Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozwól, że ja odpowiem.

Nie wiem jakie temp. wewnętrzne panują u posiadaczy PC, oprócz Pyxisa, który podał 22 stopnie. U mnie w chwili obecnej na termometrze 24,1 stopnia. I takie temp. generalnie utrzymuję 24-25 stopni. Grzeję EKO.

Wiesz wolność Tomku w swoim domku. Obecnie mieszkam w bloku i przy kaloryferach. Mam (właśnie spojrzałem na termometr) 23 st i siedzę w majtkach. Przypuszczam że gdyby była podłogówka to musiałbym otworzyć okna.

Wiesz wolność Tomku w swoim domku. Obecnie mieszkam w bloku i przy kaloryferach. Mam (właśnie spojrzałem na termometr) 23 st i siedzę w majtkach. Przypuszczam że gdyby była podłogówka to musiałbym otworzyć okna.

doskonale Cię rozumiem. Sam też siedzę w majtkach :D. Jednak czego nie robi się dla drugiej połowy, szczególnie jak ta druga połowa strasznie ciepłolubna. Kosztowo - około 250 złotych m-nie z CWU. Podłogówka wszędzie.

Sławek, no Ameryki tym nie odkryłeś:)

Mało, kto kwestionuje PC jako samą idee grzania PC ale właśnie ceną zakupu i zwrotem przez wiele lat

ale tego że inwestycyjnie PC jest droższa nie da się nie zauważyć bo to fakt i tyle

niestety niektórzy zwolennicy eko próbują udowodnić, że "rachunki wielkie" "w domu zimno" "pompka obiegowa pracuje" "na pewno nic nie robi tylko dogrzewa kominkiem" i inne takie "rewelacje" które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością...

z tym zwrotem to też nie jest tak czarno-biało, nie wszystko należy rozpatrywać w kategorii zwrotu - Twój kociołek też się "nie zwróci", po dachówce woda spływa w tą samą stronę co po blasze a jednak ludzie dachówki na dachy wrzucają, załatwić się można w sedes za 100 zł a te po 2000 też się sprzedają i co? lepiej się na nich siedzi? lżej przebiega proces :) ?

właśnie najbardziej dziwię się cenom - teoretycznie powinny spadać a co roku rosną , pewnie jak już wybije północ to część firm "pompiarskich" już zacznie szykować nowe cenniki

szkoda, bo takimi działaniami przyczyniają się do spadku popytu, niejeden eko-maniak chętnie by wrzucił do siebie do kotłowni PC (oczywiście żaden się nie przyzna ;) )tylko kasa jest blokadą nie do przeskoczenia jak na razie...

za 15 lat pewnie i to się ucywilizuje i PC nie będzie towarem luksusowym a kolejnym zwykłym urządzeniem w domu...

Już są przygotowane średnio w tym roku ceny wzrosną około 3-5% :)

pionan, uwierz, że posiadacze PC mają w domu takie temp jakie chcą mieć

jedni utrzymują 21 inni 24 - to zależy co kto lubi (i Ci co mają 24 nie są jeszcze bankrutami)

ale ja wierzę drogi Sławku. Tylko ile to kosztuje, zeby utrzymywać w domu temp. podobne do takich jakie ja mam w chacie, ku mojemu nieszczęściu :D

Też penie za x - lat pomyślę nad pompą, nie zarzekam się :)

slawek ja swoja kalkuluję na 15 lat

prawdopodobnie po 15 latach skok technologiczny będzie taki że bez problemu i żalu wymienię

a koszt to prawdopodobnie to nie będzie problem- tanieć to będzie jak telewizory obecnie

może się mylę

Niestety problemem pomp jak i rekuperatorów jest ich wysoka cena. Wysoka cena więc małe zainteresowanie i kołko się zamyka.

Producenci też traktują to prestiżowe urządzenia dla ograniczonej ilości osób i mocno windują ceny ...

To rynek i zapotrzebowanie dyktuje ceny ...

Zobacz na rynku piecy jaki jest wybór ...

Można kupić piec za 1500zł a zapewne też za 15000zł. Oba ta piece działają , tyle że droższe oferują wyższy komfort obsługi ...

Jest duże zainteresowanie i wielki wybór ..

Pompy powietrzne to tak naprawdę klimatyzatory , tylko że klimatyzatory służą głównie do chłodzenia a ich dodatkowa funkcja często to grzanie , a pompy służą głównie do grzania a nie chłodzenia (choć są też takie).

I jak to jest że na rynku klimatyzatorów jest olbrzymia konkurencja i można kupić klimę 2 elementową za około 1000zł ? A niemalże to samo nazwane jako pompa kosztuje już kilka (naście) razy więcej ?

Niestety pompy i rekuperatory to temat niszowy i reklamowany jako "hi-tech" i kosztuje jak coś nowego i ludzie na to się godzą. Firmy same nie zrezygnują w gigantycznych zysków bo nie ma powodu ...

Więc w te tanienie mocno nie liczyłbym , no chyba że pompy zaczną się robić bardzo popularne i będą się dobrze sprzedawały , wtedy pojawi się konkurencja i ceny zaczną spadać.

Niestety czekają nas niedługo podwyżki prądu i to znaczne. Po pierwsze uwolnienie cen od 01.2013 i zrównanie cen z cenami dla przemysłu , bo obecnie firmy "sponsorowaly" prad osobom prywatnym , następnie będą potrzebne gigantyczne inwestycje w infrastrukturę bo w Polsce sieć jest zbyt przestarzała a najważniejsze zaczynamy płacić wielkie pieniądze za "zanieczyszczanie środowiska" bo u nas głownie prąd jest ... z węgla i ktoś za to bedzie musiał zapłacić ...

Dodatkowo mamy za mało elektrowni a zapotrzebowanie coraz większe. Prąd będziemy na dniach kupować z terenów byłego ZSRR , budowana jest (na ukończeniu) elektrownia atomowa koło granicy z PL która będzie dla Polski produkować prąd i nie będzie on tańszy ...

Niestety przez lata straszono nas elektrowniami atomowymi i za przestój będziemy płacić.

Ceny za prąd będziemy mieli największe na świecie ...

Edytowane przez kaszpir007

Nie bedzie to jakas duzo wyzsza kwota. Tym mniejsza im lepiej docieplony dom :-)

I tu kółko się zamyka ...

Domu nie buduje się co kilka lat a raczej na kilkadziesiąt ...

Dlatego tak różnorodny i wielki jest rynek pieców na paliwo stałe. Producenci wiedzą że jest to gigantyczny rynek i zapotrzebowanie ...

Klienci którzy kupili piec np. 10 lat temu po 10 latach znów kupią piec , tyle że nowocześniejszy ..

Niestety dużo tańsza jest wymiana pieca niż wykonanie od zera ocieplenia całego domu. Chodzi o koszty i zyski. Lepiej płacić nawet 1000zł za sezon więcej niż zapłacić za remont kapitalny domu i wykonanie docieplenia (zmianę istniejącego) z kilkanaście (dziesiąt tysięcy złotych).

Prawda jest taka że jeśli ktoś ma np. w miarę dobrze ocieplony dom i np. za np. 5 lat będzie chciał wymienić piec na paliwo stałe na pompę to wybierze zapewne pompę powietrzną a nie gruntową ? Dla czego ? Koszty ? Nie wyobrażam sobie niszczyć całego ogrodu , kostki brukowej , drzew i itd , na które poszły naprawdę duże pieniądze aby rozkopać cały ogród i wlożyć rury ...

Pompa gruntowa jest dla ludzi którzy od razu przy budowie zdecydowali się na taką pompę , bo mogą od razu ponieść wyższe koszty i nie bedą musieli demolować ogrodu i całego otoczenia ...

Tylko pytanie ile będzie takich osób ?

Na forum muratora jest dziennik pewnej pani której mąż montuje/sprzedaje pompy. Kupili sobie najlepszą pompę powietrzną za 20tys zł , lubią ciepło i rachunki mają bardzo wysokie. Można odszukać i się znajdzie ...

Jak dla mnie to antyreklama pompy za prawie 20tys zł ! a dom mają "typowy" jakich budowanych są setki jak nie tysiące ...

Domów z pół metrowym ociepleniem jest naprawdę mało ...

W większości domy mają ocieplenie 12-15cm , w podłodze 6-10cm a w dachu 20-25cm i to jest "standard" , a przy takim ociepleniu i pompie powietrznej może okazać się że koszty będą delikatnie mówiać kiepskie ...

Ja swój dom "przygotowuje" do pompy powietrznej za kilka (naście) lat. Podczas budowy kazałem trochę polepszyć ocieplenie , choć i tak mam dalekie od tych "wyjątków" z forum muratora i nie wiem czy nie mam za słabego na pompę ...

Gość Arturo72
Ja swój dom "przygotowuje" do pompy powietrznej za kilka (naście) lat. Podczas budowy kazałem trochę polepszyć ocieplenie , choć i tak mam dalekie od tych "wyjątków" z forum muratora i nie wiem czy nie mam za słabego na pompę ...

Co Wy z tym "specjalym" przygotowaniem domu do pompy ?

Kaszpir masz zapotrzebowanie domu na moc cieplną ok.5-6kW przy -20st.C +21st.C,przy takich stratach ciepła pompa powietrzna ok.8-11kW będzie wystarczająca.

Edytowane przez Arturo72

Ceny za prąd będziemy mieli największe na świecie ...

Uuuu, Kaszpir. Powialo groza w te sylwestrowa noc.

W 2015 zamkna ostatnia kopalnie wegla w Polsce. Bedziesz musial palic carbo medicinalis kupowanym w aptece, bo bedzie to najtanszy wegiel na rynku, a popularna sraczka najdrozsza choroba w leczeniu.

Mozemy takie futurystyczne wizje kontynuowac do woli. Maja one pewnie spora "merytoryczna" wartosc. :D

W 2015 zamkna ostatnia kopalnie wegla w Polsce. Bedziesz musial palic carbo medicinalis kupowanym w aptece, bo bedzie to najtanszy wegiel na rynku, a popularna sraczka najdrozsza choroba w leczeniu.

Mozemy takie futurystyczne wizje kontynuowac do woli. Maja one pewnie spora "merytoryczna" wartosc. :D

Ja się tam nie znam na prognozach i wróżbach ale .......

Może inaczej. To co piszę to nie żadne sci-fi. Powiedzmy że mam pewną wiedzę ...

Większośc tych informacji nie jest "tajna" i wystarczy poszukać ...

Tyle że w mediach o tym nie "trąbią" bo to mało "popularne informacje"

Jesli chodzi o węgiel to jest go więcej niż potrzeba . Dodatkowo na Ukrainie , Rosji i jeszcze w kilku byłych republikach węgla jest mnóstwo. jest jeszcze węgiel w Czechach i Australii i zapewne w wielu innych miejscach.

Z powodu ilości węgiel w zastraszającym tempie tanieje ...

Z powodu ilości węgiel w zastraszającym tempie tanieje ...

Jak wegiel bedzie taki tani, to nasze konwencjonalne (weglowe) elektrownie beda produkowaly prad coraz taniej. To logiczne.

Czymoze prad bedzie tym drozszy im tanszy bedzie wegiel. To tak "ekonomia polityczna" (ktora pamietaja co starsi), czy jakas inna bardziej zawila zaleznosc?

Powiedzmy że mam pewną wiedzę ...

O tym,że prąd nie będzie tańszy a wręcz odwrotnie to wiedziałem już przed budową,tutaj nie trzeba mieć "pewnej wiedzy" ;)

I ta "pewna wiedza" dotyczy się kazdego medium grzewczego,węgla,gazu,drewna,prądu itp.

Dlatego też już przed budową wiedziałem,że straty ciepła muszę bardzo ograniczyć właśnie z uwagi na podwyżki energii w przyszłości :)

I to jest sposób na niskie rachunki w przyszłości,pompa może służyć jedynie jako dodatek i bardziej nam te rachunki obniżyć :)

Edytowane przez ArturWi

Jak wegiel bedzie taki tani, to nasze konwencjonalne (weglowe) elektrownie beda produkowaly prad coraz taniej. To logiczne.

Czymoze prad bedzie tym drozszy im tanszy bedzie wegiel. To tak "ekonomia polityczna" (ktora pamietaja co starsi), czy jakas inna bardziej zawila zaleznosc?

Ale Ty nie rozumiesz ...

Polska przyjęła pewny pakiet "ekologiczny" i zobowiązała się do mocnego ograniczenia emisji. Za przekroczenie norm są z roku na rok coraz większe kary które są/będą wliczane w koszty wytworzenia prądu ...

Te "pakiety" wymusiły kraje w których są elektrownie atomowe które nie generują zanieczyszczeń powietrza. Niestety nasi politycy podpisali ten badziew "ekologiczny" i będzie nas to kosztowało gigantyczne kary , tym bardziej że nas przemysł energetyczny jest opaty na węglu ...

Dlatego tak mówi się o elektrowni atomowej i innych typach elektrowni ...

Niestety prąd wytwarzany przez elektrownie zasilane węglem będzie coraz droższy. Tu można pogratulować naszym politykom ...

Niestety o tym było mało i wcale się nie dziwie , bo zapewne słupki poparcia szybko by zaczęły spadać :)

Prąd będzie coraz droższy bo czekają Polskę gigantyczne inwestycje w sieci przesyłowe i budowy nowych bloków energetycznych.

Obecne są w fatalnym stanie ...