Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Pyxis, fajnie to wygląda. A policzyłes nakłady poniesione na odpowiednie wyizolowanie chałupy, tak żeby pompa mało prądu "żarła"?? Bo wydaje mi się, że można porównywać koszty związane z nakłądami na taką, czy inną instalację w dwóch podobnie wyizolowanych domkach.

pozdrawiam

Dzisiejszy dom musi posiadać na ścianach min.12cm gdyż nie zostanie odebrany bo nie pozwoli mu na to świadectwo energetyczne z normami U ściany <0,3 W/m2K.

No chyba,że papierek taki kupimy na allegro ale to świadczy o podejściu inwestora do budowy domu ;)

A przy 15cm na ścianach,20cm w dachu,zwykłych oknach ale z WM posiada przy -20st.C +21st.C moc cieplną ok.6-7kW i zapotrzebowanie na energię ok.70kWh/m2/rok czyli w domu ok.150m2 będzie to ok.10500kWh zużycia rocznego grzejąc z COP1.

Przy COP3 pompa będzie "żarła" wtedy 3500kWh na ogrzewanie rocznie.

Mój dom 118m2 potrzebował ok.15-17tys.zł na zejście ze standartowych (normowych) 70kWh/m2/rok czyli 8200kWh do 40kWh/m2/rok czyli 4720kWh a do tego będzie jeszcze COP2,5 ;)

Edytowane przez ArturWi

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pyxis, fajnie to wygląda. A policzyłes nakłady poniesione na odpowiednie wyizolowanie chałupy, tak żeby pompa mało prądu "żarła"?? Bo wydaje mi się, że można porównywać koszty związane z nakłądami na taką, czy inną instalację w dwóch podobnie wyizolowanych domkach.

pozdrawiam

Nie rozronialem izolacji pod katem zrodla ciepla. Izolowalem na tyle na ile uwazalem za ekonomicznie uzasadnione. Tyle samo byloby dla ekogrochu.

Paradoksalnie im gorzej zaizolowany dom, tym szybszy czas zwrotu PCi, bo to jednak jest jedno z najtanszych zrodel ciepla. :-)

Dzisiejszy dom musi posiadać na ścianach min.12cm gdyż nie zostanie odebrany bo nie pozwoli mu na to świadectwo energetyczne z normami U ściany <0,3 W/m2K.

Moj dom wg projektu mial tylko sciane suporex 400tka 36cm i lapal sie na ta "norme" :-)

Ja ze tak powiem z wlasneij inicjatywy zalozylem te 10 styro ;-)

Moj dom wg projektu mial tylko sciane suporex 400tka 36cm i lapal sie na ta "norme" :-)

Ja ze tak powiem z wlasneij inicjatywy zalozylem te 10 styro ;-)

ja właśnie mam ścianę jednowarstwową i łapię się na normę :)

W sumie po doczytaniu w Twojej stopce, mam bardzo podobnie wyizolowaną chałupę, tylko brak styro na ścianach - na razie nie planuję.

Koszt miesiączny grzania groszkiem CO + CWU to niecałe 250 złociszy. Jak mi kocioł "zemrze", to wtedy może pomyślę na czymś innym. Po pierwsze, pewnie pompy będą tańsze i sprawniejsze. Po drugie może wejda jeszcze inne "cuda" grzewcze :)

Chatka dużo mniejsza od Twojej. Raptem 120m2 po podłodze.

Koszta ogrzewanie policzyles OK, tylko CWU w okresie od kwietnia do wrzesnia to kwota co najwyzej 30-32 zl. Wtedy pompa pracuje z duuuzo wyzszym COP.

Licze, ze zamkne sie ponizej 1500 zl za sezon. Kwota 1300 zl bedzie ty w co celuje.

Co do kosztow instalacji, to opisywalem to juz w watkach o PCi niejednokrotnie. Samo urzadzenie to kwota 17 tys (w alternatywie miqalem kociol z podajnikiem tlokowym za 10 tys) i wykonanie kolektora poziomego za calosciowa kwote 7 tys zl. Doplacilem wiec do interesu 14 tys zl. Musze Ci powiedziec, ze jak rozmawiam z sasiadami ktorzy grzeja ekogroszkiem, to sa zalamani syfem i nakladam pracy. Ja im sie nie dziwie, bo widzialem i czulem ich kotlownie. Ja mam bezobslugowa praktycznie i za to jest ta doplata. Za brak etatu palacza :-)

Farta miałeś co do ceny PC i dz i dużego pecha co do ceny kotła na ekogroszek - wystarczy sprawdzić na alledrogo. Dlatego moje podejrzenie że tak do końca zwykłym użytkownikiem PC to raczej nie jesteś. Na forum użytkownicy zainteresowani PC podają kwoty wyższe o 15-20 tys. Bardo dobry piec na eko przy tym zapotrzebowaniu spokojnie do 8 tys - 15 % VAT do odliczenia, można i tańszy. Zbiornik co można mniejszy niz przy pompie, reszta podobnie, montaż poniżej 2k. Myśle że jak ktoś poradzi sobie z montażem i uruchomieniem PC to tym bardziej samodzielnie zmontuje sobie kotłownie na ekogroch. Droższy bedzie również zewnętrzny montaż bo pc to wciąż temat nowy i nie każdy hydraulik sie tego podejmie dlatego firmy przycinaja na montażu i później na obowiązku corocznego servisowania.

Co do obsługi to kociołek chodzi w automacie, raz w roku opał trzeba kupic i załadować do kotłowni, komin wyczyścić, piec raz na kwartał. Raz w tygodniu zasypać zasobnik i wynieść popiół u mnie robie to w sobotę tak jak inne prace gospodarcze.

Domek podobnie ocieplony, mostki, bo bryła jak w awatarze, powierzchnia większa o 1/3, pierwszy pełny sezon zamierzam zamknąć poniżej 3 t. ruskiego eko. Zobaczymy.

Edytowane przez Regut1

Kwestia następna - naprawy po okresie gwarancji tu szczególnie przy PC PW ewentualne awarie mogą zaboleć. NIE jestem wrogiem PC, mam ogrzewanie podłogowe. Jeżeli kogos stać na konfort lub ma małe zapotrzebowanie na energię to czemu nie. Moim zdaniem przyszłosć będzie należała do chińczyków ;-) a technologia prędzej czy później się upowszechni. Pytanie co będzie z ceną prądu, bo jak na razie jest regulowana, czyli płacą za to wszyscy. Większość sprzętów jest energooszczedna ale rachunki płacimy większe, same elektrownie i sieci przesyłowe też są takie jakie są. Pożyjemy zobaczymy.

Farta miałeś co do ceny PC i dz i dużego pecha co do ceny kotła na ekogroszek - wystarczy sprawdzić na alledrogo. Dlatego moje podejrzenie że tak do końca zwykłym użytkownikiem PC to raczej nie jesteś..

Tzn jakim jestem? Nadzwyczaj "cwanym"?

Po prostu pochodzilem kolo tematu PCi, bo nie jestem czlowiekiem na tyle majetnym, zeby te 15 czy 20 tys wiecej nie robily roznicy w moim buzdecie przewidzianym na dom. Faktem jest, ze PCi udalo mi sie zrobic tanio z czego sie ciesze, ale to kosztowalo moj czas na zorganizowanie wszystkiego. Sam sie takich rzeczy nie dotykam. Ja pracuje glownie z klawiatura komputera i przy tym zostane :-)

Tzn jakim jestem? Nadzwyczaj "cwanym"?

Po prostu pochodzilem kolo tematu PCi, bo nie jestem czlowiekiem na tyle majetnym, zeby te 15 czy 20 tys wiecej nie robily roznicy w moim buzdecie przewidzianym na dom. Faktem jest, ze PCi udalo mi sie zrobic tanio z czego sie ciesze, ale to kosztowalo moj czas na zorganizowanie wszystkiego. Sam sie takich rzeczy nie dotykam. Ja pracuje glownie z klawiatura komputera i przy tym zostane :-)

Ilu ludzi tyle uwarunkowań (ojca brata szwagra zięć, w zimę za skopanie ogódka na wiosnę). W tym szukaniu taniego montażu PC można się przykro naciąć bo jak pisałem na wstępię techgnologia raczkuje i wielu ludzi sie będzie uczyło (casus Arturo ;-)) . Podobnie mam jak czytam wpisy kolegów, którzy po eko jadą do czech - ciężko ich przebić. Dlatego najlepiej niech każdy robi sobie kalkulacje dla swoich uwarunkowań i ryzyka z tym zwiazanego.

Sam posiadam pompę ciepła i koszty o których piszecie są zdumiewająco niskie. Moim zdaniem niemożliwe do osiągnięcia.

Nie wiem dokładnie jaki procent to koszt ogrzewania i podgrzewania wody ale sądzę, że około 5500 zł.

Pompa firmy Ochsner - bardzo dobrej jakości 10kw,

KW

..moim zdaniem kwota 5500 za samą pc 10 kW jest dużo zawyżona, wydajesz pewnie na coś innego bo matematycznie rzecz biorąc to ta Twoja pompa musiałaby chyba w ogóle się nie wyłączać przez kilka mies żeby zużyć prądu za taką kwotę...

opomiaruj pompę (tak w ogóle to możesz zerknąć w sterownik i sprawdzić ile czasu do tej pory pracowała Twoja PC - już na podstawie tego da się oszacować koszty) i daj znać jak to wygląda...

Ilu ludzi tyle uwarunkowań (ojca brata szwagra zięć, w zimę za skopanie ogódka na wiosnę). W tym szukaniu taniego montażu PC można się przykro naciąć bo jak pisałem na wstępię techgnologia raczkuje i wielu ludzi sie będzie uczyło (casus Arturo ;-)) .

Moi hydraulicy podlaczali 2ga pompe w zyciu. Ja nadzorowalem pierwsza. Powiem tyle, ze tam trzeba naprawde sie postarac (przy gruntowej) zeby cos spierdzielic. Kociol byloby podlaczyc pewnie duzo trudniej :-)

Moi hydraulicy podlaczali 2ga pompe w zyciu. Ja nadzorowalem pierwsza. Powiem tyle, ze tam trzeba naprawde sie postarac (przy gruntowej) zeby cos spierdzielic.

Szczęście panie, szczęście, samo szczęście. Pewnie teraz dzięki Tobie tych montaży mają wiecej ;-) - znów casus Arturo i mikiego. Z drugiej strony ciekawy jestem jak się czują osoby, które za swoją PC płaciły lub płacą 50 - 70k/zł gdy można to było zrobić w cenie kotła na ekogroszek ;-)

Ps.

Kociol byloby podlaczyc pewnie duzo trudniej :-)

Zawsze możesz porównać u znajomych, u tych którzy mają dość ekosyfu. I zgadzam się z argumentem, że gruntowa Pc jest rozwiazaniem lepszym niż PPC.

Szczęście panie, szczęście, samo szczęście. Pewnie teraz dzięki Tobie tych montaży mają wiecej ;-) - znów casus Arturo i mikiego.

Że co niby ?

Kilka lat temu pisałem,ze miałem ofertę na gruntową chińską z odwiertami 2x70m za 20tys.zł.

Po stokroć wolałbym taką chińszczyznę niż bawienie się z węglem,prawie w tej samej cenie(z kominem)

Jak wiadomo,z premedytacją zrezygnowałem z budowy komina spalinowego w kotłowni,bo miało być grzanie prądem tzn.teraz też będzie ale z wyższym COP ;)

Z drugiej strony ciekawy jestem jak się czują osoby, które za swoją PC płaciły lub płacą 50 - 70k/zł gdy można to było zrobić w cenie kotła na ekogroszek ;-)

Od samego początku swojego istnienia na forum to powtarzam,pompa ciepła do domu za taką kasę to...bardzo nie przemyślana decyzja,delikatnie mówiąc :)

Zdania nie zmieniam :)

Podobnie jak to,że mając do dyspozycji pompę ciepła w podobnej kasie co ogrzewanie kotłem na ekogroszek tylko ......inwestorzy wybiorą ekogroszek :)

Edytowane przez ArturWi

@ArturWi vel Arturo72 znów zaczynasz mądrować nie mieszkając jeszcze w swoim domu. Jasne że lepiej postawić komin w salonie niż w kotłowni.;) Najpierw zacznij mieszkać i korzystać z tych dobrodziejstw które tak nachalnie promujesz jako sprzedawca. Jeśli chodzi o ostatnie zdanie w Twoim poście , to mnie możesz zaliczyć do tych osób wykropkowanych. Ponieważ przy zapotrzebowaniu mojego domu nigdy nie założyłbym pompy ciepła. Stałeś się najmniej wiarygodną osobą na tym forum.

Jeśli chodzi o ostatnie zdanie w Twoim poście , to mnie możesz zaliczyć do tych osób wykropkowanych. Ponieważ przy zapotrzebowaniu mojego domu nigdy nie założyłbym pompy ciepła.

Rzuć dane swojego domu,bo jestem bardzo ciekawy tego zapotrzebowania.

Nie sądzę,żebyś dom budował z...papieru a okna z folii ;)

Być może nie wiesz jakie masz zapotrzebowanie na ciepło ?

Dzisiejszy dom ok.150m2 potrzebuje max.7kW mocy cieplnej to oznacza ok.70kWh/m2/rok.

Przez dzisiejszy dom rozumiem budowany w ostatnich kilku latach,gdzie obowiązują normy przenikalności cieplnej ścian 0,3.

Edytowane przez ArturWi