełnie inna...

Zerknij sobie na strone http://pompaciepla24.com gdzie prowadzę online rejestrację działania mojej pompy ciepła wraz z temperaturą w domu i zużyciem prądu. 17-18* to mam, ale w piwnicy. Koszty ogrzewania rejestruję od kilku lat w arkuszu, do którego jest link w mojej stopce.

Edytowane przez rwxw

Kiedyś się orientowałem i cena za pompę gruntową ze wszystkimi "pracami ziemnymi" to był koszt 50-70tys zł.

Drożej na pewno można, ale można też dużo taniej. Jak wyliczaliśmy w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona można się spokojnie zamknąć w 25kzł za całość instalacji z kolektorem poziomym (oczywiście bez podłogówki), a jak się dobrze pomyśli, to i zejście poniżej 20kzł nie jest niemożliwe. Pc 6-8kW nowa, polskiego producenta. Można też za instalację zapłacić 100kzł, chętni do skasowania takich funduszy na pewno się znajdą ;-)

pompy powietrzne bo ich montaż nie jest skomplikowany i da się zamontować w każdym domu bez jakiś wielkich dodatkowych inwestycji i demolki ogrodu....Dodatkowo całkowity koszt montażu i itd jest dużo niższy (100-200%) od kompletnej ceny pompy "gruntowej".

Oj nie jest to tak różowo jak piszesz. Fakt, że pc powietrzne nie wymagają demolki działki i nie zajmują na niej miejsca, instaluje się je też dużo szybciej. Ale koszt założenia może być porównywalny - też koło 25kzł. Instalacja jest trudniejsza technicznie - jest to instalacja chłodnicza, byle kto tego nie zrobi. Sprawność powietrznej na dzień dobry masz w naszym klimacie sporo niższą, trudniej wykorzystać tanią taryfę (w nocy jest zimniej), moc grzewcza spada wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz. Do tego dochodzi dużo bardziej skomplikowane urządzenie, jeśli padnie elektronika, to koszty będą spore. W pc gruntowej jeśli padnie elektronika, to podłączysz 3-fazowy przekaźnik pod termostat pokojowy eurostera i od biedy pompę gruntową wystartujesz. Powietrznej nie.

Edytowane przez rwxw

nie rozumiem o co jest to bicie piany i to jeszcze w wątku o kosztach CO i CWU przy PC i dlaczego aż tyle w tym temacie mają do powiedzenia wyznawcy eko...

masz zupełną rację. I to mówię ja, szcześcliwy posiadacz kotła na eko. Panowie, strasznie się wszyscy wqrwiali jak w watku o eko handlarzyna o nicku zaczynającym się na literę A robił rozpierduchę. A co Wy robicie w tym?? Nie podoba mi się...

.

ja nie neguję zużycia czy kosztów eko - wiem, że instalacja + utrzymanie jest bardzo tanie tylko trzeba zaakceptować konieczność składowania opału, regularnej obsługi kotła i pyłu węglowego w kotłowni, PC jest droższa w inwestycji a może być nawet tańsza w eksploatacji i zupełnie bezobsługowa...

Ja nie mówię że że mi sie nie podoba ... po prostu stwierdzam fakt,Pc można spokojnie porównać do innych zródeł ciepła, i wyjdzie na + pod warunkiem ze porównamy ją do zródeł ciepła urządzeń bezobsługowych (gaz prąd,olej) bo do paliw stałych przy podobnym zapotrzebowaniu na ciepło i ciepła wodę, zawsze wyjdzie in minus (nakład + opłaty) pisał wam to sprzedawca , monter, a wy dalej chcecie udowaniać że jest inaczej,Pyxis chciał dane wiec mu podałem i tyle..

https://esterownik.pl/zdalny-dostep choćby tak.... masz zużycia , aktualne temp wewnątrz i na zewnątrz,zużycia cwu... wszystkie dane za zewnetrznym niezależnym serwerze..można zweryfikować i sprawdzić...poza tym to jest on line,

To jakie cyferki pojda od Ciebie na serwer zalezy TYLKO od Ciebie. Ani na krztynie to Cie nie uwiarygadnia.

Pewnie masz firme ktora handluje kotlami stalopalnymi i je instaluje.

I tak sobie mozemy gadac do usranej... :)

a czy ktoś tu coś udowadnia? na pewno nikt nie chce powiedzieć że zrobi instalację PC z odwiertami taniej niż kocioł na eko (chociaż tak jak pisze rwxw można tanio i drogo - co kto lubi)

natomiast co do kosztów eksploatacyjnych to pompiarze są porównywalni do eko - będą tacy co zapłacą mniej i tacy co więcej też się znajdą ale generalnie wielkich różnic nie ma

To jakie cyferki pojda od Ciebie na serwer zalezy TYLKO od Ciebie. Ani na krztynie to Cie nie uwiarygadnia.

Pewnie masz firme ktora handluje kotlami stalopalnymi i je instaluje.

I tak sobie mozemy gadac do usranej... :)

W tym sęk że nie..ale nie chce mi się tłumaczyć, widzisz gdzieś żebym miał w stopce albo gdzieś link do swojego kotła???? te dane są dla właścicieli kotłówa nie do sprzedazy...

natomiast co do kosztów eksploatacyjnych to pompiarze są porównywalni do eko - będą tacy co zapłacą mniej i tacy co więcej też się znajdą ale generalnie wielkich różnic nie ma

Masz 100% racji!!! NA FORUM :) we wszelkich poważnych czasopismach, periodykach czy opracowanianiach naukowych Pc -porównuję się własnie do innych bezobsługowych zródeł ciepła.