Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to na pewno to zużycie byłoby dużo większe.;)

Gdziekolwiek bym nie jadał, to za ogrzewanie pompą ciepła zapłaciłbym tyle samo,a to jest tematem naszej dyskusji ;-) Żeby nie było, że marznę przy takich rachunkach i mam 15* w domu, to tu na bieżąco można sprawdzić jak to na prawdę wygląda:

http://pompaciepla24.com/graph_21.html

Gdziekolwiek bym nie jadał, to za ogrzewanie pompą ciepła zapłaciłbym tyle samo,a to jest tematem naszej dyskusji ;-) Żeby nie było, że marznę przy takich rachunkach i mam 15* w domu, to tu na bieżąco można sprawdzić jak to na prawdę wygląda:

http://pompaciepla24.com/graph_21.html

Odniosłem się do gazu ,a nie do pompy. Jak się nie mylę, to Twoje dane były podane o zużyciu gazu? Ja nigdy nie pisałem o 15 stopniach, dlaczego pijesz z tym do mnie. Tylko pisałem że dla mojego domu pompa jest nieopłacalna. Poczytaj temat wstecz.;)

Odniosłem się do gazu ,a nie do pompy. Jak się nie mylę, to Twoje dane były podane o zużyciu gazu? Ja nigdy nie pisałem o 15 stopniach, dlaczego pijesz z tym do mnie.

Nie piję do Ciebie, a podawałem dane i za ogrzewanie domu pompą i za cwu gazem, bo akurat tak mam to zrobione. Wiem, że nie pisałeś o 15*, ale na wszelki wypadek podałem link do temperatur z mojego domu, gdyby ktoś pomyślał jak z tym jedzeniem poza domem. Akurat jadamy w domu, myjemy się też normalnie ;-) a zużycie wychodzi takie jak widać, no cóż zrobić, przecież nie będę palił gazowej flary, żeby mieć "odpowiednie" zużycie ;-)

Nie piję do Ciebie, a podawałem dane i za ogrzewanie domu pompą i za cwu gazem, bo akurat tak mam to zrobione. Wiem, że nie pisałeś o 15*, ale na wszelki wypadek podałem link do temperatur z mojego domu, gdyby ktoś pomyślał jak z tym jedzeniem poza domem. Akurat jadamy w domu, myjemy się też normalnie ;-) a zużycie wychodzi takie jak widać, no cóż zrobić, przecież nie będę palił gazowej flary, żeby mieć "odpowiednie" zużycie ;-)

Nie obrażaj się ale nieraz trzeba was (pompiarzy)sprowokować, to dużo wiarygodniejsze dane wychodzą. Ja stałem się ostrożny przez ludzi pokroju Arturo i handlarzy próbujących sprzedać za wszelka cenę(i to nie tylko pompy). Jestem już za stary, jak i mój dom na tak kosztowne modernizacje. Interesuje się bo mam karlusów co lada dzień mogą zacząć budować i dlatego nie raz jestem prowokująco zmierzły.;)

Na waszym miejscu (pompiarzy i kablarzy), to aż tak ochoczo bym nie namawiał na ogrzewanie pompami ciepła i ogólnie prądem. Bo braknie nam megawatów i linie przesyłowe nie wytrzymają w nocy.:p

Grzejemy glownie w okresach zmniejszonego poboru pradu. Tania (czesto nocna) taryf, wiec spokoj wodza. ;-)

I tylko sie cieszyc, ze Twoje karlusy maja za co budowac, bo mogli by jeno slepac a lezec. ;)

No to "kasaj" bolesnie takowych ;)

Których?

Artura71 czy ArturaW?

Ana-76 czy jej męża sprzedawcę pod innym nickiem piszących dokładnie tak samo, ten sam styl.

A może ? No właśnie. Może też kiedyś przejdziesz jakąś metamorfozę?

Miki jeszcze niedawno nie miał nawet płatnego profila.

Dziwne, że użytkownicy PC bronią do upadłego PC.

Dziwne, że groszkowcy na siłę nie namawiają do grochu.

Dziwne to wszystko, ale jedynie użytkownicy PC są w stanie polec za swój system.

Te "bezpłatne" online monitoringi, zczytywanie liczników, dzielenie się informacjami itp.

Jak groszkowiec wsypie dwa worki eko to zaraz ma sobie doliczyć 10 PLN-ów do kosztów systemu za pracę.

Jak monitoring PC to robi się bezpłatnie.

Dziwne to jakieś

Jak monitoring PC to robi się bezpłatnie.

Kurcze, a może mi ktoś w końcu zapłaci ? Może wkleję jakiś baner na stronę, chcesz swój ? Muszę Cię niestety rozczarować. Nie jestem w żaden sposób związany z hydrauliką, pompami ciepła, czy ich instalowaniem. Jak do tej pory nie znalazł się też żaden sponsor mojego bezpłatnego monitoringu online. Rozpoczęty przeze mnie wątek jak samemu zainstalować pompę ciepła http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona również nie przyniósł mi niestety żadnych profitów. No cóż, mam pecha, trzeba było zainwestować swój czas jakoś rozsądniej ;-)

Edytowane przez rwxw

Których?

Artura71 czy ArturaW?

Dziwne, że użytkownicy PC bronią do upadłego PC.

Dziwne, że groszkowcy na siłę nie namawiają do grochu.

Dziwne to wszystko, ale jedynie użytkownicy PC są w stanie polec za swój system.

Ja polecam przede wszystkim dom energooszczędny i wszelkie rozwiązania zmierzające ku temu,żeby taki dom powstał :)

Wyjaśniam wszelkie nieścisłości ponieważ widzę,że wśród inwestorów małe jest pojęcie o budownictwie energooszczędnym i kosztach budowy.

Pod rozwagę polecam przemyśleć w takim domu ogrzewanie...prądem,jako najtańsze w inwestycji (3,5tys.zł) i wcale nie drogie w eksploatacji w takim domu, z czego także inwestorzy nie zdają sobie sprawy.

Pompę ciepła uważam jako dodatek do powyższego zmniejszającą nam dodatkowo rachunki za ogrzewanie a nie główny sposób na obnizenie rachunków ;)

Do takiego domu najbardziej odpowiednia będzie pompa powietrzna a nie gruntowa z uwagi na mniejsze moce grzewcze co przekłada się na cenę pompy i dlatego przede wszystkim w ofercie są powietrzne.

A więc do jakiego upadłego polecam pompę ciepła ? ;)

Oba systemy mają ze sobą wspólną cechę,są bezobsługowe i dlatego też je polecam.

Paniali wszyscy ?

Przy okazji,w takim domu czyli 3-4kW kocioł na ekogroszek nie ma racji bytu bez bufora i trudno,żebym go polecał ;)

A widzę,że dla dzisiejszych domów "normowych" czyli z 6-7kW,bo takie straty ma dom ok.150m2 budowany bez dodatkowych izolacji,dobierane są kotły na oko,niejednokrotnie przewymiarowane o kilkaset % czyli po 15-20kW z czego także inwestorzy nie zdają sobie sprawy,nie mając pojęcia o faktycznych stratach domu,że większość paliwa idzie w komin a nie w dom :)

Edytowane przez ArturWi

Grzejemy glownie w okresach zmniejszonego poboru pradu. Tania (czesto nocna) taryf, wiec spokoj wodza. ;-)

I tylko sie cieszyc, ze Twoje karlusy maja za co budowac, bo mogli by jeno slepac a lezec. ;)

No jak wszyscy zaczniemy ogrzewać w taniej, to już nie będzie tak wesoło. Śmiem nawet twierdzić że nie tanio.;) Co do karlusów to zawsze jeszcze mogą się popsuć , to nie chwalę.;)

No jak wszyscy zaczniemy ogrzewać w taniej, to już nie będzie tak wesoło. Śmiem nawet twierdzić że nie tanio.;) Co do karlusów to zawsze jeszcze mogą się popsuć , to nie chwalę.;)

No nie bedzie tak zle, bo wahania mocy odbieranej, to powazny problem dla energetyki. Po prostu nie ma co z tym pradem za bardzo zrobic, bo to towar praktycznie nie do zmagazynowania (chociaz sa na to juz rozne ciekawe pomysly). Prad "pozaszczytowy" zawsze bedzie tanszy i raczej go nie zabraknie. :-)