kaszpir007 31.12.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 I ta "pewna wiedza" dotyczy się kazdego medium grzewczego,węgla,gazu,drewna,prądu itp. Dlatego też już przed budową wiedziałem,że straty ciepła muszę bardzo ograniczyć właśnie z uwagi na podwyżki energii w przyszłości Niestety nie masz racji ... W przypadku prądu i gazu nie masz wyboru żadnego. W przypadku drewna i węgla masz do wyboru różne typy drewna , róźne gatunki węgla. Masz dostęp do węgla z całego świata i Ty decydujesz jaki kupisz , ile i od kogo ... To duża różnica ... Poza tym na runku węgla (światowym) jest gigantyczna nadprodukcja i cena węgla spada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ale Ty nie rozumiesz ... Polska przyjęła pewny pakiet "ekologiczny" i zobowiązała się do mocnego ograniczenia emisji. Ale ten pakiet ograniczy emisje CO2 dopiero chyba w 2020. Do tej pory jest czas na dostosowanie sie do norm emisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 31.12.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Kilka bloków zdaje się ze względu na wiek i wyeksploatowanie powinno być już kilka lat temu wyłączone, ale nie ma ich czym zastąpić.Orlen zdaje się podjął decyzję o budowie od podstaw elektrowni. Też było o tym mało w mediach.Politycy jak zwykle przespali i olali. Mnie ten problem również dotyczy, choć nie grzeję prądem, ale jednak też to odczuję. Odczujemy wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 A tutaj jakos to tak tragicznie nie wyglada http://www.ekonomia24.pl/artykul/945328.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.12.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Kilka bloków zdaje się ze względu na wiek i wyeksploatowanie powinno być już kilka lat temu wyłączone, ale nie ma ich czym zastąpić. Orlen zdaje się podjął decyzję o budowie od podstaw elektrowni. Też było o tym mało w mediach. Politycy jak zwykle przespali i olali. Mnie ten problem również dotyczy, choć nie grzeję prądem, ale jednak też to odczuję. Odczujemy wszyscy Problemem są też ekolodzy , ale także politycy którzy takimi rzeczami jak "bezpieczeństwo energetyczne kraju" się nie przejmują ... Niedaleko mnie we Włocławku jest wielka tama (elektrownia wodna). Powstała ona kilkadziesiąt lat temu i miała być jedną z kilku elektrowni na Wiśle i miała być tamą na kilka (naście) lat max ... Niestety później zaczął się atak ekologów i politycy dali sobie spokój , bo koszty gigantyczne a jak na razie jest spokój to po co ... Problem jest teraz taki że elektrownia jest w naprawdę krytycznym stanie i dawno powninna być zamknięta bo napór wody jest gigantyczny a miało być kilka tam (kaskady) aby poziom wody i napór zminimalizować ... Będzie teraz tama naprawiana ale to tylko ratowanie trupa .. Szczerze mówiąc zapewne musi dojść do tragedii (zatopienie kilku miast) aby wreszcie ktoś się ruszył i wziął do roboty której nikt przez kilkadzisiąt lat nie wykonał ... I to samo dotyczy sieci przesyłowych , bloków i itd ... Większość ma kilkadziesiąt lat i nadaje się na złom. Zapotrzebowanie na moc wzrasta nonstop a infrastruktura przestarzała .. Robiono wstępne wyceny i oszacowano że trzeba podnieść cenę prądu minimum o 100% aby zabrać się za wymianę infrastruktury i te 100% to wariant bardzo optymistyczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.12.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 A tutaj jakos to tak tragicznie nie wyglada http://www.ekonomia24.pl/artykul/945328.html Bo Polska oszukował UE. Kilka lat temu powiedziano że wybudujemy kilka elektrowni i że pierwsza zacznie być budowana w 2008r i dzięki temu dostaliśmy bardzo wysokie limity ... Mamy szczęście że KE odrzuciła pozwy UE bo musielibyśmy zapłacić giganyczne kary za oszustwo ... KE anulowała "normy" pomiędzy 2007-2012 ale od 2013 normy wracają i już tak różowo nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 31.12.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ile kosztuje prąd od kilku lat to akurat mam okazję wiedzieć. W jednej skrzynce na posesji mam dwa liczniki. Jeden domowy a drugi zakładowy w cenach po uwolnieniu.PC na zakładowy nie da rydy. Żadnego uzasadnienia ekonomicznego.Wystarczy zdjąć ochronkę urzędową z indywidualnych, a wielu już zapłacze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Przyjmijmy, ze najkoszmrniejsze prognozy sie sprawdzaja i prad drozeje o 100%. Wybucha rewolucja, ale wojsko ja tlumi i podwyzka zostaje w mocy Za grudzien w tym pradzie drozyszym o 100% place rachunek za COi CWU w kwocie..... 586 zl. Czy mnie to powala na kolana? Ani troszke. Niewiele mniej placilem za gaz w 66metrowym mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 No to mozna wkleic dane za grudzien 2012 -------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-31 23:59:59 (31,00 [d]) --------- Czas pracy CO: 227,02 [h] (88,3%) Czas pracy CWU: 30,01 [h] (Cykli: 91) (Średnio dziennie: 2,9) Suma pracy PCi: 257,0 [h] Startów: 109 (Średnio dziennie: 3,5) Czas pracy śr CO: 7,32 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/d] Czas pracy śr: 8,3 [h/d] Szacowane zużycie: 885 [kWh] Średnio: 28,5 [kWh/d] CWU: 147 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d] CO: 738 [kWh] Średnio: 23,8 [kWh/d] CO/100m2: 10,3 [kWh/(d*100m2)] Koszt [3/97%]: 294 zł w tym CO [3/97%]: 242 zł CWU [6/94%]: 52 zł ------------------------------------------------------------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Przyjmijmy, ze najkoszmrniejsze prognozy sie sprawdzaja i prad drozeje o 100%. Wybucha rewolucja, ale wojsko ja tlumi i podwyzka zostaje w mocy Za grudzien w tym pradzie drozyszym o 100% place rachunek za COi CWU w kwocie..... 586 zl. Czy mnie to powala na kolana? Ani troszke. Niewiele mniej placilem za gaz w 66metrowym mieszkaniu. Ale tu nie chodzi o straszenie ... Chodzi o to że ceny prądu były przez wiele lat ustalane urzędowo i większość podwyżek cen ... płaciły przedsiębiorcy. To się zmieni od stycznia 2013 i niestety powoli dotknie to wszystkich ... Ja naprawdę się z tego nie cieszę bo sam w domu mam prąd więc ja bym chciał aby prąd był jak najtańszy ... Po prostu trzeba się z tym liczyć że prąd będzie coraz droższy z powodu uwolnienia cen jak wielu innych rzeczy (modernizacje) za które zapłacą wszyscy. Chodzi po prostu o to że pompy są "opłacalne" głównie jak pracują w taniej taryfie. W normalnej taryfie juz tak różowo nie jest , a po zrównaniu cen opłacalność pomp mocno spadnie , tym bardziej że ceny pomp nie spadają a raczej też drożeją więc sam już koszt inwestycji jest bardzo wysoki i jest to inwestycja która zapewne nigdy się nie zwróci ... Ale oczywiście zazdroszczę bardzo niskich kosztów ogrzewania. Przed chwilą zrobiłem wyliczenia ile spaliłem w grudniu. Wyszło mi tak: Załadunek po około 100kg. 1. 27.11 2. 6.12 3. 12.12 4.19.12 5. 25.12 (ten załadunek się nie skończył , sądzę że pozostało około 40% węgla) Czyli wyszło mi że spaliłem około 426kg opału. Czyli koszt miesięczny 0,426 x 700 = 298zł. Opał mam ruski. Kaloryczności faktycznej nie znam. Podobno 24MJ ale też gdzieś czytałem że może być 22MJ .. Cenę można jeszcze zbić stosując np. miał lub nawet czeski ekogroszek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Czyli wyszło mi że spaliłem około 426kg opału. Czyli koszt miesięczny 0,426 x 700 = 298zł. Podaj jeszcze ile grzanej powierzchni po podlogach. Moj Tauron sie chwali, ze w 2013 nie ebdzie podwyzek cen energii dla gospodarst domowych. Nagabuja do podpisania "cyfografu", ze przez 2 lata nie bedzie ruchow w tym temacie, ale doplaca sie jakies kilka zl do abonamentu. Po tych faktach sadze, ze w najblizszym czasie jakis strasznych ruchow cenowych nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 czytałem niedawno, że w hurcie ceny prądu spadają, więc jak dla mnie te gwarancje ceny to próba naciągięcia ludzi na dodatkową kasę, bo podwyżek nie będzie... Tez to tak odebralem i nic nie podpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.01.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Tez to tak odebralem i nic nie podpisuje. Ja też nie, tym bardziej, ze dotyczy to tylko ceny energii elektrycznej. Nie dotyczy pozostałych składników rachunku za prąd, które, tak mi sie wydaje, niestety wzrosną. Prad w hurcie tanieje, to mozna wymyślic jakąś inną bajeczkę, żeby nas strzyc. Podobnie jak z paliwami. jak ropa drożeje, to paliwo do góry. Ropa tanieje, to podwyżki tłumaczy sie kursem dolara. I tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Podaj jeszcze ile grzanej powierzchni po podlogach. Moj Tauron sie chwali, ze w 2013 nie ebdzie podwyzek cen energii dla gospodarst domowych. Nagabuja do podpisania "cyfografu", ze przez 2 lata nie bedzie ruchow w tym temacie, ale doplaca sie jakies kilka zl do abonamentu. Po tych faktach sadze, ze w najblizszym czasie jakis strasznych ruchow cenowych nie bedzie. Po podłogach grzeję 165m2 (ogrzewanie mieszane: podłogówka + 1 grzejnik (dół) , grzejniki (góra). Co do podwyżek to u nas (Energa) takich zapewnień nie ma. Zapewne podwyżki będą stopniowe ale na pewno będą bo wątpie aby zakłady jeśli będę mogły sobie zrównać ceny do kwoty jaką płacą firmy nie skorzystają z tego ... Tym bardziej że pieniądze są im bardzo potrzebne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 czytałem niedawno, że w hurcie ceny prądu spadają, więc jak dla mnie te gwarancje ceny to próba naciągięcia ludzi na dodatkową kasę, bo podwyżek nie będzie... No i co z tego ? Koszt prądu to jedno a koszty "transferu" i dodatkowych opłat to drugie ... Prąd nie musi drożeć , mogą drożeć inne opłaty transferowe i itd Prąd w hurcie tanieje bo węgiel tanieje ... problemem jest to że przez lata nic nie robienia trzeba wreszcie zrobić to czego nie robiono od kilkudziesięciu lat i to będzie szok. Zaniedbania kilkudziesięcioletnie trzeba będzie szybko nadgonić , a to są tak gigantyczne koszty że lepiej nie wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Po podłogach grzeję 165m2 (ogrzewanie mieszane: podłogówka + 1 grzejnik (dół) , grzejniki (góra). . No to jesli bym u siebie grzal tylko Twoja powierzchnie, to zaplacil bym okolo 205 zl za energie. Ja grzeje 230m2. Hm... albo grzanie ekogroszkiem nie jest najtansza opcja, albo masz bardzo slabo izolowany dom. Z drugiej strony jak oblicze, to dobowo wychodzi ci 44 [kWh/(d*100m2)] (licze dla 23MJ/kg wegla i sprawnosci 80%) energi dostarczonej do domu. U mnie wychodzi 43 [kWh/(d*100m2)] (dla COP =4,2) czyli izolacje ciplna domu i wentylacje mamy o podobnych parametrach. Podaj prosze parametry ocieplenia domu i rodzaj wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) No to jesli bym u siebie grzal tylko Twoja powierzchnie, to zaplacil bym okolo 205 zl za energie. Ja grzeje 230m2. Hm... albo grzanie ekogroszkiem nie jest najtansza opcja, albo masz bardzo slabo izolowany dom. Z drugiej strony jak oblicze, to dobowo wychodzi ci 44 [kWh/(d*100m2)] (licze dla 23MJ/kg wegla i sprawnosci 80%) energi dostarczonej do domu. U mnie wychodzi 43 [kWh/(d*100m2)] (dla COP =4,2) czyli izolacje ciplna domu i wentylacje mamy o podobnych parametrach. Podaj prosze parametry ocieplenia domu i rodzaj wentylacji. Ocieplenie domu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167702-Madzia-Zbyszka-i-Karoliny-%29 podłoga 10cm stryropian , ściany 15cm styropian , strop 30cm wełna , dach 30-45 cm wełna. Ocieplenie (parametry lambda) bardzo standardowe. Wentylacja od tego roku to WM , stała wymiana powietrza 150m3/h U mnie kotłownia może wychładzać dom bo jest pomiędzy garażem a kuchnią. Kotłownia jest "przejściowa" i łączy nieogrzewany garaż z ogrzewaną kotłownią. Dodatkowo w kotłowni jest dziura w ścianie (fi100) , bo piec potrzebuje świeżego powietrza. W kotłowni jest wentylacja grawitacyjna. W tamtym roku ogrzewałem tylko dół (105m2), czyli strop (30cm) służył za dach. W tamtym roku (pierwszy sezon) miałem spalanie niemalże stałe przez cały sezon (około 10kg na dobę). Dopiero jak były mrozy około (-20 , -25 stopni) to spalanie było wyższe , ale tak było tylko z dwa razy a tak spalanie niemalże stałe (100kg na 10dni) W tym sezonie spalanie bardziej się waha. Były dni że 100kg starczyło na 9,5 dnia , ale były też okres że starczył tylko na 6 dni. W tym roku piec działa zupełnie inaczej niż rok temu , działa na wyższej mocy .. Co do sprawności pieca i kaloryczności węgla to jest to wielka niewiadoma. Prawda jest taka że czym piec działa na wyższej mocy tym ma lepszą sprawność. Pamiętaj też o kosztach. Moja kotłownia nie była droga. Piec kosztował 6250zł. U ciebie koszty były kilkukrotnie wyzsze i o tym nalezy też pamiętać ... To żadna sztuka zainwestować gigantyczne kwoty w dom aby potem mieć trochę niższe koszty utrzymania , bo te koszty jakie się poniosły nigdy się nie zwrócą ... Szczerze mówiąc gdybym miał dopłacić do kotłowni około 30-40tys zł (mowa o cenach dla typowego kowalskiego , ja przy swojej kotłowni nic sam nie robiłem) to nie wiem czy bym się zdecydował. Za tę kwotę miałbym opału na 15-20 lat ... Edytowane 1 Stycznia 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Kaszpir: Czyli ocieplenia masz ciut lepsze i WM. Zuzycie na 100m na moim poziomie moge wiec tylko tlumaczyc wyzsza u Ciebie temperatura w domu. ja mam 22*C. Mysial bys hajcowac do 24-25*C ! Czy to mozliwe czy gdzies sie machnalem w rachunkach? Moja pompa kosztowala 17 tys zl.(ma w sobie pompy obiegowe i naczynia wzbiorcze) + 7 tys dolne zrodlo Roznica to jakie 17 tys zl. Da sie to przelknac przy inwestycji tego kalibru jak dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Kaszpir: Czyli ocieplenia masz ciut lepsze i WM. Zuzycie na 100m na moim poziomie moge wiec tylko tlumaczyc wyzsza u Ciebie temperatura w domu. ja mam 22*C. Mysial bys hajcowac do 24-25*C ! Czy to mozliwe czy gdzies sie machnalem w rachunkach? Moja pompa kosztowala 17 tys zl.(ma w sobie pompy obiegowe i naczynia wzbiorcze) + 7 tys dolne zrodlo Roznica to jakie 17 tys zl. Da sie to przelknac przy inwestycji tego kalibru jak dom. Nie wiem o jakich masz parametrach ocieplenie ... U mnie z tego co pamiętam stryropian na podłodze ma 0,04 a ściany 0,o42 a strop 0,045 , jedynie dach ma 0, 04 ... Więc jak widzisz nie są to super parametry cieplne ... U mnie szkoda że mam tylko 10cm styropianu na podłodze i sądzę że tu sporo ciepła tracę , tym bardziej że mam podłogówkę ... Co do temperatury w domu to wynosi u mnie 20-22 stopnie . W łazience może być więcej. Co do wyników będzie cięzko. Gadałem z gościem z fabryki która produkuje piece. Te badania przy którym się określa sprawność nie jest się w stanie wykonac w domu. Tam przy pomiarach są idealne warunki których w rzeczywistości się nie uzyska. Najwyższą sprawność piece też mają w pewnym zakresie mocy , poniżej sprawnośc mocno spada ... Widzę to u siebie .. W poprzednim roku spalanie miałem niemalże identyczne (10kg) , nie ważne czy na zewnątrz było +5 stopni , czy -15 stopni ... Dopiero jak spadło poniżej -20 spalanie wzrosło. Widać że piec działał z różną sprawnością i to raczej kiepską ... W tym roku widzę że spalanie się różni. Raz starczyło na prawie także 10dni (czyli też około 10kg) , ale były dni że spalanie wzrosło i to sporo (o około 60% !) , więc jak widać obecnie widac różnice w mocy i zapotrzebowaniu i sprawności pieca ... Dlatego sądzę że nie ma co brać sprawności pieca , bo zmienia się ona niesamowicie. najważniejsze aby mieć w miarę dopasowany piec aby tracić za mocno na sprawności , a niestety jeśli piec wejdzie w stan podtrzymania i moc spadnie poniżej minimalnej mocy pieca to spranośc spada drastycznie ... Pisałem już że u Ciebie cena za jaką zapłaciłes za pompę ciepła nie jest "normalna" i za taką cenę ŻADNA firma by mi nie zrobiła pompy gruntowej. Mi zalezy na normalnych cenach dla typowego "kowalskiego" ... Ja się na tym nie znam i chciałbym aby zostało to wykonane od a do z przez fachowca. Dom też budowała mi firma. Też znam gościa który tanio dom zbudował ale budował z rodziną a on sam jest budowlańcem i niemalże sam wszystko zrobił ... Tyle że to są wyjątki ... On też może się pochwalić że zrobił dom tanio. Tyle co z tego ? WM ? Czy ja wiem czy to jakiś "zysk" ? Mi zależało głownie na komforcie ... W tamtym roku miałem niesamowitą wilgotność w domu. otwierałem minimum 2-3 razy dziennie okna wszystkie na 5-10 minut , nawet ja było -25 stopni ... Bo musiałem pozbywac się wilgoci , a i tak kiepsko to wyglądało ... Teraz nie muszę się tym przejmować ... Tak naprawdę działająca wentylacja to strata. Czym większa wentylacja to tym większa strata. rekuperator pomaga zniwelować straty. Na pewno w tym roku mam dużo mocniejszą wentylację niż w tamtym roku. Przy 150m3/h średnio co 2,5 godziny następuje wymiana całego powietrza w całym domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 jak porównywałem kompletny system CO z kolegą co robił ekogroszek (też ma podłogówkę po całości) to różnica wyszła nawet mniejsza... nie wiem, może źle liczyłem...ale liczyłem to tak PC+DZ-Kocioł - bo cała reszta jest taka sama. PC 11000+ DZ 8000 - Kocioł 7000 = 12000. To proszę o namiary firmy która wykona dla mnie PC gruntową + dolne źródło ze wszystkimi robotami materiałami i itd za te 19000zł Daj namiary. Sądzę że byłbym zainteresowany i mój znajomy także ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts