Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Masz 100% racji!!! NA FORUM :) we wszelkich poważnych czasopismach, periodykach czy opracowanianiach naukowych Pc -porównuję się własnie do innych bezobsługowych zródeł ciepła.

No bo tak porownuje sie bezposrednio i dokladnie.

Jak wycenic przy PCi i ekogroszku to, ze masz etat palacza a ja go nie mam. Na ile miesiecznie? :-)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drożej na pewno można, ale można też dużo taniej. Jak wyliczaliśmy w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona można się spokojnie zamknąć w 25kzł za całość instalacji z kolektorem poziomym (oczywiście bez podłogówki), a jak się dobrze pomyśli, to i zejście poniżej 20kzł nie jest niemożliwe. Pc 6-8kW nowa, polskiego producenta. Można też za instalację zapłacić 100kzł, chętni do skasowania takich funduszy na pewno się znajdą ;-)

Oj nie jest to tak różowo jak piszesz. Fakt, że pc powietrzne nie wymagają demolki działki i nie zajmują na niej miejsca, instaluje się je też dużo szybciej. Ale koszt założenia może być porównywalny - też koło 25kzł. Instalacja jest trudniejsza technicznie - jest to instalacja chłodnicza, byle kto tego nie zrobi. Sprawność powietrznej na dzień dobry masz w naszym klimacie sporo niższą, trudniej wykorzystać tanią taryfę (w nocy jest zimniej), moc grzewcza spada wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz. Do tego dochodzi dużo bardziej skomplikowane urządzenie, jeśli padnie elektronika, to koszty będą spore. W pc gruntowej jeśli padnie elektronika, to podłączysz 3-fazowy przekaźnik pod termostat pokojowy eurostera i od biedy pompę gruntową wystartujesz. Powietrznej nie.

Wiesz , ja jestem typowy "klient' . Nie chce się doktoryzować , uczyć , kombinować i nie wiadomo co. Chce zrobić "casting" wśród firm które się tym zajmują , dadzą mi gwarancję , mają doświadczenie. Chcę zapłacić i chcę aby firma wykonała to od a do z .

Czyli chyba normalnie ?

Szczerze mówiąc nie wiem czemu podłączenie pompy powietrznej miało by być takie drogie. Przecież to zwykła sprężarka podłączana na zewnątrz budynku i każda firma która zajmuje się klimatyzacjami może to podłączyć zapewne.

Są nawet zestawy kilmatyzacji do samodzielnego montażu ..

Ale fakt nie znam się na tym.

Orientowałem się w firmach i prosiłem o wyceny , jednakze wyceny były delikatnie mówiąc mało interesujące.

Hydraulik który zajmuje się także pompami ciepła i montował u mnie piec a u sąsiada dodatkowo solary sam podczas dłuższej rozmowy stwierdził że sam buduje teraz dom dla siebie i będzie miał piec na paliwo stałę i .... pompę ale tylko do CWU ...

Edytowane przez kaszpir007

...realny koszt utrzymania masz u Pyxisa, ale przecież takie koszty nie pasują do Twojej ideologii więc je podważasz bez żadnych podstaw bo prawda w oczy kole...

Ktoś mi zarzucał pełnomocnika przy zwróceniu uwagi o ubliżaniu, a sam robi na forum za "adwokata" u Pyxisa. Oj bardzo nieładnie tak postępować.;)

No bo tak porownuje sie bezposrednio i dokladnie.

Jak wycenic przy PCi i ekogroszku to, ze masz etat palacza a ja go nie mam. Na ile miesiecznie? :-)

Wystarczy w rozliczeniach uwzględnić koszt amortyzacji tych systemów. Oczywiście będzie różny dla poszczególnych inwestorów - jest taki na FM, który mówił o wymianie pc po 5 latach - nie odpowiedział jak zapytałem czy w tym czasie się zamortyzowała.

Wystarczy w rozliczeniach uwzględnić koszt amortyzacji tych systemów. Oczywiście będzie różny dla poszczególnych inwestorów - jest taki na FM, który mówił o wymianie pc po 5 latach - nie odpowiedział jak zapytałem czy w tym czasie się zamortyzowała.

Ale co wymienial po tych 5 latach?

Wiesz , ja jestem typowy "klient' . Nie chce się doktoryzować , uczyć , kombinować i nie wiadomo co. Chce zrobić "casting" wśród firm które się tym zajmują , dadzą mi gwarancję , mają doświadczenie. Chcę zapłacić i chcę aby firma wykonała to od a do z .

Cała budowa to jedno wielkie kombinowanie, uczenie się i nie wiadomo co. Możesz kupić gotowy dom od developera, albo dać ogłoszenie zbudujcie mi wszystko, ja przyjdę za rok i zamieszkam. Nie polecam zwłaszcza tego drugiego sposobu...

Ja nie namawiam Cię do takiego, czy innego rozwiązania, chciałem tylko pokazać, że ile zapłacisz zależy tylko od Ciebie i że ceny mogą też być przystępne. Jeśli dobrze wszystko zorganizujesz, to będziesz tylko pokazywał palcem co i gdzie należy zrobić. Jeśli chcesz mieć wszystko "pod klucz" to musisz się liczyć z dużo większymi kosztami i nie zawsze taką jakością jaką byś sobie wymarzył. Nie na darmo wymyślono przysłowie "pańskie oko konia tuczy" które sprawdza się doskonale nawet w dzisiejszych czasac, gdzie konia już prawie nie uświadczysz ;-). Weź też pod uwagę, że zarabiasz brutto, a oszczędzasz netto, czasem niewielkim wysiłkiem można zaoszczędzić dosyć sporo, więc po co na to później pracować (+odsetki od kredytu i +podatek dochodowy). Ale to oczywiście zawsze decyzja indywidualna. Co do Twojego hydraulika, to nie jest on jakimś wielkim autorytetem, zwłaszcza jeśli nie jest przekonany do tego co robi...

Co do cen pomp pw, to urządzenie jest o wiele bardziej skomplikowane, może stąd ta cena za całość, nie wiem, nie mnie porównywać oferty, to też sprawa indywidualna, ale zawsze warto rozważyć wszystkie za i przeciw, które się pojawiają.

Edytowane przez rwxw

wrzucę to dla obrony wrednych pompiarzy

u mnie prawdziwe 123m2:p temp w domu tak pod 20.5 do 21 samo co powinienem zmieścić spokojnie 2000kwh i to z dużym zapasem bezpieczeństwa plus 150-200kg brykietu.

grzeję dom dużym bardzo klimatyzatorem.

o ekogroszku nie mam powodu żle gadać- też nim grzeję

Cała budowa to jedno wielkie kombinowanie, uczenie się i nie wiadomo co. Możesz kupić gotowy dom od developera, albo dać ogłoszenie zbudujcie mi wszystko, ja przyjdę za rok i zamieszkam. Nie polecam zwłaszcza tego drugiego sposobu...

Ja nie namawiam Cię do takiego, czy innego rozwiązania, chciałem tylko pokazać, że ile zapłacisz zależy tylko od Ciebie i że ceny mogą też być przystępne. Jeśli dobrze wszystko zorganizujesz, to będziesz tylko pokazywał palcem co i gdzie należy zrobić. Jeśli chcesz mieć wszystko "pod klucz" to musisz się liczyć z dużo większymi kosztami i nie zawsze taką jakością jaką byś sobie wymarzył. Nie na darmo wymyślono przysłowie "pańskie oko konia tuczy" które sprawdza się doskonale nawet w dzisiejszych czasac, gdzie konia już prawie nie uświadczysz ;-). Weź też pod uwagę, że zarabiasz brutto, a oszczędzasz netto, czasem niewielkim wysiłkiem można zaoszczędzić dosyć sporo, więc po co na to później pracować (+odsetki od kredytu i +podatek dochodowy). Ale to oczywiście zawsze decyzja indywidualna. Co do Twojego hydraulika, to nie jest on jakimś wielkim autorytetem, zwłaszcza jeśli nie jest przekonany do tego co robi...

Co do cen pomp pw, to urządzenie jest o wiele bardziej skomplikowane, może stąd ta cena za całość, nie wiem, nie mnie porównywać oferty, to też sprawa indywidualna, ale zawsze warto rozważyć wszystkie za i przeciw, które się pojawiają.

No ja dom mam od można powiedzieć developera , choć raczej można nazwać to małą rodzinną firmą budowlaną gdzie pracuje cała rodzina i kilka innych osób. Osoby te same , nie ma rotacji i itd. Moim "zadaniem" było wybranie sobie działki i projektu z kilku możliwych. Później kolor dachu , okien i układ pomieszczeń i inne pierdoły. Miałem wpływ na dom i go doglądałem ile się dało.

Dom powstał , mieszkam i nie narzekam. Nic się nie dzieje...

Ja nie mam głowy do papierów , użerania się z robotnikami , nadzorowania i itd ...

Chciałem dom na który dostanę gwarancję na piśmie i fakturę aby było do kogo się udać w razie problemów.

Mam znajomego który sam buduje , to znaczy z udziałem różnych firm. Wiem ile jest tu załatwiania , kombinowania i nerwów.

Oczywiście jak robi się samemu to jest dużo taniej to nic nowego ...

Tyle że nie każdy się na tym zna , potrafi , ma czas i itd ...

Sam zapewne też samochód masz kupiony z fabryki a nie składany w garażu , a przecież było by taniej ...

Tak samo nawet z chlebem. Nie pieczesz sam a było by taniej i itd ...

W normalnym kraju jest tak że płaci się fachowcom i oni wykonują swoje zadania. Ty też gdzieś pracujesz i zarabiasz ...

Każdy powienien robić to na czym się zna ...

Tylko jakoś Polacy sa inni i na wszystkim sie znają , nawet lepiej od fachowców bo w ich mniemaniu każdy fachowiec to złodziej który tylko czai się by ich oszukać i zapewne oni zrobią lepiej ...

Co do hydraulika. Ma firmę , robi podłogówki , pompy , solary , piece i co tam jeszcze ...

U mnie robił podłógówke i kotłownię , jest podwykonawcą developera.

Czy jest autorytetem ? Nie wiem. Pogadałem sobie z nim jak robił dom koło mnie podłógówkę na temat solarów , pomp i itd ...

Zaczeliśmy gadać o solarach i sensowności , potem o pompach ...

naprawdę nie widzę powodu czemu miałby gadać bzdury jak on także to instaluje i na tym zarabia ...

No ja dom mam od można powiedzieć developera....Oczywiście jak robi się samemu to jest dużo taniej to nic nowego ...Tyle że nie każdy się na tym zna , potrafi , ma czas i itd ...

Dokonałeś świadomego wyboru, ja nie twierdzę, że złego. Dla Ciebie był pewnie dobry. Każdy podejmuje najlepszą dla niego decyzję, ale nie należy twierdzić że nie da się inaczej. Da się, stać na to więcej osób niż im się wydaje i nie trzeba szuflować.

Ale co wymienial po tych 5 latach?

Całą pc pw, mówił że działa i jest zadowolony, ale są nowsze i lepsze. Nie wiem czy ją wymienił. Ostatnio ktoś na allegro sprzedawał używaną pc pw 13kW za 5kzł, była jeszcze zainstalowana i można było ocenić jak działa - jak widać ludzie wymieniają.

Edytowane przez kbab

Ktoś mi zarzucał pełnomocnika przy zwróceniu uwagi o ubliżaniu, a sam robi na forum za "adwokata" u Pyxisa. Oj bardzo nieładnie tak postępować.;)

...posłuchaj, jak długo masz zamiar jeszcze robić do mnie jakieś personalne przytyki?

masz jakiś problem i Ci się generalnie nudzi czy przyszedłeś tutaj poczytać o zużyciu PC? jeśli chcesz wiedzieć ile kosztuje grzanie PC to możesz się tego dowiedzieć na podstawie wypowiedzi Pyxisa, więcej przykładów znajdziesz w linku ze stopki rwxw, kliknij, poczytaj jak chcesz to porównaj ze swoim węglem, jeżeli jednak jedynym Twoim celem jest namieszanie w tym wątku i poczucie się z tego powodu kimś wyjątkowym to niestety ale ja się do tego nie przyczynię bo po prostu zaczynam ignorować Twoje podjazdy (generalnie taka pyskówka mnie nie rajcuje)

Całą pc pw, mówił że działa i jest zadowolony, ale są nowsze i lepsze. Nie wiem czy ją wymienił. Ostatnio ktoś na allegro sprzedawał używaną pc pw 13kW za 5kzł, była jeszcze zainstalowana i można było ocenić jak działa - jak widać ludzie wymieniają.

Kto bogatemu zabroni? :)

...powiem szczerze, że budując dom od podstaw nie planowałbym w nim PW - zdecydowanie kierunkowałbym się na gruntową, jeżeli miał PW od 5 lat to nie dziwię się że chciał ją wymienić bo w tych urządzeniach 5 lat to już skok technologiczny...

gruntowych nikt po 5 latach nie wymienia

właśnie najbardziej dziwię się cenom - teoretycznie powinny spadać a co roku rosną , pewnie jak już wybije północ to część firm "pompiarskich" już zacznie szykować nowe cenniki

szkoda, bo takimi działaniami przyczyniają się do spadku popytu, niejeden eko-maniak chętnie by wrzucił do siebie do kotłowni PC (oczywiście żaden się nie przyzna ;) )tylko kasa jest blokadą nie do przeskoczenia jak na razie...

za 15 lat pewnie i to się ucywilizuje i PC nie będzie towarem luksusowym a kolejnym zwykłym urządzeniem w domu...