Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już myślałem, że do Artura to pisałeś:p

Hehe...

(UWAGA! Bedzie refleksja! ;-))

Swoja droga to pompiarze u weglarzy bardzo czesto wzbudzaja te najbardziej primitywne i gleboko skrywane emocje. Ciekawi mnie czym to jest spowodowane? Moze niektorzy weglarze maja przemyslenia w stylu: "Mam caly ten weglowy syf i etat palacza do kresu mych dni, ale za to mam kurde najtaniej!!!" i nagle pompiarz jeden z drugim wkleja te swoje "gowniane kilowatogodziny" i koszta i czar pryska bezpowrotnie. Stad pewnie tez te posadzenia o przeklamywanie zuzycia, szukanie roznych "naprzyrodzonych" przyczyn rzeczonego i "drugiego dna" w calej sprawie.

Ale z drugiej strony patrzac, to tez bym sie pewnie wk...il ostro, wiec po czesci rozumiem. :)

Hehe...

Swoja droga to pompiarze u weglarzy bardzo czesto wzbudzaja te najbardziej primitywne i gleboko skrywane emocje. Ciekawi mnie czym to jest spowodowane? Moze niektorzy weglarze maja przemyslenia w stylu: "Mam caly ten weglowy syf i etat palacza do kresu mych dni, ale za to mam kurde najtaniej!!!" i nagle pompiarz jeden z drugim wkleja te swoje "gowniane kilowatogodziny" i koszta i czar pryska bezpowrotnie. Stad pewnie tez te posadzenia o przeklamywanie zuzycia, szukanie roznych "naprzyrodzonych" przyczyn rzeczonego i "drugiego dna" w calej sprawie.

Ale z drugiej strony patrzac, to tez bym sie pewnie wk...il ostro, wiec po czesci rozumiem. :)

To i ja cos tam od siebie

O maly wlos bylbym weglarzem:p gdyby nie instalator ,to on mnie uswiadomil co i jak z czym , a poczatki byly trudne bo to jakas magia dla mnie byla:wtf: Ja jak ten niewierny Tomasz jak nie dotkne(zobacze) to nie uwierze no i pojechalem luknac budynek 3 lata do tylu po uruchomieniu, w kotlowni szukalem jakiegos wspomagacza -nie znalazlem. Po kilku rozmowach i kalkulacji bylem na tak, z doza niepewnosci,bo wszyscy znajomi(glownie EKO groszek) i szwagier (GAZ+ kominek) pukali sie wczolo z ironicznym usmiechem. Troche czasu minelo, wizje,, lukalne '' na budynku w mrozne dni i zupelnie inna gatka maruderow typu co wczesniej gadali ze przy -15*C to napewno wszystko bedzie lipa. Szwagier obecnie stal sie palaczem kominka bo to zawsze mniej tych m3 a i weglarze jakies takie sensowne pytania zadaja typu-odwierty jakie uzyski ,porownania,kosztow, ale najlepsze sa miny jak zapytam o koszt spalonego wegla + ile za prad ,ktory zostal zuzyty na obiegowke i podajnik(to tez kwh) ktorych nikt nie zauwazal wczesniej

Ja wiem jedno nie ma senu robic pyskowek i na sile kogos uswiadamiac, nie ma perpetum mobile i za grzanie tylka trza placic,wiecej lub mniej . MNIe instalacja PC wynoisla kilkanascie tys wiecej niz system na EKO groch i przez to pewnie puzniej zamieszkam w domu ale nie zaluje gdyby mialo byc ponad 20 tys wiecej tez bym sie nie wachal ale teraz do tego tak podchodze-to cena za wygode, ktos ze znajomych kupi nowszy model auta a ja moze nie , wole jednak starszym modelem parkowac w garazu obok PCi niz byc palaczem w domu ot taki muj wybor.

I po co tu sie napinac

No nie bedzie tak zle, bo wahania mocy odbieranej, to powazny problem dla energetyki. Po prostu nie ma co z tym pradem za bardzo zrobic, bo to towar praktycznie nie do zmagazynowania (chociaz sa na to juz rozne ciekawe pomysly). Prad "pozaszczytowy" zawsze bedzie tanszy i raczej go nie zabraknie. :-)

Nie byłbym taki pewny. Wszystko zależy od popytu. Pamiętam jak weszła nocna taryfa, to i przeciętnemu Kowalskiemu się opłaciła co nie ogrzewał prądem(wiem bo miałem). Teraz jednak już nie jest tak opłacalna do standardowego korzystania.;)

Hehe...

W tym samouwielbieniu i fantazjach popadasz w skrajność.

Pierwsze primo

Żaden system grzewczy nie jest na całe życie – biorąc pod uwagę zmieniające się ceny nośników energetycznych. Moim zdaniem klucz jest obecnie w instalacji, do której możemy podłączyć różne źródła ciepła. Chyba że mówimy to przez pryzmat wielkości nakładów inwestycyjnych, poniesionych na ten system. W tym wypadku Ci normalni inwestorzy od PC za 50k/zł. (Ci którzy nie są formowymi „szczęściarzami”) mogą rzeczywiście tak uważać, w kontekście osób, które za swoje instalacje zapłaciły 12k/zł. lub mniej. Biorąc pod uwagę wydane środki maja system ogrzewania na całe życie.

Drugie primo ;-)

Ta ostrożność i „szukanie drugiego dna” wynika nie z czego innego tylko z doświadczeń na tym forum. Gdzie okazuje się, że „zwykli” formowi „szczęściarze” i „piewcy swojego szczęścia” to najczęściej naganiacze producentów bądź montażyści. Mamy specjalistę od tanich powietrznych PC - najpierw sprawdzonych, później niesprawdzonych a na końcu chińskich - w zależności od tego z czego ma większą prowizje, mamy „szczęściarza” od tanich polskich pomp ciepła - moim zdaniem nie tylko jednego producenta, bo konkurencja podgląda i też chce mieć swojego szczęściarza ;-), mamy „męża swojej żony”, albo „żonę swojego męża” od firmowych PC, który też tutaj nagania. Taka to już napompowana szczęściem branża.:p

Moim zdaniem markowe produkty i „znanych polskich producentów” obecnych na tym forum, prędzej czy później ogarnie chińszczyzna, bo oni części do montażu maja u siebie, a koszty produkcji tańsze. Do tego czasu, ja spokojnie popalę sobie w moim piecu na ekogroch, za pieniądze których nie zapłaciłem za PC. Szczęściarzom nie zazdroszczę, bo życie mnie już nauczyło że za ich szczęście płacą pozostali ; -)

Tyle mojego sceptycyzmu :-)

Edytowane przez Regut1
literówka

Regut1, zwróć uwagę ile ci "szczęściarze" spędzają tu czasu:)

Zamiast cieszyć się z drzwi, okien, bramy na pilota to cieszą się z PC:P

Normalnie szczęściarze:)

Próbowałem poszukać szczęśliwych posiadaczy np. piecy gazowych, ale ci po montażu przeważnie milczą i nie pieją zachwytu. Tylko tam cena 6k. max i marża mała. Pewnie cała tajemnica w marży PC, to i piać z zachwytu warto

Ja tam z pompy narazie się nie cieszę bo nie mam jej jeszcze ;)

Za to ciesze się z okien,że udało mi się jej zamontować częściowo w warstwie ocieplenia za darmo:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5436291&viewfull=1#post5436291

Z bramy garażowej z pilotem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5436271&viewfull=1#post5436271

Z płyty fundamentowej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4943839&viewfull=1#post4943839

I z wielu rzeczy dotyczących budowy mojego domu i rozwiązań w nim zastosowanych mających za zadanie zmniejszenie rachunków za ogrzewanie i polepszenie komfortu życia :)

Wielu inwestorów boi się słów "dom energooszczędny" ale on nie gryzie a wręcz odwrotnie,on tuli do siebie ;)

piotrmak-Ty powinieneś wiedzieć o co chodzi bo często przebywasz w temacie "grzejących prądem" ;)

Edytowane przez ArturWi

Próbowałem poszukać szczęśliwych posiadaczy np. piecy gazowych, ale ci po montażu przeważnie milczą i nie pieją zachwytu. Tylko tam cena 6k. max i marża mała. Pewnie cała tajemnica w marży PC, to i piać z zachwytu warto

Pisałem już o tym na pierwszej stronie tego wątku

Gdy sie to forum dluzej poczyta to po jakims czasie okazuje sie, ze najnamietniej Pc bawi ich montazystow, pracownikow producenta, handlowcow oraz ich matki, zony i kochanki lub kochankow. Taki rodzinny interes ;-) ale nie mozna wykluczc ze zwykly namietny uzytkownik tez sie tu zaplacze choc ci ostatni nie zostaja tu na dlugo, bo z reguly maja w zyciu tez inne dylematy. Pzdr

Nie byłbym taki pewny. Wszystko zależy od popytu. Pamiętam jak weszła nocna taryfa, to i przeciętnemu Kowalskiemu się opłaciła co nie ogrzewał prądem(wiem bo miałem). Teraz jednak już nie jest tak opłacalna do standardowego korzystania.;)

No ja na bytowym caly czas jestem do przodu. Moze nie jakies kwoty szalencze, ale tak po 30 zl/mc jest. :-)

Heh... widac, ze nie wiesz jaka to fajna "zabawka" jest taka PCi :-)

Jest tez takie kryterium jak "zadowolenie z zakupu". Jak widac PCi maja ten wsaznik na wysokim poziomie. A gazowcy nie maja co ze szczescia skakac. Lepiej losu nie prowokowac. Cos sie rozszczelni i .... +++ :-)

Jest tez takie kryterium jak "zadowolenie z zakupu". Jak widac PCi maja ten wsaznik na wysokim poziomie. A gazowcy nie maja co ze szczescia skakac. Lepiej losu nie prowokowac. Cos sie rozszczelni i .... +++ :-)

Za swój kocioł gazowy w 2001r dałem 1150zł, działa do dzisiaj, koszt gazu za ost 7 lat jest na fotce 2

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5445547&viewfull=1#post5445547

gdybym wtedy wybrał pc - nie byłoby do śmiechu.

Ale co się dziwisz ...

Każdy z nas w domu ma od wielu wielu lat ma urządzenie zwane lodówką która ma ... sprężarkę ...

To "cudo" zwane sprężarką jest sercem pomp ciepła ...

Mnóstwo ludzi ma w domu klimatyzatory. Można juz kupić takie klimatyzatory typu spli za niecałe 1000zł.

A przecież klimatyzator typu split konstrukcyjnie jest niemalże identyczny z pompami ciepła powietrznymi ...

Tylko czemu pompa ciepła powietrzna więc kosztuje kilkanaście razy więcej ?

To samo dotyczy rekuperatorów. Czemu 2 silniczki , kawałek plastiku (plastikowy/papierowy wymiennik) i jakieś sterownik kosztują kilka-naście tysięcy złotych ?

Po prostu marketing. Firmy starają się udowodnić że to są jakieś urządzenia rodem z NASA , extramalnie drogie i że każdy musi to w domu mieć ...

Pracują marketingowcy , sprzedawcy dostają naprawdę świetne marże i itd ...

Ale co sie dzwić jak produkt warty z 500zł sprzedawany jest za 10000 zł ?

Forum muratora jest przesiąknięte sprzedawcami , handlowcami , producentami którzy zachwalają różne produkty , bardzo często udają oni klientów i itd ...

Trzeba o tym pamiętać , bo można posłuchać jakiejś "rady" użytkownika , który tak naprawdę jest sprzedawcą nachalnie reklamujące swoje produkty i zależy takie osobie tylko i wyłącznie na sprzedaży i zysku a nie pomocy użytkownikowi ...

Muszą być szczęśliwi i to udowadniać jak i innym że poniesione wydatki były świetną inwestycją aby nie wyjść na "jelenia" który dał się ogłupić i oskubać ...

Osobiście zastanawiam się czemu pompy ciepłą powietrzne są tak drogie. Przecież konstrukcyjnie jest to 100% klimatyzator. Nawet tańsze klimatyzatory potrafią grzać i też tam jest COP ...

Więc czemu klimatyzator kosztuje 1500zł a pompa 15000zł ?

Jakby ktoś powiedział że kupił klimatyzator za 15tys zł to by go wyśmiano , ale jak kupi pompę za taką samą cenę to zrobił super interes ;)

Marketing działa ;)

Więc czemu klimatyzator kosztuje 1500zł a pompa 15000zł ?

Zaden klimatyzator nie bedzie dzialal przy -25*C jako urzadzenie grzewcze. Za 1500 zl to masz klimatyzator 2,4-3kW mocy a nia jakis 11 czy 14kW.

Zastanow sie tez czemu Porshe i Fiat 126p roznia sie cena. Oba maja po 4 kola, silnik z tylu, sa praktycznie na 2 osoby, bardzo niski profil. Same podobienstwa a cena kurde rozna :-)

Zaden klimatyzator nie bedzie dzialal przy -25*C jako urzadzenie grzewcze. Za 1500 zl to masz klimatyzator 2,4-3kW mocy a nia jakis 11 czy 14kW.

Zastanow sie tez czemu Porshe i Fiat 126p roznia sie cena. Oba maja po 4 kola, silnik z tylu, sa praktycznie na 2 osoby, bardzo niski profil. Same podobienstwa a cena kurde rozna :-)

Moment ...

Przecież pompy ciepła 10KW też nie mają 10KW. Jeśli pompa ma COP4 to ma moc 2,5KW a reszta jeśli COP spadnie idzie z grzałek ..

Czyli mamy sytuację że wymagane jest 10KW a pompa w tym momencie działa z COP=4 czyli pobiera 2,5KW a daje 10KW ...

Ale powiedzmy mamy pecha i idzie na COP 1,5 i ciągle potrzebujemy 10KW , czyli mam 2,5x1,5 = 3,75KW (a reszta mocy idzie grzałkami czyli 6,25KW).

Mamy "zysk" przy COP 1.5 około 1,25KW ale i tak musimy zużyć 8,75KW ..

Czy grzałki to takie drogie są ???

Jeśli masz pompę bez grzałek to po prostu osiagniesz taką moc jaką ma pompa tylko jeśli COP będzie takie "obiecał" producent. Jeśli nie to osiagniesz dużo mniejszą moc ...

Pompa ciepła powietrza i klimatyzator typu split to niemalże identyczne produkty.

Edytowane przez kaszpir007

Gazowe kondensaty też kiedyś kosztowały grubo powyżej 10 tysi. A dzisiaj ile kosztują?

Z pompami będzie podobnie, jak nasyci się rynek bogatszych klientów, to ceny spadną dla "ludu".

Tyle, że wtedy przypadkowi szczęśliwcy PC znikną z internetu. Nie będzie się opłaciło siedzieć godzinami w necie:)

Może wtedy zaczną montować kilkadziesiąt sztuk miesięcznie a nie kilka sztuk kwartalnie