kaszpir007 01.01.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 a czy ja napisałem, że takie były moje koszty? taka różnica w kosztach pomiędzy tym co ma kolega a co mam ja. Sama PC 7,6kw kosztowała 11tys. DZ poziome wykonywałem we własnym zakresie - tzn wynająłem koparkę, kupiłem 600m PE40, nająłem gościa do rozciągania rury, po wykonaniu próby szczelności, kopark zasypała wykopy. Razem z glikolem DZ poziome wyszło 8000 - dodam że sporo je przewymiarowałem, dużo mniejsze w zupełności by wystarczyło - no ale teraz jestem taki mądry... Piec też trzeba zamontować, tak samo jak i PC, kotlownia jest prawie identyczna, fakt trochę droższa będzie ta od PC ze względu na konieczność doprowadzenia i wpięcia DZ tak jak napisałem - to jest różnica w koszcie, dla 2 domów, w jednym montujemy PC+DZ poziome, w drugim piec na ekogroszek. Montaż PC i kotłownia do PC będzie z pewnością droższa, ale nie wiem na jaką kwotę więcej można to wycenić... Inna sprawa, że ta sama PC za którą zapłaciłem 2,5 roku temu te 11tys, teraz kosztuje około 2tys drożej... Tak jak pisałem interesują mnie wyceny na "gotowo" , kompletne. To co komuś ile wyszło jak robił sam mnie nie interesują bo nie są żadnych wyznacznikiem. Wyceny przez firmy które tym się zajmują lub od fachowców. Wycena dla typowego klienta ... Tylko takie wyceny można porównywać i jest sens porównywać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 no ja wrzucę że 30 tyś do mojego domu -z takimi wyc się spotkałemżeby było zabawnie dla powietrznej miałem propozycję 25 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) no ja wrzucę że 30 tyś do mojego domu -z takimi wyc się spotkałem żeby było zabawnie dla powietrznej miałem propozycję 25 tyś 30tys za kompletną pompę ciepła gruntową (rozumiem że w cenie pompa i materiały i wszystkie roboty ziemne i itd związane z pompą , czyli płacę 30tys i wszystko wykonuje firma i niczym się nie przejmuję i otrzymują na gotowo działająca pompe) to cena atrakcyjna i to chyba bardzo. Ja się orientowałem , fakt było to ponad rok temu i wstepne wyceny 50-70 tys. Być może obecnie ceny są niższe ... Tak czy owak chodzi ile trzeba by dopłacić , w ile to lat się zwróci i ile potem w użytkowaniu będzie taniej niż w przypadku tańszej kotłowni zasilanej w piec węglowy lub na gaz ziemny ... Chodzi o ewentualny czas zwrotu i różnice w cenie eksploatacji ... Dopłata 20-30tys to BARDZO DUŻO. Za te pieniądze można kupić 150m3 drewna lub około 43 tony węgla. Takie ilości opału starczą na kilkanaście lat grzania za DARMO. Powtarzam nie jest problem włożyć w dom np. 100tys więcej (pompa , super ciepłe okna , super ocieplenie o najwyższych parametrach iitd) aby potem płacić np. 500-1000zł mniej za sezon od sąsiada który ma taki sam dom tyle że gorzej ocieplony , z normalnymi oknami i pali weglem ... Tyle że on ma w kieszeni 100tys które by mu się zwracało przez 100lat ... Czyli nigdy ... Ale kto bogatemu zabroni Edytowane 1 Stycznia 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.01.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 no to u mnie 40 lat za darmo grzaniasą też inne aspektyale zgadzam się z tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Powtarzam nie jest problem włożyć w dom np. 100tys więcej (pompa , super ciepłe okna , super ocieplenie o najwyższych parametrach iitd) aby potem płacić np. 500-1000zł mniej za sezon od sąsiada który ma taki sam dom tyle że gorzej ocieplony , z normalnymi oknami i pali weglem ... Tyle że on ma w kieszeni 100tys które by mu się zwracało przez 100lat ... Czyli nigdy ... Jesli mial bym wrzucic dodatkowe 100 tys w dom na cele ktore wymieniasz, to na taki krok bym sie nigdy nie zdecydowal. Za biedny jestem na takie fanaberie. Zauwaz jednak, ze my tu operujemy caly czas kwotami nie przekraczajacymi 20 tys zl. Ty jako inwestor zapewniasz tylko nadzor i niczego sam nie skrecasz, nie kopiesz, nie zasypujesz, nie laczysz. Od tego sa fachowcy ktorzy to robic potrafia i maja sprzet po temu. Ty masz tylko wiedziec jak to ma dzialac i hamowec "radosna tworczosc", jesli takowa miala by zaistniec Ja np na wejscie nakazalem z projektu instalacji ktory mi przedstawili wywalenie grup mieszajacych przy rozdzielaczach i zamienilem podejscia do rozdzielaczy na robione w miedzi o wiekszej od proponowanego alupexu srednicy. Zamienilem tez sprezynowy zawor zwrotny na DZ na taki sam, ale klapowy. Rozdzielilem tez rury dobiegowe do studzienki rozdzielczej DZ na 2 osobne wykopy. Reszta to byly jakies bardziej estetyczno-kosmetyczne drobnostki. Dodam, ze wczesniejsze moje doswiadczenia z hydraulika zamykaly sie na wymianie perlatora przy kranie w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ty masz tylko wiedziec jak to ma dzialac i hamowec "radosna tworczosc", jesli takowa miala by zaistniec Ja np na wejscie nakazalem... I właśnie o to chodzi, wcale nie trzeba samemu siedzieć w wykopie. Wystarczy zlecić, kontrolować i korygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.01.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Jeszcze dorzucę zużycie energii elektrycznej tylko na ogrzewanie 200m2 po podłogach (100% tania taryfa):październik:----162 kWh 46,41 złlistopad:-------414 kWh 118,61 złgrudzień:-------829 kWh 237,51 zł zużycie gazu ziemnego cwu+gotowanie:październik 5 m3listopad 17 m3grudzień 21 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Jeszcze dorzucę zużycie energii elektrycznej tylko na ogrzewanie 200m2 po podłogach (100% tania taryfa): październik:----162 kWh 46,41 zł listopad:-------414 kWh 118,61 zł grudzień:-------829 kWh 237,51 zł A jaki region kraju? Bo dziwna dysproporcja z moimi. W grudniu blisko a w miesiacach wczesniejszych u mnie wiecej. październik:----231 kWh 109 zl (201 kWh 95zl) listopad:-------441 kWh 142 zl (383 kWh 123 zl) grudzień:-------738 kWh 242zł (641 kWh 210 zl) W nawiasie przeliczenie dla 200m2 Sie zamotalem. Tylko w pazdzierniky wychodzi, ze mam w plecki ze zuzyciem, ale nie z kasa bo u mnie tania taryfa licze 32 gr. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja np na wejscie nakazalem z projektu instalacji ktory mi przedstawili wywalenie grup mieszajacych przy rozdzielaczach i zamienilem podejscia do rozdzielaczy na robione w miedzi o wiekszej od proponowanego alupexu srednicy. Zamienilem tez sprezynowy zawor zwrotny na DZ na taki sam, ale klapowy. Rozdzielilem tez rury dobiegowe do studzienki rozdzielczej DZ na 2 osobne wykopy. Reszta to byly jakies bardziej estetyczno-kosmetyczne drobnostki. Dodam, ze wczesniejsze moje doswiadczenia z hydraulika zamykaly sie na wymianie perlatora przy kranie w kuchni Wiesz co , coś tu ściemniasz ... Klient który zna się co najwyżej na wymianie perlatora nie ma takiej wiedzy jak Ty , a to co napisałeś że tak naprawdę na tym się znasz i dzięki wiedzy ograniczyłeś koszty i wywaliłeś rzeczy według Ciebie zbyteczne .. Typowy klient nie musi na wszystkim się znać. Za to płaci fachowcom i to oni powinni się znać i dopasować do wymagań klienta. Typowy klient idzie do firmy która się tym zajmuje i to fachowiec powienien doradzić ... Tyle że mnóstwo u nas "fachowców" cwaniaczków , którzy chcą jak najszybciej zarobić a najgorsze że mają delikatnie mówiąc małą wiedzę ... Aby kupić samochód nie musisz znać jego konstrukcji i znać tajników jego montażu i potrafić sam go wyprodukować. To samo dotyczy domu. Dom to taki sam towar i produkt jak samochód ... Tyle że przy budowie domu jest mnóstwo "fachowców-cwaniaczków" którzy mają gdzieś klienta i traktują go jak bankomat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 I właśnie o to chodzi, wcale nie trzeba samemu siedzieć w wykopie. Wystarczy zlecić, kontrolować i korygować. A powiedz mi w jaki sposób powiedzmy kowalski-lekarz ma "fachowac" nadzorować ? Skąd ma wiedzeć czy fachowiec dobrze robi ? Jeśli ma kontrolować najpierw musi mieć olbrzymią wiedzę i to większą od fachowca ... Sądzisz że wszystko da się wyczytać w internecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.01.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Sądzisz że wszystko da się wyczytać w internecie ? Tak, jestem tego przykładem Teraz jest dużo łatwiej, bo jest dużo więcej opisów niż w 2008 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.01.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Tyle że przy budowie domu jest mnóstwo "fachowców-cwaniaczków" którzy mają gdzieś klienta i traktują go jak bankomat ... Niestety jest dokładnie tak jak piszesz, a dom nie jest sprzętem z pudełka i dużo łatwiej można się na nim przejechać, jeśli nie kontrolujesz tego co robią inni. Możesz zaufać w 100% Fachowcowi, ale jeśli będziesz miał pecha, może okazać się, że to fahofiec, który Cię skroi i dodatkowo spieprzy robotę, a Ty nawet tego nie zauważysz, a wyjdzie to po jakimś czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.01.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 A jaki region kraju? Okolice Górnego Śląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Wiesz co , coś tu ściemniasz ... Klient który zna się co najwyżej na wymianie perlatora nie ma takiej wiedzy jak Ty , a to co napisałeś że tak naprawdę na tym się znasz i dzięki wiedzy ograniczyłeś koszty i wywaliłeś rzeczy według Ciebie zbyteczne .. To nie bylo ciecie kosztow, tylko usuniecie rzeczy ktore moga przeszkadzac. Moi hydraulicy podlaczali wczesniej tylko jedna PCi a reszta to byly kotly. W takim podstawowym zakresie hydraulika to nie jest czarna magia. Kazdy moze sobie przyswoic taki elementarz i to w miare szybko, tym bardziej, ze interesuje Cie tylko przydatny Tobie niewielki wycinek tej wiedzy. Trzeba tylko podejsc do tego rekreacyjnio-hobbystycznie. Nie na zasadzie przymusu. Nie czuje sie zle w sprawach technicznych, bo wyksztalcenie mam tez techniczne, ale hydraulika to byl dla mnie "dziewiczy obszar". Jak w kazdej dziedzinie bardzo pomaga logiczne kojarzenie faktow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2013 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Okolice Górnego Śląska. No to blisko mnie. Ja Dolny Slask, Ciekawe skad takie dysproporcje. Faktem jest, ze u mnie bylo haslo "wrzesien miesiacem eksperymentow". Pierwszy sezon w zamieszkalym domu. Moze to jest rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.01.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Jeszcze dorzucę zużycie energii elektrycznej tylko na ogrzewanie 200m2 po podłogach (100% tania taryfa): październik:----162 kWh 46,41 zł listopad:-------414 kWh 118,61 zł grudzień:-------829 kWh 237,51 zł zużycie gazu ziemnego cwu+gotowanie: październik 5 m3 listopad 17 m3 grudzień 21 m3 O co chodzi z tym gazem, bo nie mogę załapać? Dlaczego takie różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 zużycie gazu ziemnego cwu+gotowanie: październik 5 m3 listopad 17 m3 grudzień 21 m3 Panowie.... nie mam nic przeciwko oszczędzaniu, ale im więcej danych tym więcej dowiadujemy się o użytkownikach.... np taki wpis jak powyższy, no, sorry ale ja mieszkajac w bloku na 50m2 z żoną i dzieckiem (gotowanie w soboty i niedzielę) zużywałem ok 50-70m3 gazu /m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 O co chodzi z tym gazem, bo nie mogę załapać? Dlaczego takie różnice? Solary do cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.01.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) zużywałem ok 50-70m3 gazu /m-c A stary junkers nie zużywa Ci tego gazu ? Niemożliwe, żeby tyle zużyć na gotowanie. Zobacz wątek o zużyciu gazu i sprawdź jakie zużycie mają inni. Jeśli w sezonie zużywasz koło 700m3 gazu mieszkając w bloku, to coś z tym jest nie tak... Edytowane 1 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 A stary junkers nie zużywa Ci tego gazu ? Niemożliwe, żeby tyle zużyć na gotowanie. No toż mowie że gotowanie w soboty i niedziele:) kąpiel 3x wanny dziennie....jakoś tak preferujemy wannę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts